Terebess
Ázsia Lexikon
A
B
C
D E F
G H I
J K L
M N O
P Q R
S T U
Ü
V W X
Y Z
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
Bambuszgőzölő (zhenglong)
A
gőzölés egy ősi eljárás, de ma is nagyon kedvelt Kínában. Az így készült ételeknek
magasabb a tápértéke, gazdagabbak természetes ízekben, könnyebben emészthetők.
Zöldségfélék, hal, hús, gombócok egyaránt gyorsan készíthetők el a gőzölőben.
Ételek újramelegítésére is kiváló.
A gőzölőt egy tálba helyezzük, amiben
víz forr. Hosszabb gőzölésnél egy kannában is forraljunk vizet az elpárolgott
víz állandó pótlására.
A zöldségeket, gombócokat közvetlenül az olajjal bekent
rácsra helyezzük, vigyázva, hogy ne érjenek a vízbe.
A halat, húsféléket
hőálló tányéron gőzöljük.
GŐZÖLT KÍNAI KEL
Hozzávalók:
3/4 kg kínai kel
225 g főtt sonka
2 evőkanál olaj
4 evőkanál
újhagyma, felvágva
1 teáskanál só
2 teáskanál kukoricakeményítő 2 evőkanál
vízben elkeverve
Elkészítés:
A káposzta legkülső leveleit eldobjuk, leveleire szedjük és 10x15 cm-es csíkokra
vágjuk. A sonkát feldaraboljuk. A káposztát forró olajon kissé megsütjük, és levesszük
a tűzről. Egy hőálló tálat enyhén megolajozunk, megszórjuk a hagymával és elrendezzük
váltakozva a káposztát és sonkát, megsózzuk, lefedjük és 30 percig gőzöljük. A
tálról a levet egy edénybe öntjük, hozzáadjuk az elkészített keményítőt és kevergetés
közben lassan főzzük, amíg besűrűsödik. Egy tálaló tányéron a káposzta és sonka
szeleteket szépen elrendezzük és ráöntjük a meleg masszát, még melegen tálaljuk.
PÁROLT MARHAHÚS BÚZADARÁVAL
Hozzávalók:
1 evőkanál száraz fehér bor
4 evőkanál szójaszósz
1/2 teáskanál só
1 teáskanál reszelt gyömbér gyökér
1 teáskanál cukor
1 teáskanál őrölt
chili
1/2 kg száraz marhahús, vékony szeletekre, majd apró darabokra vágva
225 g káposzta
1 csésze búzadara
1 csészevíz vagy erőleves
2 evőkanál
apróra vágott újhagyma
Elkészítés:
Összekeverjük a szójaszószt, fehér bort, sót, gyömbért, cukrot és chilit
egy tálban. A húsdarabkákat belekeverjük és 30 percig állni hagyjuk. A gőzölőben
elhelyezzük a káposztaleveleket a rácsos részen. A búzadarát összekeverjük a vízzel
vagy erőlevessel és ezt hozzáadjuk a húsos keverékhez. Az így kapott masszát ráöntjük
a káposztára és kb. 50 percig gőzöljük, amíg a hús megpuhul. Melegen tálaljuk,
tetejét apróra vágott újhagymával díszítjük.
PÁROLT CSIRKEMELL RIZSKEMÉNYÍTŐVEL
Hozzávalók:
2 csirkemell
2 teáskanál fehér bor
2 teáskanál világos szójaszósz
3/4 teáskanál só
1/2 csésze rizskrém (két evőkanál rizskeményítő 5 evőkanál
vízben elkeverve)
2 szál újhagyma
2 szelet friss gyömbér
Elkészítés:
A kicsontozott csirkemellet 3 cm-es kockákra vágjuk. A húskockákat fehér
bor, szójaszósz és só keverékében pácoljuk. Majd összekeverjük a rizskrémmel és
egy lapos tálra helyezzük. A hagymát felkarikázzuk és a gyömbérrel együtt rászórjuk
a massza tetejére. Kis labdákat formálunk belőle és kb. 30 percig gőzöljük.
