Terebess konyhakert
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Gyűrűs cékla
Beta vulgaris L. subsp. d. vulgaris convar. conditiva (Alef.) Terpó conc. 'zonata'

 

Égőpiros színe, gömbölyű alakja, elszelve pedig körkörös, fehér és vöröses élesen elhatárolt csíkjai teszik rendkívül érdekessé. Húsa igen finom, ízletes, a kiskert és az asztal különlegessége.

Származása, elterjedése. A cékla őshazája a Földközi-tenger vidéke. Régi növény, már i. e. 3000 körül ismerték. A különféle típusok szétválasztása azonban a VIII-XII. századra tehető. A gyűrűs cékla mai formája évszázadunk nemesítési eredménye. Hazánkban ismeretlen.

Gazdasági, táplálkozási jelentősége. A késő ősz, a tél és a kora tavasz friss zöldsége. Bőtermő, 2-5 kg/m2 termést ad. Igénytelen, könnyen termeszthető. íze kiváló, beltartalmi értéke nagy (6-9% cukrot, 1,7% fehérjét, 10-12% szárazanyagot, 0,9% rostot, ezenkívül B1-, B2-, C- és P-vitamint, kalciumot, foszfort, vasat tartalmaz). Energiaértéke 167 J.

Növénytani jellemzői. Kétéves, lágy szárú zöldségnövény. Répatestére jellemző a piros-fehér gyűrűzöttség. Gyökere középmélyre hatol, oldalgyökerei rövidek (1-2 cm). Levélzete tőlevelekből álló levélrózsa, sima, középnagy húsos lemezzel, levélnyéllel. Virágszára a második évben 80-130 cm. Virágzata gomolyos fürt. Virágai aprók, hímnősek, idegenbeporzók, igen illatosak. Termése: gomolyban érő csalmatok. Magja: egy gomolyban 2-5 fekete mag található. Ezergomolytömege 14-22 g. Csírázóképessége 80-90%-os, a mag 3-4 évig vethető, 2 hét alatt kel ki. Tény észideje rövid, 70-90 nap, magja júliusban érik.

Élettényezők iránti igénye. Fényigénye: gyengébb fényen is kifejlődik, beltartalmi értéke azonban kisebb lesz. Nappalközömbös. Höigénye: közepes hőmérsékletet kíván. Magasabb hőmérsékleten (fényen) a céklagumó színe élénkebb lesz. Vízigénye: átmeneti szárazságot eltűr, egyébként vízigényes növény. Sok csapadék hatására a gumók halványabb színűek. Talajigénye: laza szerkezetű vályog-, homokos vályogtalajokon szépen díszlik, egyébként talajban nem válogat. Tápanyagigénye: előző ősszel szervestrágyázott talajt kedvel, műtrágyaigénye 20 g/m2 pétisó, 20 g/m2 szuperfoszfát, 30-40 g/m2 kálisó. Sok nitrogén hatására a minősége romlik.

Változékonysága, fajtái. A 'Chioggia' (Zorzi) gömbölyű, nagyra fejlődő, élénkpiros színű. Húsa körkörösen futó piros-fehér gyűrűkből áll. Kitűnő ízű, minden célra alkalmas. Túlfejletten és sok víz hatására a gyűrűk elmosódnak.

