Terebess
fűszerkalauz
«
vissza a Terebess Online nyitólapjára
«
vissza a Kertek
és konyhák indexlapra
Thai ízek
Zöldfűszerek
Fűszerek
Gyümölcsök
Zöldségek
Teák
Receptek
Főző
és evőeszközök
• Kha-nun, dzsekfrút -
Artocarpus heterophyllus (Artocarpus integrifolia)
jackfruit [angol], nangka
[indonéz, maláj], langka [filippínó]
India hegységeiben honos, de a maláj területeken, Srí Lankán
(Ceylonban) és Brazíliában is gyakori. A XIV. századból
fennmaradtak szépségét dicsőítő írások. Szépségét a tölgyhöz
hasonlították. Egyes példányai elérik a 18—21 m-es nagyságot.
Hosszúkás, elliptikus levelei bőrszerűek, fényesek, sötétzöldek,
hosszuk 10—15 cm. Virágai csomókban a vastag ágakon és törzseken
nyílnak. Ovális, hosszúkás termése 50—60 cm hosszú! A legnagyobb
trópusi gyümölcs — elérheti a 40 kg-os tömeget is. Az útleírásokban
néhol azt írják terméséről, hogy „akkora, mint egy bárány
vagy egy hároméves gyermek". Felülete sok hegyes kúpból
áll, éretlenül halványzöld, később zöldessárga, majd éretten
barnás színű. Kemény héjú, mint a fenyőtoboz, fejszével
lehet felvágni. Húsa kiváló, „mézédes, minden termésrészben
1—1 mag található a barnás színű húsban. Az egész termésben
400—500 mag is lehet. Közép-Amerikában a szegényebbek eledele,
keleti őshazájában nagyobb becsben tartják. Nyersen és feldolgozva
fogyasztják. Szirupot és a fügéhez hasonló szárított gyümölcsöt
készítenek belőle. Ez az európai ízlésnek is jobban megfelel.
Tejjel főzve zselészerű, narancsszínű, dinnyeízű csemege.
Sok fehérjét és 15—16% cukrot tartalmaz. Gesztenyeszerű
magját is eszik, főzve vagy sütve. Porítva tésztákhoz keverik,
vagy hús mellé fogyasztják Brazíliában. A mag fehérjetartalma
eléri a 6%-ot. Melegigényes, trópusi növény. Az idős fák
átvészelik a 2 °C-os fagyokat. Magról szaporítható. A termésből
kiszedve rögtön vetni kell. A magcsemeték 5 éves korban
kezdenek teremni. Az érés több hónapig elhúzódik. > Wikipédia
Kanun On = young jackfruit
Kanun Suk (Geh) = ripe jackfruit tray
•
Thurian - Durio zibethinus
durian [angol,
indonéz, maláj, filippínó]
A majomkenyérfa-félék (Bombacaceae) családjába tartozó
növény. Délkelet-Ázsiában, a Maláj félszigeten lehetett őshazája. Nagy fává fejlődik.
Bőrszerű, fényes leveleinek hossza 15—18 cm. Öt hosszúkás sziromlevélből és öt
csészelevélből felépülő virágai virágzatokba tömörülve nyílnak. Termése ovális,
zöld színű, kívül fás állományú rövid kinövések (tüskék) borítják. A gyümölcs
5 részes, ezt a felszínen 5 halvány csík jelzi. Mindegyikben 2—3 szelídgesztenyéhez
hasonló mag található. Héja kemény, nehéz felvágni. Húsa halványbarna, krémszerű,
kellemes ízű, de gázos, kellemetlen szaga van. Első pillanatra a rothadt hagymára
vagy erősen kénes ásványvízre emlékeztető illatú gyümölcsét a bennszülöttek nagyon
kedvelik, de ők is kívül tartják a lakáson. Aki le tudja győzni undorát és megkóstolja,
kellemesen csalódik benne. Éretlenül főzhető, mint a zöldség, éretten lehull a
fáról, és frissen is fogyasztható. Sóval tartósítható, különben nem tárolható.
Rizs mellé szívesen fogyasztják. A bennszülöttek szerint akkor jó, amikor a legbüdösebb.
Sok fehérjét, cukrot és keményítőt tartalmaz. Trópusi növény, sok meleget és nedvességet
igényel, a fagyot nem bírja. Magvetéssel és szemzéssel (fordított T) szaporítják.
