Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Ádi Granth

(pandzsábi: „első könyv”), az indiai szikh vallás szent írása. A könyv Granth vagy Granth Szahib (a Granth megtestesülése) néven is ismert; szikh guruktól (vallási vezetők), valamint különböző vallások és szekták ókori és középkori szentjeitől származó vallási himnuszok majdnem 6000 darabos gyűjteménye.

Az Ádi Granth minden gurdvárában (szikh templomban) a kultusz központi tárgya, és az élő gurukat megillető hódolatban részesül. Szertartásos formában nyitják ki reggel, és csomagolják be és teszik el éjszakára. Különleges alkalmakkor folyamatos felolvasásokat tartanak 2-15 napon át. A guruk születésnapján vagy a szikh mártírokról való megemlékezéskor a Granthot olykor körmenetben hordozzák.

A könyv első változatát az ötödik szikh guru, Ardzsun állította össze 1604-ben. Belefoglalta saját himnuszait, valamint elődei, Nának, Angad, Amar Dász és Rám Dász guruk, továbbá hindu és mohamedán szentek (főként Kabír, a költő) vallásos énekeit is. 1704-ben a tizedik és egyben utolsó guru, Góbind Szingh kiegészítette a könyvet elődje, Tegh Bahádur guru énekeivel (a hatodik, hetedik és nyolcadik guru nem írt himnuszt), és meghagyta, hogy halála után a Granth vegye át a guru helyét. A könyv a Múl mantrával (alapima) kezdődik, amely Isten természetének az Igazságként való kinyilatkoztatása, ezt követi a Dzsapdzsí (énekmondás), a legfontosabb szikh írás, amelyet a szikh vallás alapítója, Nának guru írt. A vallásos énekeket zenei műfajuk (raga) szerint rendezték el a könyvben. Nyelvük többnyire pandzsábi vagy hindi, de előfordulnak bennük marathi, perzsa és arab szavak is.

Góbind Szingh guru halála után vallásos énekeit és egyéb írásait egy Daszam Granth néven ismert könyvben gyűjtötték össze.

 

Adi-Granth in English
Sri Guru Granth Sahib. Translated by Sant Singh Khalsa. [Online Edition: Sandeep Singh Brar. 1998]
Shri Guru Granth Sahib