Szerkesztőség Terjesztés Könyvlista Index Előkészületben Szórólapok

Terebess szórólapok
« szórólapok listája

 

AZ ÖSSZECSUKHATÓ JAPÁN LEGYEZŐ

 

A japánok nem híres feltalálók, de mindabból, amit másoktól átvesznek, jobbat és kisebbet csinálnak.

Az időszámítás utáni első évszázadokban a legyezők összehajtható fajtáját is ők ötlötték ki – a legenda szerint a denevér szárnya, a tudós találgatás szerint a biró pálmalevél bordái inspirálták őseiket, de technikailag mindenképpen a kínaiaktól átvett merev papír legyezőkből újították. Hamarosan az lett legfőbb kivitelük vissza Kínába. Sőt – kínai közvetítéssel – az első japán exportcikk Európába. Az 1500-as évek végére a kínai piac telítődött, és nem áhították többé a hajtogatható export legyezőt. De a japán kereskedők nem engedtek, felbérelt kalózokkal kényszerítenék rájuk a nemkívánt árut. Elgondolkoztató, ugye...

A japánok imádják az összecsukható dolgokat – lampiont, paravánt, batyu-kendőt (furoshiki), ernyőt (az összecsukható esernyő-nyél is japán találmány). Az ágyukat is – ami földre terített derékalj csupán – nappalra összegöngyölik és faliszekrénybe zárják.

Az összecsukható legyező a japán kultúra metafórája lehetne; a geometria nyelvén szólva a kétdimenziós síkot egydimenziós vonallá zsugorítja. Rögtön el is lehet rakni a kimonó ujjába. A japánok számára a legyezés a valóság meghívása, magukhoz tessékelése – a legyező összecsukása pedig a valóság egyfajta fogalmak nélküli megragadása, majd megőrzése, mondhatnánk „zsebre-vágása”.

Ezért olyan alkalmas szimbólum a vallásos ceremóniákhoz, az udvari öltözet tartozéka is, nélkülözhetetlen a hagyományos japán színpadi tánchoz, a dráma minden fajtája, különösen a és a kabuki számára, számtalan rítushoz a teaszertartástól a temetésig.

Félkör alakja – olyan, mint a szent Fuji-hegy – már önmagában is gyönyörű a japán szemnek. Ezért előszeretettel festenek rá; a legyező magukkal vihető, összecsukható festmény. Kinagyított változataikat eleve a falra szánták, ez is cserélhető, összehajtható, eltehető, akár a távol-keleti tekercskép – a japánok irtóznak az állandó képektől, hiszen minden évszakhoz más és más illik.

Nálunk a legyező egzotikus szobadísz, némelyek gyűjtik is, de ne feledjük, a legyező hűs szellő keltésére is használható.