ZEN MESTEREK ZEN MASTERS
« Zen főoldal
« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Dennis Genpo Merzel (1944-)
マーゼル玄法

Genpo Merzel Disrobes
http://en.wikipedia.org/wiki/Dennis_Merzel
http://bigmind.org/
http://bigmind.org/genpo-roshi
http://www.tricycle.com/blog/genpo-merzel-disrobes

http://www.integralnaked.org/contributor-26.aspx
http://www.elephantjournal.com/2011/02/disrobing-genpo--brad-warner/
http://buddhism.about.com/b/2011/02/10/another-zen-master-scandal.htm

https://web.archive.org/web/20160330070727/http://sweepingzen.com/dennis-genpo-merzel-bio/
https://web.archive.org/web/20160817165122/http://sweepingzen.com/category/articles/zen-buddhism/genpo-merzel-archive/
https://web.archive.org/web/20180518031527/http://sweepingzen.com/response-from-kanzeon-zen-center-board-to-66-zen-teachers/
https://web.archive.org/web/20160925193220/http://sweepingzen.com/brad-warners-asessment-of-genpos-disrobing/

 

Európai Big Mind™ turné 2009
Ismét Big Mind™ workshopok Magyarországon!

Forrás: http://www.bigmind.hu & PDF: Big Mind

Budapesti, bukaresti, zágrábi helyszíneken, három országban, három hétig több száz ember ismerheti meg az Amerikában és Nyugat-Európában már elismert és népszerű módszert, mely a nyugati pszichológia és a zen tradíció ötvözése.

2009. március 27-április 8. között ismét hazánkba látogat Diane Musho Hamilton Sensei, a Big Mind™ módszer egyik legelismertebb facilitátora.

A helyszínen Diana Musho Hamilton Sensei mutatja be a Big Mind™ módszert a nagy nyilvánosság számára.

Diane Musho Hamilton Sensei zen szerzetes és tanító. Dharma örököse Genpo Roshinak és az első örököse a Big Mind™ vonalnak.
1983-ban kezdte tanulmányait a Naropa intézetben Trungpa Rinpoche- vel. 1997-ben vált Genpo Roshi zen tanítványává, aki 2003-ban zen szerzetessé avatta férjével együtt, aki szintén segítője a Big Mind™ módszernek.
Musho Sensei mindezek mellett professzionális mediátor, 1994-től 1999-ig az Utah Állambeli Ügyészség Alternatív Problémamegoldó Irodának a vezetője volt, ahol elsőként alapított mediációs programokat a jogi rendszerben.
Számára a zen gyakorlás egy alapvető elhatározás arra, hogy megtapasztalja a valóságot olyannak amilyen - gyönyörű, megragadhatatlan, teljes, semmi más mint a te saját életed. Ez a félelemnélküliség, az együttérzés és a bölcsesség keresésének gyakorlása is minden helyzetben.
Diane Musho Hamilton tehetséges facilitátor, mediátor és spirituális tanító. Számos díjat és kitüntetést nyert Utah állambeli rendkívüli problémamegoldó munkájáért. Mediációt tanított egyetemeken, sok gyűlést, vitát és beszélgetést vezetett, többek között környezetvédelmi és közérdekű témákban, versenytársak között valamint vallási vitákat. Jól ismert megújítója a csoportpárbeszédek segítésének különösen vallási, faji és nemi kérdésekben.
2004 óta dolgozik az Integrál Inézet tanáraként Ken Wilberrel a kolorádói Denverben.
Salt Lake Cityben él férjével, Michael D. Zimmermanal, aki ügyvéd és szintén zen tanító.
http://twoarrowszen.org/
http://www.dianemushohamilton.com/

Az előadás egyben a díszbemutatója is a Big Mind - Big Heart, Találd meg az Utad című könyv magyar nyelvű kiadásának A könyv szerzője a Big Mind™ módszer megalkotója, Genpo Roshi.

Ha kíváncsi vagy a Big Mind™ módszerre, ha szeretnél egy példányt a most megjelent könyvből, vagy ha szivesen találkoznál Musho Hamilton Sensei -el, mindenképpen gyere el!

