Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Sarudahiko

más írásmóddal SARUTAHIKO, a japán mitológia egyik földi istensége. Niniginek, Amaterasu napistennő unokájának kísérőjéül szegődött, amikor az az égből alászállt, hogy birtokába vegye a Földet. Miközben a Föld felé vezető út egy elágazásánál várakozott, a belőle áradó ragyogás felért egészen az egekig, ezért leküldték Amenouzume istennőt, hogy megtudakolja tőle, ki ő, és miért várakozik ott; a népművészetben gyakran párban ábrázolják kettőjüket.

A sintó hívők a keresztutak isteneként, az uralkodóhoz való hűség példaképeként és a férfi szexuális erő megtestesítőjeként tisztelik. Általában vörös arccal, hatalmas előrenyúló orral (amelynek fallikus jelentése van) és nagy, kerek szemekkel ábrázolják.