Terebess konyhakert
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Keserűtök
Momordica charantia

Angolul: balsam pear (balzsamkörte), bitter cucumber (keserűuborka), alligator pear (alligátor körte), bitter melon (keserűdinnye), franciául: paroka, spanyolul: cundeamor.

Növénytani leírása. A Cucurbitaceae (tökfélék) család Momordica nemzetségébe tartozó, gyors növekedésű, kis termetű, egyéves kúszónövény. Hajtásai 7-10 m-es hosszúságot is elérnek. Levelei 5-9 mély bevágással tagoltak, felületük sötét-, fonákuk világos sárgászöld. Virágai sárga színűek. Két típusa van:

var. chinensis, termése nagyobb, hosszabb és szélesebb, ezüstös színű,

var. muricata, virágja halványsárga, magja fehér, a hús vörös színű.

Töktermése az uborkához hasonlóan megnyúlt (8-16 cm) vagy szív alakú, felülete erősen rücskös, bibircsókos. Az érett termés hosszirányban háromfelé reped, és a fehér, szürke vagy barnás magvak, amelyeket érdes, fogyasztható külső héj borít - kihullanak belőle. Vetés után kb. 3-5 hónap múlva virágzik, a termés a virágzást követő 2-3 hét múlva szedhető.

Származása, elterjedése. Délkelet-Ázsiában őshonos. Termesztése jelenleg is származási helyén, Indiában, Kínában a legjelentősebb. Újabban Közép-Amerikában és a Karib-térségben is foglalkoznak vele. A mérsékelt öv melegebb részein is termeszthető. Gyűjteményekben, kiskertekben már nálunk is megtalálható.

Élelmezési és gazdasági jelentősége. A termőhelyein élő lakosság élelmezésében játszik szerepet mint önellátásra termesztett vagy a helyi piacokon értékesülő kisebb jelentőségű zöldségféle. Nem számít alapélelemnek, de értékes vitamin- és ásványisó-forrás. Különösen sok C-vitamin és vas található benne. Ez utóbbi miatt táplálkozási értéke (ANV-mutatója) elég magas, 4 feletti, csaknem kétszer annyi, mint a paradicsomé. Található benne B1-, B2-vitamin, karotin, továbbá említésre méltó mennyiségben foszfor és kalcium.

A trópusokon nemcsak éretlen termését fogyasztják, hanem zsenge leveleit és hajtásait is.

Környezeti igényei. Hőigénye a többi tökféle növényéhez hasonló, 20-25 °C az optimális számára. Egyebek tekintetében nagyon igénytelen növény. A nappalhosszúsággal szemben közömbös.

Vízigénye mérsékelt. Különleges talajigénye nincs. Jól alkalmazkodik a szélsőséges körülményekhez, mind az átmeneti szárazságot, mind a rövid ideig tartó túlságosan nedves, humid körülményeket bírja.

Fajtái. Nemesítésével és vetőmag-forgalmazással csak külföldi cégek foglalkoznak. Nemesítési célkitűzés a keserűségmentesség, a tenyészidő rövidítése, a nagy termés és a betegség-ellenállóság elérése. A külföldi árjegyzékekben ismertetett fajták e tulajdonságokkal többé-kevésbé rendelkeznek már.

Termesztése. Trópusokon bármikor, a szubtrópusokon és a mérsékelt övön csak akkor szaporítható, amikor a keléséhez és fejlődéséhez szükséges 18-20 °C körüli hőmérséklet biztosított. A vetés után kb. 2 hónap múlva szedhető. Nálunk április végén, de inkább május elején vethető, 50-60 cm sortávolságra, 2-3 cm mélyen. A kikelt növényeket 40-50 cm tőtávolságra kell kiritkítani. Június közepén virágzik, a szedés augusztus elejére tervezhető.

Ápolási munkái a szükség szerinti gyomirtás és öntözés.

A trópusokon 2-4 hónapos a szedési idő, nálunk legfeljebb 1 hónap.

Elkészítésének módjai
A legtöbb fajta fogyasztásra kerülő éretlen termése keserű. Felhasználás előtt ezért ezeket fel kell darabolni, vízben jól kimosva fel kell főzni, majd a levet leönteni róla. Ezt a műveletet legalább kétszer-háromszor kell megismételni, hogy a keserűséget okozó vegyület teljesen felbomoljon, és kimosható legyen belőle. Ilyen előkészítés után olajban kisütik, vagy savanyúságot, kompótot, illetve főzeléket készítenek belőle. Ugyanígy kell a feltehetően mérgező, keserűséget okozó anyagot a felhasználásra kerülő zsenge levelekből és hajtásokból is eltávolítani.

Származási helyén, Indiában az egyik legkedveltebb zöldségféle. A Karib-térségben lázcsillapító és bélféreghajtó hatására figyeltek fel, gyógynövényként is számon tartják.

 

 

II.
Szemölcsös tök

Momordica charantia
L.

(más néven: balzsamkörte, balzsamuborka)

Nálunk ismeretlen, tömzsi, szemölcsös, uborkához hasonló termésű, viszonylag apró, feketés, tenyeresen szeldelt levelű, ázsiai, trópusi növény. Éretten ragyogó, sárgás narancsszínű, felnyílott terméshéjából kilátszik vérpiros terméshúsa, amely a barnás magvakkal kitátott szájú korokodilra emlékeztet. Egyik leglátványosabb tökfaj, érett terméséből főzeléket készítenek, de a trópusokon nyersen is fogyasztják. Népi gyógyászati értéke is van, éretlenül hashajtóként is használják Ázsia egyes részein.

