Terebess gyümölcskalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Manila-ébenfa
Diospyros digyna Jacq. (D. obtusifolia Humb. & Bompl. ex Willd.)
Család: Ebenaceae (ébenfafélék)

M: fekete datolyaszilva;
A: black sapote, black persimmon;
S: zapote negro;
N: Schwarze Sapote

A Manila-ébenfa feketés kérgű, terebélyes koronájú, örökzöld, legfeljebb 25 m magas fa. Levelei szórt állásúak. A levéllemez (30 x 15 cm) elliptikus vagy visszás-tojásdad, kihegyezett, széles ék- vagy lekerekített vállú, ép szélű, sötétzöld, kemény-bőrnemű, színén gyengén fényes, fonákján fénytelen. A levélnyél kb. 1,5 cm hosszú. Egy- vagy kétivarú, legfeljebb 1,5 cm-es virágai magánosan vagy 3-7 tagú csoportokban a fiatal hajtások hónaljában fejlődnek, pártájuk fehér, cső alakú, karimája széles cimpájú, a csésze zöld, maradó.
Termése: rövid kocsányú, gömbölyded, paradicsom alakú bogyó (10 x 13 cm), amelynek alapi részén megmarad a Diospyross nemzetségre jellemző 4-6 cimpájú, forrt, kemény, hullámos, barnászöld csésze (átmérője 4-5 cm). Az érett termés vékony, kemény, sima, fényes héja sötétzöld, barnával pettyezett, a terméshús feketésbarna, lédús, sűrű szirup állagú és édeskés dióízű. A pulpába beágyazva legfeljebb 10, lapított-elliptikus, fényes vörösesbarna, kemény mag (28 x 18 x 8 mm) helyezkedik el a központi lágy orsó körül; egyik végükön rövid, hajlott csúcsúak, valamint egy körkörös varrat található rajtuk. Bizonyos fák magvatlan terméseket hoznak.
Felhasználása: a teljesen érett, lágy termések nyers pulpáját a héjból kikanalazzák, vagy tejben, illetve citrustermések levében desszertként tálalják; a lágy, édeskés terméshús minden további előkészítés nélkül felhasználható, például kenyérre kenhető. Tejjel, vízzel, gyümölcslevekkel vagy alkoholos italokkal turmixolva a Manila-ébenfa termését, a fekete datolyaszilvát - többnyire fűszerekkel - különböző italokká dolgozzák fel; a fermentált termésekből likőrt állítanak elő. A pulpa ezenkívül édes ételek alapanyaga is. Az éretlen termés erősen összehúzó hatású, keserű és élvezhetetlen.
Elterjedése: hazájában, Mexikóban és Guatemalában népszerű piaci termék a datolyaszilva; ezenkívül a karib-tengeri szigeteken, Közép-Amerikában, a Fülöp-szigeteken és Indonéziában, ritkán más trópusi országokban is termesztik.
Termesztése és betakarítása: a fagymentes szubtrópusi és trópusi klímában tenyészik, és Mexikóban körülbelül 2000 m magasságig ültetik; jó vízellátást és tápanyagban gazdag, mély rétegű talajt kíván. Magról szaporítják; a fa 5 vagy 6 éves korban fordul termőre. A bogyókat éretten takarítják be; az azonnali fogyasztásra szánt piaci áru gyakran csúnya barna vagy feketés színű.
Rokon fajok: néhány további Diospyros faj termését szintén eszik, de csak helyi jelentőségűek. Több ázsiai faj a faragványok készítésére alkalmas becses, fekete ébenfát szolgáltatja.