Terebess
fűszerkalauz
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Afrika ízei
• Afrikai olajpálma - Elaeis guineensis >>>Tovább
•
Akiszilva
- Blighia sapida, Cupania sapida >>>Tovább
akee
[angol], seso vegetal [spanyol], arbre á fricasser [Haiti]
• Avirivadió
- Monodora myristica
Jamaica nutmeg, calabash nutmeg, awiriwa, airama
A
magok fehér, édeskés szagú húsba ágyazódnak. Nyugat-Afrikában és Nyugat-Indiában
(pirítják) megőrlik és helyben fűszerként használják szerecsendióra emlékeztető
aromájáért.
• Bambaradió,
bambara bab
- Voandzeia subterranea
bambara bean, bambara groundnut, earth pea
voandzu
vagy bambara-földimogyoró, más néven angolaiborsó;
Az egyéves növény olajban
és keményítőben gazdag magva trópusi Afrikában fontos táplálék. Kamerunban és
a nigériai szavannákon ma is vadon él őshonos alakja. Megtermékenyítés után a
virágkocsány megnyúlik, és a fiatal termőt a földbe nyomja. Ott fejlődik ki a
termés (geokarpia), akár a földimogyorónál. Közép-Afrika ősi kultúrnövénye.
http://www.larsen-twins.dk/206bambara.html
• Buku
- Barosma betulina (Bartl. and Weidl.), Agathosma betulina (Berg.)
Buchu [Khoi, English], Boegoe [Afrikaans], iBuchu [Xhosa]
Boochoo, Bookoo,
Bucku, Bucco, Diosma
Két fajtáját termesztik:
- kereklevelű: Agathosma betulina (syn. Barosma betulina, Diosma betulina), olaja jobb minőségű
- ovális vagy hosszúlevelű: Agathosma crenulata (syn. Barosma crenultata), olcsóbb, könnyebben termeszthető
• Cape-pondweed,
fokföldi vízililiom - Aponogeton distachyos
water hawthorne, waterblommetjie, vleikos, afrikanische Wasserähre
A virágja
finom fűszer, de fogyasztják a hajtásait és a gumóját is.
Waterblommetjiebredie is a stew. The name comes from the Afrikaans "water"-"blommetjie" (small flower)-"bredie" (stew). It is made of meat stewed together with a flower (the Cape-pondweed) found in the dams and marshes of the Western Cape only. The buds (waterblommetjies) are usually ready to be picked in the months of July and August.
• Fokföldi
madársóska - Oxalis pes-caprae
Bermuda Buttercup, Noddind Wood-sorrel
• Fonio
- Digitaria exilis
funde [dominikai], po [dogon]
A legapróbb kölesfajta,
az egyik leggyorsabban növő gabona: 6-8 hét alatt beérik. Szegényes talajon, félsivatagos
vidéken is megterem. Kása, kuszkusz, kenyér, sör készülhet belőle, pattogatható
is.
Afrikai
eredetű gabona, de Dominikán is vetik.
http://en.wikipedia.org/wiki/Fonio
http://www.hort.purdue.edu/newcrop/ncnu02/pdf/morales-payan.pdf
http://fonio.cirad.fr/en/plante/fonio.html
• Kafferkenyér - Encephalarthos
caffer
hottentottakenyér
a bunkóspálmafélék (Zamiaceae) családjába (cikászok,
Cycadales rendje) tartozó, Dél-Afrikában őshonos, nyitva termő növényfaj. Nevét
a törzs lisztes, keményítőtartalmú beléből, ill. a húsos burkú, de belül szintén
lisztes magvakból készített kenyérről kapta. A növény eléri a 6 m-es magasságot,
szétterülő, szárnyas levelei rendkívül kemények, 1-1,3 m hosszúak, csúcsukon visszagörbültek.
Az Encephalarthos nemzetség számos faja üvegházi és gyűjteményes dísznövény.
• Kalonji, kandilla - Nigella sativa L. vagy néha Bunium persicum
(Boiss.) B. Fedtsch
fekete kömény, fekete hagymamag, kerti katicavirág, parasztbors;
charnushka, nigella, black caraway seed
• Karissza - Carissa grandiflora
A
télizöldfélék (Apocynaceae) családjába tartozó növény Dél-Afrikában honos. Eredetére
utal „natali szilva" neve is. Bokorszerű növények, 4,5 — 5,5 m-re nőnek.
Fényes sötétzöld levelei ovális-kihegyesedők, sűrűn állnak, vastagok, bőrszerűek.
Csúcson nyíló virágai csillag alakúak, fehérek, a jázminra emlékeztetnek, illatosak,
4—5 cm-esek. Termése ovális, 2,5—5 cm-es, fényes piros színű. Héja vékony. Húsa
szemcsés, befelé haladva vöröses színű, 15—20 db kerek maggal. Tejes, édes húsa
nem jellegzetes. Zselének, befőttnek dolgozzák fel, párolva áfonyaszerű mártás
készül belőle és salátának is felhasználható. Sok savat, cukrot és zsírt tartalmaz.