Termesztése. Fő- vagy utónövényként vetjük. 2,5-3 hónapig veszi igénybe a területet. Házikerti, piaci ellátásra április közepétől augusztus végéig havonta érdemes vetni. Téli tárolásra július végén másodnövényként vethetjük. Elönövényei a korán lekerülő trágyázott zöldségek, pillangós és más növények. Köztes termesztése: nagy térigényű növények, fiatal gyümölcsös közé kerülhet. Talaj-előkészítése: őszi ásás (mélyszántás), vetés előtt laza, de ülepített, porhanyós, nedves legyen a talaj. Helyrevetése: sekély rónákba 3-4 cm-re, 2-3 cm mélyen ejtjük a magvakat, takarjuk, majd lapoljuk. Tény észterülete 30x5-10 cm (beállott növény). Díszzöldségnek fészkesen (8-10 maggal) 30-40 x 30-40 cm-re is vethetjük, szép színfoltot ad. Vetőmagszükséglete 80-110 gomoly (2-2,5 g/m2). Monogerm, drazsírozott, pillírozott magnál az egyelés munkája jelentősen csökken. Ápolása: talajporhanyí-tás, gyomirtás, egyelés, esetleges nitrogén-fejtrágyázás. Öntözése: a kis növények megerősödéséig a talajt nedvesen tartjuk. Egyébként csak nagy szárazság esetén locsolunk. Szedése: házi ellátásra, heti piacra 6-7 cm-es méretben folyamatosan szedhető. Téli eltartásra a fagyok előtt, októberben szedjük. Könnyű, laza talajon kézzel, egyébként ásóval, répakiemelővel, kapával emeljük ki a talajból. Tisztítjuk, 5 cm-es levélcsonkot hagyva lelevelezzük, szikkasztjuk. Tárolása: fedett vagy földes veremben, hűvös pincében, kamrában prizmába, csomóba rakva 1-4 °C-os hőmérsékleten jól eláll. Fontos, hogy a cékla szikkadt legyen. Magja a második évben júliusban érik (május-júniusban virít).

Feldolgozása, hasznosítása. Előtérnövénynek, útszegélynek, ágyásnö-vénynek, bemutató-, iskola-, hobbi-, házikertekben pirosló színfolt. Felvágva rendkívül mutatós. Másodévben virágzó, illatos, gomolyos maghozója is díszes.

A cékla ételek, savanyúságok, saláták, konzervek készítésére nagyon alkalmas. Kiváló étrendi hatású. Szeletelve asztaldísznek, üvegben eltévé külön érdekesség. Egyes helyeken leveléből is ízletes ételt készítenek. íze, aromája, nagy vitamintartalma és egyéb anyagai egészségjavító és betegségmegelőző hatásúak. Az ókori Egyiptomban gyógyító hatást tulajdonítottak a céklának. Levelét háziállatokkal etethetjük.

Elkészítése

Céklasaláta nyersen. Hámozott, nyers céklát szeletekre vágunk vagy reszelünk. Hideg felöntőlevet készítünk (köménymag, cukor, reszelt torma, vörösbor és ecet), ráöntjük. Pár órai állás után fogyaszthatjuk.

Céklasaláta főzve. A céklát egészben megfőzzük, meghámozzuk, szeletekre vágjuk, köménymaggal meghintjük, cukros, ecetes, hideg páclébe tesszük. Rövid idő után fogyasztható.

Üveges cékla. A megfőzött céklát szeletekre vágva üvegbe helyezzük, rétegenként köménymaggal megszórjuk. Cukros, ecetes páclével felöntjük, szalicilt hozzáadva az üveget lezárjuk és pezsgésig melegítjük. Hosszú ideig eltartható, bármikor fogyasztható.

 

 

II.
Sárga cékla
Beta vulgaris L. subsp. d. vulgaris convar. conditiva (Alef.) Terpó conc. 'lutescens' (Becker, Dili.) Terpó

 

Szabályos elrendezésben, kerti ágyasban már finom megjelenésű, élénk, sárgászöld leveleivel felhívja magára a figyelmet. Földből kiemelkedő, égősárga, gömbölyded gumója díszes hatását fokozza. Kiemelve és felvágva szinte ragyo. Mindenféle céklaétel készíthető belőle. íze finomabb, mint a megszokott piros termésűé. Kiemelkedő karotintartalma következtében kiváió bébi- és gyermekétel, idősebbeknek egészségjavító. Üvegben tartósítva gusztusos, étvágygerjesztő. Igénytelen, termesztése egyszerű, tárolható.

Kétéves, lágy szárú növény, sima, zöldessárga, felfelé törő levelekkel. Céklateste gömbölyű, 6-8 cm nagyságú, színe élénk aranysárga, gyürüi felvágva alig láthatók.

Édeskés, zamatos céklaízü. Rövid tenyészidejű, 80-90 napos. Egyéb jellemzése, igénye, termesztése, felhasználása, elkészítése a gyűrűs cékláéval megegyezik.

 

 

III.
Hosszú piros cékla

Beta vulgaris L. subsp. d. vulgaris convar. conditiva (Alef.) Terpó conc. longa' (MY) Terpó

 

Termőágyásában mint megannyi karócska emelkedik ki a földből. Hosszú, hengeres formája, sötétbordó színe valóban a különleges növények közé emeli.