Belépőjegy: 2700 Ft

A forradalmi Big Mind™ módszer Myoken zen mester kezdeményezésére érkezik most Magyarországra és Kelet-Európába. Az eseményeket a Kanadában élő világhírű pszichológus, pszichoterapeuta Feldmár András is figyelemmel kíséri és mivel szerencsés módon magyarországi látogatása egybeesik a turnéval, jelenlétével is hangsúlyozni tudja annak jelentőségét.

A budapesti programokat a Myoken mester vezette Mokusho Zen Ház, valamint a Feldmár Intézet szervezi.

Myoken mester [szül. Yvon Bec, Párizs, 1949-] harminc éve követi Taisen Deshimaru és Mokusho Zeisler mesterek tanítását, tizenhét éve tanít Magyarországon és Kelet-Európában. Budapesten a Taisenji templomban ad mindennapi tanítást, és rendszeresen vezet sesshineket (intenzív gyakorló időszakok) a pilisszentlászlói Hoboji templomban, továbbá Bukarestben és Zágrábban. Myoken mester gondosan ápolja a kapcsolatokat Európa több szellemi vezetőjével, többek között Zentatsu Richard Baker roshival, Suzuki roshi örökösével, Fausto Taiten Guareschivel, az olaszországi Fudenji zen templom apátjával, Stéphane Kosen Thibaut és Barbara Kosen mesterekkel, Deshimaru mester legnagyobb élő tanítványaival, Lama Denys-vel, Kalu Rinpoche európai örökösével és Dennis Genpo Merzel roshival a nemzetközi Kanzeon Sangha [volt] vezetőjével. Tagja a René Girard nevével fémjelzett világméretű COVR (Colloquium on violence and religion) szervezetnek.

A rendezvényekhez kapcsolódóan, egyidőben jelenik meg magyar, román és horvát nyelven a Big Mind - Big Heart című könyv, amelyben Genpo Roshi, az eljárás kifejlesztője, gyakorlati módon vezeti be az olvasót a folyamatba.

 

Megjelent!

Big Mind Big Heart - Találd meg az Utad!

A Big Mind - Big Heart Találd meg az Utad! énünk hangjainak labirintusán kalauzolja végig az olvasókat.

A Big Mind Big Heart a tudat egész tengerét nyitja meg, és megmutatja az olvasóknak, hogyan törjenek át a korlátozott én-képükön azáltal, hogy közvetlenül a sok al-énnel beszélnek - ezek az érzelmi energiák és tudatállapotok hangjai , amelyeket valójában a saját életünkként tapasztalunk.

Genpo Roshi ön-interjúvoló technikáját használva az olvasók egy adott energetikai állapotot tehetnek tudatossá (azaz egy al-én-t) és megkérhetik, hogy egyes szám elsö személyben beszéljen magáról - például a Harag Hangja vagy a Nagy Tudat Hangja. Ennek olyan hatása van mint egy adott csatornára hangolódni , és egyszerre egy hang tiszta adását hallgatni egy kaotikus zaj helyett.

Mivel minden al-én a saját nézőpontjából beszél, ezzel tisztázza a szerepét, az előnyeit és hátrányait és a negatív nézeteket, amelyeket az Én fenntarthat róla. Ez a folyamat egyfajta fordított tanulás, rendkívül hatékony az én-központúság csökkentésében, kifejezésmódjaink és lehetoségeink kiterjesztésében.

Az Amerikában és Európában népszerű könyvet több nyelvre lefordították már.

Magyarul a workshop-al egyidőben (2009) a Püski Kiadó gondozásában jelent meg.


Könnyen váltani nézőpontot, a világot a másik szempontjából látni – egy alapvető képesség, amelyet ez a könyv tanít. Lehetővé teszi, hogy életünket minden szempontból erősebbé tegyük.

Michael Zimmerman, jogász, mediátor, zen tanító, a Utah Állam Legfelsőbb Bíróságának volt legfelsőbb bírája

Michael Mugaku Zimmerman Sensei , Diana Musho Hamilton Sensei férje 1993 óta gyakorol zazent. A Utah Állam (USA) egykori főügyésze képzett jogász és mediátor, egyben Zen tanító a Kanzeon Zen Központban, Salt Lake City-ben. A dharma-átadást Genpo Merzel Roshi-tól kapta, 2006-ban. Mugaku sensei a Big Mind módszer képzett segítője.

