Terebess: vadon termő zöldség-gyümölcs
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Fekete üröm
Artemisia vulgaris L.


Más néven: közönséges üröm, taplóüröm, anyafű, veres üröm

Származás: Európa, Észak-Afrika
Emésztést segítő hatása miatt értékes, érdemtelenül mellőzött, német nyelvterületeken ma is sokat használt fűszer. Íze a majoránnáéra emlékeztet, így liba-, kacsa-, vaddisznóételek kellemes fűszere lehet. Kipróbálásra érdemes, először egy párolt marhaszelet esetében, utána már jobban érezzük a felhasználási lehetőségeit. Emésztést segítő hatása miatt a nehezen emészthető ételek általános fűszere.
Virágzó hajtásának felső, legfeljebb 40 cm hosszú részét (esetleg a gyökerét) gyűjtik. A gyűjtés mellett ritkán termesztik palántaneveléssel is.
Teája étvágyjavító, epeműködést serkentő, görcscsillapító, idegerősítő.

Fásodó szárú évelő növény. Erőteljes rizómájából erednek fásodó hajtásai, amelyek akár 150 cm magasak is lehetnek. A növény nem bokrosodik. A szár levelei eltérőek, heterofilliát mutatnak. Minden levélre jellemző, hogy a fonáka fehéres a fedőszőrök miatt. A levelek ülők, rövid nyilas vállal szárölelők. A szár alsó részén eredő levelek osztottak, szeldeltek, de az osztatok, szeletek vaskosak, szélük fűrészes. A száron felfelé haladva a levelek tagoltsága nő, csak osztottak, az osztatok keskeny-szálasak, szélükön a fűrészfogak távol állnak.
A fészek virágzatai megnyúltak, bókolók, füzéres fürtöt alkotnak. A fészekpikkelyek (involucrum) eltérőek. A legkülső, sokszor csak egy, hosszú, még a virágzatot is túlnőheti. A következő kör fellevelei szélesebb-tojásdadok hegyes csúcsúak. A legbelső fészekpikkely sor levelei hosszú lándzsásak. A fészekpikkelyek közepe sötétebb színű. A fészkekben a nyelves, sugárvirágok hiányoznak. A fészekben kevés virág ül, mind csöves. A forrt párta vöröses színű vagy bordó árnyalatú. Az alsó állású magházból, két termőlevélből képződött áltermés csíkos kaszat.

 

 

II.
Fekete üröm

Artemisia vulgaris L.

Szent János-füve, seprőfű
Mugwort, Field Wormwood

Fészkesvirágzatúak családja (Asteraceae, Compositae)

LEÍRÁS
A fekete üröm évelő növény, gyöktörzse többfejű, vaskos ágakkal. Hajtása 1-2 m magasra nyúlik, egyenes, kevéssé elágazó. Színe barna, felszíne bordázott, pelyhesen szőrös. Leveleinek felszíne sötétzöld, alul kétszeresen, felül csak egyszeresen szárnyasan tagoltak vagy hármasak, fonákjuk ezüstösen szőrös. A levelek széle hátragöngyölt. Virágai sárgásak vagy vörösesek, apró, gömbölyded fészkes virágzatokat alkotnak, melyek a hajtás csúcsán fürtösen állnak. A virágok színét a szürkés fészekpikkelyek szinte teljesen elfedik. Virágzási ideje június végétől októberig tart. Barna szára és sötétebb levelei alapján a fehér ürömtől jól megkülönböztethető.

ELTERJEDÉS, ÉLŐHELY
A fekete üröm a leggyakoribb gyomfajok egyike: árokpartokon, utak mentén, legelőkön, szinte mindenféle gyomtársulásban előfordul. Cirkumpoláris elterjedésű növény, vagyis az északi félteke mérsékelt vidékein honos.

FELHASZNÁLT RÉSZEK
A virágzó hajtás felső 1-2 arasznyi részét (Artemisiae herba) gyűjtik és szárítással tartósítják.

