Terebess
recepttár
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Tarhonya
Tarhonya a magyar konyhában
Sok helyen készítik az országban a tarhonyát. Házi és gyári készítményként egyaránt kedvelt. Nagysága, színe, elnevezése, de a felhasználása is helyenként változik. Általában több tojásból, megfelelő finomságú lisztből sóval és vízzel gyúrják, mint a közönséges tésztát. Ezután az úgynevezett tarhonyarostán átdörzsölik, vagy nagy kézügyességel késsel vagdossák, vagy gyors, sajátos mozdulatokkal gömbölygetik és nagyság szerint osztályozzák.
A tarhonya elnevezést már egy XVI. századi, kézzel írott szakácskönyvben megtaláljuk. A kutatók véleménye különböző az eredetéről. Egyesek oszmán török eredetű jövevénynek tartják, míg mások a perzsa "tarkhane" megfelelőjét látják benne. Ez eredetileg német leírásban darás levesféle (vagy pép), amelyet savanyú tejjel készítenek. (A török étel tejben párolt, fűszerezett és megfelelően fűszerezett gabona-darálék.) A délszláv népeknél, - melyek hosszú török befolyás alatt éltek, "tarana" néven emlegettek hasonló ételfélét.
Vámbéry Ármin (1832-1913) világhírű orientalistánk és jeles középázsiai utazónk és kutatónk (aki a török filológia nemzetközileg elismert szaktekintélye is volt.) 1862 júliusában Bokharába menet, a karavánút során fehér lisztféleségből kézzel gyúrt és morzsolt, majd juhzsírban megpörkölt - a mi tarhonyákhoz hasonló - apró száraztészta-félét vitt magával élelmiszer-tartaléknak.
A tarhonya idehaza a XVII-XVIII. századtól lett fokozatosan kedvelt, majd népétel. A kuruc korban már divatos rigmus járta: "Úgy jóllaktam zsíros tarhonyával, mint a báró szuszparádéjával."
A megénekelt arisztokrata étke a "Sauce Braten", mártásos sülthús elnépiesített megnevezése.
Szirmay Antalnál olvassuk 1804-ben a "Hungaria in Parabolis"-ban:
"A disznó lábakból főztek kotsonyákat, találtak két lapos tálra tarhonyákat."
A múlt század elejétől, először ritkábban, majd egyre gyakrabban jelent meg a tarhonya a népéleti leírásokban, történetekben, szakácskönyveinkben is.
1842-ben J. G. Kohl német utazó "Hundert Tage auf Reisen" c. munkájában több helyen is megemlíti a tarhonyát. Épp a vásár idejére érkezett Pestre. Részletesen tájékoztat az akkori kereskedelmi élet a mozgalmas színhelyéről.
A tarhonya készítése az ő leírásában úgy történik, hogy a savanyú tejjel készített tésztát agyagedényekben tűz fölött szárítják és pirítják. Egész nyáron át tartja magát, de száraz helyen két-három évig is eláll. Ha az emberek kimennek a pusztára, bőrzsákokban magukkal viszik és a disznóhúshoz vesznek egy marékkal. Ez menti meg a sok hús és zsíros étel fogyasztóit a csömörtől.
1853-ban, mint "A Magyarország és Erdély képekben" c. könyvben találjuk, Kecskemét környékén az ünnepi menüsorban a sültek, pörkölt hús, túrós csusza, juh czobák után, a foszlós kalács, omlós pogácsa, a tarhó, az öreg hegyi és széktói borok előtt tarhonyás rétest kínáltak. (Sajnos, korabeli receptek, szakácskönyvek nem őrizték meg, hogyan készült.) Vahot Imre más helyen írja, hogy "a pásztorok, t. i. csikósok, gulyások, juhászok rendes élelme: tarhonya és kása. Ezekhöz heti eleséghöz alkalmazott szalonnával, s kenyérrel, délben az első, este az utóbbi - egy pásztorember által készített »fordított kása« bő zsíron a nagy tepertükkel ízes és egészséges eledel."
A tarhonyák között napjainkig az egyik szívesen vásárolt és kedvelt a Tisza-menti, közötte is leginkább a szegedi. Népszerűsége az 1879-es nagy árvíz után növekedett rohamosan. Ügyes kezű asszonyok készítették, szállították piacokra vagy házakhoz. Nyaranta foglalatoskodtak vele, mert a szárító, meleg napsütés a legalkalmasabb a tarhonyakészítésre. (A tojáson, liszten kívül az a legfontosabb összetevője, - vallják máig az idős tarhonyakészítő asszonyok.) A szegedi tarhonya a század első harmadától egyre kedveltebb lett, szinte népétellé vált. Első világháborús adatok szerint akkoriban Szegeden és környékén már pár ezer mázsa tarhonya készült. 1928-ban mennyisége meghaladta a 100 mázsányit!
A harmincas évekből a tarhonya népszerűsítésére számos akció, különleges, érdekes kezdeményezés született. Ezt nemcsak a liszt és tojásfelesleg és a rizs drágasága, hanem legalább annyira az asszonyok kereseti kiegészítése is magyarázta.
Tömörkény, Móra, Móricz műveiben is gyakran szerepelt a tarhonya. (Tömörkény receptet is írt tarhonyával!) Mindenütt egyre több kedvelője, fogyasztója akadt.
1933. augusztusában pl. a Szegedi Hét keretében "Tarhonya Nagygyűlés"-en népszerűsítették. A résztvevők elhatározták, hogy iskolákkal, felnőtteket ellátó intézményekkel, a honvédséggel is megkedveltetik a tarhonyát. A proganda előkészítéséhez sok hasznos tanácsot adott Móra Ferenc is, de különösen felesége, akinek népszerű szakácskönyvét néhány éve adták ki hasonmás formában, és akinek receptjei fölöttébb népszerűek a mai háziasszonyok körében is. (Megjegyezzük, hogy a nagygyűlést a korabeli sajtó tréfás élcelődéssel "tarhonya kongresszus"-nak keresztelte el.)
Álljon itt, mit írt Tömörkény István a zsírjára-pörkölésről, és ennek kapcsán a tarhonyáról:
"Juhászi származású az az étel is, ahol a friss juhhúst sóval és paprikával hagymán lepörkölik disznózsírral úgy, hogy abban vízrész nincsen, csak a zsír marad. Ez a zsírjára pörkölés. Az ilyen étel ezután hidegen a pinczében napokig eláll s mindig lehet belőle meleg paprikást csinálni. Ennek az ételnek az alapja volt a másik, amit hasonló hagymás lepörköléssel csinált a juhász vagy gulyás s utána a napon, a suba bőrén keményre szárította. Ez igen sok ideig elállt, zacskóban hordozták, s mindig lehetett belőle meleg paprikás ételt csinálni. Ez a legrégibb fajta tésztakonzerv: a tarhonya, a tojással és vízzel összegyúrt liszt."
És végül a "Tarhonya-Nagygyűlés" recept-gyűjteményének a ma háziasszonyának is tanulságul szolgáló édes különlegessége a Tarhonya-bécsiszelet:
A tarhonyát tejben kifőzzük. Adagolunk hozzá darabka vajat, késhegynyi vaníliát, szeletke citromszeletet és ízlés szerint porcukrot. Ha a tarhonya kb. 20 perc elmúltával puhára főtt, edénybe öntjük, hogy lehűljön. Külön edényben elhelyezünk vaníliát, citromhajat, 1 dkg mazsolát, 1,5 dkg vajat, 1 tojássárgáját és kevés porcukrot. Ezeket jól kikavarjuk, a kihűlt tarhonyával jól összekeverjük, s ujjnyi vastagságban tepsibe kiöntjük, hol téglalap alakokra felvágjuk. Ezután bepanírozzuk és az egyes szeleteket forró vajban szép pirosra kisütjük. Tányérra helyezett papír- vagy ruhaszalvétán, málnaszörp vagy csokoládéöntettel tálaljuk.
Dr.
Draveczky Balázs
A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója
Bojtárleves
Hozzávalók: 25 dkg sertés apró hús, 1 fej hagyma, 1 ek. zsír, kk. pirospaprika,
só, 1 ek. liszt, 2 ek. tarhonya, 1 dl tejföl
Az aprított hagymát zsíron megfuttatva, pirospaprikával hintve, belerakjuk az
apró kockára vágott húst, sózzuk, kis vizet öntve alá addig pároljuk, míg a
hús puhulni kezd. Meghintjük 1 ek. liszttel, elkeverjük, beletesszük a tarhonyát,
felöntjük vízzel, és addig főzzük, míg a hús is, a tarhonya is megpuhul. Tálalás
előtt belekeverjük a tejfölt.
Burgonyás tarhonya
Hozzávalók: Burgonya 1 kg, tarhonya 10 dkg, hagyma 1 fej, zöldpaprika 1 db,
paprika 1 késhegynyi.
Elkészítése: Főzünk paprikás burgonyát csak több lével, és ha félig megfőtt
a burgonya, teszünk bele pirítatlan tarhonyát, és tovább főzzük, míg a levét
el nem fövi. Törjünk végül bele egy egész zöldpaprikát.
Cserkészleves
20 dkg füstölt kolbászt egyenletes kockákra vágva, hozzáadunk 2 fej finomra
vágott vöröshagymát, 50 dkg tarhonyát. Szép aranysárgára pirítva, felöntjük
vízzel, megsózzuk, felforraljuk. Ha a tarhonya megpuhult, habarjuk be a levest
2.5 dl tejföl és 1 marék liszt keverékével.