A zsidó misztika mesterei a haladó keresőket a Nagy Tudat és Kiterjesztett Szív szintjére irányították. Napjainkban Genpo Roshi, más néven Reb Merzel, egy modern kaput kínál a felekezeteken túli keresőnek a legmagasabb tudatossághoz.

Zalman Schachter-Shalomi Rabbi, PhD, az „Érző zsidó” társszerzője

Genpo munkájának népszerűsége tisztán mutatja, hogy sokan vannak, akiknek az énje feléled amikor ilyen módon szólítják, és hogy ez a munka egy mélyen rezgő húrt szólaltat meg náluk.

Hal Stone, PhD, és Sidra Stone, PhD, a Hang-dialógus megalkotói

A Big Mind eljárás egy elképesztően eredeti, mély és hatékony ösvény a felébredéshez, vagy Igaz Természetünk megpillantásához. Egy olyan egyszerű és egyetemes gyakorlás, amelyet bármely spirituális ösvényen használhatunk, vagy akár önmagában is gyakorolhatunk Igaz Énünk megvalósítására.

Ken Wilber, az „Integrál Spiritualitás” szerzője

 

Mi a Big Mind Big Heart?

A Big Mind Big Heart nevet Dennis Genpo Merzel Roshi , amerikai zen mester adta annak a különleges és új Útnak, amely életünk felfedezésén, megtapasztalásán és megbecsülésén keresztül vezet. A módszer, mely az önismeret több ezer éves zen tradícióján alapszik, kiválóan alkalmas érzelmi blokkjaink és rossz szokásaink, az egészségtelen mintázatok feloldására. A Big Mind Big Heart kiindulópontja, hogy az élet összetett, benső Énünk pedig a pszichológia és a spiritualitás tökéletes hálózata. Ennek megértése természetes módon vezet el egy jobb élethez.

Az élet Big Mind Big Heart megközelítése őszinte és hatékony módja az önvizsgálatnak és az önelemzésnek. Segítségével szívünk és tudatunk megnyílik, és képessé válik az élet teljességének és gazdagságának a megbecsülésére. A nyugati pszichológia, valamint a keleti tradíciók ezen összekapcsolását kimondottan azzal a céllal fejlesztették ki, hogy segítsen jobban megértenünk a tudatot és az emberi élet természetét.

Ha szeretnéd felfedezni mély benső Énedet, ha kíváncsi vagy, hogyan működnek együtt érzelmeid és gondolataid, ha az univerzumot új, rendhagyó módon szeretnéd megélni, akkor most lehetőséged nyílik a budapesti workshopokon személyesen is megtapasztalni a Big Mind Big Heart módszer hatékonyságát.

Miért próbájam ki a Big Mind Big Heart szemléletet?

Mindenki tesz fel kérdéseket az élet értelméről és céljáról, és arról, hogyan élhetnénk a lehető legteljesebb módon.

A Big Mind Big Heart szemlélet megmutatja, hogy figyelembe véve egyedi és különleges életünket, hogyan adjunk hiteles válaszokat ezekre a kérdésekre. A Big Mind Big Heart nem valaki más értelmezése arról, hogy ki vagy Te, kinek kellene lenned, és hogyan kellene élned. Ez egy út, amelyen eljuthatsz saját mély felismeréseidhez, és közvetlenül tapasztalhatod meg életedet, kapcsolataidat és a teljes világot, méghozzá új és gazdagító módon.

A Big Mind Big Heart felekezetektől független. Nem számít, keresztény vagy-e, vagy zsidó, muszlim vagy ateista. A zen bölcsessége saját tapasztalatoddá válik, felismeréseid hasznodra lesznek és képes leszel azonnal alkalmazni őket a saját életedre.

Élőben tanulni a Big Mind Big Heart szemléletet Diane Musho Hamiltonnal izgalmas és mély élmény. Valószínűleg jókat nevetsz majd, lehet, hogy könnyeket is ejtesz, de bárhogy is legyen, önmagad és mások mély megbecsülésével, és egy új felébredettebb életszemlélettel leszel gazdagabb.

