Terebess konyhakert
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Vöröshagyma
Allium cepa L.

 

Lila hagyma
Allium cepa L. convar. cepa conc. 'lilacinum' Terpó

Igazi kiskerti növény. Magas, bördős, egyenes szárán lilás fejecske virágzatával kedves színfolt a kertben. Liláspiros hagymáját jóformán minden családban kedvelik édes, aromás ízéért, gusztusos terméséért zölden és beérve.

Származása, elterjedése. Elő- és Közép- (Nyugat-) Ázsiából származik, a közönséges vöröshagymából nemesítették. Főként kiskertekben terjedt el ott, ahol a vöröshagymát termesztik.

Gazdasági és táplálkozási jelentősége. Terméshozama a házikertben 2,0-3,0 kg/m2. Tápértéke nagy, 10% körüli szárazanyagot, 9-12% szénhidrátot, 1-3% fehérjét, 10-12% pektint, 17-20% mg/100 g C-vitamint és kevés csípős vegyületet (allilszulfid) tartalmaz. Gazdag ásványi sókban is. Energiaértéke 167-210 J.

Növénytani jellemzői. Kétéves, lágy szárú növény. Gyökérzete sekély elhelyezkedésű, bojtos. Hagymája lila, kerekdeden kúpos. Levélzete tőálló, hengeres, belül üreges, csupasz. Virágzati szára bördős, 70-80 cm magas. Virágzata sok apró virágból álló, gömb alakú fejecske, két buroklevéllel, idegenmegporzó. Termése 3 rekeszes, felnyíló tok. Magja kicsiny, fekete. Ezermagtömege 3,2-3,8 g. Csírázóképessége 85-95%-os, a mag 3-4 évig jó, a vetéstől számított 6-8 nap múlva kel ki. Tenyészideje magról vetve 140-160 nap, dughagymáról nevelve 100-120 nap.

Élettényezők iránti igénye. Fényigénye: hosszú nappalon, bőséges napfénnyel fejlődik kielégítően. Hőigénye: a mag csírázása már 4-5 °C-on megkezdődik. Alacsony hőfokon elsősorban a levélzet, magasabb hőfokon a hagymarész fejlődik. Hűvösebb éghajlaton vagy öntözve a hagymája 1 év alatt kifejlődik. Vízigénye közepes, a legtöbb nedvességet fejlődésének kezdetén kívánja. Hagymaképzéskor és -éréskor kevés csapadékot, száraz meleget kíván. Talajigénye: a szélsőséges talajtípusoktól eltekintve minden talajon sikeresen termeszthető. Mezőségi és réti agyagtalajokon terem a legjobb minőségű hagyma. A lazább talajokon azonban nagyobb termést ad. Tápanyagigényes, de friss trágyázást nem kíván.

Változékonysága, fajtái. 'Tétényi rubin': megnyúlt gömb alakú, kemény húsú, kissé csípős, lila színű, középnagy hagymájú, bőtermő. A 'Szentesi lila' (tájfajta) hagymája sötétes lila, kemény, omlós húsú, édeskés, jóízű, sűrűn ültethető. A 'Braunschweigi' sötétpiros közepesen csípős, lapos, 50-75 g-os, bőtermő. A 'Hosszú lila' nagyon mutatós, jóízű fajtavonal.

Termesztése. Dughagymáról ültetve március 10. és augusztus 1. között van a földben. Duggathatjuk főnövényként és áttelelő saláta, sóska, póréhagyma, továbbá tavaszi saláta, retek, gyökér, sárgarépa, sárgadinnye, görögdinnye stb. közé köztesként. Utónövénye az áttelelő saláta és retek, a sóska, a petrezselyem, az őszi mák és a fokhagyma, továbbá a cékla, a korai karalábé és kelkáposzta stb. lehet. Előnövénye valamennyi trágyázott kapásnövény, a borsó, a bab. Talaj-előkészítése az őszi ásás vagy szántás. Tenyészterülete tisztán ültetve 20-25 x 10 cm (40-50 hagyma/m2). A gyökér- és a sárgarépasorok közé egy sort 10 cm tőtávolságra ültessünk, a dinnye közé hasonlóképpen, de 2-3 sor kerüljön. A többi növény közé a sorba 10 cm-re duggatjuk. így a területet jól kihasználjuk. Kellő tápanyag- és vízellátottsággal helybe vetve egyévesként is termeszthetjük. Ebben az esetben 20 x 5 cm-re, 2-3 cm mélyen vetjük és 10 cm-re ritkítjuk. Ápolása: a területet tolókapával, kézikapával, kapirccsal tartsuk gyommentesen. Öntözése: helybe vetve szükség szerint 5-10 mm vízzel öntözzük. Szedése: amikor a növények 40-50%-án már megdőlt a hagymaszár (augusztus 1-15. között), a hagymákat kiborogatjuk, napon szikkasztjuk, majd kézzel válogatva összeszedjük. Szellős, napos helyen kiterítve szárítjuk, válogatjuk és száraz helyen tároljuk.

Feldolgozása, hasznosítása. A házi-, üdülőkertben csoportosan vagy ágyasokba ültetve szépen mutat. Bemutató-, iskolakertekbe elő-, maghozójuk háttérnövénynek alkalmas. Díszcsokornak is tetszetős. A hagyma csúcsát levágva vizes tálon díszként hajtathatjuk.

