Terebess
gyümölcskalauz
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Arazá
Eugenia
stipitata McVaugh
Család: Myrtaceae (mirtuszfélék)
A:
araza;
S: pichi, arazá;
P: araçá-boi;
N: Arazá
Az
arazá 2-15 m magas örökzöld cserje vagy kis fa. Levelei átellenes állásúak, rövid
nyelűek. A levéllemez (7,5-18 x 3,5-8,5 cm) ép szélű, széles-elliptikus, kihegyezett,
sötétzöld, elszórtan elhelyezkedő sárga mirigyekkel, a fonákján szőrös. Virágai
tömött, levélhónalji fürtben fejlődnek; a szirmok kb. 1 cm hosszúak, fehérek,
sok hosszú porzója van.
Termése: gömbölyded bogyó, fajtától függően 4-12
cm nagyságú. A héj 1 mm vastag, szilárd, érett állapotban sárga, fénytelen, finoman
bársonyos szőrzetű. A terméshús nagyon lágy és bő levű, világossárga, savanyú
ízű, nagyon aromás és erős illatú. 2-15 magja bab alakú, mintegy 2,3 x 1,6 cm
nagyságú, héja kemény, sárgásbarna, barnával erezett.
Felhasználása: még
kevéssé elterjedt kultúrnövény, de kiváló íze miatt egyre növekvő érdeklődést
vált ki. A bogyókat nyers gyümölcsként fogyasztják, vagy rövid hevítéssel lekvárt
készítenek belőlük; kitűnő gyümölcslevet ad, amelyet újabban iparilag is feldolgoznak,
és csekély tételben Európába exportálnak. A főzés elpusztítja a termés zamatát.
Elterjedése: a trópusi Amerikában honos, és az utóbbi időben Közép-Amerikában
és a karib-tengeri szigeteken is termesztik.
Termesztése és betakarítása:
a nedves-forró trópusok fája. Csak lassan fejlődik. Magról szaporítják, csírázása
is több hónapig tart. A nyomásra nagyon érzékeny bogyókat éretten kell szedni,
és csak rövid ideig tárolható.