Szerkesztőség Terjesztés Könyvlista Index Előkészületben Szórólapok

Terebess szórólapok
« szórólapok listája

 

JAPÁN KŐLÁMPÁS

 

A kőlámpásokat (ishi-dôrô), mint a tipegő köveket is, a teaszertartás mesterek honosították meg a japán kertekben. Gyakran tartottak teaszertartást esténként, s világítani kellett, hogy a vendégek eltaláljanak a kerten át a teakunyhóig. Manapság a lámpások inkább díszek csak, bár helyüket még mindig a régi funkció szerint választják ki: az ösvény fordulójában, a tó szélén, a híd mellett stb. Általában érdemes néhány kisebb sziklával ellensúlyozni a lámpás magasságát. Ha alkalmas fa van a háttérben, egyetlen ráhajló ág is egyensúlyt adhat.

A korai kőlámpások a buddhista templomokban függő bronzlámpák alakját utánozták, de hamarosan kialakult a kőfaragás saját formavilága. Sokféle követ, műkövet használnak, de a legszebb, a legtartósabb a gránit.

A lámpák stílusát a teamesterek nevével szokták azonosítani, így van Rikyu, Oribe, Enshu, Kasuga és Sowa stílus. Egy másik felosztás szerint:

 

Tachi-gata (talpazaton álló lámpás): 1,5-3 m magas nagy lámpás, tágas helyet kíván, az egész kert központja lehet. Helyigénye és ára miatt egyre inkább kiszorulnak a kis magánkertekből.

 

Ikekomi-gata (beásott pillérű lámpa): nincs talpköve, gödörbe állítják, körbe kell ékelni kövekkel, majd felhantolni.

 

Oki-gata (apró, tömör lámpás): kifejezetten kis kertekbe való.

 

Yukimi gata (hó-láttató lámpás): ez talán a legnépszerűbb forma, víz mellé való. Alacsony termete és szétterpesztett négy lába szerény, szellős hangulatot sugall. Nevét a tetején felgyülemlő hótól kapta.

 

Magunk is állíthatunk össze szabálytalan, talált kövekből (pl. bazaltból) rusztikus kőlámpást.

Egy kisebb kertben nemigen kell egy lámpásnál több. Egy-két zug sejtelmes megvilágítása kellemesebb, mint ha fényárban úszna az egész kert.

Ne használjunk villanyt sem, a leveleken átszüremlő mécsesek pislákoló fénye több melegséget áraszt, sőt használhatunk papír vagy mattüveg ernyőt fénye tompítására.

Egy jó tanács: ha nehezen tudunk választani két lámpás közül, válasszuk mindig az egyszerűbbet.

 

 

 


Terebess Center

 

Japán kőlámpások (石灯籠 ishi-dōrō)
Japanese Stone Lanterns


a) kaen 火焔 b) kakikubi 欠首 c) ukebana 受花 d) kudarimune 降棟
e) warabite 蕨手 f) higuchi 灯口 g) ensou 円窓 h) renben 蓮弁
i) fushi 節 j) kaeribana 反花 k) kamiku 上区 l) nakaku 中区
m) shimoku 下区 n) houju 宝珠 o) kasa 笠 p) hibukuro 火袋
q) chuudai 中台 r) sao 竿 s) kiso 基礎 t) kidan 基壇