Részletesebben a módszerről

A Big Mind™ egy forradalmi módszer, melyet Denis Genpo Merzel Roshi Zen mester fejlesztett ki, harminc év zen gyakorlás és három évtized nyugati terápiai gyakorlat után. Ez a technika egyrészt a nyugati pszichológiából, másrészt a keleti Zen tradícióból, az önmegvalósítás filozófiájából származik.

A Hal és Sidra Stone által kifejlesztett Hang Dialógus Terápia lényege, hogy hozzásegít a belső, részben rejtőzködő, én-ek vagy hangok felöleléséhez, s így az Én harmonikusabb működéséhez, melyben minden hang figyelmet kap és közreműködik.

A Big Mind™ folyamat során ez Buddhista környezetbe kerül, kitágítva annak perspektíváját. A hétköznapi élet külső és belső konfliktusait az un. relatív hangok jellemzik. Létezik azonban az abszolút dimenziója, mely minden emberi lény számára hozzáférhető. A Big Mind™ ereje abban rejlik, hogy képessé teszi a résztvevőket egy félelem nélküli gyors váltásra a szűk egocentrikus helyzetből egy nyitott, tiszta és szabad perspektívára.

Genpo Roshi olyan emberek számára találta ki a Big Mind™ -ot, akiknek kevés vagy egyáltalán semmilyen meditációs vagy spirituális tapasztalatuk sincsen, hogy azonnal megvalósíthassák a bölcsességet, amit évekig tartana elérnie egy hagyományos módszereket követő meditálónak.

Természetesen ez csak ízelítő, betekintés egy olyan dimenzióba, mely hosszú gyakorlás során tárul fel. Ez a betekintés, a váltás -a tudatosság szintjének radikális megváltoztatása ami lehetővé teszi, hogy bármilyen nézőpontot felvegyünk-, azonban saját, közvetlen tapasztalat, s így gyakran vezeti a résztvevőket a későbbiekben életük mély átalakításához.

Genpo Roshi hangsúlyozza könyveiben, hogy a Big Mind™ módszert nem kizárólag terápiaként kezeli, hanem egy Útként, mely lehetővé teszi korunk nyugati embereinek, hogy megízleljék a nem-kettős, transzcendens felébredést.

A Big Mind™ lehetővé teszi a résztvevőknek, függetlenül bármifajta vallásos vagy kulturális háttértől, hogy megtapasztalják, talán az első alkalommal az életükben, a globális látást és tudatállapotot. A tudatosság és bölcsesség e dimenziója minden ember számára fontos, de különösen azoknak a döntéshozóknak szükséges, akikre nagy felelősség hárul ma bolygónk és az emberiség túlélésében.

Az Én mint egy vállalat

A Big Mind módszer alapja, hogy a tudat 10,000 hangot tartalmaz. Mind versengenek egymással, hogy hallassák magukat, hogy cselekedjenek. És mivel blokkolódnak, vagy el vannak nyomva, irányvesztetten, és nem a megfelelő időben manifesztálódnak (például mikor valaki elveszíti az önuralmát). A Big Mind módszerrel minden egyes hangot elő lehet hozni teljesen tudatosan, amivel a hangokhoz köthető cselekedetek elveszítik neurotikus jellegüket, és egészséges módon nyilvánulnak meg.

Egy Big Mind módszerben használt analógia szerint a tudatot úgy kell elképzelni, mint egy vállalatot, ahol 10,000 alkalmazott dolgozik, de akik nem tudják, mi is a munkakörük, nem tudják, ki alkalmazza őket, és nincsenek tudatában a szervezet alapvető működésének sem. A vállalat teljesen kaotikus. A tudat nagyon hasonlóan működik. A Big Mind módszer megszólít minden egyes hangot, (legalábbis a legfontosabbakat), és tisztázza velük szerepüket, feladataikat, előnyeiket és a veszélyeiket. Hasznos az is, ha valaki egyszerűen csak benne marad egy hangban egy ideig, hogy kiismerje, hogy lássa a mélységeit, lehetőségeit, hogy érezze, átélje a hangot.

Zazen

"SEGÍTŐ: Beszélhetnék a Zazen hangjával?