A magok gyorsan elvesztik csíraképességüket. Magja is ehető pörkölve vagy főzve.
http://saveursdumonde.net/ency_4/exotic/dourian.htm
http://www.simply-thai.com/Thai-Market_Fruit_Durian.htm
• Lamut
- Achras sapota
sapodilla [angol], sawo manila [indonéz], ciku [maláj], chico
[filippínó]
http://www.simply-thai.com/Thai-Market_Fruit_Sapodilla.htm
• Mangkut,
mangosztán - Garcinia magonstana
mangosteen [angol], manggis [indonéz, maláj,
filippínó]
Csúcsszezon: májustól augusztusig vagy szeptemberig
Tárolás szobahőmérsékleten,
5-7 napig
A héját középen körbemetszik, majd villával kieszik a fehér húsát.
A
mangosztán (Garcinia mangostana), az ördögfügefélék (Clusiaceae) családjába tartozó,
Délkelet-Ázsiában őshonos mutatós trópusi fa, és annak fanyarédes termése. Kedvező
körülmények között a lassú növekedésű mangosztánfa magassága elérheti a 9,5 m-t.
Egyes fák egy tenyészidőszak alatt 1000 termést is beérlelhetnek. A mangosztánfa
levelei vastagak, fényes sötétzöldek, 15-25 cm hosszúak, nagy virágai rózsaszínűek.
Termései kisebb narancs méretűek, lekerekített vagy lapított végűek. A mangosztán
vastag, kemény, sötétpiros terméshéja alatt a mandarinéhoz hasonló alakú gerezdes,
hófehér hús rejtőzik. Lédús, finom szerkezetű, enyhén fanyar ízű terméseiért Jáva
és Szumátra szigetén, Indokínában és a Fülöp-szigetek déli részén az ókor óta
termesztik. Indonéziában gyakori előkerti dísz- és haszonfa. A mangosztán angliai
üvegházakban először 1855-ben hozott termést, ezt követően termesztése a nyugati
féltekén is megkezdődött, ahol számos Karib-tengeri szigeten, többek között Jamaicán
is meghonosodott. Később Guatemalában, Hondurasban, Panamában és Equadorban az
amerikai kontinensen is meghonosították, de a trópusokon kívül általában nem termeszthető
sikerrel. A mangosztán termésének a fán kell teljesen beérnie, és mivel rövid
ideig tárolható, csak a helyi piacokon árusítják. Magoncai 8-15 éves korban kezdenek
teremni. Jó termést a mangosztán általában csak minden második évben hoz.
• Ma-phrao - Cocos nucifera >>>Tovább
kókuszdió;
coconut [angol], kelapa [indonéz, maláj], niyog [filippínó]
Ma-phrao on = zsenge zöld kókuszdió
• Kluai
- Musa spp.
banán; banana [angol], pisang [indonéz, maláj], saging [filippínó]
Bananas
are available in Thailand all year round. Bananas are perhaps the most popular
of all tropical fruits, and Thailand has about 20 different varieties, ranging
from fragrant, sweet little "finger bananas" to large specimens with
thick golden skins. The fruit is also among the most versatile and turns up at
Thai meals in numerous forms besides fresh at the peak of ripeness. When young
and green, they may be eaten raw as a vegetable with a spicy sauce; more developed,
but still unripe, they are sliced, dried in the sun, and fried for a snack. Bananas
are also grilled and soaked with syrup (Kluai ping), boiled in coconut milk with
salt and sugar (Kluai Buat chi), boiled in syrup (Kluai chuam), smoked in the
peel (Kluai phao), and turned into golden fritters (Kluai khaek). Thailand's bananas
come in all shapes, sizes and colours: there are spherical, ping-pong ball-sized
Kluai Khai tao (turtle's egg bananas); red-orange coloured naga bananas; recurved,
delectably perfumed kluay lob mue naang (dancer's fingernail bananas), and many
more exotics. But four or five familiar varieties are common to all fruit markets.