Főtt-tészta köret
Hozzávalók: 25 dkg száraztészta (kocka, metélt, spagetti, makaróni, tarhonya,
kagyló stb.) 2 ek. olaj vagy 2 dkg vaj (esetleg margarin), 0.5 dl tejföl
A főzővízbe: 1 tk. olaj 1 ek. só
Elkészítés: A tészta súlyához képest tízszeres mennyiségű vizet forralok (tehát
2.5 liter vizet.) Belekeverem a sót és a teáskanálnyi olajat, majd amikor a
víz már lobogva forr, a tésztát kis adagokban úgy eresztem a vízbe, hogy a forrás
egy pillanatig se szűnjön meg. A tészta fajtájától függően 5-25 percig főzöm
(a házi készítésű tészták általában nagyon gyorsan megfőnek, míg a gyárinak
viszonylag hosszú főzési időre van szüksége). Próbaképpen egy tésztadarabot
a vízből kivéve kettévágok, így győződök meg arról, hogy átfőtt-e. Ha a vágás
mentén fehér csík látható, a tészta még nem főtt meg, tovább kell főzni. A megfőtt
tésztát szűrőben forró vízzel leöblítem, és a közben felforrósított, tejfölös
zsiradékra szedem. Jól átkeverve, melegen tartom. A legmegfelelőbb jénai tálba
tenni, amely a saját fedelével letakarható, sokáig meleg marad benne a tészta.
Gombás tarhonya
1.
Hozzávalók 6 személyre: 2 kanál libazsír, 40 dkg tarhonya, 1 fej hagyma, 50
dkg gomba, 1 kávéskanál petrezselyem, só, bors, majoránna, 2 evőkanál vaj, 2
csésze erőleves
Libazsírban aranybarnára pirítunk 40 dkg tarhonyát, hozzáadunk egy fej apróra
vágott hagymát, kevés majorannát és forró erőlevessel (2 erőleveskockát 4 dl
vízben feloldunk) felengedjük. Sózzuk és pároljuk. Petrezselymes vajban megpároljuk
az apróra vágott gombát, belekeverjük a tarhonyába, borsot, petrezselymet adunk
hozzá, és előmelegített sütőben, fedő alatt összeérleljük.
Jó tudni!
Legjobb friss gombát használni, de néhány napig hűtőszekrényben, papírzacskóban
is tárolható. Télen és kora tavasszal szárított gombát is használhatunk, ilyenkor
azonban főzés előtt kb. 15 percig meleg vízben kell áztatni, hogy megpuhuljon.
50 dkg friss gombát 10 dkg szárított gombával válthatunk ki.
Gombás tarhonya
2.
Hozzávalók: 30 dkg tarhonya, 15 dkg gomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor
zöldpetrezselyem, 1 evőkanál vegeta, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, kevés
só, 1 mokkáskanál törött fekete bors.
1 evőkanál olajon üvegesre fonnyasztom a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát,
majd ráteszem a gondosan megmosott, földes tönkjétől lehámozott, és nagyon apróra
vágott gombát. Meghintem a finomra metélt petrezselyemzölddel, és saját levében
puhára párolom. Ha zsírjára sült, belekeverem a megtisztított, összezúzott fokhagymát,
és fedőt téve rá, lehúzom a tűzről. Közben a maradék olajon majdnem barnára
pirítom a tarhonyát, és a térfogatának megfelelően háromszoros mennyiségű vízzel
felöntöm. Beleszórom a vegetát, majd felforralva, fedő alatt, kis lángon puhára
párolom. Végül belekeverem a hagymás párolt gombát, és ugyancsak fedő alatt
hagyom kihűlni. Mire kihűl, a leve is eltűnik alóla, a tarhonya mind felszívja.
Főként mártásos húsokhoz illik, de salátával magában is fogyasztható.
Gombás tarhonya
3.
Hozzávalók: 25 dkg tarhonya, 5 dkg gomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld,
1 evőkanál Vegeta, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, kevés só, 1 mokkáskanál
törött fekete bors.
1 evőkanál olajon üvegesre pirítom a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát,
majd ráteszem a gondosan megmosott, földes tönkjétől lehámozott és nagyon apróra
metélt (vagy ledarált) gombát. Meghintem a finomra vágott petrezselyemzölddel,
megsózom, és saját levében, fedő alatt puhára párolom. Ha már zsírjára sült,
belekeverem a megtisztított és összezúzott fokhagymát, és fedőt téve rá, lehúzom
a tűzről. Közben a megmaradt olajon, folyamatosan kevergetve, majdnem barnára
pirítom a tarhonyát, és térfogatának megfelelően háromszoros mennyiségű vízzel
felöntöm. Beleszórom a Vegetát és a borsot, majd felforralva, fedő alatt, kis
lángon puhára párolom. Végül belekeverem a hagymás párolt gombát, és ugyancsak
fedő alatt hagyom kihűlni. Mire kihűl, a leve teljesen eltűnik, mert a tarhonya
mind felszívja. Főként mártásos húsokhoz illik, de magában is, salátával vagy
savanyúsággal nagyon finom.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Gombás tarhonya
4.
A kis kockákra vágott szalonnát kisütjük, hozzáadjuk a felszeletelt gombát.
Kissé átsütjük, sóval, törött borssal és finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük.
Beleforgatjuk a tarhonyát, pár percig együtt pároljuk, majd annyi vizet öntünk
alá, amennyi ellepi. Fedő alatt puhára főzzük.
Gombás tarhonya 5.
Hozzávalók: 10 dkg gomba, 10 dkg tarhonya, 1 csomó petrezselyem
Elkészítés: A gombát az apróra vágott petrezselyemzölddel megpároljuk a vajban,
majd hozzáadjuk a tarhonyát. Ha kissé megpirul, felöntjük kevés vízzel, és puhára
pároljuk. Tálalás előtt megsózzuk, savanyúsággal tálaljuk.
Gurulós tarhonya
Hozzávalók: 25 dkg tarhonya, 20 dkg főtt füstölt sonka, 3 evőkanál olaj, 25
dkg kifejtett zöldborsó, fél doboz konzerv csemegekukorica, 1 fej vöröshagyma,
1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 tyúkhúsleves-kocka, fél mokkáskanál törött
fekete bors, ízlés szerint só.
A hagymát megtisztítjuk, majd négybe vágjuk. A felforrósított olajon addig pirítjuk
a tarhonyát, amíg világosbarna nem lesz. Akkor a tűzről félrehúzzuk, és belekeverjük
a pirospaprikát, majd azonnal annyi vizet öntünk rá, hogy az a tarhonyát kétujjnyival
ellepje. Beletesszük a húsleveskockát, meghintjük a törött borssal, és kevés
sóval fűszerezzük. A tűzre visszatéve kis lángon forraljuk 25 percig. Közben
a sonkát nagy lyukú darálón ledaráljuk, vagy nagyon apróra összevágjuk. Ha a
párolási idő letelt, a tarhonyára öntjük a felaprított sonkát, a zöldborsót
és a kukoricát (utóbbit levével együtt). Jól összekeverjük, még egyszer felforraljuk,
és befedve főzzük 5 percig. Ezután ugyancsak befedve hagyjuk állni további 15
percig, addigra az összes levét beszívja. Tálalás előtt felkeverjük, és salátával
kínáljuk.
Hamis gulyásleves,
Frank módra
Hozzávalók: 75 dkg tisztított burgonya, 2 db friss zöldpaprika, 2 db friss paradicsom,
2 nagy fej vöröshagyma. 3 db marhahúsleves-kocka, 10 dkg húsos füstölt szalonna,
1 mokkáskanál majoránna, 2 gerezd zúzott fokhagyma. 1 evőkanál piros fűszerpaprika
(aki szereti az erőset, kevés cseresznyepaprika-krémet is tehet bele), 2 evőkanál
tarhonya (de csak házi, szabálytalan alakú apró száraz tarhonya), ízlés szerint
só, csípet őrölt köménymag.
A füstölt szalonnát apró kockákra vágom, majd zsírját folyamatos keverés közben
kis lángon kiolvasztom, és ráteszem a megtisztított, finomra metélt vöröshagymát.
Folytonosan kevergetve üvegesre fonnyasztom, ezután a tűzről lehúzva belekeverem
a pirospaprikát és a paprikakrémet, majd azonnal ráöntök két evőkanál vizet.
A tűzre visszatéve beleteszem a meghámozott és kis kockákra vágott burgonyát,
és néhány percig kevergetem. Ezután a megtisztított, zúzott fokhagymával és
a köménymaggal ízesítem, majd ráöntök másfél liter vizet, illetve annyit, amennyi
jó bőven ellepi a burgonyát. Ezután beleteszem a megmosott, kicsumázott és szeletekre
vágott zöldpaprikát meg a húsleveskockákat és felforralom. Ha szükséges, meg
is sózom. Fedő alatt puhára főzöm, csak ezután teszem bele a felkarikázott paradicsomot
és a házi tarhonyát (csipetke helyett). Addig főzöm még, amíg a tarhonya meg
nem fő. Forrón tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Húsos-zöldséges
tarhonya
Hozzávalók: 25 dkg tarhonya, 25 dkg sovány sertéslapocka, 1 csokor leveszöldség,
4 evőkanál olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, 1 csapott
evőkanál édes, piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés
szerint só.
Egy evőkanál felforrósított olajon megpirítom a tarhonyát, közben kevergetem.
