Terebess gyümölcskalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Majomkenyérfa, baobab
Adansonia digitata L.
Család: Bombacaceae (majomkenyérfafélék)

A: monkey bread;
F: paine de singe;
S: baobab,
N: Affenbrot, Baobab

A majomkenyérfa száraz évszakokban lombhullató, legfeljebb 20 m magas fa, amely rendkívül vastag törzsével a növényvilág leglátványosabb jelenségei közé tartozik, hiszen a pozsgás, viszonylag alacsony törzs körmérete elérheti a 20(40) m-t. Kimutatták, hogy a fák 1000 évesnél magasabb kort is megérhetnek. A majomkenyérfa levelei tenyeresen összetettek. Az 5 tojásdad vagy tojásdad-lándzsás, csaknem ülő levélke kihegyezett, ép vagy fogazott szélű és a fonákján csillagszőröktől molyhos; a levélkék mérete legfeljebb 12 x 5 cm-esek. Szép, nagy virágai hosszú kocsányon csüngnek. A virágtakarót mélyen 5 cimpájú, sűrűn molyhos csésze és 5 visszás-tojásdad, fehér, kívül serteszőrös szirom alkotja. A nagyszámú porzószál alsó felén oszlopszerűen összenőtt, felül szétálló, a porzók koszorújának közepéből emelkedik ki a bibeszál.
Termése: csüngő, elliptikus vagy gömbölyded, vaskos uborkaszerű (kb. 35 x 16 cm), a fás-rostos héj megérve barna és kívül sárgásbarna (0,5-1 cm vastag), érdes szőrökből álló tömött, nemezzel borított. A termés belsejében szívós-nyálkás, savanykás pulpa található; ebbe beágyazva helyezkednek el nagy számban a gömbölyded, elliptikus vagy bab alakú, kemény héjú, világos színű magok (kb. 1,5 cm), amelyeket vékony, fehér, lisztes, savanyú magköpeny vesz körül.
Felhasználása: ízletes pulpáját frissen fogyasztják, vagy megszárítják, és felhasználáskor vízbe áztatják. Vízzel vagy tejjel kitűnő ital, amely láz és hasmenés ellen hatásos. A gyermekek szívesen szopogatják lisztes magköpenyét, amelyet a magokkal együtt megszárítva, megcukrozva és olykor színezve csemegeként árusítanak; vízben főzve zavaros fehér tejpótló is. A fehérjében és olajban gazdag, mandulaízű magbél ehető és tápláló, de vastag héjából csak fáradsággal szabadítható ki. A termések héja jó tüzelőanyag, apróra őrölve pipadohányként használják, hamujukból szappant készítenek. A majomkenyérfa tekintélyes sérüléseket is kibír. A törzsbe vájt üregekben összegyűlt vizenyős nedvet helyenként isszák. Sahelben rendszeresen nyesik a fákat, hogy lombjukat emberi táplálkozáshoz vagy takarmánynak felhasználják. A fiatal hajtások és gyökerek zöldségként fogyaszthatók; a szárított és szétzúzott levelek Nyugat-Afrikában a lalo nevű élelmiszert szolgáltatják, amely kalciumban nagyon gazdag. A kéregből nagyon tartós rostot nyernek, köteleket, kosarakat és textíliákat készítenek belőle. A fa tannintartalmú kérgét cserzőanyagnak és lázcsillapítónak használják. Helyenként a fát szentnek tartják.
Elterjedése: Sahel szavannáin őshonos, a szubtrópusi, valamint a trópusi Afrikában az egyik legjelentősebb haszonnövény, ritkán más földrészeken is ültetik. Víztároló törzse miatt kimondottan szárazságtűrő és kevéssé igényes.

 


II.
Baobab
Megjelent a szupergyümölcs, jóval több benne a C-vitamin

HVG, 2010. január 7.

Az Egyesült Királyság piacain árulni kezdtek egy olyan afrikai gyümölcsöt, amely háromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, és kétszer annyi kalciumot, mint a tej.

A baobab nevű gyümölcsöt Afrikában már évezredek óta nagy becsben tartják egészségügyi hatásai miatt. Az Európai Unió szabályozása pedig most első ízben tette lehetővé, hogy a gyümölcs pépjét importjálják az Egyesült Királyságba. A brit gyártók már megkezdték a termékek gyártását ebből az alapanyagból.

A baobab fa gyümölcse külsőre olyan, mint egy selymes héjú kókuszdió. A belseje fehér, porszerű, úgy néz ki, mint a szorbet, anyaga sajtszerű. Bármivel összekeverhető, nagyon tápláló. Tele van antioxidánsokkal, vassal és káliummal. A héjat nagyon nehéz feltörni, ezért Nagy-Britanniában például nem lehet majd egészben megvenni a gyümölcsöt. A gyümölcspor íze egyedi, jellegzetes, „mint a körte, némi grapefruit-aromával.”

A baobabot fejjel lefelé növő faként is ismerik. Az afrikai falvak lakói úgy hiszik, a szelleme védelmező erővel bír. Csak speciálisan képzett mászókat engednek fel rá, hogy leszüreteljék a gyümölcsöt.

Európában egyedül a Phyto Trade Afrika nevű nonprofit kereskedelmi szervezetnek van engedélye arra, hogy a baobab-pépet forgalmazza. "Számításaink szerint a gyártók egy egész sor terméket állítanak belőle elő, a müzliszelettől az édességekig" – árulta el Gus Le Breton vezérigazgató.

A már elérhető termékek között szerepel a baobabból készült lekvár és üdítő, de lehet kapni baobab-port is, főzéshez.

A szigetországban eddig nem engedélyezték a baobabot, mert a törvények tiltották az olyan ételek importját, amelyeket az EU-ban nem fogyasztottak széles körben 1997 előtt.