Meleg trópusi feltételeket igényel. Nyírható, ezért sövénynek is nevelik. Magvetéssel,
léggyökereztetéssel és szemzéssel szaporítják. Különleges szaporításmód a „csúcsgyökereztetés":
9—12 cm-re a csúcstól az ágat félig, ferdén bemetszik, majd 2 hónap után teljesen
lemetszik, és homokos földben 1 hónap alatt meggyökeresedik. Kora tavasszal van
a fővirágzás, de egész évben nyílik 1—2 virágja, így a termés is folyamatos.
• Karité,
vajfa - Butyrospermum parkii
A nyugat-afrikai szavannákon őshonos
fa. Gesztenyéhez hasonló, 3-4 cm-es magvaiból préselt zöldesfehér színű, kakaóra
emlékeztető ízű növényi vaj, "Shea-vaj", "bambuszvaj", "galam-vaj"
néven ismeretes. Afrika lakói táplálkoznak és világítanak vele. Ott legalább olyan
fontos, mint a Földközi-tenger vidékén az olívaolaj. A margarin egyik alkotórésze,
a kakaóvajat is helyettesítik vele, fontos a szappan- és kozmetikai iparban. A
magok 55-70%-a zsír.
• Kei-alma - Dovyalis caffra
Tömött, tüskés mutatós örökzöld bokor hazája Dél-Afrika. Vékony, drótszerű ágainak
minden ízén egy nagy, kemény tövis van. Apró, lándzsás, sötétzöld levelei fényes
zöldek, virágai sárgák. Ringló nagyságú kerek gyümölcsei sárgák, fényesek, kellemes
sárgabarack ízűek.
• Kiwano, tüskésuborka - Cucumis
metuliferus E.H. Mey. ex Schrad. >>>Tovább
African
horned melon
It
grows on the fringes of the Kalahari Desert in Africa and was introduced to New
Zealand during the 1970s. The orange spiny fruit with intensely green flesh is
extremely attractive. The fruit has many seeds, a subtle flavor, and has an excellent
storage life at room temperature. However, it is more of a novelty crop and has
not undergone commercial development.
• Kóladió
a kólafa termése. A kólafa (Cola) a mályvavirágúak (Malvales) rendjének
kakaófélék (Sterculiaceae) családjába tartozó trópusi növénynemzetség. A kólafák
Afrikában őshonosak, de két fajukat, a C. acuminatát és a C. nitidát a világ legtöbb
trópusi vidékén termesztik.
A kóladiónak viszonylag magas a koffein-, teobromin-
és csersavtartalma. A kóladió 5 cm hosszú, barna, napon szárított magjából készül
a kedvelt üdítőital, a kóla. Ez a kóladióból (és ritkán a kólafa leveleiből) kivont
ízanyagokat, fűszerolajokat és más aromaanyagokat, karamellszínezéket, cukrot
és/vagy szintetikus édesítőszereket, foszforsavat vagy citromsavat, szén-dioxidot,
és 86-92 térfogatszázalék vizet tartalmaz. A diabetikus kólákban főként mesterséges
aromák és édesítőszerek vannak, víztartalmuk pedig csaknem 100%. Afrikában a kóladiót
élénkítőszerként rágják. Az étkezés előtt elrágott apró kóladiódarabkák serkentik
az emésztést. Brazíliában és a Karib-tenger térségében a kóladiót természetes
drogként fogyasztják mérgezések, másnaposság és hasmenés ellen. Finomított hatóanyagait
szívgyógyszerként és a központi idegrendszer működését serkentő szerként használják.
Az
idős kólafák magassága elérheti a 12-20 m-t, legjobban alacsony fekvésben, homokos
vályogtalajon termeszthetők. Örökzöld, bőrnemű leveleik hasábosak, virágaik sárgák.
Magvaik húsosak, 2,5-5 cm hosszúak, fehér, barna vagy vörösesszürke foltosak,
fanyar ízűek, idővel aromássá válnak.
• Korarima,
kardamom
This variety of cardamom grows only in Ethiopia. Its
flavour bridges the gap between green cardamom and grains of paradise, being warmer
than the first but not nearly so peppery as the last. During the Renaissance korarima
was sold in Europe as 'Cardamomum majus' and in the Arab countries as 'hab-el-habashi',
but as Ethiopia became cut off from the outside world during the seventeenth century
the supply ended. Korarima is used in Ethiopia in all kinds of 'wots' (spicy stews),
usually ground and mixed with other spices. It is also widely used to flavour
coffee (and sometimes tea). Interestingly, korarima is native to exactly the same
zones as coffee, so the customary Arab/Turkish coffee spiced with cardamom probably
originally used korarima rather than Indian cardamom.
• Kubébabors,
hamis kubéba bors - Piper guineense
African black pepper, Sasima, Ashanti
pepper, False cubeb pepper, Bush pepper
• Mahleb — Prunus mahaleb (Cerasus
mahaleb)
mahlebi, machlepi, törökmeggy, sajmeggy
Igénytelen, ellenálló fa,
a cseresznye alanyának ültetik.
Konyhai fűszerként a görögök, törökök, örmények,
libanoniak, szírek használják magbelét. Fő exportőr Szíria.
• Mályva
- Malva sylvestris L.