KLASSZIKUS RECEPTEK
Dioszkoridész szerint "Az üröm mindkét faja melegítő, lágyító és folyóssá tevő erővel bír. Abba a főzetbe vagy vízbe ülni, amiben ürmöt főztek, és azzal fürdeni, meghozza az asszonyok hószámát, hajtja a magzatot és a méhlepényt, amit második szülésnek is szoktak mondani. Szintén jó a szülőszervek forró keléseire és elzáródásaira, széttöri a követ, és hajtja a megrekedt húgyot. Maga a fű széttörve és tapaszként feltéve, hajtja a hószámot és a húgyot. A fekete üröm kipréselt nedve mirhával tampont készítve és az asszonyok hüvelyébe téve, mindazt megteszi, ami a fürdőről leíratott. Aki aztán magukból a levelekből másfél latnyit megivott, szintén dicsérte."

A fekete ürömről is nagyon jó véleménye van Szent Hildegárdnak, mivel "ha megfőzik és lekvárral megeszik, gyógyítja a zsigereket és melegíti a beteg gyomrot". Leírása szerint ha valakinek evéstől vagy ivástól lesznek fájdalmai, az az ürmöt más ételekbe főzve tudja "azt a rothadást, amit korábbi ételeivel és italaival magára vont", elűzni.

Hieronymus Bock említést tesz a fekete üröm mágikus felhasználásairól is: "Ez a tiszteletet érdemlő fekete üröm vagy Szt. János füve és öve a varázslásba és babonaságokba is bekerült, mivel az ilyenek e füvet adott napon és órában ássák, mint a vasfüvet... Mások magukra akasztják, koszorút fonnak belőle és szerencsétlenségükkel együtt, versek és mondások kíséretében, Szt. János tüzébe vetik. E majomjátékok és ceremóniák nem a legkevésbé Franciaországban, Párizsban űzetnek. Mások Pliniustól megtanulták, hová kell az ürmöt zsályával függeszteni, s így nem fáradnak el a gerjedelemtől, és vég nélkül folytathatják...
A fekete üröm jóravaló és hasznos asszonyfű, főként asszonyok tisztelik és használják, mint hasznos füvet, mely melegít és szétoszlat, belsőleg és külsőleg. A fekete üröm Galénosz véleménye szerint meleg a második fokon és száraz az első végén vagy a második elején. Megnyit, lágyít, tisztít és szétoszlat. A leveleit és a virágait használják. A gyógyszertárban vizet, szirupot és sót tartanak belőle. A desztillált víz serkenti a szülést, segíti a méhlepény tisztulását, az asszonyi vérzést, a húgyot, széttöri a követ, megnyitja a májat, a veséket, a húgyutakat és a méh megrekedt ereit. A szirup elsősorban az elmaradt hószám meghozására szolgál, ami az elzáródott erek miatt lép fel. Üröm, csombormenta, izsóp, citromfű, margitvirág, farkasalma, boróka, betonika vagy kamilla vizével kell bevenni. A só hatalmas ellenszer pestisben. Negyed latnyit ... kell bevenni meleg borban és ráizzadni.
A fekete üröm borban megfőzve, kevés vagy sok szerecsendióvirágot hozzátéve és naponta kétszer vagy háromszor iva, melegíti a belső szülőszerveket, szétoszlatja a megrekedt vérzést vagy menszeszt, és kivezeti azt, hasonlóan a méhlepényt, a halott magzatot és minden belső tisztátalanságot, ugyanilyen ereje van az égetett víznek is. Az ürömből készült főzet, mézzel és cukorral készítve, enyhíti a köhögést, szétoszlatja a gümőket, szétmorzsolja a követ, tisztítja a tüdőt, a veséket és a hólyagot, asszonyoknak és férfiaknak, naponta egyszer vagy háromszor iva belőle, és ráböjtölve. Az üröm széttörve és vizes mézzel megiva csillapítja a bélfájdalmakat. De a szárított ürömvirágok a leghasznosabbak, nemcsak orvosságként, hanem a konyhában is, a kacsát és más ételeket ezzel töltve és elkészítve. Egyesek jó ürmösbort készítenek ősszel, hagyják a mustot öregedni, a fent említett asszonyi panaszokra. Az üröm hatásában a csombormentára hasonlít, de meglátásom szerint minden téren kellemesebb annál. Nagyszerű és bevált víz megrekedt vérzésre. Végy ... porrá tört borókát egy latnyit, ürömvizet 32 latnyit, csombormenta- és rutavizet, 12-12 latnyit: keverd ezeket össze, tedd egy üvegbe, jól dolgozd el és erjeszd 8 napon át lótrágyában. Azután desztilláld le vízfürdőben és tedd napra 11 napon át. Végy belőle 3 latnyit, naponta háromszor, reggel, délben és este. Néhány nap alatt meghozza a szokásos hószámot. Kőre kitűnő orvosság. Végy negyed latnyit az üröm porából és vedd be petrezselyemvízzel. Negyednapos lázra végy két maroknyi ürmöt, benedekfüvet, Szt. János füvét egy-egy marokkal. Vágd apróra, forrald 1 pintnyi fehér borban, míg a negyede elforr. Ebből adj esténként és reggelente 1 pohárnyit, néhány napon át. Egy hatalmas recept, ha valakit meglőttek, kioldja a porból a forróságot, és ellene áll a gonoszságának: törd szét a zöld ürmöt borban, préseld ki a nedvét, ebből adj naponta kétszer 3 vagy négy latnyit. Ebből lehet a sebekre önteni is. Ha nincs zöld üröm, add a száraz leveleket félig borban és félig vízben, adj ebből 5 latnyit a betegnek és mosd vele a sebet.
Ahogyan a fekete üröm minden belső nedvességet az asszonyokban szétoszlat és kivezet, ugyanígy külsőleg is megteszi ezt, ha gőz- vagy izzasztófürdőt, avagy tampont készítenek belőle. Így ha valaki nem tud vizelni, annak fehér borban kell ürmöt főznie és ha melegen a szemérmére teszi, használ. Az üröm virágai kamillával és párlófuvel főzve és a kihűlt, görcsös ereket és szöveteket ezzel dörzsölve és masszírozva felébreszti azokat és újra élővé teszi. Ugyanígy, ha valaki túl sokat ment, akkor lábvizet kell készítenie a fekete ürömből. Vörös borban főzve használják kiszáradt végbélre is, amit először gőzölni és füstölni kell tömjénnel és görög fürdővel, amit Colophoniának neveznek, és azután a forró főtt ürömre ülni. A fű széttörve és mandulaolajjal jól összekeverve, és tapaszként a gyomorra helyezve gyógyítja a gyomorfájást. A szülés segítésében a fekete ürömnek csodálatos hatása van vízben megfőzve, s a köldökre és a gátra téve. Szülés utáni fájdalmakra végy néhány főtt tojássárgáját, törd szét ürömnedvvel, tégy hozzá egy kevés porrá tört római köményt és disznózsírt, amennyi kell. Kend egy kendőre és helyezd az altestre. Hideg és felfúvódót anyaméhre végy 2 maroknyi ürmöt, kamillavirágot, mentát, közönséges macskamentát, hegyi macskamentát, mindegyiket 1 marokkal. Készíts belőle egy zsákocskát, permetezd be borral és helyezd melegen az altestre..."

