Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia E-Tár
« katalógus
« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Bence Vera
LIBANONI KONYHA
Világkonyha, Minerva, 1979, 12-14. oldal
Elektronikus kiadás: Terebess Ázsia E-Tár

 

Sárgarépakrém leves

Hozzávalók:

1 kg kockára vágott sárgarépa,
1-2 szál zellerzöld,
4 evőkanál olaj,
2 dl tejföl,
1 babérlevél,
1 kávéskanál só,
2 fej vöröshagyma negyedelve,
1 l erőleves,
1 evőkanál kukoricaliszt.

Az olajban pároljuk 10 percig a sárgarépát, hagymát meg a zellerzöldet, állandóan keverve, nehogy odaégjen.
Forraljuk fel az erőlevest sóval, babérlevéllel, adjuk hozzá a párolt zöldségeket, és főzzük puhára. Szűrjük le a zöldségeket, törjük át szitán, öntsük vissza a levesbe, ízesítsük sóval, ha szükséges. Sűrítsük egy kevés vízben feloldott kukoricaliszttel. Főzzük további 5 percig, tálalás előtt öntsük bele a tejfölt.

 

Tejszínes csirke (Ilkbahar tavugu)

Hozzávalók:

1 kg-os csirke,
2,5 dl csirkehúsleves (zacskó vagy konzerv),
1 kávéskanál pirospaprika,
2,5 dl tejszín (tejföllel helyettesíthető),
2 fej vöröshagyma apróra vágva,
10 dkg zsiradék,
só.

A csirkét darabokra vágjuk, megsózzuk. Zsírban vagy olajban megpároljuk a hagymát. Mikor üveges, rátesszük a csirkedarabokat, megszórjuk paprikával, s mikor már barnára sült a csirke, ráöntjük a levest, és befedve kb. 1 óra hosszat pároljuk. Amikor kész, ráöntjük a tejszínt, fölmelegítjük és tálaljuk.

 

Töltött paradicsom (Dolmates dolmasi)

Hozzávalók:

8 nagy paradicsom,
4 evőkanál vaj,
só,
bors,
töltelék (Dolma) II.,
5 dl húsleves (kocka vagy konzerv),
apróra vágott petrezselyem.

A paradicsomot megmossuk, a tetejét levágjuk, és a magos belsejét kivájjuk. Megtöltjük az 11. oldalon leírt töltelékkel, tűzálló tálba rakjuk, megsózzuk, borsozzuk, ráöntjük a vajat és a húslevest, és takaréklángon 30 percig főzzük. Melegen tálaljuk, s petrezselyemmel díszítjük.

 

Tonhalsaláta

Hozzávalók:

1 fej saláta,
10 dkg megfőzött zöldbab,
8 szem olajbogyó,
40 dkg kemény paradicsom szeletelve,
25 dkg megfőzött tonhal (lehet konzerv is),
2 olajban, ecetben eltett paradicsompaprika apró kockákra vágva,
10 dkg megfőzött zöldborsó,
2 kemény tojás szeletelve,
2-3 uborka kockákra vágva,
4 szardellaszelet.
A salátaléhez:
6 evőkanál olaj,
2 kávéskanál apróra vágott metélőhagyma,
1 gerezd zúzott fokhagyma,
1 kávéskanál majoránna,
1 kávéskanál mustár,
1 dl száraz fehér bor,
só,
bors.

Mély salátástálat béleljünk ki megmosott salátalevelekkel, majd rakjuk le a többi hozzávalót rétegesen, kivéve a szardellát, amellyel a végén díszítsük a tálat. Minden réteg közé locsoljunk salátalevet.

 

Ananászsaláta

Hozzávalók:

4 ananászkarika (konzerv vagy friss),
5 dkg krémsajt,
5 dkg porcukor.

Az ananászkarikákat jól csurgassuk le. Helyezzük üvegtálra, és a közepüket töltsük meg krémsajttal. Hintsük meg porcukorral, és jól kihűtve előételként tálaljuk.

 

Sajt- és gombafelfújt (Bambali)

Hozzávalók:

30 dkg krémsajt,
1 kávéskanál reszelt citromhéj,
10 dkg apró gombafej félbevágva (lehet konzerv is),
3 tojásfehérje kemény habja,
2 dl tejföl,
5-6 dkg pörkölt, apróra vágott mandula,
só,
bors,
pirospaprika.

A krémsajtot keverjük simára egy késhegynyi sóval, borssal, pirospaprikával, a citromhéjjal. Keverjük össze a gombával és a felvert tojáshabbal.
Vajazzunk jól ki egy kb. 22x10x10 cm méretű edényt, hintsük meg zsemlemorzsával, és öntsük bele a sajtos gombás keveréket. A maradék vajat apró darabokban szórjuk a tetejére. Előmelegített sütőben, közepes tűznél addig süssük, amíg meg nem szilárdul. Öntsük rá a mandulát és a tejfölt, és tegyük vissza a sütőbe még kb. 10 percre. Azonnal tálaljuk.

 

Diós sütemény (Carabeige aleppo)

Hozzávalók:

30 dkg vaj,
40 dkg liszt,
15 dkg apróra vágott dió,
5 dkg kristálycukor,
1/2 kávéskanál fahéj,
10 dkg porcukor.

A vajat és a lisztet összegyúrjuk, majd beledolgozunk kb. 0,5 dl vizet. A tésztát 1-2 óra hosszat pihentetjük. A tésztából dió nagyságú gombócokat formálunk, majd a gombócokat egy kissé lelapítjuk, és a közepükbe fészekszerű lyukat csinálunk. A kristálycukrot, diót, fahéjat összekeverjük, és a lyukat megtöltjük ezzel a töltelékkel. Széles tepsire rakjuk (hagyjunk helyet a gombócok között), és középmeleg sütőben 30-35 percig sütjük.
A porcukrot 5 kávéskanál vízzel összekeverjük, és a süteményekre csöpögtetjük akkor, amikor a sütemény még forró. Dobozban, lefedve sokáig eláll.

 

Gyümölcstorta

Hozzávalók:

6 dkg olvasztott vaj,
1 kávéskanál sütőpor,
3 tojás,
1 dl tejföl,
20 dkg liszt,
6 dkg cukor,
5 dkg darált dió,
10 dkg mazsola,
10 dkg különféle cukrozott gyümölcs.

Az egész tojásokat habverővel jól verjük fel, keverjük hozzá a cukrot, mikor világossárga, öntsük bele a vajat, és keverjük habosra. Keverjük bele a lisztet, sütőport, tejfölt (a tejfölt előzőleg verjük fel habosra), majd a gyümölcsöket, és kivajazott tepsiben közepes lángon süssük meg. (Szúrjunk bele éles kést, ha a tészta nem ragad rá, akkor belül is megsült). Hűtsük ki, és tejszínhabbal vagy anélkül tálaljuk.

 

Almadesszert (Baalbek)

Hozzávalók:

1 kg alma,
6 evőkanál vaj,
10 dkg cukor,
1 kávéskanál őrölt fahéj,
1 csipet őrölt gyömbér.

Az almákat meghámozzuk, négyfelé vágjuk, csutkájukat kivesszük.
Egy nagy lábosban az olvasztott vajban megpároljuk az almákat. Mikor már minden oldaluk megpirult, tálra rakjuk. A cukrot, fahéjat, gyömbért összekeverve a tetejükre szórjuk.