Terebess gyümölcskalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra
« vissza a Terebess-kert főlapjára


Fügetermesztés Japánban
Ficus carica spp. a Terebess-kertben
Fügefajták összesített listája és képgaléria
Faiskolák szerinti kínálat

 


Japán fügefa-nevelés
http://www.hawaiifruit.net/Figs-Japan.htm
Az 1960-as évek elején egy tájfun elpusztította a japán fügeültetvények akkor még 2-3 méterig magasodó fáinak legjavát. Ezután fejlesztették ki a mai módszereket a fák nevelésére. A viharkárok minimálisak, könnyebb védeni-takarni a fákat, a szüretelés kevésbé időigényes, kalkulálhatóbb a várható termés mennyisége.

A fiatal husángot, ha eléri a kétméteres magasságot, 10 nap alatt fokozatosan, hogy megóvják a stressztől és a töréstől, lehajtják és kb. 40 cm magasan egy karóhoz kötik. A függőleges törzs így vízszintessé válik. (Néha két vízszintes törzset alakítanak ki egymással ellentétes oldalon. Öreg fákon négyet is X-alakban. Minden ágat le kell kötni.) Ha évek múltán elérik a megfelelő hosszúságot, 2,5-5 métert, rendszeresen visszavágják az ágak végét.

Ezek a hosszú vízszintes ágak hozzák minden évben az új hajtásokat, melyekből csak 50 cm-ként hagynak meg. Bár van, ahol 30-40 cm-re hagyják egymástól a termő veszzőket, 50 cm-es távnál egyenletesebb a termés, a levelek sem érinkeznek úgy egymással. A függőleges hajtásokat minden évben visszavágják 2-3 rügyre, azaz 7-8 cm hagynak meg belőlük. Tavasszal új hajtások jelennek meg a visszavágott ágakon, általában a legszélsőt hagyják csak meg – ez a legerősebb, ezeket támasztékhoz kötözik. A mellékgallyakat levágják. A szezon végére az egy méteresre megnőtt hajtások 18-20 fügét teremnek. Egy átlagos fa 220 fügét ad évente 100 nap alatt májustól júliusig.

A fákat rendszeresen mulcsozzák, hogy visszafogják a gyökerek túlzott terebélyesedését. Azt tartják, hogy ne a gyökerek, hanem a termések növekedésére fejtse ki erőit a növény.

A fa tövére, mint a görögök, évente néhány csepp olívaolajat adnak, ez állítólag óvja a fát a szétrepedéstől és egyenletesebbé teszi a gyümölcsök érését. Évente 3-4 alakalommal trágyáznak, négyévente a nyomelemeket pótolják.A kereskedelembe kerülő füge 100%-át, az össztermés 90%-át
a 'Masui-Dauphine/Dolphin'-fajta adja

 

Jámbor Alíz, egy magyar fügetermesztő lány kalandjai Japánban
http://www.travelo.hu/turista/20171221-a-japanban-elo-magyar-fugetermeszto-lany.html