Terebess gyümölcskalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Köszmétefa
Phyllanthus acidus (L.) Skeels (Cicca disticha L.)
Család: Euphorbiaceae (kutyatejfélék)

A: Otaheite-gooseberry;
F: groselliere des Antilles;
S: grosella stb.;
P: groselha;
N: Grosella, Baumstachelbeere

A köszmétefa alacsonyan elágazó, terebélyes ágrendszerű, száraz évszakokban lombhullató, legfeljebb 10 m magas, világos kérgű fa, amely az összetévesztésig hasonlít a bilimbihez (Averrhoa bilimbi). Levelei nagyok, látszólag szárnyaltak, valójában azonban körülbelül 40-50 cm hosszú hajtásokról van szó, amelyen az egyszerű, átellenes állású levelek kétsorosan helyezkednek el (a levélpárok száma a 20-at elérheti). Ezek a hajtások mint levelek hullanak le, és az ágakon feltűnő, nagy és sűrűn elhelyezkedő ripacsokat hagynak hátra, levél módjára. A levéllemez hegyes-tojásdad, ép szélű, vékony és lágy, világos, fénytelen és sima, legfeljebb 8 x 4 cm nagyságú és 2-3 mm hosszú nyelű. A virágok és a termések 12 cm hosszú, de többnyire rövidebb, tömött, csüngő bugában fejlődnek, amely mind az erőteljes, idős fás részeken ered (caulifloria). A kis, jelentéktelen virágok 4 tagúak, egy- vagy kétivarúak, zöldes-vörösesek és rövid kocsányúak.
Termése: a széles-gömbölyded, tompán 6-8 bordájú, csonthéjas termés sárgászöld vagy fehéres, kb. 2 cm hosszú és 2,7 cm széles. Héja vékony és áttetsző, a terméshús szilárd, üveges, lédús, némileg összehúzó hatású és nagyon savanyú, zamatos ízű. A sárgásbarna, legfeljebb 1 cm nagyságú csonthéj gömbölyded alakú, hosszanti befűződésekkel, és 4-6 magot tartalmaz; a hústól csak nehezen válik el.
Felhasználása: a köszmétefa nagyon savanyú termése rendkívül gazdag C-vitaminban. Éretten megcukrozva nyers gyümölcsként vagy édeskés-savanyúan eltéve vagy főtt ételeket fűszerezve használják fel. A cukrozott termésből zamatos szirup, a kipréselt gyümölcsléből üdítőital készül. Chutneyhoz, lekvárhoz vagy zseléhez előbb megfőzik, majd eltávolítják a kőmagokat. A kandírozott vagy szárított terméseket fűszerként használják, vagy kis ínyencfalatokként fogyasztják. A fiatal leveleket megpárolják. A gyökerek mérgezőek, erősen hashajtó hatásúak, különböző gyógyászati célra alkalmasak.
Elterjedése: őshazája vélhetően Madagaszkár; a fajt a trópusi Afrikában, Közép- és Dél-Amerikában, valamint Ázsiában széles körben termesztik.
Termesztése és betakarítása: a köszmétefa trópusi és szubtrópusi klímában tenyészik, és mint igénytelen, szárazságtűrő gyümölcsfát, gyakran mint díszfát is, házikertekben nevelik. a növényt rendszerint magról szaporítják.
Rokon faj: a Phyllanthus emblica L. az előző fajtól abban különbözik, hogy levelei nagyon keskenyek (a levéllemez 20 x 3 mm), ugyancsak kétsorosan nagyon nagy számban állnak a rövidhajtásokon, melyek szintén szárnyalt levélnek tűnnek. A csaknem ülő, gömbölyded, hosszbarázdás termések akár 5 cm nagyságúak is lehetnek, kezdetben sárgászöldek, majd fehéresek, megérve téglavörösek. Nagyon savanyú, keserű termései ellenére a fát a trópusokon világszerte termesztik.