Terebess: vadon termő zöldség-gyümölcs
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Martilapu
Tussilago farfara

 

Népies nevei. Farkastalpfű, körömfű, körömlapu, lókörmű szattyán, lókörmű szattyu, lókörömfű, mostokalapu, partilapu, podbál, szamárköröm, szamárlapu, tyúkvirág, vajkapu.

Leírása. Évelő, kúszó, hosszú, tarackos növény. Kora tavasszal először sárga virágai jelennek meg, majd később a talajról induló, nagy leveleket fejleszt. Virágzó szárai 10-30 cm magasak, amit tojásdad, lándzsás pikkelylevelek borítanak. Szárán egy fészek van, a virágzat 10-12 mm széles. A virágzat érzékenyen reagál a napsütésre. Éjszaka és borult időben becsukódik. Februárban-áprilisban virágzik. Levelei nagyok, kerekded szív alakúak, széles öblösek, hullámosak, fogazottak. Fonáka filcszerűen szőrös.

Összetéveszthetősége. Virágzatát összetéveszthetjük a pongyola pitypangéval. Jól nézzük meg a virágzat szárát. Ha pikkelyleveles, akkor martilapu, ha sima, akkor pongyola pitypang. Kifejtett levelei hasonlítanak az acsalapu leveleihez, de annak levelei 60 cm nagyok is lehetnek, kisgyerekek esernyője nyári záporok idején, alig sarkosak és alsó részük gyapjas. Hasonló levelei vannak a nagy bojtorjánnak is, de ennek levelei a levélnyélnél szív alakúak, fonákukon erőteljes levélérrel. Ha nem ismerjük fel biztosan a növényt, akkor csak onnan gyűjtsük, ahol előzőleg virágozni láttuk.

Előfordulása. A homokterületek kivételével az egész országban gyakori. Agyagos partokon, omlásokban, töltéseken, utak mentén, olyan helyeken, ahol a talajban pangó vagy felszínre jutó vízzáró réteg van, amelynek mentén állandóan nedvességhez jut. Tehát talajvízjelző növény.

Felhasználása. A levele főzeléknek, levesnek, szörpnek, salátának, köhögés, rekedtség elleni teának használható. Saláta galambbeggyel, fekete nadálytővel keverve kiváló ízesítésű burgonyafőzeléket készíthetünk. Összeaprítva vajas kenyérre szórhatjuk. Jól keverhető salátaboglárkával, kerek repkénnyel és csalánnal. A leveleket a káposzta leveleihez hasonlóan göngyölésre használhatjuk. Tea készítéséhez 5-10 g levelet és virágot számíthatunk egy csészényi lobogó vízhez. A martilapu köhögéscsillapító hatása közismert. Fejfájás ellen a kifejlett leveleket a bolyhos oldalával borítsuk a homlokunkra. Ajánlatos a levelek gyakori cseréje. Helyi gyulladások ellen a leveleket összetörjük, tejszínnel összekeverjük, majd a kívánatos helyre kenjük. Dagadt lábainkat zöld martilapulevelekkel borogathatjuk, vagy gyenge főzetében lábfürdőt vehetünk.

Gyűjtési ideje. A fiatal leveles virágzati hajtást, bimbókat és virágokat, valamint a fiatal leveleket egész addig gyűjtjük, amíg a fonák nem lesz filcszerűen szőrös (márciustól júniusig). Íze egyedülállóan aromás.

 

Receptek

Martilapus burgonyafőzelék. A martilapuleveleket (750 g) gondosan megmossuk, finomra vágjuk, hosszúra vágott, hámozott burgonyával (250 g) sós vízben puhára főzzük. Finomra szeletelt hagymát zsiradékban megpárolunk, liszttel meghintjük, végül a martilapus burgonyát hozzáadjuk. Borssal és tejföllel ízesítjük.

