Terebess gyümölcskalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Aranykanálfa
Byrsonima crassifolia HBK.
Család: Malpighiaceae (malpighi-cserjefélék)

A: nance, golden spoon
F: mauriat;
S: nance, maricao, chaparro;
P: murici;
N: Nance

Az aranykanálfa legfeljebb 10(-20) m magas, széles koronájú, örökzöld fa vagy cserje. Ágai fiatal korban vöröses-barna szőrözetűek. Levelei szórt állásúak. A levéllemez ép szélű, visszás-tojásdad, hirtelen rövid hegybe keskenyedő, illetve tompa vagy kicsípett csúcsú, ékvállú, legfeljebb 17 x 17 cm nagyságú, bőrnemű, színén kopasz, gyengén fényes és sötétzöld, fonákján világosbarnán molyhos. Az erőteljes főér világos sárgászöld, a vastag levélnyél barnán molyhos és legfeljebb 2 cm a hossza. A kb. 1,3 cm hosszú kocsányú virágok nagy számban, hajtásvégi, felálló vagy csüngő, 10-12 cm hosszú fürtökben fejlődnek. A szirmok száma 5, aranysárgák vagy narancsvörösek (1 cm hosszúak és 7 mm szélesek), az alapjukon körömbe keskenyedők, a felső, kehely alakban összehajló részek teljes virágzáskor hátratörtek.
Termése: csonthéjas, a legfeljebb 1,5 cm hosszú, kocsányos termések gömbölyűek, átmérőjük elérheti a 2 cm-t, alapjukon megmarad a zöld, megnagyobbodott csésze, amely 5, egymással összeforrt, háromszögletű levélből áll, mindegyikükön 2-2 nagy, elliptikus, vöröseszöld mirigy található. A terméshéj vékony, sima és fényes, megérve fajtától függően sárga, narancsszínű vagy vörös. A fehéres, lisztes-nedvdús, olajban gazdag, savanyú, édes vagy édeskés sajtízű és gyakran kellemetlen szagú terméshús kemény, fás, körvonalában gömbölyded kőmagot zár körül, amelyen sok gyenge, hosszirányú borda húzódik. A csonthéj 9 x 11 mm nagyságú, és 1-3 magot tartalmaz.
Felhasználása: Latin-Amerikában nagyon kedvelik, nyersen vagy cukros vízben eltéve fogyasztják. Megfőzve desszert készül belőle, vagy leves és mártás; hús- és tésztatöltelékhez (empanadas) keverik. Üdítő- és szeszes italokhoz is felhasználják.
Elterjedése: Mexikóban és Közép-Amerikában honos, ahol az egyik leggyakoribb gyümölcs-, dísz- és utcai sorfa; ezenkívül a karib-tengeri szigeteken és a trópusi Dél-Amerikában termesztik.
Termesztése és betakarítása: a nedves-meleg trópusi klímában tenyészik, egészen 1500 m magasságig. A nagyszámú fajtát magról szaporítják és házi-, valamint gyümölcsöskertekben, utcákon, helyenként nagyobb ültetvényeken is nevelik. A terméseket friss vagy eltett állapotban gyakran olcsón árusítják Mexikó és Közép-Amerika piacain. Éretten takarítják be, de gyorsan megromlik; vízbe merítve viszont több hónapig eltartható.
Rokon fajok: a Byrsonima nemzetség több fajának terméseit fogyasztják Közép- és Dél-Amerikában; az aranykanálfához nagyon hasonló a B. coriacea (Schwartz) Kunth elterjedt, vékony levelű és keserű termésű faj, amelyet ritkán az Óvilág trópusain is ültetnek, főként dísznövényként.