Egyiptomban a mályva egy
nemzeti fogás, a melokia ("zöld leves") hozzávalója.
http://forums.egullet.com/index.phpőshowtopic=32398&st=0&
Melokheya, molokeyhia — Corchorus olitorius
Egyptian Spinach
http://www.kitazawaseed.com/seed_077-168.html
• Morogo
- Amaranthus hybridus
amaránt-levél
The leaves of Amaranthus
hybridus can be used as a tasty leafy vegetable, preferred to spinach by most
people. Amaranth leaf protein contains more lysine than the best high-lysine corn
and more methionine than soybean meal.
http://www.sancra.co.za/Pictures.html
http://www.newcrops.uq.edu.au/newslett/ncn11169.htm
• Négerbors
- Xylopia aethiopica
borsfa,
arab bors
Negro pepper, Grains of Selim, African grains of Selim, Moor pepper,
Kani pepper, Guinea pepper, Senegal pepper, Whintsia
•
Nigermag
- Guizotia abyssinica (L.f.) Cass.
Nog, Noog, Nook, Nuk, (nigernövény
- Ethiópia), Nehigue (olaj - Ethiópia) [amhara]; Jagni, Ramtil, Ramtilla [hindi];
Inga seed, Niger, Niger seed, Niger-seed oil, Ramtil oil [angol]
Afrikai
származású, egyéves, olajos magvú, fészekvirágzatú növény. Rég elterjedt Indiában
is. Fehérjedús (30%) pörkölt magját eszik, édességekbe teszik. Madáreleség. Sárga,
ízletes olaja étkezésre, világításra stb. alkalmas.
•
Piri-piri
A csípős, apró "madárszem"-típusú
csilipaprikát a portugálok honosították meg afrikai gyarmataikon. A kontinensen
aztán széles körben elterjedt és elnevezték piri-pirinek (vagy pili-pilinek).
•
Gyümölcstermő
protea
Dél-Afrika nemzeti növénye a protea. Gyönyörű örökzöld fácska,
ovális, viaszos levelekkel. Fiatal, zöld hajtásai négyszögletesek, melyek később
megbarnulnak, s kerekdedek lesznek. A proteák fantasztikus szépségű virága vágott
virágként, majd szárazvirágként is a legdrágábbak közé tartozik, ha kapható exkluzív
virágüzletekben. A protea angolaensis ráadásként még ehető, finom gyümölcsöt is
terem. Nem kényes, könnyen nevelhető, télen 10 °C-on is áttelelő növény.
•
Marula
- Sclerocarya birrea
http://www.larsen-twins.dk/213marula.html
• Ramontcsi - Flacourtia ramontchi >>>Tovább
•
Soumbala,
fejesakácmag
Nyugat-Afrikában (Mali, Burkina Faso) az asszonyok készítik több
napon át a néré (Parkia biglobosa) magjából. Labdacsok formájában árusítják, ami
hónapokig elálló ételízesítő. Gazdag proteinben és ásványi anyagokban.
http://de.wikipedia.org/wiki/Bild:Parkia_biglobosa_Soumbala.JPG
•
Szezámmag - Sesamum indicum
Sesame,
benniseed, sim-sim
• Szumák -
Rhus coriaria L.
cserző
szumák és őrölt szumákbogyó
shumac, soumac, Sicilian sumac
Termése savanyító
fűszer. A cserzőanyagtartalma miatt is termesztik.
Az ecetfa (Rhus typhinia)
rokona, ami szépsége és lombszíneződése miatt nálunk parkokban kedvelt növény.
• Tamarind - Tamarindus
indica >>>Tovább
• Tenadam,
rutabogyó - Ruta graveolens
rue berries (common rue, herb-of-grace)
The
five-lobed stalked fruits of the rue bush have a warm bitterish flavour similar
to but not the same as rue leaf. They were used in ancient Roman cookery; Apicius
calls for them particularly in fish dishes and sauces for fowl and venison. In
more recent times, they appear to be used only in Ethiopian cuisine, ground rue
berries being an important ingredient of the hot 'berbere' sauce. The Ethiopian
name, 'tenadam', means 'health of Adam' referring to their medicinal uses.
http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Ruta_graveolens3.jpg
• Vadfokhagyma
-
Tulbaghia violacea Harv.
society garlic,
pink agapanthus, wild garlic [angol], Wildeknoffel [Afrikaans], isihaqa [Zulu]
Virágjukért ültetik, de egyre inkább használják a dél-afrikai konyhában is.
Tulbaghia capensis L., éppúgy használják, mint a fenti vadfokhagymát, sőt kettejük hibridjét is: Tulbaghia violacea x capensis
• Vadmangó
- Irvingia gabonensis
A bálványfafélék (Simaroubaceae) családjába
tartozó, Afrika trópusi vidékein őshonos fa. Ehető, sárga termései emlékeztetnek
a mangóéra. Zsírban gazdag magvaiból a helybéliek kenyeret és egyféle vajat készítenek,
kemény fáját építőanyagként használják.
•
Zinziba - Lippia javanica
usurisandha,
common lippia, fever tea, fever tree, wild sage
Levelét, gyökerét használják,
elsősorban gyógynövény, olaj is készül belőle.
