Vinkovics
Judit
Kalmük
dzsomba
Forrás:
Vinkovics
Judit: Kalmük receptek
Teakult, a Terebess Online különlapja
Dzsomba (kalmük tea)
Hozzávalók 10 adagra: 4 dkg tealevél, 0,5 l tej vagy tejszín, 5 dkg vaj, 1,5 l víz, só, szerecsendió - ízlés szerint
Elkészítése: A tealevelet felöntjük hideg vízzel, felforraljuk és 5-10 percig forraljuk, azután hozzáöntjük a tejet vagy tejszínt és újabb 5 percig forraljuk. Főzés közben a teát 2-3 percenként megkeverjük, azután leszűrjük, hozzáadjuk a teavajat és a sót, valamint a reszelt szerecsendiót.
Szilkékben tálaljuk.
Lisztes tea
Hozzávalók 10 adagra: 4 dkg tealevél, 0,5 l tej, 2,5 dkg háj, 1,5 dkg liszt, 5 dkg vaj, 1,5 l víz, só, szerecsendió - ízlés szerint
Elkészítése: A tealevelet felöntjük hideg vízzel, felforraljuk és 5 percig forraljuk, majd hozzáadjuk a tejet és újabb 5 percig forraljuk. A lisztet birkahájon külön megpirítjuk addig, míg aranyos színt nem kap. A lisztet feloldjuk a teával és beletesszük a leszűrt teába, hozzáadjuk a sót, vajat és reszelt szerecsendiót.
Szilkékben tálaljuk.