 

 

III.
Balzsamuborka, balzsamtök
Momordica charantia L. (M. balsamifera Desc.)
Család: Cucurbitaceae (tökfélék)

A: bitter gourd, balsam pear;
F: paroka, margou;
S: cundeamor, sibicogen;
N: Bittergurke, Balsambirne

A balzsamuborka egyéves, egylaki, lágy, csavarodó szárú kúszónövény. Legfeljebb 4 m hosszú szára 5 szögletű, hosszbarázdás, és egyszerű kacsokat fejleszt. Levelei átellenes állásúak. A levéllemez körvonala széles vese alakú vagy kerekded, szíves vállú és mélyen 5-9 karéjú (2,5-10 x 3-12). A levélnyél 1-7 cm hosszú. Egyivarú virágai egyesével állnak a levélhónaljban, az 5 cimpájú, sárga párta mintegy 3 cm átmérőjű.
Termése: csüngő, hosszú kocsányú kabak vastag bordákkal, ráncokkal és szemölcsökkel, szőrös felülettel. A terméseket éretlen, zöld állapotban takarítják be, megérve héjuk élénksárga vagy narancsszínű. Alakja és mérete nagyon sokféle; van hengeres, orsó alakú vagy elliptikus, és 3-15(-40) x 2-5(-8) cm nagyságú lehet. A fogyasztásra legalkalmasabb, éretlen termés húsa halványzöld, szilárd és leves, és nagyon keserű ízű. A keserű magok fehéres, szivacsos-száraz, ízetlen bélben helyezkednek el; éretten vöröses-barna színűek és édes magköpennyel borítottak. A magok szabálytalanul lapos, tojás alakúak vagy csaknem négyszögletesek (8-15 x 4-10 mm).
Felhasználása: a keserű, vasban és vitaminokban gazdag termés Ázsiában gyakori és kedvelt zöldség. Éretlenül betakarítva órákig sós vízben áztatják a keserűanyagokat eltávolítandó. Így előkezelve párolva vagy főzve fogyasztják. A fiatal terméseket savanyúságnak teszik el, vagy befőzik. A fiatal levelek, hajtások és virágok puhítva ízletes, fűszeres zöldséget szolgáltatnak. A növény nedve nyersen mérgező, ízületi gyulladás, reuma, asztma, bőrbetegséget és cukorbetegség kezelésére használják, gyermekeknél féreghajtó szerként szolgál.
Elterjedése: Ázsia trópusairól származik, a meleg klímájú területeken világszerte termesztik, elsősorban Dél- és Délkelet-Ázsiában, Kínában és a karib-tengeri szigeteken.
Termesztése és betakarítása: a trópusi és szubtrópusi klímában tenyészik, legjobban a forró, nedves síkvidékeken; jó vízellátást igényel. A balzsamuborkát magról szaporítják, és a vetés után mintegy 2 hónap múlva, éretlen állapotban takarítják be; hűtés nélkül csak néhány napig, hűtve mintegy 3 hétig tárolható.
Rokon fajok: a nemzetség más, ehető termésű fajai mellett, amelyek csak helyi jelentőségűek, a M. cochinchinensis Spreng. fajt trópusi és szubtrópusi régiókban Indiától Japánig ültetik. Széles tüskékkel borított terméseinek felhasználása a balzsamuborkáéval azonos.

 

 

IV.
Keserű dinnye

A keserű dinnye (más néven balzsamkörte) egy trópusi gyógyító zöldségféle, amely leginkább az uborkára vagy még inkább a tökre emlékeztet. Érett termésének külseje sárgás-narancsmintás, míg húsa világos zöldes-sárga színű.

Dél- és Észak-Amerikában, Ázsiában, illetve Afrikában igen elterjedt, ezeken a kontinenseken a népélelmezés fontos részét képezi. Fogyasztják főzelékként, levesként (amely a mi karalábé levesünkhöz hasonlít, csak nevéhez méltóan kissé kesernyés ízű), ezen kívül számos egyéb elkészítési formája is ismert.

A keserű dinnyét, illetve különböző kivonatait jótékony hatásai miatt nagyon régóta alkalmazzák hagyományos népi gyógymódként. Hasonlóan a többi természetes eredetű népi gyógyszerhez – országonként változóan – többféle betegség gyógyítására használták és használják még ma is. Hatásai között azonban mindenütt szerepel a vér cukorszintjének csökkentése, illetve a cukorháztartás optimalizálása, ugyancsak köztudott koleszterin- és triglicerid-szint csökkentő tulajdonsága is. Hatékonyságáról jelenleg a vírusfertőzéses betegségek körében folynak tudományos vizsgálatok. A keserű dinnye gyógyhatása a tradicionális kínai gyógyászatban ugyancsak igen régóta ismert.

A keserű dinnyét – mint ételkülönlegességet – Európában is régóta ismerik, ám hatóanyagai csak az utóbbi évtizedekben váltak a tudományos vizsgálatok tárgyává. Megállapították, hogy jótékony hatásaiért egy flavonoid típusú vegyület, illetve vegyületcsoport a „charantin” felelős. A növényben ez az anyag csak néhány tized százalékban fordul elő, azonban a termés húsából sikerült egy speciális eljárással 10% feletti charantin tartalmú kivonatot előállítani, amely kapszulázható. A kivonatból már egy gramm körüli mennyiség elegendő a kívánt eredmény eléréséhez. A tisztán növényi eredetű anyagból már egy hónapos kúra jelentősen hozzájárul a szervezet ideális cukorszintjének eléréséhez.

Dr. Lónyai Péter