A receptet elkészíthetjük azzal a módosítással, hogy a hagyma helyett gombát teszünk
bele. Úgy is nagyon finom.
PISZTRÁNG GŐZÖLVE
Hozzávalók:
1 egész pisztráng
6 dkg sonka, szeletelve
4 db gomba
1/2 csésze
darabolt bambuszrügy
1 teáskanál só
4 szelet friss gyömbér, apróra vágva
1 szál újhagyma, feldarabolva
1 evőkanál fehér bor
1 evőkanál világos
szójaszósz
1 evőkanál földimogyoró olaj
ízlés szerint só
Elkészítés:
A halat kívül-belül sóval bedörzsöljük. A gombákat megmossuk, megszárítjuk
és 4 részre vágjuk. A fehér bort, szójaszószt és az olajat összekeverjük.
A sonkadarabokat, gombát, bambuszt, gyömbért és a hagymát a hal tetejére szórjuk,
rálocsoljuk a boros, szójás, olajas keveréket. Az így elkészített halat tállal
együtt a gőzölőbe helyezzük és 15 percig gőzöljük. Kicsit megsózzuk és melegen
tálaljuk.
HÚSLABDÁK SPENÓTON
Hozzávalók:
500 g marha hátszín
45 g szalonna
2 szál újhagyma
4 szál koriander
vagy petrezselyem zöldje
1/2 teáskanál reszelt citromhéj
2 teáskanál só
2 evőkanál sötét szójaszósz
csipet fehér bors
1,5 teáskanál szezámolaj
1 teáskanál szódabikarbóna
3 evőkanál búzaliszt
3 evőkanál víz
24
spenót levél
2 evőkanál olaj
Elkészítés:
A szalonnát, húst, hagymát és koriandert apróra vágjuk. Citromhéjjal, sóval,
szójaszósszal, borssal, szezámolajjal és szódabikarbónával jól összekeverjük.
Hozzáadjuk a lisztet és vizet, addig gyúrjuk, míg sima nem lesz. 24 labdácskát
formálunk belőle és 15 percig állni hagyjuk. A megmosott, jól lecsorgatott spenót
leveleket egy tűzálló tálon elrendezzük,, az olaj felével meglocsoljuk és a labdácskákat
erre helyezzük. Az olaj másik felét is rálocsoljuk és 12 percre a gőzölőbe helyezzük.
Forró mustárral adjuk fel.
PÁROLT SPENÓTGOMBÓCOK
Hozzávalók:
Tészta:
125 g liszt
1/2 csésze forró víz
2 evőkanál szezámolaj
Töltelék:
155 g spenót
2 evőkanál szezámolaj
1 teáskanál só
1/2
teáskanál cukor
1/4 teáskanál fehér bors
1 teáskanál szójaszósz
Elkészítés:
A lisztet egy edénybe szitáljuk és közepébe mélyedést formálunk. A forró
vizet a mélyedésbe öntjük és fakanállal összekeverjük, míg az összes vizet felveszi.
Miután kihűlt, belisztezett deszkán 12 percig gyúrjuk, hogy puha és hajlékony
legyen. Minél tovább gyúrjuk, annál vékonyabbra nyújtható. A tésztát borítsuk
be nedves ruhával és tegyük félre pihenni.
A spenótot megmossuk, jól lecsorgatjuk,
nagyon apróra felvágjuk. Hozzáadjuk a fűszereket és jól összekeverjük. A tésztát
4 cm átmérőjű rúddá gyúrjuk és 0,5 cm-es darabokra vágjuk fel. Ezekből vékony
köröket hengerelünk, egyik oldalát megkenjük szezámolajjal és közepére spenótos
tölteléket teszünk. Félbehajtjuk és a széleket összenyomkodjuk. A gőzölőbe zsírpapírt
helyezünk és elrendezzük a gombócokat rajta. Forrástól számítva kis lángon 20
percig gőzöljük.
