Térkép Környékünk Nagyker Fotók Diszkont bolt Kiállítások Könyvtár Keleti kertek Bambuszok Sajtóanyagok
Céginformáció Porcelánjegyek Logók Terebess-gyűjtemény

Gajdos Zsóka
„Közel hozzuk a varázslatos Távol-Keletet”
(HÁZAK, 2002. VII. évfolyam 7-8. szám, 92-94. oldal)


Távoli kultúrák egzotikus hangulata fogadja az érkezőt a kistarcsai Terebess Center nagykereskedés bemutatótermében. Közel 10 éve annak. Hogy Terebess Gábor és felesége Julianna megalapította a Terebess Hungária Kft. - a keleti kultúra népszerűsítése céljából.

Kezdetben egy kis VII. kerületi boltból indultak, amely szinte zarándokhelynek számított az ázsiai kultúra iránt érdeklődők körében. Sokan jártak oda különleges ajándéktárgyat vásárolni, hiszen akkoriban a fővárosban előszőr itt lehetett füstölőket, különleges evőeszközöket, keleti ékszereket és más egzotikus tárgyakat kapni. A törzsvásárlók közül szép számmal még ma is visszajárnak, mondva, hogy a Nefelejcs utcai boltnak még mindig egyedülálló a hangulata. Az elmúlt évek alatt egyre több Terebess-bolt nyílt Budapesten és vidéken. Kistarcsán az egykori textilgyár területén létrehozott Terebess Centerben azonban éveken keresztül dédelgetett álmok váltak valóra.
A több mint egyhektáros területen kulturális központ létesült, számos kiállítással. A központban könyvkiadó és nagykereskedés működik. Terebess Gábor író, műfordító, keramikus, orientalista könyvkiadó és üzletember. Az első kelet-európai, akit három évtizeddel ezelőtt egy zen mester japánban tanítványává fogadott, és egy kolostorban hagyományos buddhista képzésben részesített. Hazatérésekor elhozta mindazt, amit ebből a csodálatos világból magába szívott.
Hatalmas "szellemi termékek" gyűjteményét kovácsolta össze az évek alatt. 1996 óta működik a Terebess Könyvkiadó. Szép kivitelű, egységes formátumú könyveit, kellemes környezetben lapozgathatja az idelátogató. Leírások, versfordítások láttak napvilágot, és a maga nemében egyedülálló az Ázsia-lexikon internetes megjelentetése. A Terebess Center területén kapott helyet az a 20 ezer kötetes könyvtár, melyben megtalálható Európa talán legnagyobb gyógynövénykönyv-gyűjteménye.
Ezt egészíti ki a gyógynövény képtár, amely több száz 18-19 századi kézzel festett metszetet, kínai színes tusfestményt, fanyomatot tartalmaz.
A keleti gasztronómiával foglalkozó könyvek közül, Terebess Gábor nevéhez fűződik a hazánkban ebben a témában eddig megjelent legnagyobb mű, az "Ezerízű Kína", a kínai táplálkozás kultúrtörténete.
Az idelátogatók ritka gyűjtemények megtekintéséből csemegézhetnek. Megnyílt a Yixing zisha teáskanna kiállítás, amely jelenleg 600 különféle darabból áll, megtekinthető a teaszűrők sokfélesége és a szabadtéri japán kerti kőlámpás kiállítás. Helyet kapnak más gyűjtemények is,, mint a közel 80 féle wushu fegyvert felvonultató kínai harcművészetek arzenálja, a keleti és ázsiai táblás játékok, muszlim, tibeti, hindu imafüzérek, thaiföldi amulettek. A Terebess Cseréptárlat a házigazda 1978-1984 között készült kerámiáit tartalmazza.
Leendő keleti zeneműtáruk még csak csírájában létezik körülbelül 600 kínai, indiai, thai és más zenekazetta formájában. Terveik között szerepel, hogy kávézók, teázók, meditációs termek is várják majd az idelátogatókat. Szívesen megismertetnék az érdeklődőket a különböző ázsiai kultúrák étkezési szokásaival, zenéjével és filmművészetével. Tervezi egy zenecsarnok létrehozását, valamint a Keleti Társaskör rendezvényeinek népszerűsítését és a Harmadik Világ Művészmozi beindulását.
Felsorolni is nehéz lenne azt a gazdag választékot, ami a szomszédos bemutató helyiségben megtalálható. Miközben elkalandozik a tekintet a hatalmas polcrendszer sokszínűen gazdag árukínálatában, érzékszerveink fokozottabban működnek.