The kluay hawm, or "fragrant banana" is the one familiar to shoppers
in western supermarkets. Smaller, firmer, and sweeter are the dark-yellow kluay
Khai, or "egg bananas". Protein-rich kluay nam waa are said to be a
fail-proof sex-enhancer when steeped in honey, and kluay Hak Mook are at their
best when split open and grilled to softness over a charcoal fire.
http://www.simply-thai.com/Thai-Market_Fruit_Bananas.htm
Varieties
Kluay Hom - Fragrant Banana
Ripe fragrant bananas are a popular all-day snack. It goes well with breakfast cereals and is ideal for making banana fritters, cakes and ice-cream.Kluay Khai - The Egg Banana
Has a thinner golden-yellow skin when ripe. It is eaten fresh or cooked in a light syrup. It is also popular as dried banana, candy, or cakeKluay Nam Wa
Sticky and sweet when ripe, Kluai Nam Wa is valued for its high nutritional value. It is often used in a dessert known as Kluai Buat Chee in which slices of banana are cooked in coconut milk. It is also a key ingredient of steamed desserts made with glutinous rice, or rice flour, such as in Khao Tom Mut or Khanom Kluai.Hom Thong (Gros Michel) is similar to the Cavendish, but with a finer skin, and it is aromatic and sweet tasting. It is grown abundantly in the central region, in Bangkok, Pathom Thani, and the neighbouring provinces.
Kluay Leb Meu Nang is a delicacy of the South. It has become widely popular for its miniature size, fine shape, and sweet taste. It acquired its name from its peculiar shape, resembling a lady’s manicured fingernails.
Kluay Hak Mook
A cooking banana that is delicious when roasted or grilled.
• Madan
• Putsa - Ziziphus mauritiana Lam.
jujuba;
Indian jujube
Oval-shaped and green or ed. The outer peel gradually turns into
a light golden yellow as it ripens. Like freshly-picked Golden Delicious apple,
its flesh is crisp and crunchy. To offset the slightly tart taste of fresh jujube,
the entire fruit is dipped into a dry salt-and-granulated sugar dip seasoned with
crushed chilli. Put-sa is pickled in light brine and served with the salt-and-sugar
dip, preserved in syrup, candied, dried or baked. It is a popular garnish as it
can be easily carved into dainty leaf or floral shapes.
•
Ma-nao - Citrus aurantifolia
zöldcitrom;
lime [angol], jeruk nipis [indonéz], limau nipis [maláj]
The Thai Lime is a
small round fruit which is green or yellow. Lemons can be used as substitute if
Limes are not available. The lime is used in almost all Thai cooking, for flavouring
and as a garnish.
Medicinal properties: the fruit contains Hesperidins and
Naringin, scientifically proven anti-inflammatory flavonoids. Lime juice is used
as an appetiser, and has antitussive, antiflu, stomachic and antiscorbutic properties.
• Lam-yai
- Dimocarpus longan, Euphoria longan
longan, „sárkányszem”; dragon's eye fruit
[angol], longan [indonéz], mata kucing, longan [maláj]
A szappanfafélék családjába
tartozik, kívül molyhos, rozsdabarna terméseket fejleszt, amelyek magköpenyét
fogyasztják, Friss vagy szárított állapotban leforrázva teát készítenek belőle,
a longánfa gazdag szaponintartalmú magjait samponként használják.
http://www.simply-thai.com/Thai-Market_Fruit_LamYai.htm
http://www.newcrops.uq.edu.au/newslett/ncnl4141.htm
• Chomphu pa - Syzygium aqueum
vízialma;
water apple [angol], jambu air [indonéz, maláj], tambis [filippínó]
http://www.simply-thai.com/Thai-Market_Fruit_Chompu.htm
rokon fajták:
malájalma; Malay apple - Syzygium malaccense
rózsaalma; rose apple - Syzygium jambosjávaiszilva
duhat, lomboy [filippínó]
http://www.treknature.com/gallery/Asia/Philippines/photo24169.htm
• Farang - Psidium
guajava
guáva; guava [angol], jambu biji, jambu kluthuk [indonéz], jambu batu
[maláj], bayabas [filippínó]
• Ma-kok-farang - Spondias
cytherea
disznószilva; otaheite apple (Otaheiti = Tahiti régi neve), hog plum
[angol], kedongdong [indonéz, maláj], hevi [filippínó]
Éretlenül használják
mártásokhoz.
http://www.simply-thai.com/Thai-Market_Thai_Vegetables_Hog_Plum_Makok.htm
•
Ngoh - Nephelium lappaceum
rambután;
rambutan [angol, indonéz, filippínó]
Malájföldön, Szingapúr vidékén kedvelt
gyümölcs. Nevét a hajat jelentő maláj rambut szóból kapta, ami a terméshéj felszínére
utal. 10—12 m-re megnövő fáit 10 cm-es levélkéből (5—7 pár levelenként) álló fényes
sötétzöld levelek borítják. Apró virágai szirom nélküliek, bolyhosak. Virágzatokba
tömörülnek, amelyek a hajtások csúcsán vagy a közeli részeken helyezkednek el.
