Terebess
konyhakert
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Borsó
Pisum
sativum L. - Fabaceae
A hazai termesztett és vad borsóalakok a következők:
a) P. sativum L. ssp. sativum convar. saccharatum SER.=ssp. hortense (NEILR.) A ET G. – cukorborsó.
b) P. sativum L ssp. sativum convar. sativum=convar. vulgare (SCHÜBL. ET MART.) – közönséges kifejtőborsó.
c) P. sativum L. ssp. sativum convar. glaucospermum ALEF. – zöld kifejtőborsó.
d) P. sativum L. ssp. sativum convar. medullare ALEF. – velőborsó.
e) P. sativum L. ssp. arvense (L.) A. ET G. – takarmányborsó.
f) P. sativum L. ssp. elatius (STEV.) A. ET G. – (=P. elatius STEV.) – vadborsó, magas borsó.
Számunkra az első négy alakkörbe tartozó termesztett fajták jelentősek.
II.
Cukorborsó
eltevése
Cukorborsó
fagyasztva
Elkészítése: A cukorborsót megtisztítjuk, és 5-6 percig főzzük.
Ha levesnek szánjuk, akkor 4-5 bébi sárgarépával együtt főzzük. Az előfőzés után
levét leöntjük, lecsöpögtetjük és lefagyasztjuk. Egyszerre csak 1-1 adagot ajánlatos
fagyasztani. Erre a célra leginkább egy szögletes műanyag doboz ajánlható. Így
az adagok egyformák lesznek, és a fagyasztóban is jobban elférnek.
Cukorborsó
gőzölve 1.
Elkészítése: A frissen szedett, kifejtett, gondosan válogatott,
fiatal zöldborsót gyengén sós vízben egyszer felforraljuk, aztán szitán lecsurgatjuk
róla a vizet, majd folyton rázogatva szorosan telerakjuk az üvegeket, úgy, hogy
egyujjnyi üres hely maradjon. Ez után minden egyes üvegre egy csapott evőkanál
törött cukrot szórunk, felöntjük forrásban lévő, gyengén sózott vízzel, és az
üveget légmentesen lezárva fél óra hosszat gőzöljük. Ezt a gőzölést harmadnap
megismételjük.
Cukorborsó
gőzölve 2.
Alapadag: cukorborsó, a felöntő lé literjéhez 3 dkg só, 3 dkg
cukor, a főző léhez só és szódabikarbóna.
Elkészítése: Csak zsenge és friss
borsót használjunk! A borsót gyengén sós vízben előfőzzük, a vízbe 1 csapott teáskanál
szódabikarbónát adunk. A forrás kezdetétől számítva 2-3 percig főzzük. Leszűrjük,
és kihűtve üvegekbe rakjuk. Az üvegeket az alsó karimáig töltjük. A felső karimáig
töltjük vízzel az üvegeket, majd a vizet visszamérjük, hozzáadjuk a szükséges
sót és cukrot, felforraljuk, majd kihűtve visszatöltjük a borsóra. Az üvegeket
lezárjuk, gőzölő edénybe tesszük, és a forrás kezdetétől számítva 1 óráig gőzöljük.
A gőzölő edényben hagyjuk kihűlni. 2 nap múlva a gőzölést 3/4 óráig megismételjük,
újabb 2 nap elteltével 1/2 óráig gőzöljük. Kihűlés után végleges helyére állítjuk.
Cukorborsó
kuktában
Alapadag: 1 kg cukorborsó, üvegenként 1-1 kk. só, víz.
Elkészítése:
A cukorborsót alapos mosás és lecsöpögtetés után üvegekbe töltjük. Az alsó karimáig
érje, majd az üvegeket a felső karimáig töltjük felforralt és kihűtött vízzel.
Mindegyik üvegbe 1-1 kk. sót teszünk, az üvegeket lezárjuk, majd egy nagyméretű
kuktába rakjuk, amit 3/4-éig feltöltünk vízzel. Használjuk az alátétet is! A kuktát
lezárjuk, és a sípolás kezdetétől számítva 40 percig forraljuk. Az üvegeket a
kuktában hagyjuk kihűlni.
Cukorborsó
nyersen, sörösüvegben
Alapadag: 1 liter cukorborsó, 12 dkg só, 8 dkg cukor,
1 csapott kk. szóda- bikarbóna.
