Terebess gyümölcskalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Arazá
Eugenia stipitata McVaugh
Család: Myrtaceae (mirtuszfélék)

A: araza;
S: pichi, arazá;
P: araçá-boi;
N: Arazá

Az arazá 2-15 m magas örökzöld cserje vagy kis fa. Levelei átellenes állásúak, rövid nyelűek. A levéllemez (7,5-18 x 3,5-8,5 cm) ép szélű, széles-elliptikus, kihegyezett, sötétzöld, elszórtan elhelyezkedő sárga mirigyekkel, a fonákján szőrös. Virágai tömött, levélhónalji fürtben fejlődnek; a szirmok kb. 1 cm hosszúak, fehérek, sok hosszú porzója van.
Termése: gömbölyded bogyó, fajtától függően 4-12 cm nagyságú. A héj 1 mm vastag, szilárd, érett állapotban sárga, fénytelen, finoman bársonyos szőrzetű. A terméshús nagyon lágy és bő levű, világossárga, savanyú ízű, nagyon aromás és erős illatú. 2-15 magja bab alakú, mintegy 2,3 x 1,6 cm nagyságú, héja kemény, sárgásbarna, barnával erezett.
Felhasználása: még kevéssé elterjedt kultúrnövény, de kiváló íze miatt egyre növekvő érdeklődést vált ki. A bogyókat nyers gyümölcsként fogyasztják, vagy rövid hevítéssel lekvárt készítenek belőlük; kitűnő gyümölcslevet ad, amelyet újabban iparilag is feldolgoznak, és csekély tételben Európába exportálnak. A főzés elpusztítja a termés zamatát.
Elterjedése: a trópusi Amerikában honos, és az utóbbi időben Közép-Amerikában és a karib-tengeri szigeteken is termesztik.
Termesztése és betakarítása: a nedves-forró trópusok fája. Csak lassan fejlődik. Magról szaporítják, csírázása is több hónapig tart. A nyomásra nagyon érzékeny bogyókat éretten kell szedni, és csak rövid ideig tárolható.