Egyszerűen, gyorsan szép karikákra szelhető. Asztalra téve nagyon gusztusos. Kétéves, lágy szárú, jellegzetesen hengeres, hosszú (16-22 cm), sötétbordó cékla. Gyűrűi alig látszanak, húsa ízletes, céklaízű. Gyors fejlődésű, 80 nap alatt szedhető. Egyéb jellemzése, igénye, termesztése, felhasználása, elkészítése megegyezik a gyűrűs cékláéval.

 

 

IV.
Cékla

A cékla gumóját hazánkban elsősorban salátaként fogyasztják, de egyes országokban az ásványi anyagokban gazdag levelét is felhasználják főzeléknek.

A céklát a gyökérzöldségek közé soroljuk, ugyanakkor a libatopfélék családjába tartozik. Répatestére a másodlagos vastagodás a jellemző.

Hazánkban az élénkvörös répát képező fajták terjedtek el, de vannak ezen kívül sárga, fehér és csíkozott fajták is. A céklának magas a kálium- és magnéziumtartalma, viszont kevés nátrium van benne, így segít az emberi szervezetben kedvező ionarány fenntartásában. Célszerű a répát héjában megfőzni és csak azután hámozni, mivel a cékla héja tápanyagban gazdagabb, mint a belső részek. A céklából természetes színanyag is készíthető.

Vetésideje június vége, július eleje, ezért többségében másodnövényként termesztjük. Répái fagyérzékenyek, tehát október közepéig, még a fagyok előtt fel kell szedni.

A céklát minél kevesebb földdel, száraz időben szedjük fel, ne fóliazsákban tároljuk, így elkerülhetjük a földes ízt.

 

 

V.
Cékla

A céklát nálunk leginkább savanyított változatában ismerik. Ám ahogy a kulináris szelek változnak, a cékla mára az egyik legelterjedtebb zöldséggé vált, főként Amerikában, de az európai étrendekben is egyre gyakrabban találni céklát. Egyes fajtáknak nem csak a gyökere, hanem a levelei is ehetőek. Elkészítésére rengeteg módszer létezik, de egyet mindenképpen érdemes kipróbálni! Ez a sokoldalú zöldség ugyanis ehető nyersen, sütve, párolva, savanyítva, csíkokra vágva pedig levesek valamint előételek ízesítője.

Rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag. Egy, nagyjából 85 grammos főtt cékla 35 kalóriát tartalmaz, nincs benne koleszterin, se zsír. Szinte egész évben beszerezhető, júniustól októberig terem. Hűvös helyen gond nélkül eltartható. Sokféle formája és színe más-más elkészítési formát és ízt ígér.

A bébicékla kiváló salátákba, a közepes és nagy méretűeket sütésre-főzésre használjuk, a túl nagyok már annyira fásak, hogy nem érdemes elkészíteni őket. Egyenletes felületű, kemény, kerek céklákat válogassunk, a horzsolt vagy megvágott példányokat ne tegyük a kosarunkba. Tisztításkor jó alaposan meg kell sikálni a céklákat, használjunk gumikesztyűt, különben hetekig lilás-vörös marad a kezünk.

Téli párolt zöldségek
6 személyre (egy adag 115 ml)

Hozzávalók:
- másfél evőkanál olívaolaj
- 8 gerezd fokhagyma
- 1 közepes zellergyökér, megpucolva és apróra vágva
- 1 közepes paszternák, megpucolva és apróra vágva
- 1 közepes cékla, megpucolva és apróra vágva
- egy deci vörösbor
- 40 dkg apróra vágott sárgarépa
- 1 teáskanál szárított zsálya, kakukkfű, oregánó
- 1 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyem

Melegítsük fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben, majd adjunk hozzá minden zöldséget és a fokhagymát, magas tűzön négy percig pirítsuk. Öntsük hozzá a bort, és pirítsuk vissza fele levére. Majd lassú tűzön tovább 8 percig hagyjuk főni. Ha a zöldségek megpuhultak, adjuk hozzá a fűszereket, petrezselymet.

Egy adag átlagosan: 113 kalória, 2 g fehérje, 4 g zsír, 0 mg koleszterin, 16 g szénhidrát, 3 g rost, 387 mg nátrium.

