Terebess
gyümölcskalauz
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Bársonyalma,
mabolo
Diospyros
blancai A.DC. (D. discolor Willd.)
Család: Ebenaceae (ébenfafélék)
A:
mabolo, velvet apple;
S: mabolo;
N: Mabolo
A
bársonyalma a kákiszilva kevésbé ismert rokona. A tekintélyes, akár 30 m magas,
örökzöld, kétlaki fa zárt koronát és terebélyes, részben csüngő ágakat nevel.
Szórt állású levelei keménybőrneműek, fiatal korban ezüstös szőrűek. A levéllemez
ép szélű, elliptikus vagy visszás-tojásdad, kihegyezett, a vállán lekerekített,
színén fényes sötétzöld, fonákján világoszöld, 22 x 10 cm is lehet. A legfeljebb
1,2 cm-es, ülő virágok rövidhajtásokon is csomókban fejlődnek; a 4 vastag, szőrös
csészelevél alsó részén összenőtt; a párta csöves, 4 cimpájú, krémfehér, pelyhes
szőrű.
Termése: rövid kocsányú, széles-gömbölyded bogyó (max. 7 x 10 cm).
Alapi részén megmarad a megnagyobbodott, 4 tagú, alsó harmadában összenőtt, zöldesbarna,
tömött szőrzetű csésze. Héja bőrnemű, 1 mm vastag, éretten vörösesbarna vagy lila,
sűrűn rövid szőrös. A teljesen érett bogyó sárgásfehér, szilárd, lisztes, mérsékelten
leves húsa édes, almához hasonló ízű és érezhetően rothadásszagú. A termések sterilek,
vagy 4-8 lapos, ék alakú magjuk (4 x 2,5 cm) van.
Felhasználása: a bogyók
kalciumban, vasban és C-vitaminban gazdagok, és kellemetlen szaguk ellenére éretten
nagyon ízletesek. Meghámozva gyümölcsként fogyasztják; ha néhány óráig hűtőszekrényben
tartották, eléggé eltűnik a kellemetlen szag. Karikára vágva, zsírban zöldségként
párolják. Cukorral való főzéskor a terméshús rostossá és szívóssá válik. Az éretlen
termések élvezhetetlenek. Kemény, fekete fáját faragványok készítésére használják.
Elterjedése: a Fülöp-szigetekről származik, ahol kiterjedten termesztik,
akárcsak Délkelet-Ázsiában másutt is. A trópusokon világszerte ültetik, de ritkán.
Termesztése és betakarítása: a forró trópusi síkvidéki klímában tenyészik,
eltűri a száraz évszakokat, és a talajban sem válogat. Magról szaporítják, és
gyakran alanyként nevelik, hogy a magvatlan, értékes fajtákat olthassák rá. Teljesen
érett állapotban takarítják be, legjobb, ha a gyümölcs magától hullott le a fáról;
csak néhány napig tárolható.