Kenyában a maszájok húst ízesítenek
és tartósítanak vele.
http://www.healthsbells.co.za/ZinzibaTech.htm
http://www.plantzafrica.com/plantklm/lippiajavan.htm
•
Baba ghanoush
baba gannoujh,
bubba ganouj
Közel-keleti padlizsán-püré
fokhagymával, olívaolajjal, citromlével, (szárított vagy friss) petrezselyemmel
és tahinival. (Víz, kis ecet, só, bors szükség szerint.)
Pita kenyérre kenik
vagy csak belemártogatják.
•
Baharat
Bahrat, bjar
•
Berbere
Etióp fűszerkeverék, hozzávalók:
2 teáskanálnyi egész római köménymag
4 egész szegfűszeg
3/4 teáskanálnyi fekete kardamom magja
1/2 teáskanálnyi egész feketebors
1/4 teáskanálnyi egész szegfűbors
1 teáskanálnyi görögszéna mag
1/2 teáskanálnyi egész koriander mag
10 apró piros, szárított csilipaprika
1/2 teáskanálnyi gyömbérpor
1/4 teáskanálnyi kurkuma
1 teáskanálnyi só
2 1/2 evőkanálnyi őrölt édes fűszerpaprika
1/8 teáskanálnyi őrölt fahéj
1/8 teáskanálnyi őrölt szegfűszeg
Egy kisebb serpenyőben, alacsony hőfokon, pirítsa meg a római köményt, szegfűszeget, kardamomot, borsot, szegfűborsot, a görögszéna magot és a koriandermagot kb. 2 percig, közben folyamatosan kevergesse. Húzza félre a lángról és hagyja hűlni 5 percig.
Távolítsa el a csilik szárrészét. Egy darálóban, vagy mozsárban törje össze, vagy darálja finomra a megpirított fűszereket és a csiliket együtt. Keverje hozzá a többi por alakú hozzávalót is. Tárolja jól záródó üvegcsében száraz, hűvös, sötét helyen.
•
Dukka(h)
Duqqa
Hozzávalók:
125 g szezámmag
75 g mogyoró vagy pörkölt csicseriborsó
50 g koriandermag
25 g köménymag
1 teáskanál só
1 teáskanál feketebors
1 teáskanál szárított kakukkfű vagy menta
Ezt
az egyiptomi fűszerkeveréket kenyérrel szolgálják fel, amit olívaolajba mártogatnak,
majd a dukkába.
Pirítsuk halványbarnára a szezámmagot egy serpenyőben.
Vegyük ki. Pirítsuk most a mogyorót 5 percig, dörzsöljük le a héját (a pörkölt
csicseriborsót már nem kell pirítani), ezután jön a koriandermag és a kömény,
amíg besötétülnek. Mikor kihűltek, mind keverjük össze és törjük durva porrá.
Ez a keverék légmentesen lezárva, hűvös helyen 3 hónapig eláll.
•
Gâlat dagga
qalat daqqa, "Tunisian Delight"
Enyhén csípős tunéziai "ötfűszer": feketebors,
paradicsomi mag, fahéj, szerecsendió, szegfűszeg keveréke. Gazdagítja az arab
raguk és zöldségételek ízvilágát. Száraz pácként használatos kacsához, bárányhoz,
fehér halakhoz. Egy csipet a kuszkuszba is jó.
•
Hawaj
hawayil, jemeni fűszerkeverék
Hozzávalók:
6 teáskanál feketebors
3 teáskanál köménymag
1 teáskanál sáfrány
1 teáskanál kardamommag
2 teáskanál kurkumapor
Mozsárban vagy mixerben a kurkuma kivételével őröljük össze a fűszereket. Keverjük hozzá a kurkumaport és zárjuk csavaros üvegbe.
•
Hummus
fűszeres csicseriborsó püré,
hommus, hummusz
Hozzávalók:
25 dkg főtt csicseriborsó
3 evőkanál szezámkrém (tahini)
1-2 gerezd fokhagyma
1/2 teáskanál tengeri só
2 evőkanál olivaolaj
2 evőkanál citromlé
Előkészítés: a csicseriborsót válogassuk ki, majd áztassuk be legalább 12 órára, mert rendkívül kemény termény. Az áztatóvizében főzzük puhára, számítsunk 2-2 1/2 óra főzési időre. A főzés alatt képződő habot szedjük le a víz felszínéről. A kuktában történő főzésnél minimum 45 perccel számoljunk. A csicseriborsó íze lényegesen különbözik az általunk ismert hüvelyes növényekétől, inkább semlegesnek mondható, így könnyedén fűszerezhetjük.
A
hozzávalókat gyors fordulatszámú, késes pépesítőgéppel finom krémmé dolgozzuk
el, ha szükséges egy kis folyadékkal lazítunk állagán.
A
kész hummusz ehető így frissen is, de még finomabb, ha a hűtőszekrényben egy pár
órára állni hagyjuk. Lepénykenyérrel (pita), valamint friss zöldségekkel - paprika,
paradicsom, uborka - fogyasztjuk. Ha elegánsan akarjuk tálalni, a tálban felszolgált
hummusz közepét kanállal kicsit megmélyítjük, egy-két evőkanál finom olívaolajat
öntünk bele - ebbe lehet mártogatni a hummusz mellé a pitát -, megszórhatjuk kevés
szezámmaggal vagy zahtarral (közel-keleti zöldfűszer) vagy tört gránátalmamaggal
is.