 

VI.
Cékla eltevése

A céklát tárolhatjuk nyersen is, egész télen át, ha van erre megfelelő helyünk. Ha nincsen, de elég céklánk termett, érdemes savanyúságnak eltenni. Legjobb fajták az Egyiptomi lapos, a Bordó, a Bíborhenger, és a Detroit. Ne legyen túl nagy, a kisebbeknek általában szebb, erősebben piros a színük. Legjobb a legfeljebb 10-12 cm átmérőjű. Válogassuk ki, hibás darabokat ne konzerváljunk, azokat inkább már ősszel fogyasszuk el salátának.

Cékla egyszerűen
Elkészítése: A céklákat alaposan megmossuk, majd megfőzzük, meghámozzuk, és ha kihűlt, felszeleteljük. Az üveg aljára tormadarabokat, vagy lereszelt tormát, és 2-3 teáskanál köménymagot dobunk, majd belerakjuk a céklaszeleteket is. Az üveget feltöltjük vízzel, majd leöntjük a cékláról és ecet, só, cukor felhasználásával egy erősebben fűszerezett salátalét főzünk, főzés közben beledobunk egy kávéskanál tartósítószert is. Ha a lé langyosra hűlt, ráöntjük a céklára, az üveget lezárjuk, és a végleges helyére tesszük. Használhatunk hozzá bolti reszelt tormát is, de ne a tejporos változatát, mert attól pár nap alatt megromlik!

Céklasaláta 1.
Hozzávalók: Cékla, tetszés szerinti mennyiségben, kilogrammonként 5 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál őrölt köménymag, 1 tormagyökér, ízlés szerint ecet, cukor só
Elkészítése: A céklákat kefével jól lesikálom és a kuktafazékra tett betéten, 3 dl vízben puhára párolom. Még melegen meghámozom és lereszelem. Soronként üvegekbe teszem a tisztított, lereszelt tormával, szálkásra vágott, tisztított fokhagymagerezddel, majd leöntöm a közben elkészített forró, köményes-sós-ecetes-cukros salátalével. Az üvegeket azonnal lekötöm, és száraz gőzben hagyom kihűlni.

Céklasaláta 2.
Elkészítése: A céklagumókat jól megmossuk, és meleg vízbe téve, lefedve puhára főzzük. A főzővizet leöntjük, a céklát lehéjazzuk és - lehetőleg hullámos pengéjű cifrázó késsel - vékony szeletekre vágjuk. Közben a szokásosnál savanyúbb ecetes lét készítünk (a cékla édes, elviszi a savanyú ízt), sóval, köménymaggal, nagyon kevés cukorral felforraljuk. Amikor a lé kihűlt, a céklát néhány szelet tisztított tormával együtt üvegekbe rakjuk, a tetejére is tormaszeleteket teszünk, ráöntjük a levet, egy mokkáskanálnyi benzoesavas nátriumot szórunk rá, lekötjük, és 8-10 percig gőzöljük. Készíthetjük úgy is, hogy a megmosott céklát nyersen hámozzuk meg, csak ezután főzzük. Ilyenkor a főzőlevét használjuk fel a salátalé készítéséhez, minden egyebet, az előbbiek szerint tegyünk.

Céklasaláta 3.
Elkészítése: A céklát megmossuk, megfőzzük, vagy sütjük, meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk. Azután üvegekbe rakjuk, cukros borecetet, sót, reszelt tormát teszünk rá.

Céklasaláta 4.
Hozzávalók: 3 kg cékla (lehetőleg hosszúkás, bíborhenger-fajta), 9 gerezd fokhagyma, 2 mokkáskanál őrölt köménymag, 1 szál tormagyökér, ecet, cukor, só ízlés szerint. Egyszerűen elkészíthető.
Elkészítése: A céklákat alaposan lekeféljük, megmossuk és lecsöpögtetjük. Mély, nagyméretű sütőtepsibe egymás mellé tesszük, alufóliával szorosan befedjük, és előmelegített, forró sütőben majdnem teljesen puhára pároljuk. Még melegen meghámozzuk, és az almareszelő legdurvább fokán lereszeljük. A közben meghámozott és lereszelt tormával, és a megtisztított, felmetélt fokhagyma gerezdekkel soronként üvegekbe rakjuk. Leöntjük ecettel, cukorral, sóval, köménymaggal pikánsra ízesített salátalével, amelyet előzőleg felforraltunk. A forró üvegeket azonnal lekötjük, és száraz gőzbe téve 24 órán át, hagyjuk hűlni. Sötét, hűvös kamrában nagyon hosszú ideig eláll.
Megjegyzés: A cékla igen egészséges, leve a természetgyógyászok szerint orvosság. Céklasalátából készíthető kevert saláta, leves, de savanyúságként is fogyasztható.

