Terebess: vadon termő zöldség-gyümölcs
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Tárnicsok
Gentiana spp.
Tárnicsfélék családja (Gentianaceae)

Enzian
Gentian

LEÍRÁS
A tárnicsfélék évelő növények, hazánkban három képviselőjük él. Száruk felálló, leveleik tojásdadok vagy lándzsásak, a száron keresztben átellenesen állnak. A virágok rövidebb-hosszabb kocsánnyal a levelek hónaljából erednek, négy- vagy öttagúak, a szirmok összeforrtak. A párta torka kopasz, cimpái épszélűek, a cimpák között apró mellékcimpák fedezhetők fel. A virágok színe kékes vagy lilás. Nyár végén, ősszel virító növények.
A leggyakoribb Szent László-tárnics (G. cruciata L.) virágai négytagúak, a virágok kb. 2 cm hosszúak, ülők.
A kornistárnics (G. pneumonanthe L.) öttagú virágai nagyobbak, világosabb vagy sötétebb lilák, a szár felső részén állnak, a levelek szálasak vagy szálas lándzsásak.
A fecsketárnics (G. asclepiadea L.) szára virágzáskor sokszor elfekvő, levelei lándzsásak, válluk kerek, az öttagú virágok mélykékek (enciánkék). Európa magashegységeinek hajdan egyik leggyakoribb, régebben széles körben használt, ezért megritkult gyógynövénye a sárga virágú sárga tárnics (G. lutea L.).
A tárnicskák nemzetsége (Gentianella) a párta torkának szőrössége, rojtos-pillás cimpái és a mellékcimpák hiánya alapján különböztethető meg a tárnicsoktól. A csinos tárnicska (Gentianella livonica (Ledeb.) Soó) világosabb, kékeslilás virágú, jó arasznyi magasra növő, kétéves növényke. A párta 2,5 cm-nél rövidebb, nincs kétszer olyan hosszú, mint a csésze.

ELTERJEDÉS, ÉLOHELY
A tárnicsok magashegyi növények, hazánkban a középhegységek és a Nyugat-Dunántúl magasabban fekvő, üde rétjein, kaszálóin élnek. A leggyakoribbnak tekinthető Szent László-tárnics középhegységeink és a Dunántúl üde rétjein él, a kornistárnics elsősorban lápréteken, hegyi réteken található meg. A fecsketárnicsra hazánkban kizárólag a Nyugat-Dunántúl bükköseinek, lucosainak tisztásain lelhetünk rá. A csinos tárnicska különösen ritka, csupán a Bükk és a Zempléni-hg. egy-két pontján él belőle néhány tucat példány.

FELHASZNÁLT RÉSZEK
Hagyományosan a gyökereket és gyöktörzseket (Gentianae radix et rhizoma), elsősorban a sárga tárnics gyökerét használják fel. A csinos tárnicska Bach-eszenciáját a napoztatós módszerrel kell elkészíteni. A hazánkban élő tárnicsok mind védettek, és sehol sem élnek tömegesen, gyógynövényként való gyűjtésük tehát nemigen jöhet szóba.

KLASSZIKUS RECEPTEK
Plinius szerint "Az Illyriaiak egyik királya fedezte fel a tárnicsot, amely ámbár mindenhol előfordul, de a legkiválóbbnak természetesen az ottanit tartják. Levelei a kőriséhez hasonlatosak, de salátalevél nagyságúak. Szára lágy, hüvelykujj vastagságú, üreges, időnként leveles, esetenként 3 könyöknyi magasságúra is megnő, gyökere sötét és szagtalan. Az Alpok lábánál nedves réteken bőségesen nő. Gyökerét és nedvét használják. Gyökere melegítő hatású, terhes asszonyoknak italba téve nem javallott."

A sárga tárnics meleg, és pora Szent Hildegárd szerint a szív fájdalmának ellenszere, de lázas gyomor gyógyszereként is használhatjuk meleg borral fogyasztva.

