Terebess gyümölcskalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Sárga szapota, lukuma
Pouteria lucuma O. Ktze. (Lucuma obovata HBK.)
Család: Sapotaceae (szapotafélék)

A: lucuma, lucmo;
S: lucuma, rucma;
N: Lukuma

A sárga szapota legfeljebb 15 m magas, örökzöld, zárt, gömbölyű koronájú fa. Ágai fiatalkorban bársonyos szőrözetűek; a növény tejnedvet tartalmaz. Levelei az ágak végén tömörülnek. a levéllemez legfeljebb 25 cm hosszú, vékony-bőrnemű, ép szélű, széles visszás-tojásdad vagy elliptikus, tompa, a vállán keskenyedő, színén sötétzöld és fényes, fonákján világosabb és kopasz vagy barna szőrű. Virágai 1-3-asával fejlődnek a levélhónaljakban. A sárgászöld párta csöves, 5-7 cimpájú és 1,3 cm széles.
Termése: csüngő, paradicsom alakú, tejnedvet tartalmazó bogyó, átmérője kb. 10 cm; csúcsa megnyúlt vagy bemélyedt. A termés alapi részén megmarad a zöld, hátratört csésze, amely 4 keskeny, 3 szögletű, legfeljebb 1 cm hosszú és keskeny-lándzsás csészelevélből áll. A két csészekör kb. 6 cm hosszú. A terméshéj érett állapotban barnászöld, fénytelen vagy gyengén fényes és kb. 1 mm vastag. A terméshús szilárd, lisztes, kevéssé leves, sárga színű és nagyon édes ízű. Egy központi orsó körül 1-5 bab alakú vagy széles-elliptikus mag rendeződik el, amelyek egyik oldalukon lapítottak, a másikon ormósak. Héjuk sima, fényes, sötétbarna, és világos köldökűek.
Felhasználása: érett állapotban takarítják be, néhány napig tárolják, és ezután nyers gyümölcsként fogyasztják, vagy cukorral szirupot főznek a bogyókból, amit édes ételhez és jégkrémhez adnak. A szárított és porrá tört pulpát fűszerként használják.
Elterjedése: az Andok ecuadori, perui és chilei részein honos, és ezenkívül Közép- és Dél-Amerika hegységeiben, ritkán a karib-tengeri szigeteken termesztik.
Termesztése és betakarítása: a trópusi hegységek hűvös fennsíkjain, tápanyagban gazdag talajon tenyészik; 1000 és 3000 m között ültetik, a síkvidéki termések csekélyebb értékűek. Magról szaporítják, a fa 5 éves korban fordul termőre, a bogyókat érett állapotban takarítják be.