•
Kabsa
kebsa fűszerkeverék
Hagyományos szaúd-arábiai és Perzsa-öböl menti találmány:
kardamom, fahéj, kömény, szegfűszeg, szerecsendió, koriander, loomi, rózsabors
és feketebors őrleménye.
• Loomi -
Citrus aurantifolia [Christm. et Panz.] Swingle
lumi, feketecitrom,
azaz szárított zöldcitrom
black lime, leimoon Basra, leimoon aswad, leimoon
omani
Az érett zöldcitromot megfőzik sós vízben, majd napon megszárítják. Feltörve
vagy porrá őrölve használják. Irakban és a Perzsa-öböl menti országokban készítik.
•
Mouhammara
Földimogyoró,
olívaolaj, kömény és csili keveréke. Arab kenyérrel fogyasztják.
•
Moutabel
Arab
padlizsánkrém, tahinivel, olívaolajjal és citromlével. Legjobb friss meleg pita-kenyérrel.
•
Tabil
Hozzávalók:
1 evőkanál koriandermag
másfél teáskanál köménymag
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál szárított csilipaprika
Tunéziai fűszerkeverék, a tabil ugyan koriandert jelent, de rendszerint ezt a keveréket értik alatta. Törjük össze a hozzávalókat egy mozsárban, majd előmelegített sütőben szárítsuk fél órát. Őröljük meg, zárjuk légmentesen üvegbe. Így 4 hónapig eláll.
•
Tahini
szezámvaj, szezámmagkrém, összezúzott
szezámmag és olívaolaj keveréke
Hozzávalók:
20 dkg szezámmag
1 dl víz
1 gerezd áttört fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
tengeri só
1 citrom leve
A szezámmagot őröljük meg kávédarálóval. Adjuk hozzá a vizet, a fokhagymát, a citrom levét, és jól dolgozzuk össze. Majd adjuk hozzá a sót és az olajat. A vizet apránként adagoljuk, hogy krémszerű legyen.
Tahini (or "tehina"/"tahina" in Arabic and Hebrew, "tahin" in Turkish, French, Dutch and Danish) is a paste made from ground sesame seeds. It is a major ingredient in hummus and other dishes from the Middle East. It can be purchased fresh, in cans, in jars, or dehydrated. Tahini comes in two varieties — 'hulled' and 'unhulled'. Both types are relatively high in vitamins and proteins. Unhulled tahini is quite bitter but has a much higher proportion of vitamins, calcium, and protein because the sesame seeds are ground whole.
•
Taratour, közel-keleti
szezámszósz
Middle Eastern sesame sauce
Hozzávalók:
1/4 csésze tahini
1/4 csésze citromlé
1/2 csésze víz
1-2 teáskanál só
Keverjük jól össze, amíg sima lesz. Elég sűrűre szokták készíteni, vigyázzunk a víz adagolásánál. Adhatunk hozzá 1-2 gerezd tört fokhagymát is. Halhoz, falafelhez, keftához vagy bármilyen zöldséghez használható szósz.
•
Tsire por
Nyugat-afrikai fűszerkeverék, más néven: suya, chin chinga.
Aranybarnára
pörköljük a földimogyorót, ahogy kihűlt, megpirítjuk a fahéjat, szegfűszeget,
szegfűborst, hogy illatuk felszabaduljon. Hozzákeverünk szárított-tört fűszerpaprikát,
gyömbért, szerecsendiót, tengeri sót, és az egészet durvára daráljuk.
Sült
húsok száraz páca. Előbb olajozzuk meg kissé a húst. Sütés után is megszórhatjuk
vele. A kebabokat előbb lisztbe, majd felvert tojásba és tsire porba mártják.
• Zahtar
Za'atar, Zatar
Jordániai fűszerkeverék, de
használják Észak-Afrikában és Törökországban is, főleg sült bárányhoz. Pasztává
alakítható egy kis olívaolajjal, olajbogyót pácolnak benne, sütés előtt a lepénykenyér
(khoubiz, pita) tetejét kenik meg vele. Hozzávalók:
50 g szezámmag
25 g őrölt szumákbogyó (sumac)
25 g szárított-porított kakukkfű (eredetileg az enyhén sós ízű perzsa bors- v. kakukkfüvet használták, Thymbra spicata L. var. spicata, ma már drága és védett növény, hiányában egy csipet só adható a keverékhez)Perzsa borsfű - Satureja thymbra L.
goat oregano, oregano cabruno, Persian savory, pink savory, za'atar rumi, Roman hyssop
Pirítsuk meg a szezámmagot közepes lángon egy serpenyőben kevergetve. Ha kihűlt, adjuk hozzá a szömörcét és a kakukkfüvet. Légmentesen lezárva eláll 3-4 hónapig.
