Terebess
gyümölcskalauz
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Pitomba
Talisia
esculenta Radlk.
Család: Sapindaceae (szappanfafélék)
A,
S: pitomba;
P: pitomba, olho-de-boi;
N: Pitomba
A
pitomba legfeljebb 15 m magas, örökzöld, terebélyes koronájú fa. Levelei szárnyaltak,
4-8 rövid nyelű, lándzsás, kihegyezett, ékvállú, gyengén hullámos, fényes levélkéből
tevődnek össze (13 x 6 cm nagyságúak). Kis fehér virágai elágazó, legfeljebb 30
cm hosszú, hajtásvégi virágzatokban fejlődnek.
Termései: gömbölyűek vagy
széles elliptikusak, csüngő bugákban, zsúfoltan helyezkednek el. A kb. 6 mm hosszú
kocsányú termés mintegy 3 cm nagyságú, és gyakran vékony kis csúcsban végződik.
Durva-bőrnemű parás héja 1 mm vastag, megérve zöldessárga vagy fahéjbarna, finoman
szemölcsös, fénytelen, belső oldalán bézs színű és fényes. Az elliptikus mag,
amely a termésüreg legnagyobb részét elfoglalja, barnásvörös héjú, és 1-2 fehér
magkezdeménybélt (nucellus) tartalmaz. A magot ehető, legfeljebb 5 mm vastag,
lágy, nagyon bő levű, üveges fehér magköpeny veszi körül, amely a maghéjhoz tapad,
és kellemes, savanyú-zamatos ízű. Az ugyanabból a virágzatból kifejlődött termések
egy időben érnek be.
Felhasználása: az érett termések magköpenyét leszopogatják
a maghéjról, vagy lének dolgozzák fel.
Elterjedése: Brazíliában, Paraguayban
és Bolíviában honos; ezekben az országokban gyakran termesztik is, ezenkívül kevéssé
ismert.
Termesztése és betakarítása: a lassú növésű fát magról szaporítva
gyümölcsös- és házikertekbe ültetik; a növény forró trópusi, síkvidéki klímában
tenyészik. Betakarításkor az egy virágzatból fejlődött termésfürtöt egészben vágják
le a fáról, és kötegelve árusítják a piacokon.
Rokon faj: az Ázsiában honos
és ott gyakran ültetett, legfeljebb 40 m magas longánfa (Dimocarpus longan Lour.,
syn.: Euphoria longana Lamk.), amely ugyancsak a szappanfafélék családjába tartozik,
hasonló, kívül molyhos, rozsdabarna terméseket fejleszt, amelyek magköpenyét fogyasztják,
Kínában friss vagy szárított állapotban leforrázva teát készítenek belőle. a longánfa
gazdag szaponintartalmú magjait samponként használják.