Terebess
gyümölcskalauz
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Majomkenyérfa,
baobab
Adansonia
digitata L.
Család: Bombacaceae (majomkenyérfafélék)
A:
monkey bread;
F: paine de singe;
S: baobab,
N: Affenbrot, Baobab
A
majomkenyérfa száraz évszakokban lombhullató, legfeljebb 20 m magas fa, amely
rendkívül vastag törzsével a növényvilág leglátványosabb jelenségei közé tartozik,
hiszen a pozsgás, viszonylag alacsony törzs körmérete elérheti a 20(40) m-t. Kimutatták,
hogy a fák 1000 évesnél magasabb kort is megérhetnek. A majomkenyérfa levelei
tenyeresen összetettek. Az 5 tojásdad vagy tojásdad-lándzsás, csaknem ülő levélke
kihegyezett, ép vagy fogazott szélű és a fonákján csillagszőröktől molyhos; a
levélkék mérete legfeljebb 12 x 5 cm-esek. Szép, nagy virágai hosszú kocsányon
csüngnek. A virágtakarót mélyen 5 cimpájú, sűrűn molyhos csésze és 5 visszás-tojásdad,
fehér, kívül serteszőrös szirom alkotja. A nagyszámú porzószál alsó felén oszlopszerűen
összenőtt, felül szétálló, a porzók koszorújának közepéből emelkedik ki a bibeszál.
Termése: csüngő, elliptikus vagy gömbölyded, vaskos uborkaszerű (kb. 35 x
16 cm), a fás-rostos héj megérve barna és kívül sárgásbarna (0,5-1 cm vastag),
érdes szőrökből álló tömött, nemezzel borított. A termés belsejében szívós-nyálkás,
savanykás pulpa található; ebbe beágyazva helyezkednek el nagy számban a gömbölyded,
elliptikus vagy bab alakú, kemény héjú, világos színű magok (kb. 1,5 cm), amelyeket
vékony, fehér, lisztes, savanyú magköpeny vesz körül.
Felhasználása: ízletes
pulpáját frissen fogyasztják, vagy megszárítják, és felhasználáskor vízbe áztatják.
Vízzel vagy tejjel kitűnő ital, amely láz és hasmenés ellen hatásos. A gyermekek
szívesen szopogatják lisztes magköpenyét, amelyet a magokkal együtt megszárítva,
megcukrozva és olykor színezve csemegeként árusítanak; vízben főzve zavaros fehér
tejpótló is. A fehérjében és olajban gazdag, mandulaízű magbél ehető és tápláló,
de vastag héjából csak fáradsággal szabadítható ki. A termések héja jó tüzelőanyag,
apróra őrölve pipadohányként használják, hamujukból szappant készítenek. A majomkenyérfa
tekintélyes sérüléseket is kibír. A törzsbe vájt üregekben összegyűlt vizenyős
nedvet helyenként isszák. Sahelben rendszeresen nyesik a fákat, hogy lombjukat
emberi táplálkozáshoz vagy takarmánynak felhasználják. A fiatal hajtások és gyökerek
zöldségként fogyaszthatók; a szárított és szétzúzott levelek Nyugat-Afrikában
a lalo nevű élelmiszert szolgáltatják, amely kalciumban nagyon gazdag. A kéregből
nagyon tartós rostot nyernek, köteleket, kosarakat és textíliákat készítenek belőle.
A fa tannintartalmú kérgét cserzőanyagnak és lázcsillapítónak használják. Helyenként
a fát szentnek tartják.
Elterjedése: Sahel szavannáin őshonos, a szubtrópusi,
valamint a trópusi Afrikában az egyik legjelentősebb haszonnövény, ritkán más
földrészeken is ültetik. Víztároló törzse miatt kimondottan szárazságtűrő és kevéssé
igényes.
II.
Baobab
Megjelent a szupergyümölcs, jóval több benne a C-vitamin
HVG, 2010. január 7.
Az
Egyesült Királyság piacain árulni kezdtek egy olyan afrikai gyümölcsöt, amely
háromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, és kétszer annyi kalciumot,
mint a tej.
A baobab nevű gyümölcsöt Afrikában már évezredek óta nagy becsben tartják egészségügyi hatásai miatt. Az Európai Unió szabályozása pedig most első ízben tette lehetővé, hogy a gyümölcs pépjét importjálják az Egyesült Királyságba. A brit gyártók már megkezdték a termékek gyártását ebből az alapanyagból.
A baobab fa gyümölcse külsőre olyan, mint egy selymes héjú kókuszdió. A belseje fehér, porszerű, úgy néz ki, mint a szorbet, anyaga sajtszerű. Bármivel összekeverhető, nagyon tápláló. Tele van antioxidánsokkal, vassal és káliummal. A héjat nagyon nehéz feltörni, ezért Nagy-Britanniában például nem lehet majd egészben megvenni a gyümölcsöt. A gyümölcspor íze egyedi, jellegzetes, „mint a körte, némi grapefruit-aromával.”
A baobabot fejjel lefelé növő faként is ismerik. Az afrikai falvak lakói úgy hiszik, a szelleme védelmező erővel bír. Csak speciálisan képzett mászókat engednek fel rá, hogy leszüreteljék a gyümölcsöt.
Európában egyedül a Phyto Trade Afrika nevű nonprofit kereskedelmi szervezetnek van engedélye arra, hogy a baobab-pépet forgalmazza. "Számításaink szerint a gyártók egy egész sor terméket állítanak belőle elő, a müzliszelettől az édességekig" – árulta el Gus Le Breton vezérigazgató.
A már elérhető termékek között szerepel a baobabból készült lekvár és üdítő, de lehet kapni baobab-port is, főzéshez.
A szigetországban eddig nem engedélyezték a baobabot, mert a törvények tiltották az olyan ételek importját, amelyeket az EU-ban nem fogyasztottak széles körben 1997 előtt.