Zöld
zahtar változat: hagyjuk ki a szumákbogyót és helyettesítsük majorannával, görögszéna
levéllel vagy szárított petrezselyemmel.
http://www.yogurtland.com/2006/02/28/za-atar/
•
Zhoug
zhug
Jemeni fűszerpaszta koriander zöldjével és gyümölcsökkel, van benne
zöld csilipaprika, fokhagyma, feketebors és olívaolaj.
http://www.astray.com/recipes/ősearch=zhug
• Honeybush
tea - Cyclopia genistoides (L) Vent.
mézbokor tea, Heuningbos [Afrikaans]
http://www.rooibos.ch/honeybush_info.html
http://www.plantzafrica.com/plantcd/cyclopiagenistoides.htm
Honeybush Tea, indigenous to South Africa, is grown in the Cape Mountain regions. Honeybush is a fragrant herbal tea prepared from the honey-scented flowers, leaves and stems of the cyclopia intermedia plant. Blessed with a naturally sweet, almost honey-like taste, this lesser known tea has plenty to offer. Scientific analysis of a typical cup of Honeybush reveals an impressive range of necessary minerals for good health.
Dél-afrikai vadon nővő cserje zsenge hajtásaiból készült, "mézes-gyümölcsös" zamatú mesterséges ízesítést, színezéket nem tartalmazó tea.
Ahogy a Rooibos, úgy a Honeybush is Dél-Afrikából származik. Az ottani lakosság évszázadok óta issza kedvező élettani hatásai és finom íze miatt. A magas fennsíkokon vadon terem, ezáltal a forgalomba hozható mennyiség elég korlátozott.
Napjainkban kísérleteznek termesztését nagyobb volumenben beindítani, de mivel nagyon érzékeny növény, sok gondozást és odafigyelést kíván. Nyugat-Európában a kilencvenes évek közepétől kezdve rohamosan terjed a fogyasztása, mert élvezeti teaként a modern életmód kitűnő kiegészítőjének bizonyult.
Koffeinmentes, ásványi anyagokban (kálcium, mangán, fluor, cink, magnézium, réz) gazdag, cserzőanyag-tartalma alacsony, antioxidáns tulajdonságánál fogva lassítja az élettani öregedést. Reggel élénkítő, nappal szomjoltó, este nyugtató hatása van. Nem tartalmaz teint, finom és egészséges ital.
ÉLETTANI
HATÁSAI: nyugtató
hatása van, fejfájás és alvatlanság ellen ajánlják, csökkenti a magas vérnyomást
gyomor bántalmak esetén csökkenti a gyomorgörcsöt, a gyomorégést, segít székrekedés
megszüntetésében
az allergiás panaszok csökkentésében nagy szerepe van, u.m.szénanátha,
asztma, ekcéma
nagy antioxidáns anyag tartalma lassítja a szervezet öregedését
és erősíti az immunrendszert
vasat, káliumot és rezet tartalmaz, ami elősegíti
a szervezet anyagcseréjét. Vas tartalma miatt terhes nőknek is ajánlják
ezenkívül
tartalmaz még kálciumot, vasat, mangánt, cinket és magnéziumot, amely anyagok
a szervezet számára fontos összetevők
reggeli fogyasztás során frissítő hatású,
napközben jó szomjoltó míg este feszültségoldó hatású
ELKÉSZÍTÉSE: 1 liter forró vízbe 1 evőkanál teát helyezünk, 5 percig állni hagyjuk, leszűrve hidegen, vagy melegen egyaránt fogyasztható.
• Karkadi
tea - Hibiscus
sabdariffa
hibiszkuszvirág tea, vad-rozella, afrikai mályva, mályvacserje,
karkadé, Roselle, Red sorrel, papoula, pampola, pampulha
A szárított hibiszkuszvirág
savanykás, frissítő teája, jegesteaként is isszák. Ne cukrozzuk túl. Többféle
szerves sav (citromsav, hibiszkuszsav, almasav, borkősav) van benne. Aszkorbinsavban
(C-vitamin) is gazdag, és teája szép vörös színű. Ha azt akarjuk, hogy egy teakeverék
frissítő jellegű, szebb színű vagy savanykás ízű legyen, akkor adjunk hozzá hibiszkuszvirágot.
Az
indiai és maláj sós mártásokben is felhasználják.
http://www.hort.purdue.edu/newcrop/morton/roselle.html
• Rooibos tea
- Aspalathus linearis
(ejtsd:
rojbosz), vörösbokor tea
http://www.yerbamate.com/Page.aspőID=6
http://www.naturprodukt.hu/article/articleview/63/1/41
Első alkalommal a 18. század végén említi egy európai botanikus, hogy Fokföld délnyugati részének őslakói egy tűlevelű növényből rubinvörös színű, fenséges ízű forró italt készítenek, amely frissítve szomjukat oltja, és számos betegségben segít. A rooibos cserjét számtalan névvel illették az évszázadok során, hivatalos növénytani nevét, "Aspalathus Linearis", 1963-ban kapta. Az unikumnak számító "vörös bokor" teát világhódító útjára 1904-ben indította el Benjamin Ginsberg, egy orosz üzletember és kereskedő. A 30-as évektől már ültetvényeken termesztik, de kizárólagos termőterületén a Jóreménység foka közelében, a Cedar hegységben, még vadon is fellelhető.
A Rooibos (vagy Rotbusch: vörös bokor) a dél-afrikai Cedar-rekettyejellegű hegyből származó cserjeféleség. A cserje egy-másfél év után takarítható be először és nyáron 50-60 cm-re levágják. Az első munkafolyamatban levágják és széttépik az ágakat, miközben folyamatosan nedvesen tartják őket. A fermentáció (erjesztés) a szabadban történik és az időjárási viszonyoktól függően 12- 20 óráig tart. Eközben a növényi részek vöröses-barnára színeződnek.
