Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

gurdvárá

(pandzsábi: „bejárat [kapu] a gurúhoz”), az imádság helye az indiai szikh vallásban. A gurdvárá mindig tartalmazza az Ádi Granth, a szikh szent irat egy példányát, itt intézik a gyülekezet ügyeit, és itt tartják az esküvői és beavatási ceremóniákat. Ingyenkonyha és gyakran iskola is tartozik hozzájuk. A történelmileg fontos gurdvárákat ünnepek alkalmával zarándokok keresik fel.

A legfontosabb gurdvárá a Harimandir, más néven az Aranytemplom a Punjab (Pandzsáb) állambeli Amritsarban (Amritszár), de minden szikh család törekszik arra, hogy legyen a házban egy szoba, amely az Ádi Granth olvasására szolgál, és egyben gurdvárá is. A gurdvárába lépve a szikh leveszi a cipőjét, lábat mos, fejét befedi. Az ájtatosság abból áll, hogy kinyitják a könyvet, himnuszokat énekelnek, olvassák és megbeszélik a szöveget, imádkoznak, majd végül karáh praszádot (egy-egy rész búzalisztből, cukorból és gíből - tisztított vajból - készült liturgikus ételt) osztanak szét.

Abban az időben, amikor a mogulok üldözték a szikh vallást, némely gurdvárá felügyelete (a hozzá tartozó földekkel és vagyonnal együtt) hindu gondnokok (mahantok) kezébe került. Hosszan tartó és egyre erőteljesebb szikh követelés hatására a brit kormányzat 1925-ben kibocsátotta a szikh gurdvárá-törvényt, ez a gurdvárák kezelését visszaszármaztatta a szikhekhez. Jelenleg a történelmi jelentőségű gurdvárák egy választott testület, a Siromaní Gurdvárá Prabandhak („kegyhelyfelügyelő bizottság”) hatáskörébe tartoznak.