Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára


Bambuszgőzölő (zhenglong)

A gőzölés egy ősi eljárás, de ma is nagyon kedvelt Kínában. Az így készült ételeknek magasabb a tápértéke, gazdagabbak természetes ízekben, könnyebben emészthetők. Zöldségfélék, hal, hús, gombócok egyaránt gyorsan készíthetők el a gőzölőben. Ételek újramelegítésére is kiváló.
A gőzölőt egy tálba helyezzük, amiben víz forr. Hosszabb gőzölésnél egy kannában is forraljunk vizet az elpárolgott víz állandó pótlására.
A zöldségeket, gombócokat közvetlenül az olajjal bekent rácsra helyezzük, vigyázva, hogy ne érjenek a vízbe.
A halat, húsféléket hőálló tányéron gőzöljük.


GŐZÖLT KÍNAI KEL

Hozzávalók:
3/4 kg kínai kel
225 g főtt sonka
2 evőkanál olaj
4 evőkanál újhagyma, felvágva
1 teáskanál só
2 teáskanál kukoricakeményítő 2 evőkanál vízben elkeverve

Elkészítés:
A káposzta legkülső leveleit eldobjuk, leveleire szedjük és 10x15 cm-es csíkokra vágjuk. A sonkát feldaraboljuk. A káposztát forró olajon kissé megsütjük, és levesszük a tűzről. Egy hőálló tálat enyhén megolajozunk, megszórjuk a hagymával és elrendezzük váltakozva a káposztát és sonkát, megsózzuk, lefedjük és 30 percig gőzöljük. A tálról a levet egy edénybe öntjük, hozzáadjuk az elkészített keményítőt és kevergetés közben lassan főzzük, amíg besűrűsödik. Egy tálaló tányéron a káposzta és sonka szeleteket szépen elrendezzük és ráöntjük a meleg masszát, még melegen tálaljuk.


PÁROLT MARHAHÚS BÚZADARÁVAL

Hozzávalók:
1 evőkanál száraz fehér bor
4 evőkanál szójaszósz
1/2 teáskanál só
1 teáskanál reszelt gyömbér gyökér
1 teáskanál cukor
1 teáskanál őrölt chili
1/2 kg száraz marhahús, vékony szeletekre, majd apró darabokra vágva
225 g káposzta
1 csésze búzadara
1 csészevíz vagy erőleves
2 evőkanál apróra vágott újhagyma

Elkészítés:
Összekeverjük a szójaszószt, fehér bort, sót, gyömbért, cukrot és chilit egy tálban. A húsdarabkákat belekeverjük és 30 percig állni hagyjuk. A gőzölőben elhelyezzük a káposztaleveleket a rácsos részen. A búzadarát összekeverjük a vízzel vagy erőlevessel és ezt hozzáadjuk a húsos keverékhez. Az így kapott masszát ráöntjük a káposztára és kb. 50 percig gőzöljük, amíg a hús megpuhul. Melegen tálaljuk, tetejét apróra vágott újhagymával díszítjük.


PÁROLT CSIRKEMELL RIZSKEMÉNYÍTŐVEL

Hozzávalók:
2 csirkemell
2 teáskanál fehér bor
2 teáskanál világos szójaszósz
3/4 teáskanál só
1/2 csésze rizskrém (két evőkanál rizskeményítő 5 evőkanál vízben elkeverve)
2 szál újhagyma
2 szelet friss gyömbér

Elkészítés:
A kicsontozott csirkemellet 3 cm-es kockákra vágjuk. A húskockákat fehér bor, szójaszósz és só keverékében pácoljuk. Majd összekeverjük a rizskrémmel és egy lapos tálra helyezzük. A hagymát felkarikázzuk és a gyömbérrel együtt rászórjuk a massza tetejére. Kis labdákat formálunk belőle és kb. 30 percig gőzöljük.
A receptet elkészíthetjük azzal a módosítással, hogy a hagyma helyett gombát teszünk bele. Úgy is nagyon finom.


PISZTRÁNG GŐZÖLVE

Hozzávalók:
1 egész pisztráng
6 dkg sonka, szeletelve
4 db gomba
1/2 csésze darabolt bambuszrügy
1 teáskanál só
4 szelet friss gyömbér, apróra vágva
1 szál újhagyma, feldarabolva
1 evőkanál fehér bor
1 evőkanál világos szójaszósz
1 evőkanál földimogyoró olaj
ízlés szerint só

Elkészítés:
A halat kívül-belül sóval bedörzsöljük. A gombákat megmossuk, megszárítjuk és 4 részre vágjuk. A fehér bort, szójaszószt és az olajat összekeverjük.
A sonkadarabokat, gombát, bambuszt, gyömbért és a hagymát a hal tetejére szórjuk, rálocsoljuk a boros, szójás, olajas keveréket. Az így elkészített halat tállal együtt a gőzölőbe helyezzük és 15 percig gőzöljük. Kicsit megsózzuk és melegen tálaljuk.