A Rooibos tea őshonos alapanyagának termesztésével 280 termelő foglalkozik, és a forgalmazás a Rooibos Tea Natural Product Ltd. Feladata. Exportra 580 t jut évente.
A "természet ajándéka" ma a dél-afrikaiak nemzeti itala. Frissítő, édeskés ízének és csodálatos színének harmóniája mellett az évek során egyre több egészségre gyakorolt jótékony hatását ismerték fel, így ma az egyik legkeresettebb és legértékesebb teakülönlegesség világszerte.
A dél-afrikai Cape tartomány gyönyörű lankáin évezredek óta őshonos egy különleges növény a ROOIBOS (ejtsd: rojbosz),(Aspalathus linearis). A dél-afrikaiak nyelvén ROOIBOS-nak nevezett cserje jelentése magyarul „vörösbokor ”. Ez a világszerte keresett növény rendkívül nagy koncentrációban tartalmaz fenoloidokat, bioflavonidokat, nyomelemeket (vas,kalcium,magnézium,réz,magnézium) és C vitamint. A készítmény egyedülállósága rendkívül széles felhasználhatóságában rejlik: minden bőrtípusra ajánljuk. Ennek az energizáló, ellenállóképességet fokozó, bőrnyugtató növénynek a kivonata butylene-glycolos oldatformában kerül kozmetikai felhasználásra.
A
rooibos tea értékei
Ásványi anyag és nyomelem tartalma miatt számos szervfunkció
serkentője.
Igen hasznos gyomorbántalmak, emésztési zavarok esetén.
Fogyasztása allergiás és aszmatikus megbetegedésekben is előnyös.
Tannin tartalma alacsony, ezért nem gátolja a vas és más elemek felvételét a szervezetbe, így a terhes és szoptatós anyák is fogyaszthatják.
Csecsemők, kisgyermekek számára gyümölcsös és természeténél fogva édeskés íze miatt szintén ideális ital, ráadásul csillapítja a kólikát, és a hasfájást.
Magas antioxidáns tartalma miatt lassítja az öregedési folyamatokat.
Sportoláshoz is ideális ital, hiszen nemcsak a szomjat oltja, hanem az energiát is pótolja.
Nem tartalmaz kalóriát és nem olyan keserű, mint a teák általában, sőt kissé édeskés, gyümölcsös íze miatt cukor nélkül is fogyasztható. Ezért kedvelik a fogyókúrázók és mindazok, akik vigyáznak a vonalaikra.
Nem tartalmaz koffeint, ezért ajánlatos azok számára is, akiknek munkája idegi megterheléssel jár, akik hajlamosak a depresszióra, vagy álmatlanságban szenvednek.
Dél-Afrika, a nyugat-fokföldi Cedarberg hegységben, Clanwilliam környékén őshonos cserje.
1-1,5 méterre megnövő, tűszerű levélkéket hozó bokorszerű cserje. Ágai hosszúak és rendkívül hajlékonyak. Az ágakon számtalan vékony, levelekkel borított oldalág található. Egyenes állású, tűlevélhez hasonlító, 10-50 mm hosszú, 1 mm vastag, finoman szőrözött, hegyes élű levélkéi vannak. Rövid nyélen ülő, sárga színű és pillangó formájú virágai októberben nyílnak. Termése sárgásbarna, vastag héjú, kemény magvakkal. Meleg és csapadék igénye nagy.Gyógyhatású részei
A levél, valamint a fás részek és a száron lévő kéregAlkalmazása
Ásvány anyagokban, nyomelemekben (kálium, magnézium, vas, kalcium, réz, fluor) és flavonoidokban gazdag. Jelentős mértékben tartalmaz gyümölcscukrokat, poliszaharidokat, aromás illóolajokat (99 aromás anyagot, vitaminokat (karotinok, C, E-vitamin). Csersav tartalma igen csekély. Koffeint és egyéb a központi idegrendszerre ható vegyületet nem tartalmaz.Teaként kiváló élvezeti ital, kellemes gyümölcsös ízzel, aromával, rubin színnel.
Enyhe gyomornyugtató. Csökkenti a gyomorégést. Kiváló káliumpótló, fokozott verejtékezés esetén, főleg sportoláskor, esetleg vízhajtók mellé ajánlott. Magas fluorid tartalma miatt gyermekeknél a fogzománc erősítésére javasolt. Az allergia során létre jött gyulladásos folyamatokat mérsékeli, nyomelemei révén az anyagcsere folyamatokat serkenti, illóolajai révén pedig a szélgörcsöt oldja.
A rooibos teát az Aspalathus linearis nevű cserjéből nyerik, amely a Dél-Afrikai Köztársaságban, West Cape környékén őshonos. Bár ezt a teát Európa csak nemrégiben fedezte fel, a dél-afrikaiak már jó 300 éve ismerik jótékony hatásait.
Maga a növény egyébként egy zöld, tűlevelű cserje. Leszedés után a zöld tűlevelek pontosan olyan természetes fermentációs folyamaton mennek át, mint a fekete tea levelei. A rooibos tea éppen ennek során nyeri el jellegzetes vörös színét és édeskés ízét. A fermentálás utolsó lépéseként a napon szárítják a tűleveleket - ezután már lehet is finom teát főzni belőlük.