Céklasaláta 5
Elkészítése: A céklagumókat jól megmossuk, és meleg vízbe téve, lefedve puhára főzzük. Főzővizét leöntjük, a héját lehúzzuk, és lehetőleg hullámos pengéjű cifrázókéssel vékony szeletekre vágjuk. Közben a szokásosnál savanyúbb ecetes lét készítünk (a cékla édes, és elveszi a savanyúságot), sóval, köménymaggal, nagyon kevés cukorral felforraljuk, és hűlni hagyjuk. Langyosan öntjük a céklaszeletekre, állni hagyjuk, amíg teljesen kihűl. A céklát néhány darabka tisztított tormával együtt üvegekbe rakjuk, a tetejére is tormaszeleteket teszünk, ráöntjük a levét, egy mokkáskanálnyi benzoesavas nátriumot szórunk rá, lekötjük, és 8-10 percig gőzöljük. A vízben hagyjuk kihűlni.

Céklasaláta 6.
Elkészítése: Alaposan lekefélünk 3 kg (lehetőleg hosszúkás, bíborhenger-fajta) céklát, megmossuk és lecsöpögtetjük. Mély, nagyméretű sütőtepsibe egymás mellé tesszük, alufóliával szorosan befedjük, és előmelegített, forró sütőben majdnem teljesen puhára pároljuk. Még melegen meghámozzuk, és az almareszelő legdurvább fokán lereszeljük. Közben meghámozunk és lereszelünk 1 szál tormagyökeret, felmetélünk 9 megtisztított fokhagymagerezdet. A feldolgozott anyagokat soronként felváltva üvegekbe rakjuk.
Leöntjük 2 kk. őrölt köménymaggal, ízlés szerinti ecettel, cukorral, sóval pikánsra ízesített salátalével, amelyet előzőleg felforraltunk. A forró üvegeket azonnal lekötjük, és száraz gőzbe téve 24 órán át, hagyjuk hűlni.
Sötét, hűvös kamrában nagyon hosszú ideig eláll. A cékla igen egészséges, leve a természetgyógyászok szerint orvosság. Céklasalátából készíthető kevert saláta, leves, de savanyúságként is fogyasztható.

Céklasaláta 7.
Elkészítése: A mosott céklákat meleg vízbe téve lefedjük, puhára főzzük. Főzővizét leöntve, héját lehúzzuk, hullámos cifrázókéssel vékonyra szeljük. A szokottnál savanyúbb ecetes lét készítve (a cékla édessége miatt), sóval, köménymaggal, nagyon kis cukorral felforraljuk, hűlni hagyjuk. Langyosan öntjük a céklára, állni hagyjuk, míg kihűl. A céklát pár darabka tisztított tormával együtt üvegekbe rakjuk, tetejére tormaszeleteket téve ráöntjük a lét, 1 kk. nátrium-benzoikumot szórunk rá. Lekötve 8-10 percig gőzöljük. A vízben hagyjuk kihűlni.

Céklasaláta 8.
Hozzávalók: 3 kg cékla, 2 szál torma, 3 dl 10%-os ecet, 20 dkg cukor, 2 ek só, 1 kk köménymag, üvegenként késhegynyi tartósító.
Elkészítése: A céklát megtisztítjuk, és annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. Lehűtjük, meghámozzuk és felszeleteljük. A fűszereket 2 liter vízben felfőzzük, és még forrón a céklaszeletekre öntjük. Ha kihűlt, üvegekbe szedjük, a céklaszeletek közé 1-2 szelet tormát rakunk, tetejére szórjuk a tartósítót, és felöntjük a lével. Az üvegeket lezárjuk, majd vizes dunsztban 10 percig gőzöljük. Ott is hagyjuk kihűlni, ekkor tesszük a végleges helyére az üvegeket.

