Terebess
gyümölcskalauz
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Pitahayakaktusz
Hylocereus
undatus (Haworth) Bitton et Rose in Britton
Család: Cacteceae (kaktuszfélék)
M:
hullámos kúszókaktusz;
A: strawberry pear;
S: pitahaya, pitaya;
N: Pitahaya
A
pitahayakaktusz talajlakó vagy epifiton, kúszó, kapaszkodó vagy csüngő termetű,
gazdagon elágazó kaktusz. Hosszú, karcsú, pozsgás, háromszögletű, akár 6 m hosszúságú
szárai légzőgyökerekkel kapaszkodnak az aljzathoz. A szár kb. 7 cm széles, ívelt
szélű ízekre tagolt. Az ízeken található kis, szemölcsszerű glochidacsoportok
mindig 2-5 rövid tövist is hordoznak. Pompás, éjszaka nyíló virágai speciális,
zöld, hengeres hajtásokon nőnek. Magházukat húsos, elálló pikkelyek veszik körül.
A számos keskeny-szálas, legfeljebb 11 cm hosszú, sárga vagy fehéres, terpedten
szétterülő szirom 2 körben helyezkedik el, melyek közepéből krémszínű porzók csoportja
emelkedik ki.
Termése: tövis nélküli, húsos, gömbölyű, elliptikus vagy széles
orsó alakú bogyó, amelyet háromszögletű vagy keskeny-lándzsás, alapi részükön
kiszélesedő, húsos, legfeljebb 8 cm hosszú, a csúcsukon berzedten visszahajló
pikkelyek borítanak. A termés akár a 20 cm-t is elérheti; megérve liláspiros,
ritkábban sárga. Szilárd-húsos héja kb. 1 cm vastag; tágas termésüreget zár körül,
amelyet üveges fehér, nagyon bő levű, éretten finom, édeskésen savanyú pulpa tölt
ki. E terméshúsba beágyazva igen nagy számú fényes fekete, lapos, körte alakú
mag (3 x 1,5 mm) van. Bizonytalan, hogy a főként Kolumbiában termesztett sárga
termésű pitahayakaktusz ugyanehhez a fajhoz tartozik-e?
Felhasználása: ezt
a gusztusos termést hosszirányban félbevágják, és a pulpáját a magokkal együtt
kanalazzák ki. Püré formájában vízzel, jéggel és cukorral keverve pompás üdítőitalt
szolgáltat. Sziruppá is főzik, amelyet sütemények vagy édességek fűszerezésére
és festésére használnak fel.
Elterjedése: Mexikó déli részében és Közép-Amerika
csendes-óceáni partvidékein honos, a trópusi Amerikában mindenfelé termesztik,
és ritkábban Afrikában, Ázsiában és Ausztráliában is ültetik.
Termesztése
és betakarítása: a forró, csapadékban szegény trópusi klímában tenyészik; dugvánnyal
szaporítják, és dísz-, valamint gyümölcstermő növényként házikertekben, sövények,
falak mellett és fákon termesztik. A termést érett állapotban vágják le, csak
néhány napig tárolható.
Rokon fajok: a Hylocereus nemzetségnek még más faja
is ehető termést ad, amelyet azonban csak regionálisan, kis mennyiségben használnak,
így pl. két rokon közép-amerikai faj, a H. ocamponis Britt. & Rose és a H.
guatemalensis Britt & Rose termései a fent leírt fajéhoz hasonlók, a pulpájuk
azonban piros színű.