Szerkesztőség Terjesztés Könyvlista Index Előkészületben Szórólapok

Terebess szórólapok
« szórólapok listája

BAMBUSZ RÖPPENTYŰ

Az egyik legegyszerűbb, legismertebb távol-keleti gyerekjáték a „bambusz szitakötő” (kínaiul: csu-csing-ting, japánul: take-tombo). Elkészítéséhez elég egy zsebkés és egy darab bambusz a közeli ligetből, de fillérekért készen is kapható a távol-keleti játékboltokban vagy az utcai árusoknál.
Mindössze egy propellerből és egy rá merőleges hurkapálcikából áll. A pálcát hirtelen mozdulattal megsodorjuk két tenyerünk között, s így pörgésbe hozva repítjük fel a „szárnyas állatkánkat”.
E régi játék kedvelői – természetesen felnőtt emberek – Japánban számos egyesületbe tömörülnek, bajnokságokat rendeznek, vajon ki tudja magasabbra, messzebbre, és a leghosszabb ideig reptetni „szitakötőjét”.
Tovább tökéletesítették a szerkezetét is, a tengelyét képező hurkapálcát négyélűre faragták, így a tenyerek pörgető ereje fokozódott, a légcsavar mindkét végébe bronz súlyocskákat építettek be, ettől hihetetlen lendületet kapott. Japán szakértők esküsznek arra, hogy anyagául csak kétszáz éves, füstölt bambuszt szabad választani, ha valóban eredményesen akarunk versenyezni.
Kínában sem tétlenkedtek ez idő alatt. Kitaláltak egy egyszerű röptető szerkezetet. Nyelére zsinórt tekertek fel, majd az egészet bambusz csőbe húzták, s a zsinór végét egy hasítékon kivezették. A csövet markolatként vagy fogantyúként használják, és a zsinór végét megrántva szárnyaltatják a magasba „szitakötőjüket”.
Mi lenne, ha ezt a remek játékot mi is kipróbálnánk?