Elkészítése: A zsenge cukorborsót kifejtjük,
űrtartalmát megmérjük, majd keverőedénybe töltjük. Hozzáadjuk a sót, a cukrot
és a szódabikarbónát, egy napig állni hagyjuk, időnként megkevergetjük. Sörösüvegekbe
töltjük, ráöntjük a keletkező lét is, az üvegeket parafa dugóval lezárjuk, és
végleges helyére állítjuk. (Megtörténhet, hogy állás közben a dugót kilövi, ekkor
újra zárjuk le.) Felhasználáskor hideg vízben alaposan kiáztatjuk, majd megfőzzük.
Cukorborsó
szárítva 1.
Elkészítése: A cukorborsót előfőzzük, megszárítjuk, majd gáz
tepsibe rakjuk, és egy-két marék cukorral összekeverjük. Időnként megkevergetve
meleg sütőben zsugorodásig szárítjuk (10-12 óra!). Száradás után hűvös, száraz
helyen tüllzacskóban tároljuk. Felhasználás előtt 24 órára beáztatjuk. Levesnek
és főzeléknek használhatjuk.
Cukorborsó
szárítva 2.
Elkészítése: A friss, kifejtett cukorborsót tiszta konyharuhával
áttöröljük. Egy kg zöldborsóra 2 evőkanál cukrot egy kevés vízzel felfőzünk, és
ha nyúlósodni kezd, beleforgatjuk a borsót. 1-2 percig benne hagyjuk a szemeket,
hogy gyönge cukormázat kapjanak, majd egy nagyobb tálcára tett zsírpapírra öntjük
és szétterítjük őket. A legyektől, darazsaktól úgy óvjuk, hogy a tálca négy sarkára
egy-egy csészét állítunk, és az egészet leborítjuk egy nagyobb tülldarabbal (a
csészék a tüllt fenntartják, és az nem ragad rá a zöldborsóra), amit a tálca szélén
alátűrünk. Napon vagy szellős, meleg helyen szárítsuk. Ha teljesen megszáradt,
tegyük vászonzacskóba és akasszuk fel száraz, szellős helyen. Használat előtt
a borsót megmossuk, az után 2 óra hosszat áztatjuk hideg vízben, hogy jól megdagadjon.
Az áztatóvizet felhasználjuk a főzéshez.
Cukorborsó
szárítva 3.
Elkészítése: A kifejtett cukorborsót cukros-sós vízben tészta
módjára kifőzzük. Szitára rakva lecsurgatjuk róla a vizet, és erős napon kipergetve
megszárítjuk. Mikor tökéletesen száraz, tüllzacskóba rakjuk, és hűvös, szellős
helyen felakasztjuk.
Cukorborsó
szárítva 4.
Elkészítése: A megtisztított cukorborsót pár percig enyhe sós
vízben főzzük, majd lecsöpögtetjük. Napos helyre tesszük, és zsugorodásig szárítjuk
(meleg sütőben is lehet). Száradás után hűvös száraz helyen tüllzacskóban tároljuk.
Felhasználás előtt 24 órára beáztatjuk. Levesnek és főzeléknek használhatjuk.
Zöldborsó
gőzölve 1.
Elkészítése: A zöldborsót hüvelyéből kiszedjük, gyenge forralt
sós vízbe, amelyet kihűlni hagytunk, apródonként beledobjuk. Amit a víz felvet,
azonnal leszedjük, és főzéshez elhasználhatjuk, a többit átszűrjük, és lecsurgatjuk,
azután patent üvegekbe rakjuk, főzünk rá gyenge szalicilos szirupot, ráöntjük
a borsóra, és a forrástól számított 1 óráig főzzük. Letakarva másnapig hűlni hagyjuk,
harmadnap újra feltesszük, és fél óráig forraljuk.
Zöldborsó
gőzölve 2.
Elkészítése: A frissen szedett és azonnal kifejtett borsót bő
sós vízben kifőzzük - 30 percig forralva -, majd leszűrjük, és vizét lecsurgatjuk.
Fél kg fejtett zöldborsóhoz 0,5 l vizet, 6 kávéskanál cukrot és egy késhegynyi
sót számítva a cukros-sós vizet felforraljuk, beletesszük a lecsurgatott zöldborsót,
és addig főzzük, amíg a szemek ráncosodni nem kezdenek. Ekkor a borsót szűrőkanállal
üvegekbe merjük, de úgy, hogy csak félig töltsük meg, a tetejükre egy csapott
mokkáskanálnyi benzoesavas nátriumot szórunk, és az üvegeket háromnegyed részig
töltjük, a még egyszer felfőzött, de már langyosra hűlt főzőlével. Szorosan lekötözzük,
és 30-35 percig gőzöljük. A gőzölést másnap és harmadnap megismételjük. Közben
gondosan vizsgáljuk meg, hogy az üvegek légmentesen zártak-e, ugyanis ilyenkor
a borsót még elhasználhatjuk, de néhány nap múlva már megromlana.
