Terebess
szórólapok
«
szórólapok listája
Minden, amit a teáról tudni érdemes, a Terebess Online különlapján > Teakult
A ZÖLD TEA
A
teaivás szokása Kínából ered, de az emberiség legelterjedtebb italának felfedezése
a legendák homályába vész. Az egyik változat szerint Sen-nung császár
Kr. e. 2737-ben ivóvizét forraltatta, amidőn egy hirtelen támadt szélfuvallat
az égő ágak közül néhány levelet belesodort a forró vízbe.
Micsoda
császári ital lett a forralt vízből! Valószínű, miután a kínaiak régen rájöttek
arra, hogy a forralatlan víztől megbetegszenek, igyekeztek azt ízesebbé tenni,
s így találtak rá a teacserje leveleire. A tea nemcsak finom, hanem élénkít
is, erre mutat rá egy másik eredetlegenda. Bodhidharma, a zen buddhizmus
megalapítója kilenc évig elmélkedett lótuszülésben, a falnak fordulva. Amikor
nem tűrhette tovább, hogy le-lecsukódnak szemei az álmosságtól, levágta szemhéjait.
Belőlük nőttek az ébren tartó tea levelei...
A
kínaiak szinte kizárólag zöld teát isznak. Ez egyszerűen a Camellia sinensis
napon szárított levele, amit szárítás közben enyhén megsodornak, törnek, hogy
ízanyagai jobban kioldódjanak, ha leforrázzák. A minősége a fajtán és a termőterület
hollétén kívül azon múlik, milyen zsenge a levele. A legjobb teát az ágvégi,
ki nem feslett levélrügy és a második kifeslő levélke adja. Sokra értékelik
a félig fermentált teát is, ilyen az Oolong (ejtsd: ulong), kínaiul vu lung,
azaz „fekete sárkány” tea.
Ne
fogyasszon fekete teát!
Az
erősen erjesztett, majd faszén tűzön szárított fekete teát nem kedvelik, csak
exportra termelik. Ez a hungcsa, azaz „vörös tea” – kínai nevét a forrázat
vörösbe hajló árnyalatáról kapta, és nem a száraz levelek fekete színéről
– a kínai legenda szerint úgy keletkezett, hogy az idegenek a legrosszabb
minőségű száraz tealeveleket belapátolták hajójuk gyomrába, ahol megrohadt
a hosszú úton hazáig. Annyi mindenesetre tény, hogy a fekete tea a durvább
levelekből készül, és valóban füllesztik, tehát bomlási folyamat terméke,
„enyhe méreg”. Keringési zavarokat is okozhat, oldatba vitt koffeinje kevesebb,
csersavja fanyarabb, krolofillja tönkrement. A zöld tea ezzel szemben nem
pusztán élvezeti szer, hanem természetes gyógynövény.
Zöld
teával élvezet lefogyni
Tudja-e
a kedves olvasó, hogy a kínai konyha legfinomabb fogásai a húsok legzsírosabb
részeiből készülnek? Hogy a csirkét, kacsát mindig a bőrével, a sertéshúst
mindig a szalonnájával együtt eszik? Ennek ellenére, látott már kövér kínait?
Kiderült,
hogy a titok valószínűleg a zöld tea élvezetében rejlik. Zsíroldó hatását
francia klinikai vizsgálatok is igazolták: napi háromszor egy csésze zöld
tea a főétkezések után, havonta minimum egy-két kilogramm súlycsökkenéssel
jár. Anélkül, hogy változtatnánk étkezési szokásainkon, anélkül, hogy fogyókúráznánk,
pusztán zöld tea ivásával is megszabadulhatunk súlyfölöslegünktől. Magyarországon
ez nem olyan elhanyagolható téma: a férfiak között legalább harminc, a nőknél
legalább negyvenöt százalékos az elhízás. Ha a túlsúly mellé még egy kockázati
tényező társul, például a dohányzás, akkor a halálozási kockázat megkétszereződik.
Egyen
zöld teát!
Újabban
a zöld teát kapszulázzák is – ezt illetik a „szűztea” fantázianévvel. Nem
is olyan ostobaság, így hasznosul a zöld tea zsírban oldódó A- és E-vitaminja,
valamint értékes méregtelenítő rostanyaga. A Távol-Keleten ezt másképp oldották
meg. Belefőzik a levesekbe, zöldséges ételekbe a zöld teát.
Ébresztő
zöld teával
A
koffein fantasztikus élénkítőszer, de nem a kávéban. A kávé koffeinje ugyanis
már a gyomorban lökésszerűen felszívódik: gyomorbajt, ingerlékenységet, szívdobogást,
magas vérnyomást okoz. A zöld teában egyrészt több is a koffein, másrészt
fokozatosan szívódik fel a bélben, órákon át egyenletesen fejti ki hatását.
Serkenti a szellemi teljesítőképességet, a gondolattársításokat, a megfigyelő-
és koncentrálóképességet, megelőzi a fáradtságérzetet. Mindezt ráadásul káros
mellékhatások nélkül!
Fogszuvasodás
ellen zöld tea
Távol-keleti
felmérések szerint azoknak az iskolásgyerekeknek, akik napi egy csésze cukor
nélküli zöld teát isznak, feleannyi odvas foguk van, mint az átlagnak.
Sebgyógyítás
zöld teával
Üszkösödő
sebek kezelésére áztasson egy teás zacskót langyos vízbe, nyomkodja ki, és
öt-tíz percen át szorítsa a sebre!
Rákmegelőzés
zöld teával
Régen
ismert tény, hogy a japán dohányosok körében ritkán alakul ki a bőrrák. Megállapították,
hogy a zöld tea a sejteket károsító szabad gyököket leköti, akadályozza a
hibás sejtek szaporodását. A japán országos rákkutató intézet szerint a zöld
teát fogyasztók szervezetében lassabban növekszenek a daganatok.
Ceyloni
zöld tea
Érdemes
néhány szót szólni a ceyloni zöld teákról. Bár Srí Lanka szigetén az éghajlat
és a földrajzi viszonyok a legelőnyösebb feltételeket kínálják, az európai
és amerikai piac hagyományosan a fekete teájukat értékelte. Mindössze tíz-egynéhány
éve állítanak elő kiváló minőségű zöld teát, eddig csak a távol-keleti teaimádók
juthattak hozzá ehhez a különlegességhez. A japán tea széna illatú, a kínai
zöld tea gyökér ízű, a ceyloni zöld teából a trópusi hegyek egzotikus illata
árad. Meg kell kóstolni!