Ha már szépen, egyenletesen megpirult és világosbarna, térfogatának megfelelően
dupla mennyiségű vízzel feltöltöm, és gyengén megsózom. Fedő alatt, kis lángon
addig párolom, amíg a levét mind beszívja. Közben a megmaradt olajon megfonnyasztom
a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverem
a pirospaprikát és megsózom. Két evőkanál vizet ráöntök, majd visszateszem a
tűzre. A kis kockákra vágott húst ráteszem, és folyamatos kevergetés közben
fehéredésig pirítom. Ezután hozzáadom a megtisztított és vékonyka hasábokra
vágott zöldséget, és együtt pirítom tovább néhány percig. Végül annyi vizet
öntök rá, amennyi szűken ellepi, beleteszem a megmosott, kicsumázott és karikákra
vágott zöldpaprikát, meg az ugyancsak felszeletelt paradicsomot. Megborsozom.
Fedő alatt, kis lángon, időnként megkeverve, puhára párolom. A már puha húshoz
hozzáadom a tarhonyát, jól összekeverem, majd az előmelegített, forró sütőbe
tolom. Fedő alatt ismételten addig párolom, amíg a tarhonya az összes húslevet
is beszívja.
Elkészítési ideje: kb. 90 perc.
Juhtúrós tarhonya
Hozzávalók: 30 dkg tarhonya, 20 dkg juhtúró, 2 dl tejföl, 4 evőkanál olaj, 1
evőkanál Vegeta, 1 csokor friss kapor, 3 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött
fekete bors, kevés só.
Az olajon világosbarnára pirítom a tarhonyát, majd rászórom a Vegetát és a törött
borsot. 9 dl vizet ráöntök, és kis lángon, fedő alatt addig párolom, amíg az
összes levét elfövi. Közben a tejfölben simára keverem a juhtúrót, hozzáadom
a megtisztított és összezúzott fokhagymát. Kevés sóval és a megmosott, finomra
metélt kaporral összekeverem. A sűrű túrós mártást belekeverem a még tűzforró
tarhonyába, majd ismét fedőt teszek rá, és egy pillanatra. felforralom. Ezután
lehúzom a tűzről, és 20 percig hagyom saját gőzében. Tálalás előtt villával
felkeverem, és salátával teszem az asztalra. Nagyon jóízű, ám szokatlannak tűnő,
egyszerű étel.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Kacsa tarhonyával
Hozzávalók: 1 kis pecsenyekacsa, 20 dkg tarhonya, 2-3 zöldpaprika, 1 paradicsom,
1 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál pirospaprika, ízlés szerint
só.
A kacsa bőrét lenyúzom, és kis kockákra vágva zsírját kisütöm. A kacsát kisebb
darabokra vágom. A megtisztított, apróra vágott vöröshagymát 1 evőkanál kacsazsíron
üvegesre fonnyasztom, hozzáteszem a zúzott fokhagymát, majd a tűzről félrehúzva
belekeverem a pirospaprikát. Ezután a kacsadarabokat mindkét felükön átsütöm.
Kevés vízzel felöntöm, jól megsózom, belevagdalom a megmosott, kicsumázott zöldpaprikát,
a lehéjazott és szeletekre vágott paradicsomot, és fedő alatt puhára párolom.
Közben a tarhonyát 1 teáskanál zsiradékon barnára pirítom, majd a kacsahúshoz
öntöm. Annyi vizet öntök rá, hogy kétujjnyira ellepje az ételt. Jól összekeverem,
és fedő alatt, kis lángon addig párolom, amíg a tarhonya az összes levét el
nem szívja. Tálalás előtt villával átkeverem, és sok salátával kínálom.
Elkészítési ideje: 100 perc
Kacsapörkölt
Hozzávalók: 60-80 dkg kacsahús, 6 dkg zsír, 6 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma,
0.5 dkg pirospaprika, 10 dkg zöldpaprika, 5 dkg paradicsom vagy 10 dkg lecsó,
só
A húst 3 dkg-os darabokra aprítjuk. A hagymát, fokhagymát finomra vágjuk, a
zsírban megpirítjuk, belekeverjük a pirospaprikát, belerakjuk a húst. Vízzel
felöntjük, sózzuk, lefedve pároljuk. Ha a hús majdnem puhára főtt, hozzáadjuk
a feldarabolt zöldpaprikát, paradicsomot. Burgonya-, rizs- vagy tarhonyakörettel,
savanyúval tálaljuk.
Karalábé tarhonyával
Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg tarhonya, kevés libazsír, 1 fej vöröshagyma,
só, 4 dkg vaj, 5-6 karalábé, 2-3 dl tejföl, 1 evőkanál morzsa, 1 csokor petrezselyem,
1 csupor (3 dl) csirkehúsleves
A tarhonyát libazsírban rózsaszínűre pirítjuk, felengedjük húslevessel (vagy
hideg vízben feloldott húsleveskockával), sózzuk, és lassú tűznél puhára főzzük.
Közben hozzákeverünk 1 fej apróra vágott, vajban pirított vöröshagymát és petrezselymet.
Kizsírozott lábosban lerakunk egy sor apróra vágott karalábét, rá tarhonyát
teszünk, megöntözzük tejföllel, és folytatjuk a rétegezést. Tetejére egy kanál
morzsát hintünk, és kevés libazsírral megöntözzük. Sütőben átsütjük.
Jó tudni! A karalábé megvastagodott szára enyhén tökízű, de nyers salátába reszelve
nagyon finom.
Karfiolos húsos
tarhonya
(4 személyre)
Hozzávalók: 25 dkg darált sertéshús, 20 dkg tarhonya, 50 dkg karfiol, 1 nagy
fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál
olaj, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, ízlés
szerint só.
A tarhonyát a jól felforrósított olajon barnára pirítjuk, majd térfogatához
képest másfélszeres mennyiségű vízzel feltöltve megsózzuk és lefedjük. Addig
főzzük, amíg az összes folyadékot felszívja. Közben a megtisztított vöröshagymát
finomra vágjuk, a füstölt szalonnát apró kockára metéljük, majd zsírját kiolvasztva
megfuttatjuk rajta a hagymát. A tűzről félrehúzva belekeverjük a pirospaprikát,
és azonnal ráöntünk két evőkanál vizet. Rátesszük a darált húst, és a tűzre
visszatéve a hús fehéredéséig keverjük. Ezután ráöntünk egy pohár vizet, és
fedő alatt megpároljuk. A megtisztított és igen apró rózsáira szedett karfiolt
nagy lábosba rakjuk, melléöntjük a tarhonyát és a paprikás húst, majd jól összekeverjük.
Beleszórjuk a megmosott és finomra metélt petrezselyemzöldet meg a borsot, és
még egy pohár vizet öntünk rá. Lefedjük, és kis lángon addig pároljuk tovább,
amíg az összes levét beszívja. Tálalás előtt villával felkeverjük. Salátával
tesszük az asztalra. (Rizzsel is lehet készíteni, ugyanolyan finom étel lesz
belőle.)
Elkészítési ideje: kb. 80 perc.
Karfiolos tarhonya
Hozzávalók: 25 dkg tarhonya, 40 dkg tisztított karfiol, 1 nagy fej vöröshagyma,
2 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál piros fűszerpaprika,
2 tyúkhúsleves-kocka, késhegynyi tört borókabogyó, ízlés szerint só.
1 evőkanálnyi forró olajra rászórom a tarhonyát, és folytonosan kevergetve szép
világosbarnára megpirítom. Félliternyi vizet ráöntök, 1 teáskanál sót beleszórok,
és az egyik húsleveskockát szétmorzsolva beleteszem. Fedő alatt, kis lángon
addig párolom, amíg az összes levét magába szívja. Közben a megtisztított karfiolt
egészen apró rózsáira szedem, és langyos vízben megmosom, majd lecsurgatom.
A megmaradt olajat egy jó nagy serpenyőbe öntöm, ezután pedig a megtisztított,
apróra vágott vöröshagymát ráteszem. Kevergetve üvegesre fonnyasztom, majd a
tűzről lehúzom, és belekeverem a pirospaprikát. Azonnal ráöntök 2 evőkanálnyi
vizet, és beleteszem a karfiolrózsákat. A tűzre visszatéve néhány percig tovább
pirítom. Közben kevergetem. Beleszórom a borókabogyót, beleteszem a megmaradt
húsleveskockát, és annyi vizet öntök rá, hogy szűken lepje el a karfiolt. Fedő
alatt 6 percig párolom, majd a tarhonyát és a tejfölt is beleöntöm. Óvatosan
összekeverem, rászórom a megmosott és finomra metélt petrezselyemzöldet, majd
ismét fedőt téve a serpenyőre, kis lángon, már keverés nélkül addig párolom,
amíg ismételten magába nem szívja az összes levet.
Elkészítési ideje: kb. 70 perc.
Káposztás libahát
Hozzávalók: 1 db libahát, 1 vöröshagyma, 25 dkg tarhonya, 60 dkg savanyú káposzta,
1 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors
Elkészítés: A libahátat feldaraboljuk, és az apróra vágott hagymával egy kanál
vajba, kevés vizet töltögetve alá, fedő alatt pároljuk, sóval, borssal és a
tört fokhagymával ízesítjük. A másik kanál vajban megpirítjuk a tarhonyát, felöntjük
4 dl vízzel, és lassú tűzön addig pároljuk fedő alatt, amíg a káposzta megpuhul
és a tarhonya is felissza a felesleges nedvességet. Melegen tálaljuk.
Káposztás tarhonya
1.
Hozzávalók: 25 dkg tarhonya, 25 dkg savanyú káposzta, 15 dkg puha füstölt (lángolt)
kolbász, 2 dl tejföl, 4 evőkanál olaj, 1 közepes nagyságú vöröshagyma, 2 gerezd
fokhagyma, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, ízlés szerint só és törött fekete
bors.