Zöldborsó
gőzölve 3.
Elkészítése: A frissen kifejtett zöldborsót tegyük lábosba,
és literenként egy evőkanál kristálycukrot hozzáadva tegyük tűzre. Keverjük mindaddig,
amíg minden nedvessége elpárolog, és a cukor jól bevonja. Terítsük szét tálcára
tett zsírpapíron, és azonnal tegyük tűző napra vagy langyos sütőbe, de a sütő
ajtaját nem kell becsukni, nehogy gőz képződjék. Ha teljesen megszáradt, tegyük
vászonzacskóba, és akasszuk fel száraz, szellős helyre. Használat előtt a borsót
megmossuk, az után 2 óra hosszat áztatjuk hideg vízben, hogy jól megdagadjon.
Utána úgy készítjük el, mint a friss zöldborsót.
Zöldborsó
szárítva 1.
Elkészítése: gyenge zöldborsót forrásban levő vízben pár percig
benne hagyjuk, szitára öntjük, levét lecsurgatjuk, és a napon szárítjuk.
Zöldborsó
szárítva 2.
Hozzávalók: 6 dkg cukor, 1 kg zöldborsó.
Elkészítése: A
hüvelyéből kifejtett zöldborsót megmossuk, levét lecsurgatjuk, cukorban addig
pároljuk, míg a borsó "kérget" kap, s levét elforrja. Tovább úgy járunk
el, mint a szárított borsóval. A szárított borsót használat előtt, este leforrázzuk.
Zöldborsó
szárítva 3.
Elkészítése: A friss, kifejtett zöldborsót tiszta konyharuhával
áttöröljük. Egy kg zöldborsóra 2 evőkanál cukrot számítva, a cukrot egy kevés
vízzel felfőzzük, és ha nyúlósodni kezd, beleforgatjuk a zöldborsót. 1-2 percig
benne hagyjuk, hogy a szemek gyönge cukormázat kapjanak, majd egy nagyobb tálcára
tett zsírpapírra öntjük, és szétterítjük. Erős napon hagyjuk száradni. Legyektől,
darazsaktól úgy óvjuk, hogy a tálca négy sarkára állítsunk egy-egy csészét, és
az egészet borítsuk le egy nagyobb tülldarabbal. A csészék a tüllt feltartják,
és az nem ragad rá a zöldborsóra. A tüllt a tálca szélén tűrjük alá, hogy ott
se férjenek hozzá a darazsak.
Zöldborsó
üvegben, gőzölve 1.
Elkészítése: Csak patentzáras vagy csavaros tetejű
üvegekbe érdemes eltenni, és csak az egészen zsenge, frissen szedett cukorborsót,
mert könnyen romlik! A kifejtett borsót nagy lyukú szűrőn rázzuk át, hogy az apróbb
szemek kihulljanak, vagy pedig a fejtésnél osztályozzuk a szemeket, hogy az egyforma
nagyok kerüljenek befőzésre. Az így osztályozott zöldborsót gyengén sós, cukros
vízben 2 percig előfőzzük. (Egy késhegynyi szódabikarbónát is tehetünk a főzővízbe,
ennek hatására a borsó megtartja szép zöld színét.) Ezután leszűrjük, jól lehűtjük,
és az üvegeket háromnegyed részig töltjük a borsóval. Egy l vízhez 3 dkg sót,
ugyanannyi cukrot adunk, felforraljuk, majd ha kihűlt, a borsóra öntjük. Az üvegeket
légmentesen lezárjuk és nagyon lassan, hogy a víz éppen csak gyöngyözzön, 1 óra
hosszat gőzöljük. Másnap és harmadnap a gőzölést megismételjük, de már csak feleannyi
ideig.
Zöldborsó
üvegben, gőzölve 2.
Elkészítése: A frissen szedett és azonnal kifejtett
borsót bő, sós vízben kifőzzük - 3-4 percig forralva -, majd leszűrjük, és vizét
lecsurgatjuk. Fél kg fejtett zöldborsóhoz fél liter vizet, 6 kávéskanálnyi cukrot
és egy késhegynyi sót számítva a cukros-sós vizet felforraljuk, beletesszük a
lecsurgatott zöldborsót, és addig főzzük, amíg a szemek ráncosodni nem kezdenek.