ZAZEN : A Zazen hangja vagyok. Sok minden lehetek. Lehetek fókusz és összpontosítás, lelki egykedvűség és nyugalom, lehetek a derű és a tudat békéje. Néha összpontosítok valamire, mint a légzésre, néha egy koanra, néha a légzés számlálására. A meditáció legmélyebb formája is lehetek, melyben az alany és tárgy között minden különbségtétel eltűnik, melyben megvalósul az egység minden teremtett lénnyel. Az igazi pihenés és a béke lehetőségét kínálom számára.

Mint a Zazen legmagasabb és legmélységesebb formája, a Nem-Kereső, Nem-Ragaszkodó (jap: Mushotoku) és Nem-Gondolkodó (jap: Hishiryo) tudat vagyok. Nincs szándékom vagy célom, amikor ülök. Nem keresek egyáltalán semmit, a legkifinomultabb módon sem. Felölelem és meghaladom a gondolkodást és a nem-gondolkodást (Hishiryo).

A gondolatokat engedem maguktól jönni és menni, semelyiket sem követem, el sem nyomom és meg sem tagadom semelyiket. A gondolatok szabadon jönnek és mennek és egyik sem zavar, láthatóan üresek és a bölcsesség megjelenése. Nem ítélem őket jónak sem rossznak, helyesnek vagy helytelennek, ilyennek vagy olyannak. Minden hang a Nagy Tudat megnyilvánulása.

Nagy Tudat-ként, nem részesítek előnyben semmit a megjelenő dolgok közül. korlátok és falak nélkül ülök, teljes békében és kényelemben vagyok. Nem próbálok összpontosítani, de teljesen összpontosított vagyok. Szilárd és összpontosított vagyok, próbálkozás vagy erőfeszítés nélkül. A Nagy Tudat vagyok, és semmi sincs rajtam kívül vagy rajtam túl. Én vagyok a lényeg, de teljesen lényeg nélküli vagyok. Zazenként a puszta létezés és nem-cselekvés tökéletes megnyilvánulása vagyok."

(részlet: Big Mind Big Heart - Találd meg az Utad!)

Genpo Roshi előszava könyvéhez

Mindannyian komoly kihívások elé nézünk. Törődnünk kell a gyermekeinkkel, szüleinkkel, partnerünkkel, barátainkkal és szeretteinkkel. Szeretnénk jobban kommunikálni kapcsolatainkban, és teljesebb módon átélni őket. Azt akarjuk, hogy gyermekeink és családunk - és mi magunk – elérjük teljes potenciálunkat, hogy boldogabbak és örömtelibbek legyünk ebben az életben.

Minden nap stresszel teli a munkahelyen, aggódunk a pénzügyi biztonságon, hogy ne is említsük a terrorizmust, bombákat, a globális felmelegedést és a természeti katasztrófákat. Mindannyian keressük, hogyan lehetnénk békében önmagunkkal, hogyan élhetnénk kevesebb félelemmel, haraggal és aggodalommal, hogy egyszerűen csak végigcsináljuk a napot.

Ez a könyv mindannyiunknak segíthet dolgozni ezekeken az ügyeken és problémákon. Talán az egyik legjobb eszközt nyújtja, ami Kelet és Nyugat egyesítéséből jött létre. Segíteni fog, hogy a gondolataiddal, érzéseiddel és érzelmeiddel dolgozz, hogy a nehézségeid új perspektívából lásd, hogy észrevedd, hogyan tart minket szenvedésben és bizonytalanságban az énhez való alapvető ragaszkodásunk. Ez a könyv segíteni fog, hogy tisztán lásd önmagad, ogy kevésbé kötődj a korlátolt énközpontú perspektívához, és így szabadon tevékenykedj, kiteljesedett emberi lényként.

Ken Wilber ajánlója a Genpo Roshi könyvéhez

Hadd jelentsem ki olyan nyomatékosan, ahogy csak lehet: a Dennis Genpo Merzel Zen Mester által megalapított Big Mind eljárás vitathatatlanul a legfontosabb és legeredetibb felfedezés a Buddhizmus legutóbbi két évszázadában. Ez a felébredés, vagy Igaz Természetünk megpillantásának egy elképesztően eredeti, mély és hatékony ösvénye. Egy olyan egyszerű és egyetemes gyakorlás, amelyet bármely spirituális ösvényen használhatunk, vagy akár önmagában is gyakorolhatunk Igaz Énünk megvalósítására, amit hívhatunk Istennek, Allahnak, Jahvénak, Brahmannak, Taonak, Ein Sofnak; ez valójában mindegy, mert a Big Mind eljárás magja maga az Üresség, amely, lévén hogy egyáltalán nincs specifikus tartalma, mindent képes felölelni, ami megjelenik, és mindent fel is ölel és integrál.

