Terebess: vadon termő zöldség-gyümölcs
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Csikófark
Ephedra distachya L.

Nálunk alacsony, 20-30 cm-es, kétlaki cserje. Vörösbarna, fásodó gyökérzete van. A hajtás ágai vesszőszerűek, 1-3 mm vastagok, sűrűn "ízekre", internódiumokra tagoltak A szár zöld színű, fotoszintetizál is. Pikkelyes levelei alapjukon összenőttek, keresztben átellenesek. A porzós virágok barkába rendeződnek. A porzós és a termős virágok is nyelesek és szárcsomókról erednek. A porzós virágzatot 2-8 keresztben átellenes murvalevélpár építi fel, melyek tövén a két alsót kivéve porzós virágok találhatók 2-3 pollenzsákkal. A termős virágzatok 4-7 murvalevélpárból szerveződnek, és csak a felső pár tövében található 2 virág. Minden virágot száraz hüvellyé szerveződő 2 virágtakarólevél vesz körül. A szélbeporzás segítségével kettős megtermékenyítés megy végbe, ami már a zárvatermők sajátossága. A zárvatermőkkel szemben viszont itt mindkét megtermékenyített petesejtből embrió lesz. A murvalevelek a megtermékenyítés után elhúsosodnak, és piros színű áltermést, álbogyót hoznak létre. Ez ízletes, így az állatok segítségével is terjed a mag. Emberi fogyasztásra is jó, de ne együk, mert védett növény.

Hajtása (Ephedrae herba) drog, amit a gyógyszeripar dolgoz fel. Hatóanyag és felhasználás: protoalkaloidok, különösen az L-efedrin. Asztmás köhögési rohamoknál bronchus (hörgő-) tágító. Érösszehúzó hatása is ismert, orrnyálkahártya-gyulladáskor. Csak orvosi ellenőrzés mellett használható. Gyűjtés és feldolgozás: május - június; veszélyeztetettségére tekintettel nem gyűjthető!

 

 

II.
Csikófark

Ephedra distachya L.

A csikófarkat első pillantásra inkább a harasztok közé tartozó zsurlók rokonának hinné az ember, pedig valójában a nyitvatermők közé tartozik - tehát a fenyők rokona.
A csikófarkfélék családjába negyven, egymástól nehezen elkülöníthető faj tartozik. Valamennyi erősen elágazó, kistermetű cserje, vesszős hajtásokkal. Leveleik aprók, pikkelyszerűek, keresztben átellenesen állnak, a fotoszintézist a zöld szár végzi. A fajok többsége kétlaki és szélporozta. A meleg-mérsékelt éghajlatú tájakon elterjedtek, a fajok egy része Közép-Ázsiától a Földközi-tenger medencéjéig él, mások pedig Észak-Amerika nyugati részétől az Andokig fordulnak elő. Valamennyi faj sziklás, homokos termőhelyeken; sivatagokban, tengerpartokon, sztyeppeken találja meg létfeltételeit.
A csikófarkfélék nagyon ősi felépítésű nyitvatermők, de ősmaradványaik alig ismertek. Eurázsiában a harmadkorból és a jégkorszak végéről mutatták ki virágporukat.
A Kárpát-medencében csupán egyetlen fajuk fordul elő. Leggyakrabban a Duna-Tisza köze és a Szentendrei-sziget homokpusztáin láthatjuk, emellett a Budai-hegység dolomit-sziklagyepjeiben és a Mezőföldön, lösznövényzetben fordul elő. A közel kétmillió lakosú magyar főváros belterületén két ponton maradt fenn napjainkig. A Gellért-hegy fő túristalátványosságának számító Szabadság-szobortól egy perc járásnyira él néhány termős példánya. A Sas-hegy védett területén viszont csak porzós egyedei élnek. Kétlaki növény és gyakran előfordul, hogy kisebb egyedszámú állományában csak hímivarú (porzós) vagy csak nőivarú (termős) példányok találhatóak. Erdélyben igazi ritkaság, csupán két lelőhelyen fordul elő. A flórájáról méltán híres Tordai-hasadékban, a rendkívül szorgalmas gyűjtőnek számító Josef Barth (1833-1915) kisekemezői, majd hosszúaszói evangélikus lelkész találta meg.
Május-júniusban virágzik. Termős virágzatainak termőlevelei elhúsosodnak és nyár végére pirosra színeződnek, így alakul ki tobozbogyó áltermése, mely ránézésre málnára emlékeztet.
Kínában a csikófarkak több faja évezredek óta ismert fontos gyógynövény. Hatóanyagaiknak (például az efedrinnek) hatása részben az adrenalinéhoz hasonló, emeli a vérnyomást, serkenti a szimpatikus idegrendszert. Emellett csillapítja a köhögést, oldja a hörgők görcsét, csökkenti a légutakban felhalmozódó váladék mennyiségét. Ezért keringési elégtelenség, asztma és allergia elleni, de csak szigorú orvosi ellenőrzés mellett szedhető gyógyszerek alkotórésze, sportolók számára tiltott doppingszer.