A zsíros, húsos (szalonna, kolbász) ételek hasznos kiegészítője. Konyhánkon mindennapos, kedvelt fűszer. Nyersen fogyasztva (zöldhagymaként is) rendkívül egészséges. Önálló ételként is kiváló. Étvágyfokozó, szélhajtó, vérnyomás-, vércukorszint-, érbetegség-csökkentő, diuretikus, továbbá fertőtlenítő hatású (fitoncid növény), elűzi a bél parazitáit. Gyomor- és bélpanaszokon is segít. Összetört hagymával a rovarcsípések kezelhetők.

Elkészítése

•  Lilahagyma-mártás. Két kanál lisztet egy kanál zsírral aranysárgára pirítunk. Hozzáadunk 1 kockacukrot, 1 fej apróra vágott lila hagymát, kissé megpirítjuk, húslével felöntjük. Kevés ecettel vagy tejföllel megsavanyítjuk, majd lassú tűzön besűrítjük. Tálalás előtt át is szűrhetjük. Főtt húst adunk mellé.

•  Dinsztelt lilahagyma-feltét (köret). Két fej lila hagymát karikára szeletelve forró zsírban megpirítunk. Sóval, borssal ízesítjük. Főzelékekhez (bab, lencse, burgonya), sült húsokhoz (rostélyos, karaj) adjuk.

•  Lilahagyma-saláta. A vékony karikára felszeletelt hagymára felöntőlevet (kevés só, citrom, cukor, bors) adunk. Két óra múlva friss petrezselyemzöld hozzáadásával fogyaszthatjuk. Készíthetjük vegyesen főtt, nagy szemű babbal vagy krumplival.

 

 

Gyöngyhagyma
Allium cepa
L. convar. cepa conc. 'margaritaceum' Terpó

(más néven: ezüstfehér csemegehagyma)

Hagymája kicsiny vagy nagy, gömbölyded, lapos, hosszúkás alakú, gusztusos, ragyogó fehér színű, igen díszes. Zöld és érett fogyasztásra kiváló.

Származása, elterjedése, mint a vöröshagymáé, ennek nemesített változata. Nem régi keletű, Európa-szerte ismert, nálunk most kezd elterjedni.

Gazdasági és táplálkozási jelentősége. Közepesen bőtermő (1,5-3 kg/m2), igen sűrűn ültethető. Felhasználása, beltartalmi értéke a lila hagymáéval megközelítően egyező. Étkezési és fűszerezési, konzerválási célra kiváló.

Növénytani jellemzői. Hagymája a lila hagymánál kisebb, színe fehér, egyéb tulajdonságaiban ahhoz hasonló. Tenyészideje dughagymáról ültetve 80-90 nap (teljes hagymanagyságig), csemege- és konzervhagymának magról vetve ugyanennyi.

Élettényezők iránti igénye azonos a lila hagymáéval.

Változékonysága, fajtái. 'Fertőéi ezüstfehér': lapított gömb alakú, ezüstfehér héjú, fehér húsú, kissé zöldes árnyalattal. íze édeskés, alig csípős. Magról termeszthető. A 'Gyöngyhagyma' (Barbetta) gömbölydedebb, édeskés ízű, nagyobb méretűre is kifejlődő kiváló minőségű, magról is termelhető. A 'Szentesi fehér' (tájfajta) kerekded, édes, ezüstfehér, kiváló minőségű, rövid tenyészidejű, dughagymáról 80-90 napos. A 'Bianca di Giugno musona tonda' (Zorzi) ezüstfehér színű, kerek, finom megjelenésű, magról vetve is középnagy hagymákat nevel. Hazai (ZKI Makó) nemesítésű a 'Makói fehér' fajta, sokrétűen felhasználható, ízletes. A 'Lisszaboni fehér' megnyúlt alakú, zöldesfehér, tavaszi, őszi friss zöldhagymának alkalmas. A 'Selyem hagyma' az előzőhöz hasonló, kitűnő ízű szentesi tájfajta. Az 'Owa Osena' megnyúlt, hengeres alakú, barna héjú, fehér húsú, jól tárolható csemegehagyma. Tenyészideje közepes.

Termesztése: március 10. körül sűrűn, 10-15 x 3-5 cm-re duggatjuk vagy vetjük, zöldhagymaként ritkíthatjuk. Augusztusi vetéskor a fagyok ellen falevéllel, törekkel stb. takarjuk, mert így kiváló minőségű tavaszi zöldhagymát ad. Kultúrája hasonló a lila hagymáéhoz. Terméshozama kb. 200-300 hagyma/m2.

Feldolgozása, hasznosítása. Félig kinőtt, fehér hagymái érdekes látványt nyújtanak. Szegélyként vagy előtérnövénynek ültethető. Bemutató-, iskola-, hobbikertekben is értékes.

Minden formában felhasználható. Nagy előnye korai fejlődése és érése, valamint nagy hozama. Zöldhagymaként szára is fogyasztható. Őszi vetéssel (duggatással) kora tavaszi, vitamindús, ízletes zöldhagymát ad. Csemegének, fűszernek, nyersen, szárítva (hófehér marad) kiváló. Konzervnek, savanyított hagymának, üveges tartósításra egyaránt alkalmas.

Elkészítése

Savanyított csemegehagyma. Az ezüstfehér (Gyöngy, Musona stb.) hagymát megtisztítva, megmosva üvegbe rakjuk. Mustármagot, köménymagot és babérlevelet adunk hozzá. Cukros, ecetes, sós vízzel felöntjük, gyengén csírátlanítjuk (dunsztoljuk). Csemegének, húsok, hidegtálak, szendvicsek mellé adjuk, de fogyasztható magában is. Hosszú időn át eltartható.

• Kiváló nyers hagymasalátának is (elkészítése azonos a lilahagyma-salátáéval).