Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

bindi

A bindi elnevezés, a szanszkrit bindu szóból származik, aminek jelentése: pont. Ez rendszerint egy higany-szulfát porral festett cinóberpiros illetve narancsvörös színű pötty, melyet az indiai asszonyok homlokukon szemöldökük közé festenek. Mivel Párvati istennő szimbólumnak tartják, a bindi az asszonyi, illetve a női energiát jelzi, és úgy vélik, hogy viselete az asszonyt és az urát egyaránt védelmezi. Hagyományosan a házasság jelképe volt, azonban idővel díszítő elemmé vált, és ma már a fiatal leányok és hajadonok homlokán ugyancsak fellelhető. Az özvegyek azonban, általában nem viselnek bindit. Ma már a színére és az alakjára sincsenek kötelező előírások, a bindik különböző színekben, alakban és formában, valamint különböző anyagokból készülnek.

 

A bindi, mint divatékszer

1. A bindi eredetileg a férjezett nők szimbóluma volt. A homlok közepén elhelyezett bindi azt jelezte, hogy a nő házasságban él és a férje is életben van (nem özvegy).

2. Manapság divatcikké vált és hajadon lányok is felteszik a homlokukra, összehangolva a ruhájuk színével.

3. Korábban ez kizárólag hindu hagyomány volt, de ma már mohamedánok is viselik Indiában. Sőt mind a muszlim, mind a keresztény országok is egyre inkább importálják, mind divatékszert.

4. Dzsammu tartományban (Kasmír mellett) azok a kismamák, akik fiú újszülöttnek adtak életet, fiaik első születésnapjáig csak fehér bindit viselnek, másutt viszont csak özvegyasszonyok hordanak fehéret.

5. Indiai mennyegzőn a rokonok általában vörös bindit viselnek. A mennyasszony a szemöldöke között elhelyezett normál méretű bindi mellé apró bindik sorát viseli a szemöldöke fölött. Ezek rendszerint bársonyból készült bindik (legalábbis a középső mindig az).

6. Azokban az országokban, ahol nem szokás fület lyukasztani (a hagyományos kínai orvoslás szerint megzavarja az akupunktúrás vezetékek rendszerét, s így a kezelés hatásosságát), ezek közé nemcsak keleti országok, hanem Ausztrália és mások is tartoznak! - fülbevaló helyett párosan használják cimpájukon. Természetesen a ruhájukhoz illőt.

7. Nyugat európai találmány a torokra ragasztani, mintha egy képzeletbeli nyakörv közepe lenne. Az is itteni ötlet, hogy az állra ragasztanak egy közép méretűt, esetleg az egész aprókból hármat, mint valami szépségtapaszt.

8. A hindu imádság - pudzsa - végeztével a hívő vörös porral (kum-kum) pontot fest a homlokára. A házas asszonyok a hajválasztékukra is vörös kum-kum (másnéven szindhoor) port kennek. Ez ugyan nem kötelező jellegű a férjezett nőknek, de hajadonok soha nem használhatják. Szantálfa pasztával, kurkumával vagy szent hamuval húzott három sáv, az Y vagy U-alakú jel, a hindu szekták, kasztok jelölésére szolgál, vagy hogy megkülönböztessék a Siva hívőket a Visnu követőktől. Az eredetileg vallásos, társadalmi státusz jelentés egyre inkább divat jelenséggé vált, és jelentősége messze túlnőtt az indiai kultúrkörön.

szindura
mangalaszútra
ékszerek
indiai ékszerviselet