Szerkesztőség Terjesztés Könyvlista Index Előkészületben Szórólapok

Terebess szórólapok
« szórólapok listája

BAMBUSZGŐZÖLŐ

Az ételkultúra területén van mit és nem szégyen tanulnunk a kínaiaktól. Elsősorban a gazdaságosabb, egészségesebb, ízesebb gőzölést és a kevés olajon való pirítást.
Míg a pirítás technikája (ld. ismertetőnket a WOK-ról) „mindössze” ezeréves, a gőzben főzés legalább ötezer éves múltra tekint vissza. A bambuszgőzölő hasított bambusznádból készült henger, a feneke rácsos, a teteje szorosan fonott. Kifőzdék, vendéglők egy méter átmérőjűt is használnak, de az apró töltött táskákhoz csupán tíz centiméterest. Házi használathoz a 25-30 cm átmérőjű a leggyakoribb. Lehet ugyanakkor négy-öt emeletes is, egyszerre több fogás is főzhető benne.
Főzéskor négy-öt pohár vizet öntünk a wokunkba, felforraljuk, s a bambuszgőzölőt úgy tesszük bele, hogy ne érjen vízhez. Ezután már csak állandó forrásban kell tartani a gőzölgő vizet, és visszatartani kíváncsiságunkat a fedő emelgetésétől. Hosszabb gőzöléskor egy kannában is forraljunk vizet az elpárolgott mennyiség állandó pótlására. A legtöbb ételnek tíz-tizenöt perc bőven elegendő.
A gőzölt fogások íze összetettebb, és az alapanyagok frissessége is jobban érvényre jut. Minél frissebb az alapanyag, annál alkalmasabb gőzölésre. Szinte mindent elkészíthetünk így: húst, zöldségféléket, gombócokat-táskákat, a tenger gyümölcseit és különösen halat. A kínai gőzben főtt hal a konyhaművészet egyik csodája. Gombócok gőzölésénél olajjal kenjük be a bambuszrácsot, hogy ne ragadjon hozzá a tészta. Használhatunk megnedvesített ruhát is olajozás helyett. Gőzölhetünk húsételeket saláta- vagy spenótleveleken, melyek átveszik a kiolvadó zsírt, és szintén nagyon ízletesek. A beirdalt-fűszerezett halat beolajozott hőálló tálon gőzöljük, majd levével együtt tálaljuk. A bambuszgőzölő újramelegítésére is kiváló, mert a nedves gőz ízletesebbé varázsolja az ételeket, mint a mikrohullám.
A nedves, mindent átható gőzben főtt ételek magasabb tápértékkel bírnak, gazdagabbak természetes ízekben és jóval könnyebben emészthetők. A bambuszgőzölőt soha nem szabad mosószerrel mosogatni, mert a bambusz átveszi az ízét, kizárólag forró vízzel szabad leöblögetni.

Miért ne használjunk fémgőzölőt?
A lapos fémfedőről lecsapódó gőz az ételre csöpög, így az lucskos lesz. A fonott bambusz viszont átengedi a fölös gőzt.
A fém hamar lehűl, ételtartónak nem alkalmas, a bambusz kiválóan tartja a meleget a tálalásig, sőt fel is lehet adni az asztalra, nem kell átrakni-rendezni az ételt.
A sült ételekkel szemben a gőzölt fogások jóval összetettebb, kifinomultabb harmóniáját megzavarhatja az alumínium vagy rozsdamentes acél gőzölő fémes mellékíze, ám a bambusz könnyű aromája éppen illik hozzájuk.