2 evőkanál forró olajon megfonnyasztom a megtisztított és nagyon finomra aprított
vöröshagymát, majd ráteszem a tarhonyát és világosbarnára pirítom. Közben folyamatosan
kevergetem, nehogy megégjen. Ezután a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát,
és jól összeforgatva, azonnal ráöntök a térfogatához képest két és félszeres
mennyiségű vizet. Megsózom, és befedem. Kis lángon addig párolom, míg az összes
levet magába szívja. Közben a megmaradt olajon ugyancsak megfonnyasztom az apróra
vagdosott savanyú káposztát (ha nagyon savanyú, egyszer ki is mosom, azaz szűrőbe
teszem, és hideg vizet öntök rá, majd lecsöpögtetem). Ezután hozzáadom a vékony
karikákra vágott, bőrétől megfosztott kolbászt, és rászórom a törött borsot.
Ízlés szerint kevés sóval meghintem, majd ráöntök 2 dl vizet, és fedő alatt
puhára párolom. Ha a tarhonya is, a káposzta is megpuhult, akkor összeöntöm,
hozzáadom a tejfölt és a fokhagymát, és jól összekeverve, az előmelegített,
forró sütőbe teszem annyi időre, amíg az összes káposztalevet felszívja. Nagyon
laktató, egyszerű, de jóízű étel.
Elkészítési ideje: kb. 80 perc.
Káposztás tarhonya
2.
Hozzávalók: 25 dkg tarhonya, 1 kis fej kemény, fehér fejes káposzta (50-60 dkg),
4 evőkanál olaj, 2 evőkanál kristálycukor, 1 evőkanál só, 1 mokkáskanál törött
fekete bors.
A tarhonyát két evőkanál olajon szép világosbarnára pirítom, közben folyamatosan
kevergetem, nehogy leégjen. 6 dl vizet ráöntök, megsózom, és fedő alatt, kis
lángon addig párolom, amíg az összes levét elfövi. Közben a megtisztított fejes
káposztát lereszelem, vagy nagyon vékony metéltre vágom. Megsózom, és 15 percig
hagyom állni. A megmaradt olajon megpirítom, azaz karamellizálom a cukrot, óvatosan
ráöntök 3 evőkanál vizet (vigyázat, az égett cukor nagyon sistereg a víztől,
nem szabad fölé hajolni, nehogy ránk fröccsenjen!), és addig forralom, amíg
a karamell egészen felolvad. Ekkor beleteszem az enyhén kicsavart káposztát,
meghintem a törött borssal, és jól összekeverve fedő alatt üvegesre párolom.
Ezután a fedőt leveszem a tetejéről, és folytonosan kevergetve megpirítom. Ha
már zsírjára sült, a megduzzadt tarhonyával jól összekeverem. Ha szükséges,
még kevés sóval és törött borssal utánízesítem.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Kisteleki paprikás
krumpli
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 10 dkg házi tarhonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 evőkanál
olaj, 1 késhegynyi őrölt köménymag, 1 csapott evőkanál piros fűszerpaprika (jó,
ha van benne késhegynyi csípős paprika is), 2 db paradicsom, 3 db zöldpaprika,
2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, ízlés szerint só.
Két evőkanál felforrósított olajon megpirítom a házi tarhonyát. Közben folyamatosan
kevergetem, hogy egyenletesen piruljon. Ha már szép piros-barna, akkor annyi
vízzel öntöm fel, amennyi bőven ellepi, és fedő alatt félpuhára párolom. Közben
a maradék olajon üvegesre fonnyasztom a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát,
majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök két evőkanál
vizet. A tűzre visszatéve beleteszem a megtisztított és kis kockákra vágott
burgonyát. Néhány percig pirítom, majd beleszórom a fűszereket és megsózom.
Annyi vizet öntök rá, amennyi bőven ellepi, és fedő alatt félpuhára párolom.
Közben a zöldpaprikát a paradicsommal együtt megmosom, kicsumázom és felkarikázom.
A félpuha burgonyához öntöm az ugyancsak félpuha tarhonyát az összes levével
együtt, hozzáadom a paprikaszeleteket, a paradicsomkarikákat és az összezúzott
fokhagymát. Belekeverem a tejfölt, majd az egészet beteszem az előmelegített
forró sütőbe. Addig párolom, amíg a tarhonya minden levét felszívja. Rendkívül
egyszerű, ám ízletes és nagyon laktató egytálétel.
Elkészítési ideje: kb. 75 perc.
Kukoricás tarhonya
Hozzávalók: 25 dkg tarhonya, 25 dkg mirelit csemege morzsolt kukorica, 2 dl,
tejszín, 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 evőkanál Vegeta, 1 csokor petrezselyemzöld,
1 mokkáskanál törött fekete bors, kevés só.
A vajat megolvasztom, és rászórom a tarhonyát. Addig pirítom, amíg szép világosbarna
nem lesz. Ezután bő félliternyi vizet ráöntök, beleszórom a Vegetát és a törött
borsot, majd befedve, nagyon kis lángon addig párolom, amíg az összes levét
elfövi. Ezután a felengedett kukoricát közékeverem, beleszórom a megmosott és
finomra metélt petrezselyemzöldet, majd ráöntöm a tejszínt. Jól összekeverem,
és ha szükséges, meg is sózom, ezután ismét befedem. Kis lángon újra addig párolom,
amíg a tarhonya a tejszínt is beszívja. Tálalás előtt átforgatom, és fokhagymás
paradicsomsalátával kínálom.
Elkészítési ideje: kb. 70 perc.
Lecsós csülök tarhonyával
60 perc, párolás nélkül Nehézség: 2
Hozzávalók: 1 nagy vagy 2 kicsi kicsontozott csülök, 2 nagy fej vöröshagyma,
50 dkg zöldpaprika, 4 kemény paradicsom, 3 evőkanál olaj, 20 dkg tarhonya, 1
gerezd fokhagyma, 1 evőkanál pirospaprika, ízlés szerint só.
A csülköt megtisztítjuk, alaposan lemossuk, majd bőrével együtt kockákra vágjuk.
A tisztított vöröshagymát vékonyra karikázzuk, és kuktában, forró olajon sárgára
fonnyasztjuk. A húst rádobjuk, megsózzuk, hozzáadjuk a tisztított és szétzúzott
fokhagymát, ezután 2,5 dl vizet aláöntve, a kuktát lezárjuk. Forrástól számított
30 perc múlva a közben megmosott, kicsumázott és felszeletelt zöldpaprikát,
továbbá a lehéjazott, karikákra vágott paradicsomot is hozzáadjuk, meghintjük
pirospaprikával, és a kuktát újból lezárjuk. A jelzéstől számított 10 perc múlva
a kukta alatt lezárjuk a lángot. Néhány perc múlva a kuktát kinyitjuk. A lecsós
húst zsírjára sütjük, majd összekeverjük a közben szokásos módon elkészített
tarhonyával. (A tarhonyát majdnem barnára pirítjuk 1 evőkanál zsiradékon. Sózzuk
és felöntjük térfogatának megfelelő dupla mennyiségű vízzel, meghintjük késhegynyi
pirospaprikával, és fedő alatt kis lángon főzzük. 10 perc múlva a lángot elzárjuk
alatta, de továbbra is befedve hagyjuk még 15 percig.) Ecetes uborkával vagy
kovászos uborkával nagyon finom. (Ha nincs friss zöldpaprika és paradicsom,
mirelit lecsóból is éppen olyan finom.)
Libaaprólék tarhonyával
Hozzávalók: 1 libaaprólék, 25 dkg tarhonya, 2 dl tejföl, 1 húsleveskocka, 2
teáskanál vegeta, 3 evőkanál olaj, 1 teáskanál pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma,
törött bors, ízlés szerint, 2 szem tört szegfűszeg.
A megtisztított és darabokra vágott libaaprólékot annyi sós vízbe rakom, amennyi
jól ellepi és puhára főzöm, majd leszűröm és kicsontozom. A visszamaradt levet
ugyancsak átszűröm és félreteszem. A húst nagyon apróra vágom vagy ledarálom.
A tarhonyát az olajon barnára pirítom, majd belekeverem a pirospaprikát, a zúzott
fokhagymát, a törött borsot, a szegfűszeget és a darált libahúst. Ezután belekeverem
a tejfölt, a szétmorzsolt húsleveskockát és a vegetát, ez után annyi húslével
öntöm fel, hogy az edényben a lé legalább háromujjnyival legyen magasabban,
mint a tarhonyás hús. Felforralom, és lefedve teszem az előmelegített, forró
sütőbe. Kb. 40 percig párolom. Akkor van készen, ha az étel az összes levét
elfőtte, illetve beszívta.
Magyaros hagymatokány
Hozzávalók: 1 kg vöröshagyma, 10 dkg húsos füstölt szalonna vagy sliced bacon
(szeletelt császárhús), 2 dl tejföl, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 1 evőkanál
liszt, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 mokkáskanál őrölt
szerecsendió virág
A vöröshagymát megtisztítom és felszeletelem. A füstölt szalonnát egészen apróra
metélem, és a zsírját egy serpenyőben kiolvasztva, ráteszem a hagymaszeleteket.
Megsózom, meghintem a borssal és a szerecsendió virággal, majd fedő alatt, üvegesre
párolom. A tűzről lehúzva rászórom a pirospaprikát, és jól összekeverem. A tűzre
visszatéve, nagyon kis lángon 1-2 percig forralom tovább. Közben a lisztet a
tejföllel és fél dl vízzel együtt simára keverem, végül belecsorgatom a paprikás
hagymába. Folyamatosan kevergetve kiforralom. Sós vízben főtt burgonya vagy
párolt rizs, esetleg tarhonya illik hozzá
Óvári tokány
30 perc, sütés nélkül
Nehézség: 2
Hozzávalók: 50 dkg lapocka, 25 dkg tarhonya, 3 paradicsom, 10 dkg reszelt óvári
sajt, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál pirospaprika, 1 evőkanál olaj, 5 dkg
füstölt szalonna, ízlés szerint törött fekete bors, só.
