Terebess
gyümölcskalauz
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Akebi,
ötlevelű akébia
Akebia quinata
más
néven: ötlevelű folyondár-kékhüvely
japán: akebi アケビ (木通、通草)
angol: fiveleaf akebia
Csak porzós párral (pl. Akebia quinata 'Alba') hozza ehető (a belső, magokat tartalmazó része ehető, más forrás szerint bőröstül-mindenestül ehető) termését ez a Japánból származó fás szárú kúszónövény, teljesen télálló, enyhe teleken örökzöld. Földön futtatva örökzöld árnyéki gyeppótló, de így nem terem. Közepesen vízigényes. Termése általában októberben érik. Hazájában zöldségként is fogyasztják, pl. bő olajban kisütve. Gyógynövénynek is használják, leveléből teát főznek. Indájából kosarat fonnak.