Terebess
recepttár
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Karácsonyi
aprósütemények
Terebess Júlia receptjei
Citromos csillagok
30 dkg finomlisztet
12 dkg Rama margarinnal
12 dkg porcukorral
egy citrom reszelt héjával meg kifacsart levével
három tojássárgával
és csipet sóvalösszegyúrunk. Néhány óráig hűvös helyen pihentetjük, majd két miliméter vastagra nyújtva, csillagokat szúrunk ki belőle. Forró sütőben világossárgára sütjük.
Citrommáz
25 dkg porcukor
egy citrom leve
1 tojás fehérjévelsimára keverve és ezzel kenjük meg a süteményeket.
Citrommáz nélkül sokáig elálló sütemény.
Fahéjas rudacskák csokis véggel
Hozzávalók
25 dkg darált pörkölt mogyoró (nem sózott!)
25 dkg porcukor
40 dkg liszt
2 csomag sütőpor
1 csg vaníliás cukor
10 dkg vaj
3 egész tojás
20 gr őrölt fahéj + szerecsendióMáz
20 dkg tejcsokoládé
10 dkg mogyoróEgy tálban először keverjük össze a lisztet a sütőporral, a vaníliás cukorral, porcukorral és a fahéjjal, szerecsendióval. Utána tegyük hozzá a vajat és a tojásokat.
Rumos-diós
Hozzávalók a tésztához
30 dkg darált dió
25 dkg porcukor
40 dkg liszt
2 csg sütőpor
1 csg vaníliás cukor
1/2 üveg rum aroma
1 ek valódi rum
2 db egész tojás
12 dkg vajA mázhoz
20 dkg étcsokoládé
5 dkg dió
1 ek rum
2 ek tej
Barna karika
Tészta
60 dkg liszt
60 dkg Rama
12 dkg kakaó
32 dkg porcukor
1 kanál (?) fahéj
pici sóTöltelék
16 kávéskanál porcukor
4 dkg kakaó
8 kávéskanál rum
4 kávéskanál Nescafé
40 dkg vaj
Kókuszos rudacska
Tészta
25 dkg kókuszreszelék
25 dkg porcukor
40 dkg liszt
2 csg sütőpor
10 dkg vaj
3 egész tojásMáz
1 kókusz konzerv besűrítve
5 dkg kókuszreszelék
20 dkg porcukor
Mandulás-vaníliás kifli
Hozzávalók
25 dkg finomliszt
20 dkg vaj
8 dkg porcukor
12 dkg darált, hámozott (fehér) mandula
1 kiskanál sütőporA hozzávalókat egy tálban alaposan összedolgozzuk, és 20 percig pihentetjük. (Ne tovább, mert utána repedezős lesz!)
Kis kupacot (cirka 1 almányit) kisujjnyi vastag, hosszú rúddá sodrunk. Utána 5 cm-es darabokra vágjuk, kicsit meghajlítjuk, hogy kiflicske formája legyen. Kivajazott tepsibe tesszük és gyenge tűznél megsütjük. Vigyázzunk rá, hogy szép fehér maradjon és ne barnuljon meg. Még melegen beleforgatjuk vaníliás cukorral elkevert porcukorba.
Dobozban tartva nagyon sokáig eláll.
Fügekenyér
Hozzávalók egy tepsihez
20 dkg cukor (én szeretem barna cukorral)
3 egész tojás
1 csg vaníliás cukor
3 evőkanál méz
10 dkg reszelt (aprított) étcsokoládé
20 dkg aszalt füge
25 dkg finomliszt
1 csg sütőpor
1 késhegynyi szódabikarbóna
őrölt szegfűszeg (tetszés szerint 10-15 szem vagy elhagyható)Először készítsük elő a fügét: a kemény csücsköket vágjuk le róla, majd kockázzuk fel. Ez a legmunkásabb része. Utána daráljuk meg vagy reszeljük le az étcsokoládét, hogy ez is készenlétben álljon.
Egy nagy tálban habverővel (géppel) keverjük ki habosra a 20 dkg cukrot, a 3 tojást és a vaníliás cukrot. Ha már jó habos, könnyű, egyenként keverjük hozzá a fügét és a csokit, a mézet - ezt már kézzel. Utána a lisztet, amelyet elkevertünk a sütőporral, szódabikarbónával és az őrölt szegfűszeggel.
Kivajazott lapos tepsibe simítjuk és 35 percig 160 fokon sütjük. Ha kihűlt, hosszú csíkokra vágjuk. Soká eláll.