Terebess
gyümölcskalauz
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Bengálibirs
Aegle
marmelos Correa
Család: Rutaceae (rutafélék)
A:
bael fruit;
F: orange du Malabar;
S: bael;
P: marmelos;
N:
Baelfrucht
A
bengálibirs száraz évszakokban lombhullató, legfeljebb 15 m magas, tövises fa.
Szórt állású, 2-4 cm hosszú nyelű, aromás levelei hármasak, a levélkék legfeljebb
7,5 x 5 cm nagyságúak. Az édes illatú virágok 4-7 tagú, levélhónalji, 4-5 cm hosszú
fürtben fejlődnek. A virágtakarót 1,5 mm-es csészelevelek és 4-5 elliptikus vagy
tojásdad, hátratört, kívül zöld, belül sárgás, mirigyes szirom (15 x 8 mm) alkotja.
Termése: gömbölyű, ovális vagy tojás alakú, kb. 20 cm-es bogyó, amelynek
héja kemény, fás, 5 mm vastag. A termés sima, fénytelen, felülete nagyon finoman
mirigyes, megérve sárga, barna foltokkal. A héj alatt narancssárga, lágy, lisztes-pépes,
lédús terméshús helyezkedik el, amely erősen aromás illatú és édeskésen savanyú,
némileg keserű. Egy rostos központi oszlop köré 8-20 magüreg rendeződik, amelyeket
világos, ragacsosan-nyúlósan folyó, gyümölcsszerű, édes lé tölt ki; ebbe ágyazva
üregenként legfeljebb 15, lapított tojás alakú, fehéren gyapjas, 6-8 mm-es mag
található.
Felhasználása: frissen fogyasztva az érett, sárga termést feltörik,
és a terméshúst, valamint a magüregek pulpáját ízlés szerint megcukrozva kikanalazzák
a fás héjból. Lekvár, zselé vagy szirup, vízzel vagy tejjel keverve ital készül
belőle. Az éretlen terméseket ecetes savanyúságként teszik el. A friss vagy a
karikára vágott és megszárított, enyhén éretlen termés hatásos szer hasmenés,
vérhas, kolera kezelésére; a kéreg, a levelek és a termés leve lázcsökkentő. A
sérült termésekből kiszivárgó nyálkás levet ragasztóanyagnak használják. Indiában
a fát szentként tisztelik, leveleit áldozati adományként viszik a templomba, Siva
isten számára.
Elterjedése: Dél-Ázsiában honos, és ott nagy méretekben termesztik;
elszórtan világszerte ültetik a trópusokon és a szubtrópusokon.
Termesztése
és betakarítása: a növényt magról nevelik, és gyümölcsös-, házi- és templomkertekbe
ültetik. A fa csak ott tenyészik, ahol kifejezett száraz évszakok is vannak; egyébként
nagyon igénytelen és -7 °C-ig fagytűrő. A termést sárgászölden, kézzel szedik,
és néhány napig tárolják, amíg teljesen megsárgul. Egy fa évente több száz termést
hozhat, amely a száraz évszakban érik be, és 2 hétig, hűtött és ép állapotban
pedig akár 4 hónapig tárolható.