A termések 5 cm hosszúak, felületüket 8—10 mm-es lágy tüskék borítják. Színük
vörös, néha zöldes- vagy narancssárga. A tüskés héj vékony bőrszerű, könnyen leválasztható.
A gyümölcsök csoportosan, fürtökben fejlődnek (10— 12 db fürtönként). Húsa fehér,
áttetsző, lédús, savanykás — a szőlőre emlékeztet. Egy lapított, 2-3 cm hosszú,
fényes, barna magja van, ami mérgező, ezt ne fogyasszuk a friss gyümölccsel. Gyümölcsét
frissen eszik. Értékesek a terméshús édességét alkotó cukrok, a szaharóz, a dextróz
és a levulóz. Valódi trópusi növények. Nedves, meleg klímát és tápanyagban gazdag
talajt igényelnek. Magról és léggyökereztetéssel szaporítható.
http://www.simply-thai.com/Thai-Market_Fruit_Rambutan.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Rambutan
• Geow
mangon
dragon fruit
http://www.simply-thai.com/Thai-Market_Fruit_Dragon_Fruit.htm
• Sala, rakum (ra-gahm) -
Salacca spp.
kígyóbőr-gyümölcs; snake fruit [angol], salak [indonéz, maláj]
http://www.simply-thai.com/Thai-Market_Fruit_Salak.htm
• Lin-chi - Litchi sinensis;
Nephelium litchi
licsi; lychee [angol], lici [indonéz], laici [maláj], licheas
[filippínó]
http://www.simply-thai.com/Thai-Market_Fruit_Lychee.htm
• Som-sa - Citrus medica
var. limetta
citron, limetta
Kerek, sötétzöld gyümölcs. Vastag, illatos
héját használják ízesítésre.
http://www.simply-thai.com/Thai-Market_Fruit_Citron.htm
•
Langsat és
Long gong - Lansium domesticum
langsat [angol, indonéz, maláj],
lansones [filippínó]
Long gong - Lansium domesticum
duku [angol, indonéz, maláj]
Nem ragadós a leve, mint a langsaté.
http://www.simply-thai.com/Thai-Market_Fruit_Langsat.htm
• Ma-yom - Phyllanthus acidus; Cica
acida
csillagegres; star gooseberry, Malay gooseberry [angol],
cermai [indonéz, maláj], iba [filippínó]
http://www.simply-thai.com/Thai-Market_Fruit_Star_Goosberry.htm
• Noi-na
- Annona squamosa
gyömbéralma; custard apple [angol], srikaya [indonéz], nona
sri kaya [maláj], atis [filippínó]
http://www.simply-thai.com/Thai-Market_Fruit_NoiNa.htm
Thu-rian-khaek - Annona muricata
savanyúalma, tüskésalma; soursop [angol], sirsak [indonéz], durian belanda [maláj], guayabano [filippínó]
• Ma-muang - Mangifera spp.
mangó;
mango [angol], mangga [indonéz, maláj, filippínó]
A mangó a legfinomabb egzotikus
gyümölcsök egyike. Alakja tojásdad vagy veseformájú. Az érett gyümölcs színe rendkívül
változatos, fajtától függően lehet zöld, sárga, narancspiros, piros és sötét bordó,
vagy ezek kombinációja. A héj színezettsége nem mindig áll egyenes arányban a
gyümölcs ízletességével. Sőt egyes éretten is zöld héjú fajták még ízletesebbek
is mint a pirosas fedőszínnel borított fajták. A gyümölcshús sárga vagy narancssárga
színű, kellemesen édes ízű, állaga az őszibarackhoz hasonlítható. A mangó teljes
érettségben kissé megpuhul, ekkor a legízletesebb.
A mangó magját nehéz eltávolítani.
A gyümölcsöt megmossuk, és hosszában a középen fekvő nagy lapos mag két oldala
mentén leszeljük a gyümölcs két felét. Majd a gyümölcshúst négyzethálósan beirdalva
kifordítjuk a héjánál fogva.
http://www.bekesi.co.hu/Termekismertetok/Mango.htm
Ma-muang dib
zöld mangó; green mango is eaten raw with spicy dipping sauce for a sour sensation or is shredded for salad.Mamuang Nam Pla Wan - Thai Green Mango with Sweet Fish SauceA fragrant Thai classic, The mango used for this recipe must be hard, green on the outside, with whitish/green flesh, and sour taste. In Thailand it's very common to find green, sour mango.
