Terebess konyhakert
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra

 

Holdbab, limabab
Phaseolus lunatus, korábbi nevén: P. limensis

Angolul: butter bean (vajbab), sieva bean, spanyolul: haba, franciául: feve, oroszul: faszolj limszkaja.

Növénytani leírása. A Fabaceae (hüvelyesek) család Phaseolus nemzetségébe tartozó, erősen heterogén faj. Egyéves, évelő, futó, bokor, kis és nagy magvú változata ismeretes. A nagy magvú típust már időszámításunk előtt 5000-6000 évvel termesztették a mai Peru területén. A kis magvú változat pedig a mai Guatemala és Mexikó területén alakult ki, időszámítás előtt 500-600 évvel.

A futó típusát climbing baby (mászó gyermek), illetve sieva lima néven, a nagy magvú típust potato lima (Lima-burgonya) megnevezéssel is említik. Ez utóbbi egyes rendszerezők szerint a P. limensis var. limenanus.

A Lima-bab hasonlít a közönséges babhoz. A kis magvú (sieva típus) egyéves, a nagy magvú (lima típus) évelő, de egyévesként termesztett növény. A futó 2-4 m-re is megnő, a bokor típus 30-90 cm magas. Virágai öntermékenyülők, de jelentős mértékű (20%-os) idegen beporzás is előfordulhat. Színük fehér vagy sárgás. A hüvely görbülő kard alakú, 10-12 cm hosszú, 2,5 cm vastag, benne 2-6, a kereskedelmi fajtákban általában 3-4 mag található. Színe fehér, krém, piros, zöld, bíbor, barna vagy fekete. Ezermagtömeg 240-1100 g.

A hagyományos fajták magva mérgező, ciántartalmú glüközidokat tartalmaz, amelyeket fogyasztás előtt el kell távolítani. Ez 1,5 órás felfőzéssel, és a lé leöntésével oldható meg. A modern kereskedelmi fajták magjában ez a vegyület nem fordul elő.

Származása, elterjedése. Közép-Amerikában őshonos. Másodlagos előfordulási központja Nyugat-Afrika és Délkelet-Ázsia.

Termesztésével - főként önellátásra - elsősorban Latin-Amerika kisgazdaságai foglalkoznak. Elterjedt Afrikában, Ázsiában és a volt Szovjetunióban is. Ez utóbbi helyen főleg Moldáviában és a Kaukázuson túli területeken foglalkoznak vele.

Kereskedelmi forgalomba helyi piacokon kerül, de ott is csak korlátozott mennyiségben. Az Egyesült Államokban - zöldbabként felhasználva - fontos konzervipari növény.

Környezeti igényei. Hőigénye a közönséges babnál valamivel magasabb. Zavartalan fejlődéséhez 15-24 °C átlaghőmérsékletre és egész tenyészideje alatt fagymentességre van szüksége. A kis magvú változat kevésbé érzékeny a szárazságra és a magas hőmérsékletre, mint a nagy magvú típus.

Csírázásához 15-30 °C-ot igényel, de 27 °C hőmérséklet az optimális számára. 10 °C-on, illetve ez alatt, továbbá 35 °C felett nem csírázik. A csírázási idő szoros összefüggésben van a csírázási hőmérséklettel, 15-20 °C között 18-30 nap, 25-30 °C alatt azonban 1 hét alatt kikel.

A nagy magvú változat virágai 27 °C, a kis magvúaké 30 °C felett és 60-65% relatív levegő-páratartalom alatt nem termékenyülnek meg. A helyi fajták általában rövidnappalosak, a kereskedelmi fajták azonban a nappalhosszúsággal szemben közömbösek.

Talajigénye elsősorban az 5,5-6,8 pH-értékű, enyhén savanyú kémhatású vályogtalajokat kedveli. Tápanyagigénye a közönséges babéhoz hasonló, nitrogénigénye azonban nagyobb.

Termesztése. Akkor vetik, amikor a talajhőmérséklet vetési mélységében (4-6 em) eléri a csírázáshoz szükséges értéket. 60-75 cm sor- és 10-15 cm tőtávolságra. Vetőmagszükséglete 50-90 kg/ha, azaz 5-9 g/m2. Az elvetett mag 10-12 nap alatt kel ki. Ápolási munkái megegyeznek a közönséges babéval.

A Lima-bab - a fajtától és az időjárástól (elsősorban a hőmérséklettől) függően - a vetéstől a betakarításig 65-90 nap, de hűvös termőhelyen 100 napnál hosszabb tenyészidőt igényel. A növény folyamatosan virágzik, köt termést, ezért folyamatosan kell szedni. A zöld hüvelyeket akkor szedik, amikor teltek, de még zsengék. Ez általában a vetés utáni 12-16 hét. Zöldfelhasználásra a magot pedig akkor takarítják be, amikor víztartalmuk még 65-70%-os. Érésekor a hüvely kigömbölyödik, színe sárgásbarna lesz, a magvak telnek, színük a zöldből a fajtára jellemző színűre vált át. Várható fogyasztásra érett zsenge termése 8-10 t/ha, azaz 0,8-1 kg/m2, vetőmagtermése 1-1,2 t/ha, azaz 0,10-0,12 kg/m2.

A leszedett hüvely 5 °C hőmérsékleten, 90%-os relatív levegőpáratartalom mellett 2-3 hétig, a kifejtett mag 0 °C-on, magas relatív páratartalomban 10 napig, 5 °C-on azonban csak kb. 4 napig tartható el.

A Lima-bab rövid tenyészidejű fajtái nálunk is termeszthetők. 2-3 hónap szükséges a termésének kifejlődésére, ezért május közepén vessük el, és ekkor a 15-24 °C középhőmérséklet is kedvező a Lima-bab fejlődéséhez.

Fajtái nálunk nincsenek, és vetőmagja sem kerül kereskedelmi forgalomba.

A Szovjetunióban a Szaharnaja 116 és az Armjanszkaja 2 fajtákat termesztik.

Zöld hüvelye, kifejtett zsenge magja a zöldbabhoz, száraz magja pedig az étkezési száraz babhoz hasonlóan készíthető el, használható fel.