Terebess gyümölcskalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Pitomba
Talisia esculenta Radlk.
Család: Sapindaceae (szappanfafélék)

A, S: pitomba;
P: pitomba, olho-de-boi;
N: Pitomba

A pitomba legfeljebb 15 m magas, örökzöld, terebélyes koronájú fa. Levelei szárnyaltak, 4-8 rövid nyelű, lándzsás, kihegyezett, ékvállú, gyengén hullámos, fényes levélkéből tevődnek össze (13 x 6 cm nagyságúak). Kis fehér virágai elágazó, legfeljebb 30 cm hosszú, hajtásvégi virágzatokban fejlődnek.
Termései: gömbölyűek vagy széles elliptikusak, csüngő bugákban, zsúfoltan helyezkednek el. A kb. 6 mm hosszú kocsányú termés mintegy 3 cm nagyságú, és gyakran vékony kis csúcsban végződik. Durva-bőrnemű parás héja 1 mm vastag, megérve zöldessárga vagy fahéjbarna, finoman szemölcsös, fénytelen, belső oldalán bézs színű és fényes. Az elliptikus mag, amely a termésüreg legnagyobb részét elfoglalja, barnásvörös héjú, és 1-2 fehér magkezdeménybélt (nucellus) tartalmaz. A magot ehető, legfeljebb 5 mm vastag, lágy, nagyon bő levű, üveges fehér magköpeny veszi körül, amely a maghéjhoz tapad, és kellemes, savanyú-zamatos ízű. Az ugyanabból a virágzatból kifejlődött termések egy időben érnek be.
Felhasználása: az érett termések magköpenyét leszopogatják a maghéjról, vagy lének dolgozzák fel.
Elterjedése: Brazíliában, Paraguayban és Bolíviában honos; ezekben az országokban gyakran termesztik is, ezenkívül kevéssé ismert.
Termesztése és betakarítása: a lassú növésű fát magról szaporítva gyümölcsös- és házikertekbe ültetik; a növény forró trópusi, síkvidéki klímában tenyészik. Betakarításkor az egy virágzatból fejlődött termésfürtöt egészben vágják le a fáról, és kötegelve árusítják a piacokon.
Rokon faj: az Ázsiában honos és ott gyakran ültetett, legfeljebb 40 m magas longánfa (Dimocarpus longan Lour., syn.: Euphoria longana Lamk.), amely ugyancsak a szappanfafélék családjába tartozik, hasonló, kívül molyhos, rozsdabarna terméseket fejleszt, amelyek magköpenyét fogyasztják, Kínában friss vagy szárított állapotban leforrázva teát készítenek belőle. a longánfa gazdag szaponintartalmú magjait samponként használják.