MODERN FELHASZNÁLÁSOK
HATÓANYAGOK: Elsősorban illóolajokat (tujon, borneol, cineol) és keserűanyagokat tartalmaz.
GYÓGYHATÁSOK: Hatásait tekintve hasonló a fehér ürömhöz, javallatai között első helyen az étvágytalanság, emésztési panaszok, hasmenés, felfúvódás, gyomorhurut, epepanaszok szerepelnek. Különösen az epetermelést és ezáltal a zsíremésztést serkenti, általános görcsoldó hatása is van. A népi gyógyászatban általános idegerősítőként, erősítőként használják. Nagyon erős féregűzőszer. Külsőleg (bedörzsölőszerként) reumatikus panaszok ellenszere.
ADAGOLÁS: 1 púpozott teáskanálnyi szárított füvet 1/4 l forró vízzel leöntünk, majd 2 perc után leszűrjük. Napi adagja 1-3 csészényi, lehetőleg édesítés nélkül fogyasztandó! A tárkony illóolajának napi adagja 3-4-szer 2-3 cseppnyi, mézvízbe vagy alkoholos oldatba cseppentve.
GYÓGYTERMÉKEK: Dr. Kleinschrod's Wörishofener Nervenpflege
MELLÉKHATÁSOK, ELLENJAVALLATOK: Túladagolva mérgezéseket okozhat, terhesség esetén használata ellenjavallt!