A Zenben Igaz Természetünknek , vagy a Végső Valóságnak ezt a megvalósítását kenshonak, vagy satorinak hívják ( „betekintés Igaz Természetünkbe”, vagy felfedezni a Big mind-ot és a Big Heart-ot ). Gyakran sok évnyi rendkívül nehéz gyakorlásra van szükség, hogy egy mély satori történjen. A Big Mind eljárással, mint a Zenben, a kensho, vagy betekintés Igaz Természetedbe hirtelen történhet meg – ennek többször is szemtanúja voltam. Ha egyszer megtörténik, akkor valójában bármikor megteheted, amikor csak akarod, és szinte egy pillanat alatt. Ez nem kevesebb, mint Igaz és Egyedi Éned, a Végső Valóság és Minden Lény Talajának felfedezése – ismétlem, hívd ahogy akarod, mert „Soknak hívják azt, ami valójában Egy.” Természetesen ezt a kezdeti – de nagyon erős – bepillantást, vagy kenshot vég nélkül mélyíthetjük folytonos gyakorlással, és Genpo egyszerű útmutatást nyújt ahhoz, hogyan folytassuk a meditációt a felébredés elmélyítéséhez. De fel fogsz ébredni, ezt igazán hiszem.

 

 

 

Óriási kamu-e a turbósított megvilágosodás?
- nav -
2006. október 4., szerda 12:00 |
http://index.hu/kultur/eletmod/bigmind1004/

Ki lehet-e váltani sok évnyi meditálást egy villámkurzussal? Transzba esnek-e a jogászok egy zen szerzetes láttán? Tratson riporterünkkel, aki kipróbálta a Big Mind-módszert.

Jellegzetes zen stílusban indult a Big Mind-módszerrel való ismerkedésem, amennyiben egy este elugrottam a Taisenji zentemplomba (ez valójában egy sarokház a 16. kerületi Rákosi úton, vadul burjánzó kertben, impozáns villa lehetett valamikor, sőt még most is az), az akkor még titokzatosságba burkolózó módszert bemutató dvd-ért, és perceken belül könyékig turkáltam egy zenmester kocsijának motorházában egy kiégett izzó után kaparászva. A zenmester a francia Yvon Bec, azaz Myoken szerzetes volt, aki tizenöt éve tanít Magyarországon (érdekes egyébként, hogy az ő mestere a magyar Zeisler István volt, aki viszont Franciaországban élt; az ő szerzetesi nevéről kapta a Taisenji templomot és a pilisszentlászlói Hoboji templomot működtető Mokusho Zen Ház a nevét).


Myoken szerzetes

Mindkét fényszóró ki van égve, de csak egy pótizzó van, melyiket cseréljük? - adódik a kérdés. Én valami homályos emléktől indíttatva azt javaslom, hogy a jobb oldalit, mert az a fontosabb, hogy lássuk az út szélét, ha valaki elénk lép, nehogy elüssük (később megtudom, hogy ha csak egy izzónk van, a bal fényszóróba kell tenni, a szembejövők miatt, logikus). Myoken szerzetes persze felteszi a zenkörökben nyilván szinte automatikusan adódó kérdést: na és mi van, ha ő direkt el akar ütni valakit? Hamar megegyezünk abban, hogy akkor is a jobb oldalit kellene kicserélni, hogy jobban tudjon célozni.

Turbó zen

Az egész azzal kezdődött, hogy kaptunk egy izgalmas sajtóanyagot, ami a Big Mind™ Workshopra invitált a Mokusho Zen Ház szervezésében. A Big Mind eljárást az anyag szerint olyanoknak találták ki, "akiknek kevés vagy egyáltalán semmilyen meditációs vagy spirituális tapasztalatuk sincsen" azért, hogy "azonnal megvalósíthassák a bölcsességet, amit évekig tartana elérnie egy hagyományos módszereket követő meditálónak." Mivel mi legendásan lusták vagyunk, viszont fogékonyak a spirituális tapasztalatokra, a bölcsességről már nem is beszélve, a turbózen-tapasztalat titka után eredtem, észben tartva, hogy "ez csak ízelítő, betekintés egy olyan dimenzióba, mely hosszú gyakorlás során tárul fel."

