Terebess
gyümölcskalauz
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Köszmétefa
Phyllanthus
acidus (L.) Skeels (Cicca disticha L.)
Család: Euphorbiaceae (kutyatejfélék)
A:
Otaheite-gooseberry;
F: groselliere des Antilles;
S: grosella stb.;
P: groselha;
N: Grosella, Baumstachelbeere
A
köszmétefa alacsonyan elágazó, terebélyes ágrendszerű, száraz évszakokban lombhullató,
legfeljebb 10 m magas, világos kérgű fa, amely az összetévesztésig hasonlít a
bilimbihez (Averrhoa bilimbi). Levelei nagyok, látszólag szárnyaltak, valójában
azonban körülbelül 40-50 cm hosszú hajtásokról van szó, amelyen az egyszerű, átellenes
állású levelek kétsorosan helyezkednek el (a levélpárok száma a 20-at elérheti).
Ezek a hajtások mint levelek hullanak le, és az ágakon feltűnő, nagy és sűrűn
elhelyezkedő ripacsokat hagynak hátra, levél módjára. A levéllemez hegyes-tojásdad,
ép szélű, vékony és lágy, világos, fénytelen és sima, legfeljebb 8 x 4 cm nagyságú
és 2-3 mm hosszú nyelű. A virágok és a termések 12 cm hosszú, de többnyire rövidebb,
tömött, csüngő bugában fejlődnek, amely mind az erőteljes, idős fás részeken ered
(caulifloria). A kis, jelentéktelen virágok 4 tagúak, egy- vagy kétivarúak, zöldes-vörösesek
és rövid kocsányúak.
Termése: a széles-gömbölyded, tompán 6-8 bordájú, csonthéjas
termés sárgászöld vagy fehéres, kb. 2 cm hosszú és 2,7 cm széles. Héja vékony
és áttetsző, a terméshús szilárd, üveges, lédús, némileg összehúzó hatású és nagyon
savanyú, zamatos ízű. A sárgásbarna, legfeljebb 1 cm nagyságú csonthéj gömbölyded
alakú, hosszanti befűződésekkel, és 4-6 magot tartalmaz; a hústól csak nehezen
válik el.
Felhasználása: a köszmétefa nagyon savanyú termése rendkívül gazdag
C-vitaminban. Éretten megcukrozva nyers gyümölcsként vagy édeskés-savanyúan eltéve
vagy főtt ételeket fűszerezve használják fel. A cukrozott termésből zamatos szirup,
a kipréselt gyümölcsléből üdítőital készül. Chutneyhoz, lekvárhoz vagy zseléhez
előbb megfőzik, majd eltávolítják a kőmagokat. A kandírozott vagy szárított terméseket
fűszerként használják, vagy kis ínyencfalatokként fogyasztják. A fiatal leveleket
megpárolják. A gyökerek mérgezőek, erősen hashajtó hatásúak, különböző gyógyászati
célra alkalmasak.
Elterjedése: őshazája vélhetően Madagaszkár; a fajt a trópusi
Afrikában, Közép- és Dél-Amerikában, valamint Ázsiában széles körben termesztik.
Termesztése és betakarítása: a köszmétefa trópusi és szubtrópusi klímában
tenyészik, és mint igénytelen, szárazságtűrő gyümölcsfát, gyakran mint díszfát
is, házikertekben nevelik. a növényt rendszerint magról szaporítják.
Rokon
faj: a Phyllanthus emblica L. az előző fajtól abban különbözik, hogy levelei nagyon
keskenyek (a levéllemez 20 x 3 mm), ugyancsak kétsorosan nagyon nagy számban állnak
a rövidhajtásokon, melyek szintén szárnyalt levélnek tűnnek. A csaknem ülő, gömbölyded,
hosszbarázdás termések akár 5 cm nagyságúak is lehetnek, kezdetben sárgászöldek,
majd fehéresek, megérve téglavörösek. Nagyon savanyú, keserű termései ellenére
a fát a trópusokon világszerte termesztik.