Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Amaterasu

teljes nevén AMATERASU ÔMIKAMI (japán: „A Mennyet Beragyogó Nagy Istenség”), a mennyei napistennő, akitől a japán uralkodócsalád származtatja magát; jelentős sintó istenség. Apjának, Izanaginak bal szeméből született, aki egy ékköves nyakláncot adományozott neki, és a Takama-ga-hara (Magas Mennyei Síkság) gondját bízta rá, amely az összes kami lakóhelye. Egyik fivérét, a viharisten Susanoót elküldték, hogy uralkodjék a tenger színén. Indulás előtt elment, hogy elbúcsúzzék nővérétől. Jó szándékuk bizonyítására gyermekeket teremtettek együtt: az istennő oly módon, hogy megrágta és kiköpte a férfitól kapott kard darabjait, Susanoo pedig ugyanezt tette a nő ékköveivel. A viharisten ezután nagyon durván kezdett el viselkedni: letördelte a rizsföldek karóit, meggyalázta nővére lakóhelyét, végül pedig egy megnyúzott lovat dobott a szövőtermébe. A fölháborodott Amaterasu tiltakozásul egy barlangba húzódott vissza, és sötétség borult a földre.

A többi 800 miriádnyi isten azon tanakodott, hogyan csalogassák elő a napistennőt. Kakasokat gyűjtöttek, amelyek kukorékolása megelőzi a hajnalt, tükröt és ékszereket függesztettek a barlang előtti sakakifára. Amenouzume istennő táncolni kezdett egy fölfordított dézsán, s részben lemeztelenítette magát; ez annyira tetszett az összesereglett isteneknek, hogy nevetésben törtek ki. Amaterasu kíváncsi lett, hogy miért vigadnak az istenek, amikor a világot sötétség borítja, mire azt mondták neki, hogy a barlang előtt egy nála is ragyogóbb istenség van. Kikukucskált, meglátta képmását a tükörben, hallotta a kakasokat kukorékolni, s ezért kibújt a barlangból. A kamik gyorsan egy shimenawát, vagyis rizsszárból készített szent kötelet dobtak a bejárat elé, nehogy az istennő újból elrejtőzzék.

Amaterasu fő kultuszhelye az isei Nagy Szentély, Japán legfőbb sintó szentélye. Itt egy tükör alakjában van jelen, amely Japán Három Császári Kincsének egyike (a másik kettő egy ékköves nyaklánc és egy kard).

Amaterasunak és fivérének, a holdisten Tsukiyomi no Mikatónak nemi hovatartozása érdekes kivételnek számít a világszerte elterjedt nap- és holdmitológiában.