A húst megmossuk, letöröljük, majd vékony laskára metéljük. A megtisztított
és finomra vágott vöröshagymát az apró kockákra vágott füstölt szalonna kiolvasztott
zsírján üvegesre fonnyasztjuk, ráhintjük a pirospaprikát, majd a húst hozzátéve,
állandó keverés közben lepirítjuk. Megsózzuk és felöntjük 3 dl vízzel, majd
fedő alatt félpuhára pároljuk. A tarhonyát pirosra pirítjuk a forró olajon,
megsózzuk, és a már félpuha húshoz öntjük. Hozzáadjuk a lehéjazott és felszeletelt
paradicsomot, beleszórjuk a reszelt sajtot, meghintjük törött borssal, és annyi
vízzel öntjük fel, hogy legalább 2 ujjnyival több legyen a víz a lábosban, mint
a tarhonyás hús. Az egészet felforraljuk, majd lefedve, előmelegített, forró
sütőbe tesszük, és takaréklángon 40 percig sütjük. Akkor van készen, ha a tarhonya
az összes szaftot magába szívta. A sajttól különlegesen finom ízt kap. Bármilyen
salátával kitűnő egytálétel.
Öregtarhonya tanyai
módra
Hozzávalók: 20 dkg szalonna, 25 dkg nagyobb szemű tarhonya, egy kis fej vöröshagyma,
egy késhegynyi pirospaprika, 3 burgonya, 1 csövespaprika, só.
A szalonnát apró kockákra vágjuk, jól kisütjük (ha van, bográcsban), ráöntjük
a tarhonyát, és aranysárgára pirítjuk. Rátesszük az apróra vágott vöröshagymát,
megszórjuk pirospaprikával, s annyi vízzel öntjük fel, amennyi ellepi a tarhonyát.
Ha elfőtte a vizet, pótoljuk, amíg a tarhonya meg nem puhul. Apróra vágott burgonyát,
s egy nem túl erős paprikát teszünk bele. Ha megpuhult a tarhonya, zsírjára
pirítjuk. Salátával igen finom étel.
Pásztorhús
Hozzávalók: 40 dkg marhahús, 0.8 dl. olaj, 15 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma,
40 dkg burgonya, 5 dkg füstölt szalonna, 15 dkg tarhonya, 10 dkg zöldpaprika,
10 dkg paradicsom, só
A szokásos módon marhapörköltet készítünk. Amikor a hús félig puha, hozzákeverjük
a kockára vágott burgonyát, paprikát és paradicsomot. A kockára vágott szalonnát
kiolvasztjuk, a zsírjában a tarhonyát aranysárgára pirítjuk. Ezt is a pörköltbe
keverjük, forró vizet öntünk hozzá, és letakarva a sütőben készre pároljuk.
Pásztortarhonya
Kiolvasztunk 10 deka apróra vágott füstölt szalonnát, világosra pirítunk rajta
egy fej reszelt vöröshagymát. Meghintjük egy evőkanál pirospaprikával, belerakunk
egy fél kiló, kockákra vágott sertéshúst, megsózzuk, őrölt babérlevéllel és
köménnyel ízesítjük és vízzel leöntve. puhára pároljuk. Közben egy másik edényben
egy evőkanál olajon megpirítunk 15 deka tarhonyát, felengedjük annyi vízzel,
hogy ellepje és fedő alatt, öt percig pároljuk. Ekkor belevágunk nagy kockákra,
egy fél kiló megtisztított nyers burgonyát, és lefedve. lassú tűzön megpuhítjuk.
Mikor puhulni kezd, hozzáadunk két cső megtisztított, négyrét vágott, mirelit
zöldpaprikát meg három, négyrét vágott mirelit paradicsomot (esetleg lecsóval
helyettesítjük), és ha teljesen puha a burgonya meg a tarhonya is, összekeverjük
a pörkölttel. Csak egyet forraljuk, és ecetes paprikával vagy uborkával tálaljuk.
Rakott tarhonya
Hozzávalók: 25 dkg tarhonya, 4 tojás, 2 dl tejföl, 10 dkg füstölt szalonna,
10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál édes, piros
fűszerpaprika, 2 tyúkhúsleves-kocka, 1 késhegynyi reszelt szerecsendió.
A füstölt szalonnát vékony, hosszú csíkokra aprítom, majd a zsírját kisütöm.
A pörcöt leszűröm. A zsírból két evőkanálnyit félreteszek. A többin megfonnyasztom
a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát. A tűzről lehúzva belekeverem
a pirospaprikát, majd ráöntöm a tejfölt, és az öntetet félreteszem. A félretett
zsírt felforrósítom, ráteszem a tarhonyát, és folyamatosan kevergetve szép világosbarnára
megpirítom. Ezután a térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel felöntöm, és
beleteszem a tyúkhúsleves-kockákat. Beleszórom a szerecsendiót, és felforralom.
Befedve, kis lángon addig párolom, amíg az összes levét felszívja. Közben a
tojásokat keményre főzöm, majd meghámozom és felkarikázom. Kisebb tepsibe terítek
egy réteg tarhonyát, beborítom a tojáskockákkal, erre ráöntök a pörccel összekevert
tejfölös-paprikás öntetből, majd reszelt sajttal gazdagon meghintem. Ismét tarhonyát
rakok rá, és a rétegezést addig folytatom, amíg csak tart a hozzávalókból. A
tetejére sajtnak és öntetnek kell kerülnie. A tepsit befedem, és az előmelegített,
forró sütőben húsz percig párolom közepes lángon. Saláta igencsak kívánkozik
mellé!
Elkészítési ideje: kb. 75 perc.
Sajtos-tejfölös
tarhonya
Hozzávalók: 30 dkg tarhonya, 10 dkg reszelt ementáli (Pannónia) sajt, 2 dl tejföl,
2 marhahúsleves-kocka, 3 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál currypor, ízlés szerint
só és törött fekete bors.
A felhevített olajon szép világosbarnára megpirítom a tarhonyát, majd a térfogatának
megfelelően két és félszeres mennyiségű vízzel feltöltöm. Hozzáadom a leveskockákat,
a curryport, a sót és a borsot. Felforralom, ezután befedem. Kis lángon addig
párolom, amíg a tarhonya az összes levét felszívja. Ezután belekeverem a reszelt
sajtot és a tejfölt, majd gondosan átforgatom. Ismét befedem, és a közben előmelegített,
forró sütőben addig párolom, amíg a tejfölt is beszívja. Salátával teszem az
asztalra.
Elkészítési ideje: kb. 70 perc.
Sertéspörkölt
Hozzávalók: 40 dkg sovány lapocka, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1
paradicsom (vagy mirelit, félkész lecsó), 3 ek. olaj, 1 gerezd fokhagyma, 1
csapott ek. piros fűszerpaprika, 1 tk. só
Elkészítés: A megtisztított és nagyon finomra metélt vöröshagymát, valamint
a zúzott fokhagymát a felforrósított olajon üvegesre fonnyasztom, majd a tűzről
lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök 2 evőkanál vizet. Ezután
a tűzre visszatéve, ráteszem a közben kis kockákra vágott húst. Addig kevergetem
a lángon, amíg minden húsdarabka megfehéredik. Ekkor megsózom, és apránként
aláöntök másfél pohár vizet; mindig csak annyit, hogy a hús le ne égjen, de
azért pörkölődhessen. Fedő alatt puhára párolom, ezután belekeverem a felkarikázott
zöldpaprikát és a szeletekre vágott paradicsomot. Még további 10 percig párolom,
ezután tálalom. Galuska, tarhonya, főtt tészta vagy sós vízben főtt burgonya
a hozzáillő köret.
Sonkás tarhonya
1.
60 perc,
Hozzávalók: 25-30 dkg nyers füstölt sonka vagy egyéb csont nélküli füstölt hús,
25 dkg tarhonya, 1 dl vörösbor (nem édes), tej a sonka áztatásához, 1 fej vöröshagyma,
2 csokor zöldpetrezselyem, 1 teáskanál paradicsompüré, 2 evőkanál olaj, teáskanálnyi
pirospaprika, kevés só, 2 szem összetört szegfűszeg
A füstölt húst előző este annyi tejbe áztatjuk, amennyi teljesen ellepi. A tejből
kivéve lecsöpögtetjük, és nagy lyukú darálón ledaráljuk. Az olajat felforrósítjuk,
rádobjuk a tarhonyát, és barnára pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a darált sonkát,
belekeverjük a pirospaprikát, ráöntjük a bort, és annyi vízzel egészítjük ki,
hogy a tarhonya térfogatához képest dupla mennyiségű folyadék legyen rajta.
Belekeverjük a nagyon finomra metélt zöldpetrezselymet, a megtisztított, apróra
vagdalt vöröshagymát, a paradicsompürét, a szegfűszeget, a törött borsot és
felforraljuk. Ezután lefedjük, és takaréklángon addig főzzük, amíg az összes
folyadékot magába nem szívja. Süthetjük forró sütőben is. Amikor kész, megkóstoljuk,
és ha nem
elég sós, megsózzuk. (Vigyázzunk, mert a füstölt hús nagyon sós!) Ecetes saláta
illik mellé.
Sonkás tarhonya
2.
Hozzávalók: 25 dkg tarhonya, 20 dkg bármilyen fajta főtt füstölt sonka (nem
nagyon zsíros), 1 nagy fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, csokor petrezselyemzöld,
1 mokkáskanál törött fekete bors, késhegynyi pástétomfűszer, ízlés szerint só.