Martilapu-főzelék. A fiatal, zsenge martilapuleveleknek letépjük a nyelét, alaposan megmossuk, összetekerjük, vékony szeletekre vágjuk. Kis csomóba kötött borsfűvel vagy kaporral sós vízben pároljuk. A borsfüvet vagy kaprot rövid idő múlva kivesszük, a martilaput addig pároljuk, míg meg nem puhul. A főzeléket világos rántással berántjuk, végül kevés borecettel ízesítjük. Nagyon finom, fűszeres ízű főzeléket kapunk.

Martilapuval töltött karalábé. A karalábét meghámozzuk, (személyenként 3-4-et), tetejét levágjuk, belsejét kivájjuk. A tetőt és a csészécskét sós vízben félpuhára főzzük.
Töltelék: a martilapuleveleket (100 g) sós vízben puhára főzzük, nagy darabokra vágjuk és főtt burgonyával (300 g) összekeverjük, ízlés szerint sózzuk. A tölteléket tojással sűríthetjük. A karalábét a martilapu-burgonya masszával megtöltjük, kalapját hozzáragasztjuk. Azt a vizet, amelyben a karalábét főztük, felmelegítjük, a kivájt karalábédarabokat benne puhára főzzük. Ha kész vagyunk, tejjel, liszttel és fűszerekkel - pl. szerecsendió - ízesítjük, majd robotgéppel habos pürévé keverjük. A végén, ha gondoljuk, a pürét még tojással is dúsíthatjuk. Melegen tálaljuk.

Rizses töltike martilapuban. Csalánleveleket (300 g) zsírban hagymával megpárolunk, főtt rizzsel (300 g) összekeverjük, bazsalikommal és sóval ízesítjük. A tölteléket kis gombócokká gyúrjuk és fiatal martilapulevélbe csomagoljuk. Vajjal kikent jénai edénybe helyezzük a göngyölegeket, liszttel szaporított tejföllel leöntjük, tetejét füstölt sajttal meghintve átsütjük. Melegen tálaljuk.

Zöldegyveleg martilapuban. Pongyolapitypang-, mezeisóska- és pásztortáskalevél keveréket párolunk (ízlés szerinti vagy rendelkezésre álló arányban, 500 g-nyi összmennyiségben), zöld, apróra vágott, kimagozott olivabogyókat (6-8 db-ot), 1 apróra vágott kemény tojást, valamint 1-2 db szétnyomott fokhagymagerezdet összekeverünk, szurokfűvel, bazsalikommal, kakukkfűvel fűszerezzük, vízben puhított száraz zsemlével (1-2 db) szaporítjuk, leforrázott martilapulevélbe gombócként töltjük.

Húsos martilapulevél. Darált húst (300-400 g) hagymával, 1 tojással, aprított pásztortáskalevéllel (100 g) összekeverjük. 2-3 levelet összeillesztünk, rárakjuk a tölteléket és a leveleket összetekerjük, cérnával átkötjük, lisztben meghengergetjük, vajban vagy zsírban átsütjük. Mellette 1 fej apróra vágott hagymát pirítunk. Ha kész, felöntjük úgy, hogy a göngyölegeket csak félig lepje el. A mártást paradicsompürével és zöldpaprikával ízesítjük, majd kb. 30 percig lassú tűzön főzzük. Evőkanálnyi búzakeményítővel besűrítjük. Melegen fogyasztjuk.

Édes martilapuvirág-mártás. A virágos hajtásokat (250 g) apróra vágjuk, cukorral beszórva, több órán át borban áztatjuk. 1 evőkanál búzadarát 1/2 l forró vízben elkeverünk, citromlével savanyítjuk. A bort és a martilaput lassan belekeverjük és a mártást hidegre tesszük. Felfújthoz vagy pudinghoz adjuk.

Martilapu-kocsonya. A virágzatot és a virágzati hajtásokat (250 g) apróra vágjuk, egy éjszakán keresztül fehérborban áztatjuk. Cukorral (100 g) és néhány vaníliadarabbal felfőzzük. 1/2 l zselatinoldatot adunk hozzá, ismét felfőzzük, lehűtjük és hűtőgépben megszilárdítjuk. Tejszínhabbal tálaljuk.