Hieronymus Bock szerint "Az encián híres gyökere a német teirákum, meleg és száraz minoségű, állatnál és embernél egyaránt külsőleg és belsőleg használatos, terhes asszonyoknál nem szabad használni. Avicenna szerint a tárnics gyökere meleg a harmadik és száraz a második fokon. Fernelius úgy véli, meleg és száraz a másodikon. Ahogyan Galénosz írja, lágyító, folyóssá tevő, tisztító és elzáródásokat megnyitó ereje van, mert keserű. Dioszkoridész azt mondja, a gyökér melegítő és összehúzó erővel bír... A gyógyszertárakban égetett vizét tartják, amely belsőleg használva hajtja a húgyot, tisztítja a veséket, serkenti az asszonyi vérzést, ellenáll a méregnek, főképpen a skorpiók, kígyók és veszett kutyák mérgének, nagyon jó pestis idején, csillapítja az oldalfájást, szétoszlatja a megalvadt vért, és jó azoknak, akik magasról estek le. Matthiolus azt írja, hogy tapasztalata szerint e víz a régen tartó lázat is elűzi és megöli a férgeket. Külsőleg jó az arc foltjaira, gyógyítja a régi gonosz sebeket is, mivel szárít és tisztít.
A megszárított tárnicsgyökér magában porrá törve, ebből negyed latnyit ugyanennyi mirhával és kétannyi patakirák-hamuval borban megiva, négy napon át, a legjobb szer azoknak, akiket őrjöngő kutya harapott meg. A sebet nyitva kell tartani, ecettel vagy sós vízzel mosni ... Mások izzó vassal kiégetik a sebet. Fél lat tárnicspor kevés borssal és szárított rutával keverve, borban megiva segít minden mérges állat marása ellen. A máj- és gyomorbetegek, akik az ételt nem képesek magukban megtartani, borral porrá tört enciángyökeret igyanak, segíteni fog. Ha nem áll fenn láz vagy forróság, akkor borral, különben endívia- vagy katángvízzel kell meginni. Negyed lat a friss gyökér kinyomott nedvéből gyógyítja az oldalfájást, a sérvet, szétoszlatja és kivezeti a megalvadt vért, amikor valaki magasról esett le. A száraz gyökérből készített tampon a testbe téve kihajtja a halott magzatot és a magzatburkot. Negyed lat tárnics megiva jó a mindennapi és a negyednapos lázra, nehéz légzésre és szuszogásra. A port mézzel is lehet keverni és nyeletként bevenni, köptet és megtisztítja a tüdőt a sűrű nyálkától. Gyomornyomásra egyesek a zsemle morzsáját veszik, néhány darab tárnicsot vágnak közé. Ecetet öntenek rá, egy ideig állni hagyják, és alvás előtt isznak belőle, ez legyőzi a gyomorfájást. Az encián a marháknak inni adva csillapítja azok köhögését... Hatalmas segítő pestis és mérgek ellen... A máj- és gyomorbajosok a következők szedjék: végy 1 lat enciánt, fél lat kálmost és elegendő cukrot. Adj hozzá negyed vagy fél lat kenyeret, mielőtt borba teszed. E szer hasznos gonosz gyomorlázra, a máj és a lép elzáródására. Hideg testi fájdalmakra, férgekre, megrekedt húgyra és asszonyi vérzésre jó a bor, amiben tárnicsgyökér ázott vagy főtt. A gyökér egy éjjelen át jó erős ecetben áztatva és a szájba véve véd pestis ellen.
A nedv gyógyít minden mély sebet, ha összedörzsölik és ezzel kenik és tisztítják. Oldja, kendővel a szemekre téve, az égető forróságot. A nedv jó a bor minden foltossága ellen, ha ezzel kenik. A tárnics nedve a fülbe cseppentve megöli a férgeket. Akinek kificamodott tagja van, az vegye a tárnics porát, vagy nedvét, keverjen hozzá faolajat, kenje rá, segíteni fog rajta. Dioszkoridész a következőképpen tanítja a nedv kinyerését. A zöld gyökeret össze kell törni és 5 napon át friss vízben áztatni, majd jól összefőzni és leszűrni, és ami maradt, azt újra főzni és forralni, amíg sűrű nem lesz, mint a méz, ezt egy lezárt edényben el kell tárolni. A tárnics más tulajdonságait és erényeit fent a leírásban már bemutattuk. A seborvosok tépést csinálnak a tárnicsból, ezt teszik a sebekbe és fisztulákba, hogy kitágítsák és nyitva tartsák azokat. ... A bor foltjaira kenetet készítenek tárnicsporból és mézből. Nagyon erős az is, amit a tárnics és a veronika porából készítenek. Egy kevés mézet, mirhát és tömjént is kell hozzá adni."

