Terebess Ázsia Lexikon
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U Ü V W X Y Z

« vissza a Terebess Online nyitólapjára

lókapála

a négy világtáj őrei a hindu és a buddhista mitológiában, nevük tibetiül DZSIGTENTYONG, kínaiul TIANWANG (TIEN-VANG), japánul SHI-TENNÔ.
A hinduizmusban a világőröket elefántháton ábrázolják; kelet védelmezője Indra, délé Jama, nyugaté Varuna, északé pedig Kuvéra, utóbbi Vaisravana néven helyet kap a buddhista hagyományban is. A további buddhista világőrök: Dhritarástra (kelet), Virúdhaka (dél) és Virúpáksa (nyugat). Nevüket a legkorábbi buddhista szövegek úgy emlegetik, mint szereplőket Buddha életének legfontosabb pillanataiban. Születésekor ők fogadták, és ők tartották a lovát, amikor a palotát elhagyta, hogy a világtól visszavonuljon, amikor pedig a bódhi-fa alatt böjtölt, felajánlottak neki négy csésze eleséget, ami csodálatos módon egy csészévé állt össze. A négy világőr Tibetben, Kínában és Japánban egyaránt népszerű istenséggé vált, sőt a déli hínajána buddhisták között is, habár egyedül Kuvérának van önálló kultusza. Rendszerint teljes fegyverzetben, démonokon tiporva jelennek meg a műalkotásokon.
Indiában Kuvéra a jaksák királya, színe sárga, jobb kezében zászlót tart, baljában egy monguzt. Kínában To-wen a neve (Japánban Bishamon, Tibetben Namtöszé), és az őszt jelképezi. Dhritarástra, a keleti világőr Indiában a mennyei zenészek, a gandharvák királya. Fehér színű, ismertetőjele egy húros hangszer. Kínában a neve Ch'ih-kuo (Japánban Jikoku, Tibetben Julkhorszung), évszaka a nyár. A déli világőr, Virúdhaka Indiában az óriás kumbhandák (hordóhasú gnómok) királya. Színe kék, kardot visel. Kínai neve Tseng-chang (japánul Kômoku, tibetiül Phakjépo), a tavaszt jelképezi. Virúpáksa, a nyugat őre Indiában a kígyók (a nágák) ura, színe vörös, szimbóluma egy kis ereklyetartó vagy ékkő és a kígyó. Kínai neve Kwang-mu (japánul Zôchô, tibetiül Klu), évszaka a tél.

Prutkay Csaba: A „Négy nagy égi király" (Sida Tianwang)