A füstölt szalonnát és a sonkát nagy lyukú darálón ledarálom. A megtisztított
vöröshagymát egészen apróra metélem. A szalonnás sonkát a hagymával együtt egyszerre
lábosba rakom, és folytonos keverés közben kissé megpirítom. Ezután a tarhonyát
rászórom, és tovább pirítom egészen addig, amíg a tészta szép világosbarna nem
lesz. Meghintem a törött borssal, a sóval és a pástétomfűszerrel, végül annyi
vizet öntök rá, amennyi az egész étel térfogatának a duplája. Befedve, kis lángon
addig párolom, amíg a tarhonya az összes folyadékot beszívja. Közvetlenül tálalás
előtt a megmosott, lecsöpögtetett és nagyon finomra aprított petrezselyemzöldet
rászórom, átforgatom és tejfölös uborkasalátával vagy kovászos uborkával kínálom.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Suhantott leves
1.
Hozzávalók: 2 murok, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg libazsír, 20 dkg füstölt libaszalonna,
20 dkg tarhonya, 2 dl tejföl, só, bors, 1 csomó petrezselyemzöldje
Elkészítése: Az apróra vágott vöröshagymát késhegynyi törött borssal a felhevített
libazsírban aranysárgára pirítjuk, majd beletesszük a karikára vágott murkot,
petrezselymet és felengedjük a megfelelő mennyiségű vízzel.
Az apróra vágott füstölt libaszalonnát kisütjük, és egy kevés zsírjával együtt
a levesbe öntjük. A forrásban lévő levesbe tesszük a tarhonyát, sózzuk, borsozzuk
ízlés szerint. Ha a tarhonya megpuhult, a leves zsírjából, ha szükséges, keveset
leveszünk. Jól megtejfölözzük és még egyszer fellobbantjuk.
Suhantott leves
2.
Tíz-tizenöt deka füstölt szalonnát apróra vágva sárgára pirítunk. Késhegynyi
színes paprikát teszünk rá, és feleresztjük vízzel. Megsózzuk, pár kanál gombótát
(tarhonyát) puhára főzünk benne. Tálaláskor tejfellel gazdagítjuk.
Tanyasi tarhonyás
hús
Hozzávalók: 6o dkg sertéshús, 15 dkg tarhonya, 4o dkg burgonya, 12 dkg zöldpaprika,
1 fej vöröshagyma, 8 dkg paradicsom, 4 ek. olaj, pirospaprika, só
Az olajban üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, megszórjuk pirospaprikával,
azonnal felengedjük kevés vízzel, majd amikor zsírjára pirult, beletesszük a
kockára vágott húst. Megsózzuk, fedővel letakarva pároljuk. Hozzáadjuk a zöldpaprikát,
és a paradicsomot, majd amikor a hús már majdnem puha, az előzőleg kevés olajon
megpirított tarhonyát, és a kockákra vágott burgonyát is beletesszük. Annyi
forró vizet öntünk rá, hogy egyujjnyira ellepje, majd fedő alatt készre pároljuk.
Tarhonya 1.
Hozzávalók: 25 dkg tarhonya, 1 kis fej vöröshagyma, 3 ek. olaj, 1 tk. piros
fűszerpaprika, 1 tk. só
Elkészítés: A felhevített olajon sárgára fonnyasztom a megtisztított és nagyon
finomra metélt vöröshagymát, majd a tarhonyát rátéve, állandó keverés közben
majdnem barnára pirítom. Ezután a tűzről félrehúzva belekeverem a pirospaprikát,
és azonnal ráöntök a térfogatához képest dupla mennyiségű forró vizet. Megsózom,
ezután a tűzre visszatéve felforralom. Kis lángon, fedő alatt addig forralom,
amíg a levét elfövi, illetve a tarhonyaszemek megduzzadnak. Egy másik módszer
szerint a lehetőleg légmentesen lefedett, felforralt ételt előmelegített forró
sütőbe teszem, és addig párolom, amíg az összes levet magába szívja.
Tarhonya 2.
Hozzávalók: 25 dkg tarhonya, 1 vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 1 kávéskanál pirospaprika
Elkészítés: A felhevített olajon sárgára fonnyasztjuk a megtisztított és nagyon
finomra metélt vöröshagymát, majd a tarhonyát rátéve, állandó keverés közben
majdnem barnára pirítjuk. Ezután a tűzről levéve belekeverjük a pirospaprikát,
és azonnal ráöntjük a térfogatához képest dupla mennyiségű forró vizet. Megsózzuk,
ezután a tűzre visszatéve felforraljuk. Kis lángon, fedő alatt addig forraljuk,
amíg a levét elfövi, illetve a tarhonyaszemek megduzzadnak.
Tarhonya 3.
A forró zsírban a készen kapható tarhonyát állandó keverés mellett aranysárgára
pirítjuk, majd hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát. Tovább pirítjuk. Amikor
a hagyma fonnyadni kezd, akkor pirospaprikával megszórjuk, és azonnal felengedjük
a tarhonya térfogatának megfelelő másfélszeres mennyiségű forró vízzel. Sózzuk,
felforraljuk, jól elkeverjük és fedő alatt, lassú tűzön kb. 30 perc alatt puhára
főzzük.
Tarhonya 4.
Hozzávalók: Tarhonya 25 dkg, zsír 10 dkg, só, bors 1-1 késhegynyi.
Elkészítése: Negyed kiló tarhonyát megpirítunk 10 dkg zsírban, teszünk bele
sót, borsot. Feleresztjük vízzel, és puhára főzzük, vigyázva, hogy sok vizet
ne öntsünk rá, nehogy a tarhonya elpuhuljon.
Tarhonya Gábris
módra
A forró zsírban a készen kapható tarhonyát, a kis kockákra vágott gombát és
sárgarépát aranysárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát.
Tovább pirítjuk. Amikor a hagyma fonnyadni kezd, akkor pirospaprikával megszórjuk,
és azonnal felengedjük a tarhonya térfogatának megfelelő másfélszeres mennyiségű
forró vízzel. Sózzuk, törött borssal ízesítjük, jól elkeverjük és fedő alatt,
lassú tűzön kb. 30 perc alatt puhára főzzük. Tálaláskor reszelt sajttal meghintjük.
Tarhonya házilag
1.
Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 4 egész tojás, kb. 1 és fél dl víz, 2 evőkanál
só.
A hozzávalókat összegyúrom. A tarhonya tésztájának keménynek kell lennie. 15
percnyi pihentetés után egy nagy lyukú reszelőn (vagy külön erre a célra alkalmas
szitán) átnyomom. A tarhonyaszemeket kevés liszttel meghintem, egy tálban összekeverem,
majd deszkán szétterítve megszárítom. Legjobb napon szárítani. Közben többször
meg is keverem, hogy a tésztaszemek ne ragadjanak össze.
Tarhonya házilag
2.
A szokott módon kemény tésztát gyúrunk vagy csak lisztből és tojásból, vagy
lisztből, kis vízzel és kevesebb tojásból. Nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük,
közben lisztezzük, hogy ne tapadjon össze. Forró olajon szép sötétsárgára vagy
világosbarnára pirítva, vízzel felöntjük, sóval, esetleg kis ételízesítővel
ízesítjük. Fedő alatt puhára pároljuk. A száraz tarhonyához dupla mennyiségű
vizet kell önteni, úgy, mint a rizshez, akkor nem marad kemény és ragadós. A
friss tarhonyához kevesebb víz kell, mert nincs kiszáradva.
Tarhonyaleves 1.
Hozzávalók: 2 murok, 1 petrezselyemgyökér, 1 kisebb karalábé, 2 ek libazsír,
2 marék tarhonya, fél fej hagyma, 1 ek vaj, 15 dkg gomba, 1 tojássárgája, 1
kanál tejföl, só, bors
Elkészítése: A murkot, petrezselyemgyökeret, kisebb karalábét kockákra vágva
sós vízben nem egészen puhára főzzük.
Két kanál libazsíron két marék tarhonyát rózsapirosra pirítunk, adunk hozzá
fél, igen finomra vágott hagymát, mellyel már csak kicsit pirítjuk. Késhegynyi
borsot adunk hozzá, és felöntjük a zöldséges lével, mellyel lassan jól felforraljuk.
Petrezselymes vajon megpárolt gombát teszünk hozzá.
Tálaláskor egy tojássárgáját két evőkanál tejföllel elkeverünk a levesestálban
és ráöntjük a levest.
Tarhonyaleves 2.
Hozzávalók: 10 dkg tarhonya, 2 evőkanál olaj, fél hagyma, 30 dkg burgonya, paprika,
petrezselyem
Elkészítés: A tarhonyát forró zsiradékban zsemleszínűre pirítjuk, azután úgy
készül mint a lebbencsleves.
Tarhonya, Mérő módra
Hozzávalók: 30 dkg házi tarhonya, 10 dkg húsos füstölt szalonna (vagy szeletelt
császárhús, sliced bacon), 20 dkg bármilyen fajta darált sertéshús (comb, lapocka
vagy nem zsíros dagadó), 50 dkg vastag húsú, színes csöves paprika, 3 gerezd
fokhagyma, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, só és törött fekete bors
ízlés szerint.