A csinos tárnicska Bach-eszenciája (Gentian) a következő problémákra való "Azoknak, akik könnyen elkedvetlenednek. Lehetséges, hogy betegségük leküzdésében vagy életük különböző területein jól haladnak, mégis egy kisebb akadály vagy késedelem, amely továbbhaladásukban meggátolja őket, kétségeket ébreszthet bennük és kedvüket szegheti."

MODERN FELHASZNÁLÁSOK

MONOGRÁFIÁK, GYÓGYSZERKÖNYVEK: A sárga tárnics gyöktörzséről pozitív E-monográfia és ESCOP-monográfia készült, hivatalos a Magyar (Ph.Hg. VII.), a Német (DAB 9), a Svájci (Ph.Helv. VII.), az Európai (Ph. Eur.), az Angol (BP. 88.) és az Osztrák (ÖAB) Gyógyszerkönyvben.
HATÓANYAGOK: A tárnicsok fő hatóanyagai a keserűanyagok (szekoiridoid-glikozidok: 1-4% genciopikrozid, 0,025-0,4% amarogencin), emellett kevés cseranyagot és illóolajat is tartalmaznak. A sárga tárnics keserűértéke 20 000 körül van!
GYÓGYHATÁSOK: Évezredek óta a legfontosabb étvágygerjesztő, emésztést serkentő, gyomorerosítő gyógyfüvek, fokozzák a gyomorsav és az epe termelődését, megszüntetik a felfúvódást. A monográfiák ennek megfelelően étvágytalanság, teltségérzés, felfúvódás, emésztési zavarok kezelésére ajánlják.
ADAGOLÁS: 1 teáskanálnyi széttört gyökeret 1/4 l vízzel leöntünk, öt percen át főzzük, majd leszűrjük. Hidegvizes kivonással (8-10 órán át) is elkészíthető, ekkor a csersavtartalom minimális, ami elsősorban érzékeny gyomrúaknál lehet fontos. Hivatalos napi adagja az egyéni keserűérzékenységtől függően 3x0,1-2 g drog, étvágytalanság esetén étkezés előtt fél órával, emésztési panaszok kezelésére étkezés közben vagy után fogyasztandó. Édesíteni nem szabad! A tinktúra (1:5, 45-70% etanol) napi adagja átlagosan 3 x 1 ml, gyermekek esetében minden esetben testsúlyarányosan.
GYÓGYTERMÉKEK: Bano svédkeserű, Bio-Garten eredetű svédcsepp, Bittner svédcsepp, Dezalko alkoholéhséget csökkento tea, Digestivum Hetterich-N cseppek, Dohányzás elleni teakeverék, Gallexier gyógykeserű, Gyomorcsepp 80, Infirmarius-Rovit eredetű Schwedentrunk, Infi-Tract N cseppek, Kalms drazsé, Dr. Kleinschrod's Wörishofener Darmpflege, Dr. Kleinschrod's Wörishofener Magenpflege, Klosterfrau Melisana koncentrátum, Máj-epecsepp "83", Maurers svédcsepp 32 gyógynövényből, Máriacelli gyomorcseppek, Naturland nagy svédcsepp, Dr. Theiss svédcsepp
MELLÉKHATÁSOK, ELLENJAVALLATOK: Nem ismertek. Gyomor- és nyombélfekélyes panaszok, gyomorsav-túltengés esetén használata ellenjavallt!

