Afrika Arab világ Ausztrália Ázsiai gasztronómia Bengália Bhután Buddhizmus Burma Egyiptológia Gyógynövények Hadművészet Haiku Hinduizmus, jóga India Indonézia Iszlám Japán Játék Kambodzsa Kelet kultúrája Magyarországon Kína Korea Költészet Közmondások Kunok Laosz Magyar orientalisztika Memetika Mesék Mezopotámia Mongólia Nepál Orientalizmus a nyugati irodalomban és filozófiában Perzsia Pszichedelikus irodalom Roma kultúra Samanizmus Szex Szibéria Taoizmus Thaiföld Tibet Törökország, török népek Történelem Ujgurok Utazók Üzbegisztán Vallások Vietnam Zen/Csan

Terebess Ázsia E-Tár
« katalógus
« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Ráth György Múzeum
1068 Budapest, Városligeti fasor 12.
Tel.: 342-3916

Nyitva tartás:

Hétfő-péntek: zárva
Szombat és vasárnap: 10-18 óráig
Nemzeti ünnepek: 10-18 óráig


Budapest szívében, a V á r o s l i g e t i fasorban található R á t h György - az Iparművészeti Múzeum első főigazgatója - egykori villája, amely 1870-1871-ben, Ybl Miklós tervei alapján épült. 1907-ben az épület minden berendezésével együtt a tulajdonos végakarata szerint a magyar államra szállt, hogy mint az Iparművészeti Múzeum kiegészítő része múzeumként működjék tovább. A mai Ráth György Múzeumban az eredeti berendezésből a helyszínen egy helyiséget, az emeleti ebédlőt sikerült megőrizni, ez ma a Ráth Emlékszoba; a többi terem a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum állandó kiállításainak ad otthont.

A Ráth György Múzeumban 1955-től a másik nagy műgyűjtőről elnevezett, Hopp Ferenc Múzeum gyűjteményeiből rendeznek keleti művészeti bemutatókat. Állandó kiállítás tiszteleg Ázsia kutatói előtt.

Ráth György (1829-1905) művészeti író és műgyűjtő magángyűjteményét az Iparművészeti Múzeumra hagyta. A korábban együtt kezelt kollekciót 1949 után műfajok szerint szétosztották a budapesti múzeumok között. Az Iparművészeti Múzeumnál maradt kínai művészeti gyűjtemény kezdetben Kína-Múzeum, majd 1953-tól Ráth György Múzeum néven működött. Ma állandó kiállításainak egy része, illetve az időszaki tárlatok is a Hopp Ferenc Múzeum anyagára épülnek.

Az 1880-ban épült eklektikus villának, Ráth György egykori otthonának restaurált ebédlőjében kiállítás tiszteleg a névadó emléke előtt.
Külön bemutató foglalkozik a Hopp Ferenc magángyűjteménye által megalapozott Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum adományozóival, bemutatva kedves tárgyaikat, a keleti országok művészetének jellegzetes darabjait.
Ugyancsak állandó, mintegy 400 darabos kiállítás kalauzol végig a kínai kerámiaművészet történetének főbb állomásain, bemutatva a technikák, a formák és a díszítések változatosságát, illetve a kerámiák helyét a keleti tárgykultúrában.

K i á l l í t á s o k

Hamvas őszibarack és mohamedankék - A kínai kerámia művészete

Ráth György emlékszoba

Keleti műgyűjtés Magyarországon
- Hopp Ferenc emlékszoba
- Schwaiger Imre emlékszoba
- Csapek Károly emlékszoba
- Indiai művészet (4. terem)
- Kínai művészet (5. terem)
- Japán művészet (6. terem)