Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

rudráksa gyöngyök

Ezek a gyöngyök különösen Siva imádói számára szentek, akik gyakran a nyakuk körül felfűzve viselik őket. Azok a fák (Elaeocarpus ganitrus), amelyeken e rudráksa gyöngyök nőnek, a Himalájában találhatók, s a fa magjait használják fel nyaklánc vagy imalánc (dzsapa-málá) készítésére. Az általában 54 vagy 108 szemből álló dzsapa-málán Siva hívei szent mantrákat vibrálnak, ami lelki életük fontos részét képezi.
A gyöngyöket a rajtuk található vonalak száma szerint osztályozzák. Ezek száma általában egytől tizennégy vonalig terjed, de a legtöbb gyöngyön öt vonal található. Az egyvonalas gyöngyök a legritkábbak, s nagyon kedvező hatásúnak tekintik, ha valakinek a birtokában van egy ilyen. A rudráksa gyöngyökről azt mondják, attól függően, hogy hány vonal van rajtuk, különböző hatásúak. Azt a gyöngyöt, amelyen fonal áthúzására alkalmas, természetes nyílás van, mindegyiknél kedvezőbbnek tekintik. A magok különböző színűek, lehetnek fehérek, vörösek, aranyszínűek és feketék. A legáltalánosabb a vöröses szín.

Lásd még: Hindú olvasófüzér
http://www.blessingsonthenet.com/html/Rudraksha.asp
http://www.devshoppe.com/HolyRudraksha.html
http://www.rudraksham.com/
http://www.rudrakshanepal.com/
http://www.rudraksha.co.uk/
http://www.rudraksha-ratna.com/rudraksha.htm