Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

gurdvárá

(pandzsábi: „bejárat [kapu] a gurúhoz”), az imádság helye az indiai szikh vallásban. A gurdvárá mindig tartalmazza az Ádi Granth, a szikh szent irat egy példányát, itt intézik a gyülekezet ügyeit, és itt tartják az esküvői és beavatási ceremóniákat. Ingyenkonyha és gyakran iskola is tartozik hozzájuk. A történelmileg fontos gurdvárákat ünnepek alkalmával zarándokok keresik fel.

A legfontosabb gurdvárá a Harimandir, más néven az Aranytemplom a Punjab (Pandzsáb) állambeli Amritsarban (Amritszár), de minden szikh család törekszik arra, hogy legyen a házban egy szoba, amely az Ádi Granth olvasására szolgál, és egyben gurdvárá is. A gurdvárába lépve a szikh leveszi a cipőjét, lábat mos, fejét befedi. Az ájtatosság abból áll, hogy kinyitják a könyvet, himnuszokat énekelnek, olvassák és megbeszélik a szöveget, imádkoznak, majd végül karáh praszádot (egy-egy rész búzalisztből, cukorból és gíből - tisztított vajból - készült liturgikus ételt) osztanak szét.

Abban az időben, amikor a mogulok üldözték a szikh vallást, némely gurdvárá felügyelete (a hozzá tartozó földekkel és vagyonnal együtt) hindu gondnokok (mahantok) kezébe került. Hosszan tartó és egyre erőteljesebb szikh követelés hatására a brit kormányzat 1925-ben kibocsátotta a szikh gurdvárá-törvényt, ez a gurdvárák kezelését visszaszármaztatta a szikhekhez. Jelenleg a történelmi jelentőségű gurdvárák egy választott testület, a Siromaní Gurdvárá Prabandhak („kegyhelyfelügyelő bizottság”) hatáskörébe tartoznak.