Első pillantásra kosarak, lakkdobozok, réztárgyak, lámpák, logikát és kézügyességet fejlesztő játékok, színekben pompázó terítők, ágytakarók, különféle méretű szobrok, gyöngyök sokasága, hagyományos kínai selymek, kacér legyezők, egyedi formájú kézzel készült vázák, porcelánok, főzőedények, rózsa és pálmafából készült evőeszközök, ezoterikus érdekességek mutatják magukat.
Aromás illatot érezni a közelben. Ízlésünknek megfelelően 170 féle füstölő közül válogathatunk. Használatuk egyre jobban elterjedt Európában is. Nemcsak varázslatos illatuk, de egészségvédő, nyugtató hatásuk miatt is. A füstölő tiszta virágolajakból, gyógyfüvekből és fűszerekből előállított "alternatív dezodor", amelynek meggyújtási technikáját megtudhatjuk a " Füstölőszerek kultúrája" című szórólapból.
A folyosó falán nem mindennapi technikával készült, üvegtáblára festett kínai olajfestmények láthatók. Ugyanis az olajfestéket nem a megszokott módon viszik fel az üvegre, hanem először a fényeket és legutoljára az alapot festik meg.
Az udvarra lépve a "hallgatás kertje" tárul elénk.
- Első pillantásra esetleg szétszórt sziklák egy zúzottkővel leterített sík alapon. Jobban szemügyre véve a kertet: páratlan számú (13), nagy szürkés-fekete bazaltszikla alkotja, három csoportba rendezve, hullámosra gereblyézett fehér mészkőmurva mezőn. A sziklacsoportok egy képzeletbeli háromszög csúcsain helyezkednek el, hátul, középen hat, többnyire magas szikla, jobbra három alacsony, balra pedig egy lapos kő, amely mintha széttöredezett darabjaiban folytatódna zuhatagként kívül a kert téglalap alakú keretén.
A kert szépsége holdfényben mutatkozik meg leginkább, fekete sziklák fehér alapon, olyan, mint egy távol-keleti tusfestmény - magyarázza Terebess Gábor.
Az ajándéktárgyak mellé lakberendezési kellékeket és bútorokat is importálni kezdtek Ázsiából.
- Nyugati vásárokban járva tapasztaltuk, hogy Európában is hódít a keleti stílus, az egzotikum és a japán egyszerűség a lakberendezésben, és ez egyre népszerűbb Magyarországon is. Olyan vásárlónk is akadt, aki egy párizsi lakberendezési szalonban szeretett bele néhány bútorba, és végül - legnagyobb örömömre - nálunk valósíthatta meg álmait, berendezhettük lakását - mondja Terebessné Kiss Julianna, miközben elindulunk a lakberendezési bemutatóterembe. Vízijácint kanapék, antik koreai, és japán, valamint lakk- és antik bútorok Kínából. Kedvelt a Thaiföldi fonott bútor, érdekesség az indiai vándorcigány festett bútor, a kínai gyöngyházas köves berakással készült asztal, a koreai mindkét oldalára nyíló lépcsős szekrény, a rózsafából készült székek. Oldalakon keresztül lehetne sorolni ennek a távoli mesés világnak a bútorgyöngyszemeit. Egyszerű mégis különleges formák, amik az első pillanatokban rabul ejtik az ide betérőt.
A távoli kultúrák megismertetésén túl, azt is meg szeretnék mutatni, hogyan lehet együtt élni ezekkel a bútorokkal és tárgyakkal. Ne csak elérhetetlen álmok, vagy szokatlan egzotikus érdekességek legyenek, amelyeket csak egy kiállítási polcon lehet megcsodálni, hanem olyan használati tárgyak, amelyek életünk és lakásunk szerves részévé tudnak válni. Kézzel fogható és látható legyen, hogyan fér meg egymással a Kelet és a Nyugat, a modern és az antik. A Terebess Centerben minderre lehetőség nyílik. Új lakberendezési bemutatótermükben olyan enteriőröket alakítottunk ki, amelyben mi is szívesen élnénk. Rippl Renáta fiatal iparművész ízlését dicséri a bemutatóterem és a Mammut II-ben működő Terebess Tárlat bolt berendezése is. A cég eddig megszerzett évtizedes ázsiai üzleti tapasztalata és az ő művészi elképzeléseinek találkozásából született mindez.
A nyugati ember számára misztikusnak tűnhet ez a világ, éppen ezért érdemes közelebb kerülni hozzá, megismerni egy másfajta gondolkodást, s ráeszmélni, hogy a mérhetetlen távolság ellenére, milyen közel is van hozzánk a távol kelet.