Ekkor a borsót szűrőkanállal üvegekbe merjük, de úgy, hogy csak félig teljenek
meg az üvegek, a tetejére egy csapott mokkáskanálnyi benzoesavas nátriumot szórunk,
és az üvegeket, háromnegyed részig töltjük, a még egyszer felfőzött, de már langyosra
hűlt főző lével. Szorosan lekötjük, és 30-35 percig gőzöljük. A gőzölést másnap
és harmadnap megismételjük, Közben gondosan vizsgáljuk meg, hogy az üvegek légmentesen
zártak-e.
Zöldborsó
kénezve
Elkészítése: A friss, hibátlan zöldborsót mossuk meg hideg vízben,
tegyük szitára, és ha megszikkadt, tegyünk a szita alá egy kb. 2 cm-es meggyújtott
kénlapocskát, a borsót takarjuk le, és hagyjuk így, amíg a kén elég, és füstje
átjárja a borsót. Ezután többször váltott hideg vízben mossuk át, és ismét tegyük
szitára, hogy lecsurogjon a vize. Tegyük kiforrázott üvegekbe, öntsünk rá felforralt
és kihűtött vizet, amelyben literenként késhegynyi szalicilt kevertünk el. Az
üvegeket kössük le, tegyük gőzbe, de ha a víz az üvegekben gyöngyözni kezd, vegyük
le a tűzről az edényt, takarjuk le pokróccal, és így hagyjuk kihűlni. A vízből
kivett, kihűlt üvegeket megtörölgetve tegyük száraz, hűvös helyre.
Zöldborsó
sóban
Elkészítése: A frissen kifejtett, teljesen hibátlan zöldborsót tegyük
szitára vagy szűrőre, hintsük meg sóval, kavarjuk meg, és hagyjuk néhány óráig
sóban állni, majd megszikkadni. Ezután rakjuk kiforrázott üvegekbe, kössük le
szorosan, és 15 percig gőzöljük. A vízben hagyjuk kihűlni.
Zöldborsó
tartósítása 1.
Elkészítése: A kifejtett borsót nagy lyukú szűrőn rázzuk
át, hogy az apró szemek kihulljanak. Az így osztályozott borsót gyengén sós, cukros
vízben 2 percig előfőzzük. (1 kk. szódabikarbónát is tehetünk a főzővízbe, ennek
hatására a borsó megtartja szép zöld színét.) Ezután leszűrjük, jól lehűtjük,
és az üvegeket háromnegyedig megtöltjük borsóval. 1 l vízhez 3 dkg sót és ugyanannyi
cukrot adunk, felforraljuk, majd ha kihűlt, a borsóra öntjük.
Az üvegeket légmentesen
lezárjuk és nagyon lassan, hogy a víz éppen csak gyöngyözzön, 1 óra hosszat gőzöljük.
Másnap és harmadnap a gőzölést megismételjük, de már csak feleannyi ideig.
Csak
patentzáras vagy csavaros tetejű üvegekbe érdemes eltenni, és csak az egészen
zsenge, frissen szedett cukorborsót, mert könnyen romlik!
Zöldborsó
tartósítása 2.
Elkészítése: A frissen szedett, azonnal kifejtett borsót
bő sós vízben 30 percig forralva kifőzzük, majd leszűrjük és lecsurgatjuk. 50
dkg fejtett zöldborsóhoz 0.5 l vizet, 6 kk. cukrot, 1 kk. sót számítva a cukros-sós
vizet felforraljuk, beletesszük a lecsurgatott zöldborsót, és addig főzzük, míg
a szemek ráncosodni kezdenek. Ekkor a borsót szűrőkanállal üvegekbe merjük úgy,
hogy csak félig töltsük meg. Tetejükre 1-1 csapott kk. nátrium-benzoikumot szórjunk.
Az
üvegeket háromnegyedig töltjük, a még egyszer felfőzött, de már langyosra hűlt
főzőlével. Szorosan lekötjük, és 30-35 percig gőzöljük. A gőzölést másnap és harmadnap
megismételjük. Közben gondosan vizsgáljuk meg, hogy az üvegek légmentesen zártak-e,
mert ilyenkor a borsót, még elhasználhatjuk, de pár nap múlva már megromlana.