Terebess gyümölcskalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Bengálibirs
Aegle marmelos Correa
Család: Rutaceae (rutafélék)

A: bael fruit;
F: orange du Malabar;
S: bael;
P: marmelos;
N: Baelfrucht

A bengálibirs száraz évszakokban lombhullató, legfeljebb 15 m magas, tövises fa. Szórt állású, 2-4 cm hosszú nyelű, aromás levelei hármasak, a levélkék legfeljebb 7,5 x 5 cm nagyságúak. Az édes illatú virágok 4-7 tagú, levélhónalji, 4-5 cm hosszú fürtben fejlődnek. A virágtakarót 1,5 mm-es csészelevelek és 4-5 elliptikus vagy tojásdad, hátratört, kívül zöld, belül sárgás, mirigyes szirom (15 x 8 mm) alkotja.
Termése: gömbölyű, ovális vagy tojás alakú, kb. 20 cm-es bogyó, amelynek héja kemény, fás, 5 mm vastag. A termés sima, fénytelen, felülete nagyon finoman mirigyes, megérve sárga, barna foltokkal. A héj alatt narancssárga, lágy, lisztes-pépes, lédús terméshús helyezkedik el, amely erősen aromás illatú és édeskésen savanyú, némileg keserű. Egy rostos központi oszlop köré 8-20 magüreg rendeződik, amelyeket világos, ragacsosan-nyúlósan folyó, gyümölcsszerű, édes lé tölt ki; ebbe ágyazva üregenként legfeljebb 15, lapított tojás alakú, fehéren gyapjas, 6-8 mm-es mag található.
Felhasználása: frissen fogyasztva az érett, sárga termést feltörik, és a terméshúst, valamint a magüregek pulpáját ízlés szerint megcukrozva kikanalazzák a fás héjból. Lekvár, zselé vagy szirup, vízzel vagy tejjel keverve ital készül belőle. Az éretlen terméseket ecetes savanyúságként teszik el. A friss vagy a karikára vágott és megszárított, enyhén éretlen termés hatásos szer hasmenés, vérhas, kolera kezelésére; a kéreg, a levelek és a termés leve lázcsökkentő. A sérült termésekből kiszivárgó nyálkás levet ragasztóanyagnak használják. Indiában a fát szentként tisztelik, leveleit áldozati adományként viszik a templomba, Siva isten számára.
Elterjedése: Dél-Ázsiában honos, és ott nagy méretekben termesztik; elszórtan világszerte ültetik a trópusokon és a szubtrópusokon.
Termesztése és betakarítása: a növényt magról nevelik, és gyümölcsös-, házi- és templomkertekbe ültetik. A fa csak ott tenyészik, ahol kifejezett száraz évszakok is vannak; egyébként nagyon igénytelen és -7 °C-ig fagytűrő. A termést sárgászölden, kézzel szedik, és néhány napig tárolják, amíg teljesen megsárgul. Egy fa évente több száz termést hozhat, amely a száraz évszakban érik be, és 2 hétig, hűtött és ép állapotban pedig akár 4 hónapig tárolható.