Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Aveszta

más néven ZEND-AVESZTA, a zoroasztrizmus szent könyve, amely tartalmazza a vallás kozmogóniáját, törvényeit és liturgiáját, Zarathusztra (Zoroaszter) próféta tanításait. A meglevő Aveszta egy eredetileg sokkal terjedelmesebb szent irat maradványa, melyet nyilván Zoroaszter formált meg egy ősrégi hagyomány nyomán. Az eredetinek terjedelmes kéziratai állítólag akkor pusztultak el, amikor Nagy Sándor meghódította Perzsiát. A jelenlegi Avesztát maradványokból állították össze, és a Szászánida királyok alatt (III-VII. sz.) egységesítették.

Az Aveszta öt részből áll. Vallásos magja daloknak vagy himnuszoknak, a gátháknak a gyűjteménye, amelyek java részét Zoroaszter saját szavainak tekintik. Ezek alkotják a középső szakaszát a kánon fő liturgikus részének, a Jasznának, amely a haoma előkészületének és áldozatának rítusát tartalmazza. A Viszp-rat egy kisebb jelentőségű liturgikus szent irat, amely zoroasztriánus szellemi vezetőknek adózik tisztelettel. A Vendidad vagy Vidévdát a zoroasztriánus rituális és polgári törvények fő lelőhelye. Emellett beszámol a teremtésről és az első emberről, Jimáról is. A Jastok gyűjteménye 21 gazdag mitikus tartalmú himnuszból áll, amelyeket különféle jazatákhoz (angyalokhoz) és ősi héroszokhoz intéztek. A Khúrda Aveszta (vagy Kis Aveszta) kisebb szövegek, himnuszok és imádságok csokra különböző alkalmakra.

A Zend-Aveszta szó szerint az „Aveszta magyarázata”. Eredetileg a széles körben használt pehlevi fordításra értették, de gyakran használták a nyugati fordítások címeként is.

Zarathusztra: Zend Aveszta (doc) / Prof. Dr. Edmond Bordeaux Székely
Zarathustra Zend-Avesztája / magyar nyelvre átültette és bevezető tanulmánnyal ellátta Zajti Ferenc, Budapest : Szerző, 1919

Lásd még!
Zarathustra
Ahura Mazdá
zoroasztrizmus
párszi