Szerkesztőség Terjesztés Könyvlista Index Előkészületben Szórólapok

Terebess szórólapok
« szórólapok listája

 

A HÁROM CSILLAG

 

Kínában a jókívánságok kultusza a távoli múltban gyökerezik, Valamennyi jókívánságnak megvan a maga jelképe, gondosan kidolgozott szokásrendszere. A jókívánságok szimbolikus figurái közül az egyik legnépszerűbb a „három csillag” (szan hszing) csoportja. A három figurát együtt épp úgy szokás ábrázolni és tisztelni, mint külön-külön. Jóllehet kultuszuk egy-mástól függetlenül alakult ki, ma ismert formájuk és a hozzájuk kapcsolódó szertartások azonban a „három csillag” néven szoros kapcsolatba hozta őket egymással.

Fu-hszing a „boldogság csillaga” a kínai népi mitológiában a boldogság istenének szerepét tölti be. A néphitben alakja összefonódott a boldogságot küldő Tien-kuan, azaz a mennyei hivatalnok alakjával. Leggyakoribb ábrázolása is ebben a formában ismert. A hivatalnoki öltözéket viselő figura kezében egy kiterített írástekercset tart, melynek felirata: „A mennyek hivatalnoka boldogságot ajándékoz.”

 

Lu-hszing eredetileg a hivatalnokok tisztelték istenükként, ugyanis a ‘lu’ hivatalnoki jövedelmet jelent. Ismerték még Lu-sen „a hivatalnoki előmenetel istene” és Kuan-hszing „a hivatalnokok csillaga” néven is. Lu-hszing nem más mint egy történelmi személyiség, Si Feng (i.e. 2. sz.) istenné emelt alakja. Si Feng a Han-dinasztiát megalapító Liu Pangnak a szolgálatában állt. Gyakorta szarvason lovagló öregemberként ábrázolják, hiszen a szarvas akárcsak a hivatalnoki jövedelem szintén lu-nak hangzik. Manapság főként mint a karriert, pénzt, egyszóval a boldogulást biztosító szerencseistent tisztelik.

 

Sou-hszing, „a hosszú élet csillaga”, aki egyben az egyik déli csillagkép istene is, valamint az európai asztronómia Canopus csillagának is megfelel. Az ősi elképzelések szerint a Sou-csillag megjelenése hosszú életet jósol az uralkodónak és az országnak, ha viszont nem látható a csillag az égbolton, az bizony háború és szerencsétlenség rossz előjele. Régtől fogva igen közkedvelt istenségnek számított, tiszteletére Kína szerte templomokat emeltek. Sou-hszinget leggyakrabban nagyon magas homlokú öregemberként ábrázolják. Az egyik kezében pásztorbotot tart, amelyre lopótök van kötözve, ez az utódok felvirágzásának jelképe. A másik kezében őszibarackot tart, ami önmagában is a hosszú élet jelképe. Olykor akárcsak Lu-hszing szarvas hátán is lovagolhat.

 

A „három csillag” alakja gyakori témája a újévi színes nyomtatványoknak és papírkivágásoknak. Nem csak újév, de szinte valamennyi alkalomra praktikus ajándéknak számítanak, hiszen ezek az otthonok és üzletek ajtófélfára kiragyasztott képek biztosítják a jókívánság formájában megfogalmazott boldogságot, szerencsét és hosszú életet. Kisebb-nagyobb szobor formában is elkészítik alakjukat, amelyeket a házioltárra szokás állítani, és előttük füstölőt égetve fohászkodni hozzájuk.