Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

dervis

arabul DARVÍS, a szúfi (iszlám misztikus) testvériség (tarika). Először a XII. században szerveztek szúfi testvériségeket, ahol a belépőket vezetők és fegyelmi előírások kötelezték a sejk, vagyis a mester szolgálatára, a vele való kapcsolattartásra. A belépőtől megkívánták, hogy megtanulja a szilszilát, testvériségének spirituális családfáját - a korábbi vezetők névsorát.

A dervisek fő rituális gyakorlata a dhikr, Allah dicséretének állandó ismételgetése rövid, hagyomány megszabta mondatokban. Ezzel eksztatikus állapotokat érnek el. A szúfi testvériségek szertartásai nagy fontosságot tulajdonítanak annak, hogy a dervisek rituális recitálással és olyan fizikai gyakorlatokkal, mint a tánc és a körben forgás, eljussanak a hipnotikus állapotig és eksztatikus transzig.

A dervisek vagy közösségben élnek, vagy világi körülmények között, de mindkét csoport a szegényebb rétegekből származik. A középkorban a dervisközösségek fontos vallási, társadalmi és politikai szerepet játszottak az iszlám központi vidékein, de kolostoraik ma már gyakran állami ellenőrzés alatt állnak, vallási súlyuk pedig csekély az ortodox teológusok szemében. A vándorló vagy kolduló derviseket fakíroknak hívják.

... bektási
... mavlavíja (mevlevi)
... rufai
v. rifai