Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Bunraku

A Bunraku Japán nagyon sajátos bábjáték színháza. A bábuk mintegy 1-1,5 méter magasak, fából készülnek, élénk, színes hagyományos ruházatot öltenek rájuk és közvetlenül kézzel irányíthatók. Egy kissé emelt színpadon, a Kabukihoz hasonló drámákat játszanak, miközben a történetet egy narrátor meséli, aki a színpad oldalán, egy magaslaton foglal helyet. Az előadást egyetlen zenész shamisenen játszva kíséri.
A színpadot három részre osztják. Minden bábut három ember irányít egyszerre. A vezető mester mindig az arcot irányítja, – amely arc nagyon sok kifejezésre képes –, illetve a jobb kezet. Az egyik segítő a bal kezet irányítja, míg a másik a lábak mozgatásáért felelős. Tekintettel arra, hogy hihetetlenül összetett mozgás-koordinációra van szükség, úgy tartják, ahhoz, hogy valaki igazi mester legyen, harminc év szükséges, minden területen tíz-tíz év.
A régi időkben a bábjátékosok, tehát az irányítók „láthatatlanok” voltak, de a XVIII. századtól a virtuóz mesterek kezdtek megjelenni a színpadokon, viszont továbbra is fekete ruhát viselnek.
A Bunraku művészeti csúcspontját talán a XVIII. század közepére érte el, elsősorban az ún. „Japán Shakespeare-nek” Chikamatsu Monzaemonnak köszönhetően, aki számos remek darabot írt a színház számára. Egy időben komoly riválisává vált a Kabukinak, de az Edo-korszak vége felé hanyatlásnak indult és a második világháborút követően komoly veszélybe került ez a művészeti ág. Az elmúlt néhány évtizedben szerencsére újjászületett a Bunraku.