Terebess szórólapok
« szórólapok listája

 

KAPUŐRZŐ OROSZLÁNOK

 

A nálunk főként „Fo-kutya” néven ismert állatpár igazából nem kutya, hanem oroszlán.

Az oroszlán nem őshonos állat Kínában, kínai neve, a si is ezt mutatja, hiszen eredete a perzsa szir szóra vezethető vissza. Az első oroszlánok a korai diplomáciának köszönhetően külföldi követek ajándékaként kerültek a császári vadasparkokba.

Kezdetben a végtelen szabadság szimbolóluma a Szung-kortól (10.sz.) akárcsak Európában, Kínában is elnyerte az „állatok királya” kitüntető címet. Az i.sz.3. századtól kezdődően kapuőri tisztjében fokozatosan kiszorította a sárkányt. Jelenleg ismert formáját a Ming-korban nyerte el. A hatalmas kőoroszlánokat elnyújtott ülő testartásban, csigákba rendezett sörénnyel, hatalmas fogakkal és karmokkal, összeráncolt homlokkal, szigorú ábrázattal, golyódíszes mellpánttal szo-kás ábrázolni. Annak ellenére, hogy a mindig párban szereplő oroszlánok mindegyike impozáns sörényt visel, a kapu jobb oldalán álló oroszlán a hím, a bal oldali pedig a nőstény. A hím bal mancsa alatt egy labdán vagy gólyóbison nyugszik, míg a nőstény a jobb mancsa alatt a hanyattfekve hancúrozó kölykét tartja. A labda vagy golyó meghatározására több magyarázat is létezik. A néphit szerint ez nem más, mint egy gombolyagszerű „oroszlántojás”, amelyből az anyja által őrizett kis oroszlán bújt elő. Más nézet szerint ez egy labda, a kis oroszlán játéka, amelyet az apja sörényéből kitépett szálakból gombolyítottak. Ez a golyó az oroszlán rendíthetetlen nyugalmának jelképe (ti. ezzel játszik, hogy nyugodt legyen, vö. a csikung-golyókkal). A tudósok azonban inkább arra hajlanak, hogy a labda- vagy golyóforma a termékenység szimbóluma. Ezt támaszthatja alá az „oroszlán hímzett labdát hajít” kifejezés is, amely a közösülésre utal.

Akárhogy legyen is, az oroszlán mai napig kedvelt dísze a középületek főbejáratának. Éppúgy megtalálni a pekingi Tiltott Város palotájánák őrzőjeként, mint a fontosabb középületek (múzeumok, egyetemek, államigazgatási intézmények vagy nagyobb áruházak) tekintélyt és előkelőséget árasztó büszkeségeként. Kisebb változatai közkedvelt dísztárgyai a kínai otthonoknak. A bronzból, jádéből vagy kőből készült oroszlánok gyakran praktikus használati tárgyak, pl. íróasztalon papírnehezékek vagy

polcokon könyvtámaszok.