Terebess szórólapok
« szórólapok listája

 

KÍNAI TŰZHELY

 

A hagyományos kínai konyhában kétféle tűzhely van: egy nagy, kemenceszerű építmény és egy hordozható kis faszénkatlan, amit manapság egyre inkább felvált a petróleumfőző vagy a villanyrezsó. A gáz megjelenéséig talán a faszén volt a kínai ételek főzéséhez a legideálisabb tüzelőanyag, mert jól szabályozható, legyezéssel hihetetlen erősségig szítható, ugyanakkor könnyen le is fojtható.

A kisebbik tűzhelyet egy fazekas vagy kályhás itthon is elkészítheti. Használhatjuk kerti sütéshez-főzéshez, a kínaiak például máig ezen főznek a nagyobb csónakokban.

 

Durva (samottos) kőagyagból készül, ami a cserépkályhához kell, s valamivel 1000 °C alatt égetik ki, hogy anyaga porózus maradjon.

 

Méretei: kb. 30 cm magas, átmérője 18-20 cm, vastagsága 1,5–2 cm.

 

Felső pereme enyhén befelé lejt, hogy jól feküdjön rajtra a wok.

 

Fedele három mélyedésbe illeszkedik, itt kap huzatot főzés közben, itt távozik el a füst is.

 

Három lába van, alul 9x4 cm-es hamuzó ajtó, két lyukkal a huzatnak. Agyagpöcök tartja, hogy ki ne essen. Három vájat van körben, hogy össze lehessen drótozni, nehogy szétessen az erős tűztől.