Terebess gyümölcskalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra
« vissza a Terebess-kert főlapjára


Fügefajták a Terebess-kertben
Fügefajták összesített listája és képgaléria
Faiskolák szerinti kínálat
Fügefa-nevelés, fügetermesztés Japánban

Fügefajták a Terebess-kertben:

'Babits' füge (Szekszárd)
Az egyik legkiválóbb fajta. Babits Mihály szekszárdi szőlőjéből való 150 éves fügebokorról szaporított koraérő, nagygyümölcsű, 10 dkg körüli, többször termő (háromszor) fajta. Éretten vörösbarna színű. A leggyorsabban termőre forduló füge. Az ültetést követő évben biztosan terem. Egy szedésre 25-30 kg-ot is szüretelhetünk róla. A költő több versében is megemlíti e fügebokrot, mint gyermekkorának meghatározó élményét. Babits Mihály: Gyümölcsbe harapva... (János-szanatórium.):

………………………A füge
bokrát is látni vélem, durva bársonyát
tapintom levelének; ott van a bokor
szöllőhegyünkön, a présház mögött, ahol
a hegy miatt a tető szinte földig ér.
Mennyit ültem töredezett fazsindelyén
kamasz-koromban, ház mögött és hegy előtt,
surló lombok közt, a fügét s a mogyorót
tépdesve, és a füge mint a könnyü nők,
adta magát, de a mogyoró összenőtt
egymással és üngével, csak mókus-fogam
erőszakának engedett…

izraeli zöld füge
"Szobafügének" árulta egy cég kis cserépben, terméssel azoknak a balekoknak, akik még nem láttak, hallottak sohasem a fügéről.
Ugyanolyan füge, mint az összes többi, mely kiültetve a szabadba igen nagyra nő. Diónyi, szabályos kerek, mézédes gyümölcsei éretten is sötétzöldek.

kanári-szigeteki füge
Megkapó látvány hatalmas kúpalakú, bordó színű gyümölcseivel - melyek megközelítik a 20 dkg-ot - dúsan megrakott bokra. Korán beérő, bőtermő, korán termőre forduló fajta a Kanári-szigetekről. Néha kerekded alma formájú és nagyságú terméseket is hoz. Valószínüleg a legnagyobb termésű füge.

lila füge
A legfagytűrőbb fügefajta. Erőteljes növekedése és fagyállósága miatt igen könnyű fának nevelni. Akár 5-6 m magasra is megnő, még felnőtt is felmászhat rá. Az első termései, melyek kerekdedek, "laposak", pogácsa formájúak - azaz szélesebbek, mint amilyen magasak - már július első hetében beérnek, lila színűek, középméretűek. Az egyik legértékesebb fajta, mely jól bírja a hazai telet takarás nélkül is! Korán termőre fordul, egy éves korában már szüretelhetünk róla.

sárga füge
Nagy levelei sárgászöldek, lekerekítettek. Termései körte alakúak, megnyúltak, sárgák, barna csíkokkal. Július közepén érik be először.

tabáni zöld füge
A török korból maradhatott ránk ez a mézédes fajta, amit az is bizonyít, hogy a budai Tabánon kívül Pécsett is fellelhetjük bokrait. Termései éretten is zöld színűek és érdekes deformált "kabaktök" alakúak. Korán termőre forduló, bőtermő, igazi füge ízű füge.

ujjas levelű óriás füge
Egyes fajtákra jellemző, hogy leveleiket keskeny hosszú hasadékok ujjszerűvé teszik, ezek az "ujjaslevelű" fügék. Zöldessárga dundi gyümölcseik a 17 dkg-ot is elérik. Pompás ízű, bőtermő, értékes fajta, mellyel Pécs és Szekszárd kömyékén egyaránt találkozhatunk.

ujjas levelű piros füge
Korán termőre forduló, bőtermő fajta, ujjas levelekkel. Közepes méretű, dundi terméseinek szinte nincs is szára. Jó ízű, biztosan termő, zamatos fajta.

barna füge
Rendkívül bőtermő, korán termőre forduló fajta, mézédes gyümölcsökkel. Jó években háromszor is terem.

görög citromsárga füge
levelei ujjasak, termései diónyiak, kerekek, éretten citromsárgák, és alig vannak magjai.

spanyol füge (Mallorca)
A legszebb füge. A Spanyolországhoz tartozó Mallorca szigetén csak fának nőtt fügéket láttunk. Ezekről hoztunk hajtást, mely metszés nélkül, magától is gyönyörű szabályos, formás fává nő, viszont addig nem is terem, míg ki nem alakítja a koronáját. Hatalmas kemény levelei alig osztottak. Diónyi zöldszínű terméseit az ágak végén csokorban hozza. Belseje sötétpiros.

német füge (Mainau)
A Bodeni-tóban levő Mainau szigetén Esterházy Miklós (a sziget akkori gazdája) 1827-ben hat fügebokrot ültetett, és ezek még ma is teremnek. A sziget éghajlata a nagytömegű víz temperáló hatásának következtében mediterrán jellegű. Az itt létesített botanikus kert a környék fő látványossága. Innen származik e korán termőre forduló és rendkívül bőtermő fajta, melynek körte alakú gyümölcsei éretten barna színűek és nagyon finomak.

izraeli lila füge
Termése nagyon hasonlít a lila fügére viszont bokra sudarasabb, vaskosabb, erőteljesebb növekedésű, dudoros, smirgliszerű levele merev, kemény, alig osztott.

egyéb fügék:
piaci bordó, marosi 1, zöld füge, Pécs 2, Teri néni, soproni sárga, Borbélyné stb.


Fotók: Góczán Szilvia
 

Fotók: Böjte Ágnes
2005. október 14.