ÉDES-SAVANYÚ HAL
Hozzávalók:
3/4 kg hal
2 teáskanál só
1,5 evőkanál olaj
40 g disznózsír
2 db kicsi chili paprika, kimagozva, felaprítva
6 szál újhagyma, 5 cm-es darabokra
felvágva
6 szelet friss gyömbér
1 db piros paprika, kimagozva, felvágva
3 db bambuszrügy (konzerv), feldarabolva
3 evőkanál szójaszósz
3 evőkanál
borecet
1,5 evőkanál cukor
1,5 evőkanál paradicsompüré
3 evőkanál
narancslé
1 evőkanál búza- vagy kukoricakeményítő 5 evőkanál csirkehúslevesben
elkeverve
Elkészítés:
Kenjük be a halat kívül-belül sóval és olajjal, majd 30 percig állni hagyjuk.
Helyezzük a halat egy hőálló, ovális tálra és tegyük a gőzölőbe. 15 percig gőzöljük.
Ezalatt a disznózsírt kis lángon felolvasztjuk és hozzáadjuk a chilipaprikát,
egy percig együtt sütjük. Majd a keményítő-leves keverék kivételével mindent hozzáadunk
a zsírhoz és néhány pillanatig sütjük, hogy az ízek összeálljanak. Végül a keményítő
keveréket is hozzáadjuk és addig keverjük, míg megsűrűsödik. A szószt óvatosan
a halra öntjük, melegen tálaljuk.
PÁROLT SERTÉSHÚS RIZSLISZTTEL
Hozzávalók:
1 kg malachús
2 evőkanál száraz fehér bor
3 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál cukor
1/2 teáskanál ötfűszer keverék
75 g rizsliszt
1-2
fej saláta leveleire szedve
Elkészítés:
Vagdossuk be a bőrt és a zsíros részt egyenletesen, majd vágjuk fel 4 cm-es
kockákra. A fehér bort, szójaszószt, ötfűszer keveréket és cukrot keverjük össze.
Tegyük a húskockákat ebbe a szószba és 30 percig hagyjuk állni. Ezalatt a rizslisztet
egy teflon edényben kicsit megpirítjuk, hogy megszínesedjen. A húskockákat egyenként
megforgatjuk benne. A gőzölőrácsot több rétegben beborítjuk a salátalevelekkel,
és erre helyezzük a húskockákat. 2 órán keresztül gőzöljük. Amikor elkészül nagyon
piha és ízletes. Melegen tálaljuk a salátalevelekkel együtt, amik felveszik a
kiolvadó zsírt, és szintén nagyon ízletesek.
GŐZÖLT HAL FEKETE BABBAL
Hozzávalók:
3/4 kg egész hal (keszeg, pisztráng)
1/2 teáskanál só
csipet bors
2 evőkanál kukoricakeményítő
1 evőkanál sós fekete bab (8-10 percig kiáztatva,
szárítva és apróra vágva)
2 gerezd fokhagyma, összezúzva
1 teáskanál finomra
vágott friss gyömbér
1 szál újhagyma és néhány a díszítéshez
2 evőkanál
olaj
2 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál száraz fehér bor
Elkészítés:
Dörzsöljük be a halat sóval, borssal kívül-belül egyaránt és forgassuk meg
kukoricalisztben. Helyezzük a halat egy hőálló tányérra és szórjuk rá a babból,
gyömbérből, fokhagymából, újhagymából készült keveréket, meglocsoljuk olajjal,
szójaszósszal, és a fehér borral. A tálat a bambuszgőzölőbe helyezzük és 20-25
percig gőzöljük. Tálalásnál még ráöntjük a szószt és újhagymával díszítjük.
GŐZÖLT TOJÁS-SODÓ
Hozzávalók:
1 evőkanál olaj
150 g darált marha vagy sertéshús
3 evőkanál apróra vágott
hagyma
2 teáskanál szójaszósz
4 db tojás
350 ml húsleves vagy víz
nagy csipet só
Elkészítés:
A felforrósított olajhoz adjuk a húst, hagymát, szójaszószt, és 2 percig
sütjük. A felvert tojásokat összekeverjük a húslevessel és sóval. A húst egy hőálló
edénybe helyezzük és a tetejére öntjük a tojásos keveréket. Letakarjuk és kb.