Nagy lyukú darálón ledarálom a füstölt szalonnát, a megmosott és kicsumázott
zöldpaprikát, valamint a megtisztított vöröshagymát. Hozzáteszem a darált húst,
és a keveréket egy teflonserpenyőbe öntöm. Fedő alatt, saját zsírján 20 percig
párolom, időnként megkeverem. Közben a tarhonyát egy másik edényben a felhevített
olajon szép barnára pirítom, majd a térfogatához képest háromszoros mennyiségű
vízzel feltöltve, fedő alatt ugyancsak megpárolom. Közben megsózom, megborsozom,
és belekeverem a zúzott fokhagymát is. Ha a tarhonya megpuhult és megduzzadt,
összekeverem a hagymás-zöldpaprikás hússal. Az edényt szorosan lefedve előmelegített,
forró sütőben addig párolom, amíg az összes levet felszívja. Saláta vagy savanyúság
ne hiányozzék mellőle!
Tarhonyás burgonya
Hozzávalók 1 személyre: 1 nagyobb burgonya, 1 vastag szelet füstölt tarja vagy
sovány angolszalonna, fél fej hagyma, 5 dkg tarhonya, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom,
olaj, só, bors, pirospaprika.
Olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a kockára vágott
füstölt húst, a zöldpaprikát és 2 percig pirítjuk. Meghintjük a tarhonyával,
és további 2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a meghámozott, nagyobb kockára vágott
burgonyát, meghintjük a pirospaprikával és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi.
Sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt megpároljuk. Fejes saláta illik hozzá:
Tarhonyás csirkezúza
Hozzávalók: 30 dkg csirkezúza, 25 dkg tarhonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 evőkanál
olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál törött
fekete bors, ízlés szerint só.
A megtisztított csirkezúzát ledarálom. A vöröshagymát megtisztítom, és nagyon
finomra vágom, majd 2 evőkanálnyi forró olajon megfuttatom. A tűzről lehúzva
belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök 2 evőkanál vizet, ezután a tűzre
visszatéve ráteszem a darált zúzát. Erős lángon fehéredésig keverem, megborsozom,
és aláöntök 2 pohár vizet. Megsózom, belekeverem a megtisztított, zúzott fokhagymát,
és fedő alatt majdnem puhára párolom. Közben a tarhonyát a maradék olajon jó
barnára megpirítom, közben folyamatosan kevergetem, hogy egyenletesen piruljon.
Térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel feltöltöm, és fedő alatt, kis lángon
addig párolom, amíg az összes levét felszívja. Közben természetesen megsózom.
Kevergetni nem kell! Ha a csirkezúza is és a tarhonya is megfőtt, akkor összekeverem,
ha szükséges, megsózom, és néhány percre a sütőbe tolom.
Elkészítési ideje: kb. 80 perc.
Tarhonyás hús
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg sertéscomb vagy lapocka, 20 dkg tarhonya, 3 zöldpaprika,
2 paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál piros fűszerpaprika,
só, bors
A húst megmossuk, és papírtörülközővel teljesen leszárítjuk.
Kockákra vágjuk és félretesszük. A hagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk.
A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, kicsumázzuk, felszeleteljük. A 24
cm átmérőjű AMC lábost felmelegítjük. A húskockákat beletesszük, és addig pirítjuk,
amíg kissé megfehéredik, illetve szépen megpirul. Közben folyamatosan kevergetjük.
Rászórjuk a hagymát és a tarhonyát, beletesszük a zöldpaprikát, és egy-két percig
még tovább pirítjuk.
Belekeverjük a pirospaprikát és a zúzott fokhagymát, majd ráöntünk félliternyi
vizet. Jól összekeverjük, hozzátesszük a paradicsomszeleteket is, ezután megsózzuk.
Ismét összekeverjük és befedjük.
A hőforrást a minimumra visszakapcsoljuk, és kb. 40 percig a nélkül pároljuk,
hogy a fedőt levennénk. Akkorra készül el, ha már nincs alatta lé, és a hús
egészen puha. A tűzhelyről lehúzzuk, és még 10 percig hagyjuk befedve.
Köret- és italajánlat: Uborkasaláta vagy ecetes uborka és száraz, könnyű fehérbor
vagy sör, vagy ásványvíz illik hozzá.
Tipp: Akkor a legjobb, ha házi készítésű tarhonyával főzzük.
Tarhonyás hús másképp
20 perc, sütés nélkül
Hozzávalók: 40 dkg dagadó, 25 dkg tarhonya, 2 zöldpaprika, 2 paradicsompaprika,
3 kemény paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál pirospaprika (lehet
erős is), 3 evőkanál olaj. (Télen mirelit félkész lecsót is tehetünk bele a
friss paprika és paradicsom helyett.)
A húst megmossuk, megtörölgetjük, majd ledaráljuk. A vöröshagymát megtisztítjuk,
és finomra vagdaljuk. 2 evőkanál forró olajon sárgára fonnyasztjuk, ezután a
darált húst rádobva, hirtelen, erős lángon lepirítjuk. Hozzákeverjük a megmosott,
kicsumázott, felszeletelt paprikát, és fedő alatt, saját levében pároljuk 5
percig. Ezután lefedve félretesszük. A maradék olajon megpirítjuk a tarhonyát,
felöntjük térfogatához képest dupla annyi vízzel, és hozzákeverjük a félkész
húst. Jól megsózzuk, meghintjük a pirospaprikával, belekeverjük a lehéjazott
és felszeletelt paradicsomot, és lefedve felforraljuk. Ezután előmelegített
forró sütőben addig sütjük, amíg a teljes levét a tarhonya elszívja. Tálalás
előtt óvatosan felkeverjük, és salátával tálaljuk.
Tarhonyás kakas
Hozzávalók: Fél kakas, 25 dkg tarhonya, 2 húsos paradicsompaprika (vagy 2 evőkanál
szárított paradicsompaprika-kocka), 1 nagy fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj,
1 evőkanál vegeta, 1 teáskanál pirospaprika, kevés só.
A kakashúst kicsontozom, és nagy lyukú darálón ledarálom. Mély tűzálló tálban
2 evőkanál olajat felforrósítok, beleteszem a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát
és üvegesre sütöm. Ezután rádobom a darált húst. Állandó keverés közben fehéredésig
pirítom, majd ráöntök 2 dl vizet. Félpuhára párolom. Közben evőkanálnyi olajon
barnáspirosra pirítom a tarhonyát. Ezután a tűzről lehúzom, elkeverem benne
a pirospaprikát, a vegetát és a paradicsompaprika-kockát, hozzáöntöm a kakashúst
levével együtt, majd másfélszer annyi vízzel egészítem ki, mint amennyi az étel
térfogata. Felforralom, és lefedve kis lángon addig főzöm, amíg a tarhonya duplájára
dagad és a lé elfő alóla. Ecetes saláta illik hozzá.
Elkészítési ideje: 90 perc
Tarhonyás libahús
(4 személyre)
Hozzávalók: 1 liba apróléka, 25 dkg tarhonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 púpozott
teáskanál piros fűszerpaprika, 2 zöldpaprika, 1 db paradicsom, 1 evőkanál só,
1 mokkáskanál törött fekete bors.
A libaaprólékról leszedjük a hájat, illetve a zsíros bőrt, és kis kockákra vágva,
zsírját kisütjük. A zsír háromnegyed részén barnára pirítjuk a tarhonyát, majd
a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát és kevés sót. Térfogatának megfelelően
dupla mennyiségű vízzel felöntjük. Fedő alatt, kis lángon addig pároljuk, amíg
az összes folyadékot felissza. Közben a libaaprólékot olyan kis darabjaira vágjuk,
amennyire csak lehetséges. Fazékba téve félliternyi vízzel leforrázzuk, majd
megsózzuk, megborsozzuk. Puhára főzzük. Ezután a húst leszedjük a csontról.
A megmaradt zsíron üvegesre pirítjuk a finomra metélt vöröshagymát, rátesszük
a megmosott és kicsumázott zöldpaprikát, majd fedő alatt egy-két percig együtt
pároljuk. Ezután a tarhonyához keverjük a vékony karikákra vágott paradicsommal
együtt. A csíkokra metélt húst is hozzáadjuk, és felöntjük a visszamaradt húslével.
Az egészet egy tepsibe átöntjük, és fedetlenül addig pirítjuk, amíg a felesleges
levét elfövi.
Elkészítési ideje: kb. 120 perc.
Tarhonyás szív
Hozzávalók: 30-40 dkg sertésszív, 20 dkg tarhonya, 1 zöldpaprika, 1 evőkanál
pirospaprika, 1 nagy fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 1 gerezd fokhagyma,
1 evőkanál vegeta, 1 mokkáskanál törött bors, 1 evőkanál olaj.
A szívet megtisztítom és a vöröshagymával meg a paprikával együtt ledarálom.
A füstölt szalonnát apróra metélve kiolvasztom, majd a darált masszát megpirítom
a szalonnazsíron. Az olajon külön megpirítom a tarhonyát, és a tűzről levéve
belekeverem a pirospaprikát és a vegetát. Térfogatához képest dupla mennyiségű
vízzel leöntöm és felforralom. Befedve puhára párolom. A megpirított szívet
három deci vízzel felöntöm és fedő alatt puhára párolom. Ha a tarhonya is és
a szív is megpuhult, az egészet összekeverem, és a zúzott fokhagymával, borssal
ízesítem. Néhány percre beteszem a forró sütőbe, hogy jól átmelegedjen.
Tarhonyás libaaprólék
Hozzávalók: 1 levesben főtt libaaprólék, 25 dkg tarhonya, 2 dl tejföl, 1 húsleveskocka
(vagy fél liter húsleves vagy csontleves), 1 teáskanál vegeta, 3 evőkanál olaj,
1 teáskanál pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma.