HÚSLABDÁK SPENÓTON

Hozzávalók:
500 g marha hátszín
45 g szalonna
2 szál újhagyma
4 szál koriander vagy petrezselyem zöldje
1/2 teáskanál reszelt citromhéj
2 teáskanál só
2 evőkanál sötét szójaszósz
csipet fehér bors
1,5 teáskanál szezámolaj
1 teáskanál szódabikarbóna
3 evőkanál búzaliszt
3 evőkanál víz
24 spenót levél
2 evőkanál olaj

Elkészítés:
A szalonnát, húst, hagymát és koriandert apróra vágjuk. Citromhéjjal, sóval, szójaszósszal, borssal, szezámolajjal és szódabikarbónával jól összekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet és vizet, addig gyúrjuk, míg sima nem lesz. 24 labdácskát formálunk belőle és 15 percig állni hagyjuk. A megmosott, jól lecsorgatott spenót leveleket egy tűzálló tálon elrendezzük,, az olaj felével meglocsoljuk és a labdácskákat erre helyezzük. Az olaj másik felét is rálocsoljuk és 12 percre a gőzölőbe helyezzük. Forró mustárral adjuk fel.


PÁROLT SPENÓTGOMBÓCOK

Hozzávalók:
Tészta:
125 g liszt
1/2 csésze forró víz
2 evőkanál szezámolaj
Töltelék:
155 g spenót
2 evőkanál szezámolaj
1 teáskanál só
1/2 teáskanál cukor
1/4 teáskanál fehér bors
1 teáskanál szójaszósz

Elkészítés:
A lisztet egy edénybe szitáljuk és közepébe mélyedést formálunk. A forró vizet a mélyedésbe öntjük és fakanállal összekeverjük, míg az összes vizet felveszi. Miután kihűlt, belisztezett deszkán 12 percig gyúrjuk, hogy puha és hajlékony legyen. Minél tovább gyúrjuk, annál vékonyabbra nyújtható. A tésztát borítsuk be nedves ruhával és tegyük félre pihenni.
A spenótot megmossuk, jól lecsorgatjuk, nagyon apróra felvágjuk. Hozzáadjuk a fűszereket és jól összekeverjük. A tésztát 4 cm átmérőjű rúddá gyúrjuk és 0,5 cm-es darabokra vágjuk fel. Ezekből vékony köröket hengerelünk, egyik oldalát megkenjük szezámolajjal és közepére spenótos tölteléket teszünk. Félbehajtjuk és a széleket összenyomkodjuk. A gőzölőbe zsírpapírt helyezünk és elrendezzük a gombócokat rajta. Forrástól számítva kis lángon 20 percig gőzöljük.


ÉDES-SAVANYÚ HAL

Hozzávalók:
3/4 kg hal
2 teáskanál só
1,5 evőkanál olaj
40 g disznózsír
2 db kicsi chili paprika, kimagozva, felaprítva
6 szál újhagyma, 5 cm-es darabokra felvágva
6 szelet friss gyömbér
1 db piros paprika, kimagozva, felvágva
3 db bambuszrügy (konzerv), feldarabolva
3 evőkanál szójaszósz
3 evőkanál borecet
1,5 evőkanál cukor
1,5 evőkanál paradicsompüré
3 evőkanál narancslé
1 evőkanál búza- vagy kukoricakeményítő 5 evőkanál csirkehúslevesben elkeverve

Elkészítés:
Kenjük be a halat kívül-belül sóval és olajjal, majd 30 percig állni hagyjuk. Helyezzük a halat egy hőálló, ovális tálra és tegyük a gőzölőbe. 15 percig gőzöljük. Ezalatt a disznózsírt kis lángon felolvasztjuk és hozzáadjuk a chilipaprikát, egy percig együtt sütjük. Majd a keményítő-leves keverék kivételével mindent hozzáadunk a zsírhoz és néhány pillanatig sütjük, hogy az ízek összeálljanak. Végül a keményítő keveréket is hozzáadjuk és addig keverjük, míg megsűrűsödik. A szószt óvatosan a halra öntjük, melegen tálaljuk.


PÁROLT SERTÉSHÚS RIZSLISZTTEL

Hozzávalók:
1 kg malachús
2 evőkanál száraz fehér bor
3 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál cukor
1/2 teáskanál ötfűszer keverék
75 g rizsliszt
1-2 fej saláta leveleire szedve

Elkészítés:
Vagdossuk be a bőrt és a zsíros részt egyenletesen, majd vágjuk fel 4 cm-es kockákra. A fehér bort, szójaszószt, ötfűszer keveréket és cukrot keverjük össze. Tegyük a húskockákat ebbe a szószba és 30 percig hagyjuk állni. Ezalatt a rizslisztet egy teflon edényben kicsit megpirítjuk, hogy megszínesedjen. A húskockákat egyenként megforgatjuk benne. A gőzölőrácsot több rétegben beborítjuk a salátalevelekkel, és erre helyezzük a húskockákat. 2 órán keresztül gőzöljük. Amikor elkészül nagyon piha és ízletes. Melegen tálaljuk a salátalevelekkel együtt, amik felveszik a kiolvadó zsírt, és szintén nagyon ízletesek.