15 percig gőzöljük, míg a sodó megszilárdul. Melegen tálaljuk.
GŐZÖLT HAL EGÉSZBEN, GYÖMBÉRREL ÉS ZÖLDHAGYMÁVAL
Hozzávalók:
1 egész keszeg vagy sügér, 500 g-os
1,5 teáskanál kínai rizsbor
1,5
teáskanál só
1/4 teáskanál fehér bors
6 szál újhagyma
friss gyömbér,
4 cm-es csíkokra vágva
1,5 teáskanál olaj
2 teáskanál világos szójaszósz
1 szál friss koriander zöldje
Elkészítés:
A halat megtisztítjuk a pikkelyektől és a belsőségtől. Alaposan megmossuk
és szárazra töröljük, mindkét oldalon átlósan bevagdossuk. A borral meglocsoljuk
és tíz percig állni hagyjuk. Sóval, borssal bedörzsöljük és egy beolajozott tálra
helyezzük. A hagymát feldaraboljuk, és felét a gyömbér felével együtt a hal belsejébe
tesszük, másik felével megszórjuk a tetejét. Szójaszósszal, olajjal és egy kis
vízzel is meglocsoljuk a halat. Lefedve magas hőn kb. tíz percig gőzöljük, amíg
megpuhul. Úgy tudjuk ellenőrizni, ha egy tűvel a vastagabb résznél megszúrjuk.
Ha a hús nem ereszt rózsaszín folyadékot, a hal kész. Ne főzzük túl!
A kifőtt
levével leöntjük és tálalás előtt koriander zöldjével díszítjük.
GŐZÖLT HÚSGOMBÓCOK
Hozzávalók:
Tészta:
2 teáskanál szárított élesztő
300 ml meleg víz
1 evőkanál
cukor
1/2 kg liszt
Töltelék:
1 evőkanál olaj
2 gerezd fokhagyma,
összetörve
1 szál újhagyma, apróra vágva
1 evőkanál száraz fehér bor
1 teáskanál szójaszósz
1 teáskanál osztriga mártás
2 teáskanál cukor
120 ml víz
225 g maradék sült hús
1 teáskanál búza- vagy kukoricakeményítő
Elkészítés:
Az élesztőt feloldjuk meleg vízben és egy teáskanál cukrot is adunk hozzá.
Meleg helyen állni hagyjuk, míg felfut. A lisztet és a maradék cukrot összekeverjük
egy tálban és az élesztővel összegyúrjuk. Belisztezett deszkán könnyű tésztává
gyúrjuk. 2 óráig meleg helyen pihentetjük.
Töltelék:
Megforrósított
olajban a fokhagymát és újhagymát egy pillanat alatt átsütjük. Hozzáadjuk a fehér
bort, szójaszószt, osztriga mártást és a cukrot, 20 mp-ig sütjük. Beleöntjük a
vizet és felforraljuk. A feldarabolt húst is hozzáadjuk és 1 percig főzzük. Majd
a keményítő-víz keveréket is hozzáadjuk, addig keverjük, míg besűrűsödik. Levesszük
a tűzről és hagyjuk kihűlni. Elfelezzük a tésztát és hengert formálunk belőle.
Mindkét hengert tíz egyforma részre vágunk fel. 7-8 cm átmérőjű köröket formálunk
belőlük, közepükbe 1 teáskanál tölteléket teszünk, és a széleket jól összenyomkodjuk.
A gőzölőbe egy megnedvesített ruhát helyezünk, a gombócokat erre rakjuk és 15
percig gőzöljük. Melegen tálaljuk.
Megjegyzés: Hűtőben 1 hétig is elállnak,
gőzöléssel újra melegíthetők.