A főtt, kicsontozott aprólékot nagy lyukú darálón ledarálom, vagy nagyon apróra
összevágom. Tűzálló tálban megforrósítom az olajat, és a tarhonyát barnára pirítom
rajta. Ezután a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és annyi húslevest
öntök rá, amennyi a tarhonya térfogatának másfélszerese. Hozzáöntöm a tejfölt,
beleteszem a szétzúzott fokhagymát, a vegetát és a libahúst is. Jól összekeverem,
majd felforralom, és a tálat letakarva előmelegített, forró sütőbe teszem. 40
percig közepes lángon párolom. Akkor van készen, ha nincs már lé alatta, illetve
a tarhonyaszemek duplájukra duzzadtak. Aki szereti a csípős ételt, tehet bele
erőspaprikát is.
Elkészítési ideje: 80 perc
Tavaszi hagymás
tarhonya
Hozzávalók: 25 dkg tarhonya, 20 dkg főtt füstölt sonka, 25 dkg kifejtett zöldborsó,
1/2 doboz konzerv csemegekukorica, 2 csokor zöldhagyma, zöldjével együtt, 3
evőkanál olaj, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 tyúkhúsleves-kocka, 1/2 mokkáskanál
törött fekete bors, ízlés szerint só
A hagymát megtisztítom, és zöldjével együtt felkarikázom. A felforrósított olajon
addig pirítom a tarhonyát, amíg világosbarna nem lesz. A tűzről félrehúzva belekeverem
a pirospaprikát, majd azonnal annyi vizet öntök rá, hogy az a tarhonyát kétujjnyival
lepje el. Beleteszem a húsleveskockát, meghintem a törött borssal és kevés sóval.
A tűzre visszateszem, és 25 percig kis lángon forralom. Közben a sonkát nagylyukú
darálón ledarálom. Ha a párolási idő letelt, a tarhonyára öntöm a sonkát, a
zöldborsót és a kukoricát (utóbbit levével együtt), valamint a zöldhagymakarikákat.
Jól összekeverem, és még egyszer felforralva, befedve főzöm 5 percig. Ezután
ugyancsak befedve hagyom állni további 15 percig, addigra az összes levét beszívja.
Tálalás előtt óvatosan felkeverem, és a hagymazölddel meghintve, salátával kínálom.
Tojásos rakott
tarhonya
(4 személyre)
30 dkg 4 tojásos tarhonyát 1 ek. zsíron zsemleszínűre pirítva, felöntjük 6 dl
vízzel, sózzuk, kis ételízesítőt keverünk bele és gyenge tűzön, lefedve puhára
pároljuk. A tarhonya felét tűzálló tálba rakjuk, ráteszünk 5 tisztított, felkarikázott
kemény tojást, befedjük a többi tarhonyával, leöntjük 2 dl tejföllel. Gyenge
tűzön, vagy gőzbe állítva, átforrósítjuk. 1 nagy vöröshagymát szálasra vágva,
meghintjük liszttel, forró olajban ropogósra sütjük. Tálaláskor a sült hagymát
a tarhonyára szórjuk. Salátát, savanyút adjunk mellé.
Tojásos tarhonya
Hozzávalók: 25 dkg tarhonya, 4 tojás, 4 evőkanál tejföl, 3 gerezd fokhagyma,
3 evőkanál olaj, 1 evőkanál Vegeta, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés
szerint só, a tepsi kikenéséhez 1 evőkanál olaj és 1 evőkanál zsemlemorzsa.
Egy kisebb tepsit az olajjal kikenek, zsemlemorzsával beszórom, és félreteszem.
A tarhonyát az olajon szép világosbarnára pirítom, majd belekeverem a Vegetát,
és felöntöm 6 dl vízzel. Befedve, kis lángon addig párolom, amíg a tarhonya
az összes levét beszívja. Közben a tojásokat habosra keverem a tejföllel, belekeverem
a sót, a borsot és a megtisztított, zúzott fokhagymát. A már elkészült tarhonyát
hagyom kissé kihűlni, ezután összekeverem a fűszeres tojással. Belesimítom a
kikent tepsibe, és az előmelegített, forró sütőbe téve addig sütöm, amíg a próbaképpen
beleszúrt hurkapálcára már nem tapad a tojásos masszából. Kockákra vágva tálalom
bármilyen fajta saláta kíséretében. Nagyon egyszerű, laktató és olcsó étel akár
vacsorára, akár ebédre.
Elkészítési ideje: kb. 70 perc.
Tutajos
Hozzávalók: 10 dkg kolozsvári (húsos) szalonna, 40 dkg házi tarhonya, 1 fej
vöröshagyma, 1 púpos evőkanál pirospaprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 50
dkg tisztított burgonya, só.
Elkészítés: A kis kockára vágott, kiolvasztott szalonna zsírjában kb. 10-15
perc alatt aranysárgára pirítjuk a tarhonyát. Ezután beletesszük a finomra vágott
hagymát, kétszer-háromszor átkeverjük, majd meghintjük pirospaprikával. Felengedjük
annyi vízzel, mint a tarhonyamennyiség kétszerese és beletesszük a zöldpaprikát,
a paradicsomot, a kis kockára vágott burgonyát. Megsózzuk és - lehetőleg lefedve
- alacsony láng felett lassan megpároljuk.
Tüdőstáskaleves
25-30 dkg különféle sertéscsontot 1,5 l vízben egy és negyed óráig egy kevés
zöldséggel és sóval kifőzünk és leszűrjük. Ebbe főzzük bele a tüdővel töltött
táskákat. Körülbelül 20 dkg disznótüdőt a csonttal együtt megfőzünk, ha a tüdő
puha, kivesszük, megdaráljuk, egy kevés borsot, sót, egy diónyi vajat keverünk
bele. Egy tojással tésztát gyúrunk. A kinyújtott levestészta felére kis halmot
rakunk a megdarált tüdőből, a tészta szélét tojásfehérjével bekenjük, a tészta
másik felét ráborítjuk, a halmok körül lenyomkodjuk, derelyemetszővel szép szabályos
kockákra felvágva, a már leszűrt csontlevesbe belefőzzük.
Zöldborsós tarhonya
(4 személyre)
Hozzávalók: 25 dkg tarhonya, 30 dkg kifejtett zöldborsó, 8 dkg füstölt szalonna,
1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál törött
fekete bors, ízlés szerint só.
A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra vágjuk, zsírját kisütjük. A szalonnazsíron
üvegesre fonnyasztjuk a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, majd a
tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát. Ráöntünk 2 evőkanál vizet, ezután
a tűzre visszatesszük, és beleöntjük a tarhonyát. Folytonos kevergetés közben
üvegesre pirítjuk, majd térfogatához képest két és félszeres mennyiségű vízzel
leöntjük. Fedő alatt, kis lángon addig pároljuk, amíg majdnem az összes levét
elfövi. Ekkor beletesszük a zöldborsót, a húsleveskockákat és az apróra metélt
petrezselyemzöldet, végül meghintjük a törött fekete borssal. Befedve addig
pároljuk, amíg az összes leve elfő. Még 15 percig hagyjuk befedve, és felkeverve
tálaljuk.
Elkészítési ideje: kb. 75 perc.
Zöldséges tarhonya
1.
(4 személyre)
Hozzávalók: 30 dkg tarhonya, 25 dkg vegyes leveszöldség, 1 nagy fej vöröshagyma,
1 db zöldpaprika, 4 evőkanál olaj, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 evőkanál
vegeta (vagy 2 húsleveskocka), 1 mokkáskanál törött fekete bors.
A tarhonyát 2 evőkanál olajon világos barnára pirítjuk, majd rászórjuk a vegetát
és a törött borsot. Térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel feltöltjük.
Kis lángon, fedő alatt addig pároljuk, amíg az összes levét elfövi. Közben a
zöldséget megtisztítjuk, és borsónyi kockákra aprítjuk. A megtisztított hagymát
nagyon finomra metéljük, és a megmaradt olajon megfonnyasztjuk. A tűzről lehúzva
belekeverjük a pirospaprikát, és a zöldséget beletéve, befedve tesszük vissza
a lángra. Három-négy percig pároljuk, közben a kicsumázott zöldpaprikát is felkockázva,
a már üvegessé vált zöldséghez hozzátesszük. Még néhány percig együtt pároljuk,
közben néhányszor megkeverjük. Felöntjük 2 dl vízzel, összeforraljuk, majd a
megduzzadt tarhonyához öntjük. Összekeverjük, és 10 percig fedő alatt pároljuk.
Ezután a lángot eloltva alatta, 10 percnyi pihentetés után tesszük csak asztalra.
Jó ízű, laktató egytálétel, salátát vagy savanyúságot ne felejtsünk el, kínálni
hozzá.
Elkészítési ideje: kb. 75 perc.
Zöldséges tarhonya
2.
(4 személyre)
Hozzávalók: 25 dkg tarhonya, 1 fej karalábé, 2 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér,
1 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 2 marhahúsleves-kocka, 1 teáskanál
piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors.
A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra vágjuk, majd zsírját kiolvasztjuk.
Az összes zöldséget megtisztítjuk, és az almareszelő durva fokán lereszeljük.
A zsír felén a zöldségeket megpirítjuk. A másik felén pedig a finomra metélt
vöröshagymát üvegesre fonnyasztjuk. A tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát,
majd azonnal ráöntünk 2 evőkanál vizet. Visszatéve felforraljuk, ezután rátesszük
a tarhonyát, és szép barnáspirosra pirítjuk. A pirított tarhonyához hozzáadjuk
a zöldségeket, és a térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel feltöltjük.
Beletesszük a húsleveskockákat, és fedő alatt, kis lángon addig főzzük, amíg
az összes levét elfövi.
Elkészítési ideje: kb. 50 perc.