Hatalmas nyomozómunkára persze nem volt szükség, hiszen tanfolyamokon elsajátítható a dolog, amiről sokat egyébként nem lehet előzetesen kiböngészni az internetből, annyit tudtam csak meg, hogy a "a Big Mind eljárást Denis Genpo Merzel Roshi zenmester fejlesztette ki harminc év zengyakorlás és három évtized nyugati terápiai gyakorlat után. Ez a technika egyrészt a nyugati pszichológiából, másrészt a keleti zen tradícióból, az önmegvalósítás filozófiájából származik."

Globális látás

Azért izgalmasabb mondatok is akadnak az anyagban: "A Big Mind lehetővé teszi a résztvevőknek, függetlenül bármifajta vallásos vagy kulturális háttértől, hogy megtapasztalják, talán az első alkalommal az életükben, a globális látást és tudatállapotot. A tudatosság és bölcsesség e dimenziója különösen azoknak a döntéshozóknak szükséges, akikre nagy felelősség hárul ma bolygónk és az emberiség túlélésében."

Ez utóbbi szakasz azért érdekes, mert nemcsak a zen iránt érdeklődőknek, hanem kifejezetten jogászoknak és mediátoroknak is tartanak tanfolyamokat (a mediáció kb. professzionális vitarendezést jelent), és ők nem arról híresek, hogy naphosszat ülnek egyenesen egy párnán, néha hátba verve egymást egy bottal, vagy hogy előszeretettel elmélkednek a cseresznyevirágzáson az emberi élet mulandóságának tükrében, esetleg hogy tetszetős köröket rajzolnak papírra tussal. Nem, a jogászokat és a mediátorokat nem így ismerjük. Kiváncsi voltam tehát arra, milyen, ha egy jogász megtapasztalja a globális látást és tudatállapotot.


Diane Musho Hamilton

A Szkeptikus és a Belső Gyermek

Ki kell azonban ábrándítsam Önökert, sajnos egyetlen jogász sem esik a workshopon transzba, az egész inkább hasonlít valami csoportterápiára, ahol először kényelmetlenül érzem magam, de szerencsére egyszer sem kell fölállni, hogy ez és ez vagyok, és el kell ismernem, magam előtt is, egy szégyenletes titkomat. Ehelyett az előadó, Diane Musho Hamilton zen tanító és mediátor, aki egyébként konliktuskezelést is oktat egy utahi egyetem jogi karán, nagyon egyszerű párbeszédet kezd a csoporttal, annyi a csavar az egészben, hogy mindig a személyiség valamelyik összetevője, oldala nevében kell válaszolni. "Most a Szkeptikussal szeretnék beszélni. Mi a dolgod?" -kérdez minket, valaki a csoportból pedig válaszol: "Hogy kételkedjek." Miben kételkedsz?" "Mindenben." És így tovább, sorra kerül a Sebzett Éntől a Belső Gyermeken keresztül a Védelmezőig sok mindenki, míg el nem érünk Nagy Tudatig, azaz a névadó Big Mindig.

Nem kell eksztatikus örömhullámokat képzelni, ezen a ponton inkább valami csöndet tapasztal az ember, persze nem kizárt, hogy ez mindenkinél más. (Itt egy kicsit gondban vagyok, nem csoda, hogy a zenesek nem szeretnek ilyesmiről beszélni, mondván, a szavak úgyis csak meghamisítják az élményt, az egyik híres zen pátriárka például egyszercsak fogta magát, és a teljes könyvtárát eltüzelte, ami azóta is kedvelt történet zenkörökben.) A módszer tehát működik, legalábbis valami tényleg történik közben, bár meg kell mondjam, ha a hagyományos úton éveket ölnék egy ilyen élmény elérésébe, meglehetősen csalódott volnék, és mennék reklamálni. De egy óra alatt nem rossz, pláne hogy tényleg csak ízelítőt ígértek, szóval egy szavam sem lehet. Körülöttem mosolygó jogászok, már ezért megérte.