Ecetes cékla
Elkészítése: A cékla szár- és gyökérrészét is vágjuk le simára, erősen mossuk, áztassuk, majd keféljük le, hogy tiszta legyen, és így főzzük meg bő vízben, héjában. A főzési idő 2-3 óra, mindenesetre villával megszúrva érezzük, elég puha-e már. Túl puhára se főzzük, mert evésnél nem gusztusos. Főzés után a hámozás már nagyon könnyen megy, késsel szinte csak le kell húzni a héját. Majd öblítsük le vízzel. Hullámos élű zöldségszeletelővel egyenletes, 4-5 mm vastag szeleteket vágjunk. Az előkészített üvegekbe tegyünk 1-2 karika tisztított tormát és egy mokkáskanál köménymagot. Közben készítsük el a felöntő levet: minden liter vízre számítva adjunk 3 dkg sót, és 3.5 dkg cukrot. Amikor felforr, öntsük hozzá a 2-2,5 dl 10%-os ecetet, és ezzel töltsük fel az üvegeket. A szokásos módon légtelenítsük, majd zárjuk le csavaros tetővel. Régi receptekben szerepel olyan eljárás is, amikor a céklát kierjesztették, mint a sós vizes uborkát. Ebben az esetben csak 1,5 dl ecetet adtak hozzá. Jobb ízű és szinte korlátlanul tartós azonban, ha az első eljárás szerint készítjük, majd meleg vízfürdőben, 10 perc fölmelegítés után, 15 perces 85 C fokos hőmérsékletű sterilezéssel tartósítjuk. Így szinte a következő új cékláig eltartható.

Mézes cékla
Hozzávalók: 2 kg cékla, 2 közepes torma, 10 dkg méz, 1 dl 10%-os ecet, 2 teáskanál köménymag, szalicil.
Elkészítése: A céklákat jól lesúroljuk, és héjastól puhára főzzük. Ha langyosra hűlt, meghámozzuk, és céklavágó késsel, vagy gyaluval vékony szeletekre vágjuk, majd szalicilos vízzel kiöblített üvegekbe rakjuk. Közérakjuk a tormadarabkákat is. Két liter vizet a köménymaggal felforralunk, majd a tűzről levéve hozzákeverjük az ecetet, a mézet, és a szalicilt, és ráöntjük a céklára. 24 órára száraz dunsztba tesszük.

Reszelt cékla
Elkészítése: A megmosott céklagumókat nyersen meghámozzuk, és nagy lyukú reszelőn (káposztareszelőn) megreszeljük. Egy kg céklához egy fél pohár ecetes reszelt tormát, egy kávéskanál sót keverünk, és néhány óra hosszat állni hagyjuk, ez alatt levet ereszt. A céklát levéből kinyomva szorosan üvegekbe rakjuk, a levét tetszés szerint savanyítjuk egy kevés bor- vagy gyümölcsecettel, ízesítjük darált köménymaggal, egy kevés cukorral, az üvegekbe tett céklára öntjük, a tetejére egy mokkáskanálnyi benzoesavas nátriumot szórunk, lekötjük, és a víz forrásától számított 8-10 percig gőzöljük. A vízben hagyjuk kihűlni. Savanyúságok eltevéséhez használhatjuk a "Kapros" néven kapható tartósító-ízesítő keveréket, amely kaprot, babérlevelet, feketeborsot, mustármagot, koriandert, sót és benzoesavas nátriumot tartalmaz. Úgy használjuk, hogy 4,5 l vizet felforralunk 4 dl 20%-os ecettel, ha gyengébb ecetet használunk, kevesebb vizet és több ecetet vegyünk, hogy kb. 5 l lét kapjunk. A kihűlt lébe öntsük bele a tasak tartalmát, esetleg még egy kevés cukorral is ízesíthetjük, jól elkeverjük, hogy oldható részei feloldódjanak, és az üvegekbe tett savanyúságra öntjük. Ez a mennyiség kb. 2 ötliteres adag savanyúsághoz elég. Más tartósítószert a "Kapros" használata esetén ne alkalmazzunk.