Terebess
szórólapok
«
szórólapok listája
BAMBUSZGŐZÖLŐ
Az
ételkultúra területén van mit és nem szégyen tanulnunk a kínaiaktól. Elsősorban
a gazdaságosabb, egészségesebb, ízesebb gőzölést és a kevés olajon való pirítást.
Míg
a pirítás technikája (ld. ismertetőnket a WOK-ról) „mindössze” ezeréves, a gőzben
főzés legalább ötezer éves múltra tekint vissza. A bambuszgőzölő hasított bambusznádból
készült henger, a feneke rácsos, a teteje szorosan fonott. Kifőzdék, vendéglők
egy méter átmérőjűt is használnak, de az apró töltött táskákhoz csupán tíz centiméterest.
Házi használathoz a 25-30 cm átmérőjű a leggyakoribb. Lehet ugyanakkor négy-öt
emeletes is, egyszerre több fogás is főzhető benne.
Főzéskor
négy-öt pohár vizet öntünk a wokunkba, felforraljuk, s a bambuszgőzölőt úgy tesszük
bele, hogy ne érjen vízhez. Ezután már csak állandó forrásban kell tartani a gőzölgő
vizet, és visszatartani kíváncsiságunkat a fedő emelgetésétől. Hosszabb gőzöléskor
egy kannában is forraljunk vizet az elpárolgott mennyiség állandó pótlására. A
legtöbb ételnek tíz-tizenöt perc bőven elegendő.
A
gőzölt fogások íze összetettebb, és az alapanyagok frissessége is jobban érvényre
jut. Minél frissebb az alapanyag, annál alkalmasabb gőzölésre. Szinte mindent
elkészíthetünk így: húst, zöldségféléket, gombócokat-táskákat, a tenger gyümölcseit
és különösen halat. A kínai gőzben főtt hal a konyhaművészet egyik csodája. Gombócok
gőzölésénél olajjal kenjük be a bambuszrácsot, hogy ne ragadjon hozzá a tészta.
Használhatunk megnedvesített ruhát is olajozás helyett. Gőzölhetünk húsételeket
saláta- vagy spenótleveleken, melyek átveszik a kiolvadó zsírt, és szintén nagyon
ízletesek. A beirdalt-fűszerezett halat beolajozott hőálló tálon gőzöljük, majd
levével együtt tálaljuk. A bambuszgőzölő újramelegítésére is kiváló, mert a nedves
gőz ízletesebbé varázsolja az ételeket, mint a mikrohullám.
A
nedves, mindent átható gőzben főtt ételek magasabb tápértékkel bírnak, gazdagabbak
természetes ízekben és jóval könnyebben emészthetők. A bambuszgőzölőt soha nem
szabad mosószerrel mosogatni, mert a bambusz átveszi az ízét, kizárólag forró
vízzel szabad leöblögetni.
Miért
ne használjunk fémgőzölőt?
A lapos fémfedőről lecsapódó gőz az ételre csöpög,
így az lucskos lesz. A fonott bambusz viszont átengedi a fölös gőzt.
A fém
hamar lehűl, ételtartónak nem alkalmas, a bambusz kiválóan tartja a meleget a
tálalásig, sőt fel is lehet adni az asztalra, nem kell átrakni-rendezni az ételt.
A sült ételekkel szemben a gőzölt fogások jóval összetettebb, kifinomultabb harmóniáját
megzavarhatja az alumínium vagy rozsdamentes acél gőzölő fémes mellékíze, ám a
bambusz könnyű aromája éppen illik hozzájuk.