 


II.
Sárga tárnics

Gentiana lutea L.

Népi nevek: epeburján, epefű, encián
Yellow Gentian
Gelber Enzian

Afrikát kivéve a földkerekség mérsékelt éghajlatú területén élnek a tárnicsok. Nemzetségük mintegy 300 fajt számlál, közülük 16 a Kárpát-medencében is előfordul. Határainkon belül 4 faj terem. A tárnicsok többsége hegyvidéki, sőt havasi növény. A sárga tárnics erőteljes növekedésű, egyenes, feltörekvő szárú növény, amely 1-1,5 méter magasra is megnőhet. Gyöktörzse 2-3 cm vastag. Megjelenése némileg eltér a többi tárnicsétól. Nagy, ovális, hosszúkás, szürkészöld levelei feltűnően erezettek. Sárga színű, 2-3 cm hosszú, csillag alakban szétnyíló virágai dús, levélhónalji csomókban állnak. Július-augusztusban virít. A Máramarosi- havasokban, Erdély-szerte és az Alpokban havasi rétek füves, sziklás helyein, törpecserjések tisztásain találkozhatunk vele. A Balkánon és Kis-Ázsiában is honos. Dísznövényként is ültetik.

Felhasznált részek:
gyöktörzs a gyökerekkel (Gentianae rhozoma et radix).

Hatóanyagok:
szekoiridoid keserűanyagok (közülük legfontosabb a mintegy 2,5 százalékban jelenlévő genciopikrin).
Hatások: gyomornedv-elválasztást fokozó, étvágyjavító (aperitív), epehajtó (kolagóg), gyulladáscsökkentő és tonizáló.

Alkalmazások:
A népi gyógyászatban sok helyütt más tárnicsfajok gyökereivel együtt étvágyjavító, gyomor- és májbántalmakat enyhítő gyógypálinkát főznek belőle. A tárnicsgyökerekből készült gyógyteának májvédő és epehajtó hatást tulajdonítanak. A gyökérdogokat az állatgyógyászatban is alkalmazzák: a nyers gyökereket a beteg aprójószág eledelébe vágják, étvágyuk fokozására. A fitoterápiában a gyökeres gyöktörzsek étvágyjavító, epehajtó és roboráló hatású teakeverékek illetve szeszes-vizes kivonatok fontos alkotórészei. Ezeket étvágytalanság (anorexia), emésztési zavarok (dyspepsia), gyomorsavhiánnyal járó gyomorhurut (hipacid gastritis), valamint elégtelen epeműködés esetén ajánlják. A tárnicsgyökér fontos, ízadó alkotórésze a keserű és erősen keserű italoknak.

Ajánlott napi adagok:
2-4 gramm.

Figyelmeztetések:
Gyomor és nyombélfekély esetén ellenjavallt. Rendszeres alkalmazásának mellékhatásaként ritkán fejfájás fordulhat elő. Miután a drogok hatóanyagai a menstruációs ciklusra is hatnak, egyes szerzők nem ajánlják fogyasztásukat a várandósság és a szoptatás ideje alatt.

Hatósági állásfoglalások:
gyökér (MO, SZF); gyökér belsőleges alkalmazása ajánlott - Bundesanzeiger no. 223 (1985. november 30.) és Bundesanzeiger 50 (1990. március 13.); gyökér és gyöktörzs belsőleges alkalmazása ajánlott (FR); gyöktörzs, gyökér (UK, GSL); élelmiszerként elfogadva (FDA, USA).