GŐZÖLT HAL FEKETE BABBAL

Hozzávalók:
3/4 kg egész hal (keszeg, pisztráng)
1/2 teáskanál só
csipet bors
2 evőkanál kukoricakeményítő
1 evőkanál sós fekete bab (8-10 percig kiáztatva, szárítva és apróra vágva)
2 gerezd fokhagyma, összezúzva
1 teáskanál finomra vágott friss gyömbér
1 szál újhagyma és néhány a díszítéshez
2 evőkanál olaj
2 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál száraz fehér bor

Elkészítés:
Dörzsöljük be a halat sóval, borssal kívül-belül egyaránt és forgassuk meg kukoricalisztben. Helyezzük a halat egy hőálló tányérra és szórjuk rá a babból, gyömbérből, fokhagymából, újhagymából készült keveréket, meglocsoljuk olajjal, szójaszósszal, és a fehér borral. A tálat a bambuszgőzölőbe helyezzük és 20-25 percig gőzöljük. Tálalásnál még ráöntjük a szószt és újhagymával díszítjük.


GŐZÖLT TOJÁS-SODÓ

Hozzávalók:
1 evőkanál olaj
150 g darált marha vagy sertéshús
3 evőkanál apróra vágott hagyma
2 teáskanál szójaszósz
4 db tojás
350 ml húsleves vagy víz
nagy csipet só

Elkészítés:
A felforrósított olajhoz adjuk a húst, hagymát, szójaszószt, és 2 percig sütjük. A felvert tojásokat összekeverjük a húslevessel és sóval. A húst egy hőálló edénybe helyezzük és a tetejére öntjük a tojásos keveréket. Letakarjuk és kb. 15 percig gőzöljük, míg a sodó megszilárdul. Melegen tálaljuk.


GŐZÖLT HAL EGÉSZBEN, GYÖMBÉRREL ÉS ZÖLDHAGYMÁVAL

Hozzávalók:
1 egész keszeg vagy sügér, 500 g-os
1,5 teáskanál kínai rizsbor
1,5 teáskanál só
1/4 teáskanál fehér bors
6 szál újhagyma
friss gyömbér, 4 cm-es csíkokra vágva
1,5 teáskanál olaj
2 teáskanál világos szójaszósz
1 szál friss koriander zöldje

Elkészítés:
A halat megtisztítjuk a pikkelyektől és a belsőségtől. Alaposan megmossuk és szárazra töröljük, mindkét oldalon átlósan bevagdossuk. A borral meglocsoljuk és tíz percig állni hagyjuk. Sóval, borssal bedörzsöljük és egy beolajozott tálra helyezzük. A hagymát feldaraboljuk, és felét a gyömbér felével együtt a hal belsejébe tesszük, másik felével megszórjuk a tetejét. Szójaszósszal, olajjal és egy kis vízzel is meglocsoljuk a halat. Lefedve magas hőn kb. tíz percig gőzöljük, amíg megpuhul. Úgy tudjuk ellenőrizni, ha egy tűvel a vastagabb résznél megszúrjuk. Ha a hús nem ereszt rózsaszín folyadékot, a hal kész. Ne főzzük túl!
A kifőtt levével leöntjük és tálalás előtt koriander zöldjével díszítjük.


GŐZÖLT HÚSGOMBÓCOK

Hozzávalók:
Tészta:
2 teáskanál szárított élesztő
300 ml meleg víz
1 evőkanál cukor
1/2 kg liszt
Töltelék:
1 evőkanál olaj
2 gerezd fokhagyma, összetörve
1 szál újhagyma, apróra vágva
1 evőkanál száraz fehér bor
1 teáskanál szójaszósz
1 teáskanál osztriga mártás
2 teáskanál cukor
120 ml víz
225 g maradék sült hús
1 teáskanál búza- vagy kukoricakeményítő

Elkészítés:
Az élesztőt feloldjuk meleg vízben és egy teáskanál cukrot is adunk hozzá. Meleg helyen állni hagyjuk, míg felfut. A lisztet és a maradék cukrot összekeverjük egy tálban és az élesztővel összegyúrjuk. Belisztezett deszkán könnyű tésztává gyúrjuk. 2 óráig meleg helyen pihentetjük.
Töltelék:
Megforrósított olajban a fokhagymát és újhagymát egy pillanat alatt átsütjük. Hozzáadjuk a fehér bort, szójaszószt, osztriga mártást és a cukrot, 20 mp-ig sütjük. Beleöntjük a vizet és felforraljuk. A feldarabolt húst is hozzáadjuk és 1 percig főzzük. Majd a keményítő-víz keveréket is hozzáadjuk, addig keverjük, míg besűrűsödik. Levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. Elfelezzük a tésztát és hengert formálunk belőle. Mindkét hengert tíz egyforma részre vágunk fel. 7-8 cm átmérőjű köröket formálunk belőlük, közepükbe 1 teáskanál tölteléket teszünk, és a széleket jól összenyomkodjuk. A gőzölőbe egy megnedvesített ruhát helyezünk, a gombócokat erre rakjuk és 15 percig gőzöljük. Melegen tálaljuk.
Megjegyzés: Hűtőben 1 hétig is elállnak, gőzöléssel újra melegíthetők.