A rooibos szó szerinti jelentése "vörös bokor", nevét a kiszárított levelek és a főzet jellegzetes pirosas színéről kapta.
A
rooibos teában nincs koffein, ezért egész nap kortyolgathatjuk.
A rooibos tea
kevesebb polifenolt tartalmaz, mint más teafélék, ezért még akkor sem lesz keserű,
ha hosszú ideig állni hagyjuk.
A rooibos teában található polifenol ugyanakkor segít a szervezetnek a káros szabad gyökök semlegesítésében.
Mi több, a cukor nélkül elkészített rooibos teában egyáltalán nincs kalória!
Enyhe és ízletes aromáját, édeskés ízét nagyon sokan szeretik. Aranyló vörös színe pedig oly csábító, hogy érdemesebb üvegpohárban és nem agyagból készült bögrében felszolgálni - az ízélmény mellé a tea pompás látványa társul.
Egy jó csésze tea mindig jó alkalom egy kis pihenésre és kényeztetésre. A rooibos nemcsak kellemes, hanem jótékony antioxidánsokban is gazdag, emellett nem tartalmaz koffeint. Ezért aztán a nap bármely szakában fogyaszthatjuk. Sőt, gyerekek számára is egészséges alternatívát kínál a cukrozott üdítőitalokkal szemben.
Hogyan készül a Rooibos tea?
A Rooibos teát pontosan ugyanúgy kell főzni, mint a többi teát. Személyenként egy-egy filtert tegyünk a csészébe, pohárba.
Hagyjuk ázni 3-5 percig, mert ilyenkor a legjobb az aromája.
A Rooibos tea még hosszú ázás után sem lesz keserű.
A Rooibos tea eleve kissé édes, ezért próbáljuk ki cukor nélkül.
Nagyon finom a lehűtött Rooibos tea is! Főzzük le a teát a fentiek szerint, de hagyjuk ázni legalább 30 percig. Hűtsük le a hűtőben, majd szolgáljuk fel jégkockával, citrom- vagy narancsszelettel, esetleg egy kis nádcukorral.
PICKWICK ROOIBOS VÁLTOZATOK
Rooibos Original Spices
A Rooibos Original Spices klasszikus rooibos teakeverék, enyhe fahéj felhangokkal. Dőljön hátra, élvezze a fűszeres aromát és hagyja, hogy a meleg szétáradjon a testében!
Rooibos Mango Peach
A Rooibos Mango Peach eredeti rooibos tea és apró mangódarabkák fenséges elegye. Enyhe, gyümölcsös íze és aromás illata miatt a Rooibos Mango Peach bármikor kikapcsol bennünket egy pár percre.
Rooibos Citrus Fruits
A Rooibos Citrus Fruits klasszikus rooibos tea és frissítő citrusfélék pompás keveréke. Íze kellemes és friss, illata remek. Ideális egy kis kényeztetéshez.
Rooibos Honey
A Rooibos Honey eredeti rooibos tea és a méz édeskés ízének harmonikus egyvelege. Kapcsolódjon ki egy pillanatra ennek a kellemes ízvilágnak a segítségével.
Rooibos
tea
A Rooibos dél-afrikai bokor, melynek tüskés kérgét és leveleit szárítják
ki a napon és vágják kis darabokra, mely aztán a főzet alapját képezi. A rendkívül
gyomorkímélő egyvelegből készült tea számos sejtvédő flavonoidot tartalmaz, melyek
antioxidáns hatásukról ismertek. A Rooibos főzet, magas C-vitamin tartalma segíti
a zsírégetést, kálium tartalma az emberi test vízháztartását szabályozza. Mangán,
kalcium, magnézium és vastartalma is kiemelkedő.
Elkészítése: Egyszerűen forró
vízzel öntsük le a száraz teát. Majd 100 gramm aszalt sárgabarackot adjunk 100
ml Rooibos teafőzethez, majd keverjünk hozzá 3 evőkanál almaecetet. Az így létrejött
püré két adag zsírölő-ital előállításához megfelelő mennyiség, melyet délelőtt
és délután 300 ml Rooibos-teafőzettel felöntve fogyasszunk hűtve vagy forrón.
Az kész ital béta-karotinban gazdag és magas ásványanyag tartalmú, ráadásul a
benne lévő almaecet enzimei tovább fokozzák a teakeverék zsírégető hatását.
Külső
linkek:
Afrika
konyhája
http://kispad.hu/bilagit/200612/ghana-11-gasztro.html
http://www.westonaprice.org/traditional_diets/out_of_africa.html
http://www.susunweed.com/herbal_ezine/July05/pf_empower.htm
Új izraeli gyümölcsök Afrikából:
Marula (Sclerocarya birrea subsp. caffra). This was an introduction from southern Africa and it produces both a fruit and a nut. It is a heavy yielder and selections from the wild are being vegetatively propagated.
Monkey orange (Strychnos cocculoides). This is a fruit tree also introduced from southern Africa. It has only recently begun to flower and bear fruit.
Yeheb (Cordeauxia edulis). This is a nut tree from the Horn of Africa. It has proved difficult to establish due to biological and climatic factors.