Ingredients
10 green mangoes
1 lb palm sugar
1/4 cup water
1/4 cup fish sauce - nam pla
1/2 cup chopped shallots
1/2 cup dried shrimp, ground up in a food processor or pounded in a mortar and pestle
2 finely sliced hot chili peppersMethod
1. Mix palm sugar, water and fish sauce in a pot and simmer over low heat, stirring constantly.
2. When the mixture has become a thick syrup, add the shallots.
3. Cook until shallots are tender.
4. Remove from heat and blend in dried shrimp & chili peppers.
5. Stir well, and set aside1. Peel the mangoes and cut into thin slices (approx 1/4", but be careful not to cut them too thin).
2. Place the mango slices in a container and chill in the fridge to improve flavour and crispiness.Serving
Put mango on a serving tray with the sauce on the side.
Dip mango slices into the sauce, eat and enjoy!
•
Ma-la-kaw -
Carica papaya
papaja; papaya [angol, indonéz, filippínó], betik [maláj]
A
papaja változatos alakú gyümölcs. Léteznek kerekded, tojásdad és megnyúlt fajtái.
Héja zöldessárga vagy sárga, lazacrózsaszíntől a narancssárgáig váltakozó gyümölcshús
puha, lédús. Ajánlatos a gyümölcs húsára citromlevet csurgatni. A gyümölcs belsejében
lévő fekete magok nem ehetőek. A termés papaint tartalmaz, ami egyike a leghatékonyabb
fehérjebontó enzimeknek. Minél éretlenebb a gyümölcs annál nagyobb mennyiségben
található meg benne ez az enzim. Az éréssel rohamosan csökken a mennyisége. Az
angolok a papaját a gyarmati időben "reggeli gyümölcsnek" nevezték.
A trópusokon még ma is reggeliként fogyasztják.
Tárolás:
11-12 °C-on érettségi állapottól függően 7-10 napig. Az éretlen papaják szobahőmérsékleten
néhány nap alatt beérnek.
A gyümölcsöt elfelezzük és a magokat eltávolítjuk,
majd cikkekre vágjuk és a gyümölcshúst a héjból kiszelve fogyasztjuk. Egy kevés
citromlével megcsepegtetjük ami jobban kihozza az ízeket. A papaja kitűnően alkalmas
gyümölcssalátába is. Mint előételt füstölt sonkával, utóételként pedig vörösborral
leöntve tálalhatjuk. A gyümölcs akkor érett, ha kis nyomásnak enged és a héj színe
sárgásra vált.
Malagor dip = zöld papaja
Green Papaya - Ma-La-Khor Papaya is a tropical fruit with a smooth, yellow skin and soft, sweet orange flesh that is milder tasting than a mango. Other shapes and colours of papaya are also grown. Halve a papaya lengthwise and scoop out shiny black seeds before peeling. In Thai cooking, young green papaya is used to make salad or Som Tam, a popular salad dish among foreigners in Thailand. You may be in difficulty in finding fresh green papaya outside Thailand. The fresh carrots or cabbages or green apples can be used as a substitute.
http://www.simply-thai.com/Thai-Market_Thai_Vegetables_Green_Papaya.htm
Malagor suk = érett papaja
http://www.simply-thai.com/Thai-Market_Fruit_Papaya.htm
• Karambola,
csillaggyümölcs - Averrhoa carambola L.
A csillaggyümölcs igen érdekes
formájával hívja fel magára a figyelmet. Bordás gyümölcse keresztben felvágva
csillag alakú. A hazánkba érkező termések gyakran zöldes színűek, de szobahőmérsékleten
pár nap alatt sárgára érnek és jellegzetes illatot árasztanak. A csillaggyümölcs
nagy víztartalmának és frissítő ízének köszönhetően kiváló szomjoltó meleg nyári
napokon.
Exportőr országok: Malajzia, Thaiföld, Indonézia, Brazília, Mexikó.
Szezon: egész évben
Tárolás: Szobahőmérsékleten kb. 5 napig, hűtőszekrényben
egy-másfél hétig tárolható
Főként frissen fogyasztják. Keresztben ajánlatos
felszeletelni, így csillag alakú szeleteket kapunk, amelyek héjastul fogyaszthatók.
Kiválóan alkalmas gyümölcssalátákba, koktélokhoz, és gyümölcstortákhoz. Előszeretettel
használják ételek dekorációjára is.